Świat kolejek wąskotorowych SMF
11 Października 2025, 18:56:07 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Zabytki kolejowe Szwecji  (Przeczytany 10726 razy)
m.stenaline
Czytelnik

Długość toru:: 2 m

W terenie W terenie

« : 05 Sierpnia 2010, 10:24:46 »
0

Witam,

Chciałbym przekazać informację, która – biorąc pod uwagę tematykę forum – powinna Was zainteresować.
Mianowicie: firma Stena Line przygotowała szlak turystyczny po południowej Szwecji przeznaczony specjalnie dla pasjonatów kolei. Na szlaku znajdują się takie zabytki kolejnictwa południowej Szwecji, jak odnowione linie wąskotorowe, działające wypożyczalnie drezyn, muzea kolejnictwa oraz szynowa komunikacja miejska. A do tego – miasta, zabytki i nieskażona przyroda.
Szczegółowe informacje znajdują się tu:

http://stenaline.serwery.pl/zabytki_kolejnictwa.pdf

Z poważaniem,

Maciej Rosiński,
Przedstawiciel Stena Line
Phinek
Gość
« Odpowiedz #1 : 05 Sierpnia 2010, 10:32:20 »
0

Bardzo ciekawy temat... I do tego z pierwszej ręki - jestem pod wrażeniem postawy firmy Stena Line.
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #2 : 05 Sierpnia 2010, 10:56:05 »
0

Z panem Maciejem jestem w kontakcie PW i zapowiedział, że odpowie na wszystkie pytania, które się w temacie pojawią. Wobec tego jeśli ktoś jest zainteresowany ofertą niech śmiało pyta.

Ja jestem pod wrażeniem, że ktoś pod tym kątem tworzył ofertę i stąd moje pierwsze pytanie: Czy macie w firmie jakiegoś miłośnika? Chichot

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
Phinek
Gość
« Odpowiedz #3 : 05 Sierpnia 2010, 11:16:17 »
0

Tak na temat, ale nie w 100%:

<begin of OT>

Jest jeszcze punkt, który można by nazwać 15+ czyli coś obok 15...

http://www.bosj.se/bosj2/index.php

Lub prościej - kolejka wąskotorowa 600mm na wyspie Oland. Jest o niej bardzo mało informacji nawet na samym Olandzie. Ja na nią trafiłem niechcący wertując mapy będące w okolicznych biurach IT... był zaznaczony tor na jednej tylko mapie z 10 przejrzanych... a skoro byłem w okolicy i mieliśmy zaplanowany dzień na zwiedzanie Olandu, to podjechałem i zobaczyłem.

To co jest ciekawe w porównaniach Szwecja-Polska... tamtejsza kolejka leśna przeleżała chyba ok 10 lat nieużywana i okazało się, ze zero kradzieży na szlaku, zaś podkłady zdrowe jak marzenie... a nas i klimacik trochę dorszy (degradacja drewna, korozja stali) oraz stężenie złodziei nieporównywalnie większe.

<end of OT>
Marcin117
Minister
Długość toru:: 1020 m

W terenie W terenie

Student - Drezyniarz

« Odpowiedz #4 : 05 Sierpnia 2010, 19:42:03 »
0

A ja bym dodał jeszcze kolejkę muzealną w Mariefred: http://www.oslj.nu/index_en.html. Jest to jedna z najstarszych kolei muzealnych na świecie, została założona w 1959 roku. Oprócz pokaźnej jak na długość kolejki kolekcji taboru posiadają zaplecze techniczne które w dalszym ciągu praktykuje dawne techniki napraw takie jak nitowanie itp. Jeżeli ktoś jest zainteresowany to tutaj można zobaczyć fotorelację: http://feldbahn.forumieren.com/geschichte-und-exkursionen-aus-europa-f5/museumsbahn-mariefred-schweden-t4268.htm.

Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #5 : 05 Sierpnia 2010, 20:33:12 »
0

Ja przepraszam, że wcinam się z takim głupawym pytaniem, ale czy parowóz pokazany w prezentacji firmy SL to nie jest czasem Lasek? Czy to możliwe aby miał polskie korzenie?

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
Kajetan
Dyrektor
Długość toru:: 560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 05 Sierpnia 2010, 21:14:24 »
0

A ja bym dodał jeszcze kolejkę muzealną w Mariefred

O tak! Poniżej już kiedyś linkowane moje zdjęcia stamtąd:
http://picasaweb.google.pl/kajetan.rozycki/OSLJ#

@Kucyk:
Jak najbardziej. W Szwecji znajduje się dość sporo wąskotorowych parowozów mających polskie korzenie. Las, Px48, Px29...
Rzeczona OSLJ ma rozebrany ex PKP Tx4-559:
http://www.flickr.com/photos/42309484@N03/4026607592/
Na paru moich zdjęciach widać kawałki od niego. Ale podobno widoki na złożenie go do kupy są dość odległe.
janeczek
Dyrektor
Długość toru:: 915 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 05 Sierpnia 2010, 21:32:15 »
0

ale czy parowóz pokazany w prezentacji firmy SL to nie jest czasem Lasek? Czy to możliwe aby miał polskie korzenie?

To nie jest Lasek tylko trzy osiowa maszyna firmy Orenstein&Koppel Ty3-195. O ile jestem zorientowany to żaden Las jeszcze do Szwecji nie trafił. Trafiły Px29, Px48 i Ryś-T49-111.
Karol
Zawiadowca
Długość toru:: 357 m

W terenie W terenie

Gdiniô

« Odpowiedz #8 : 05 Sierpnia 2010, 22:41:50 »
0

Do Szwecji trafiło także parę przedwojennych wagonów osobowych z kolejki bieszczadzkiej. Niestety, nie wiem na jaką kolejkę trafiły.

.
Ptr
Minister
Długość toru:: 1106 m

W terenie W terenie

FPKW

kolejka
« Odpowiedz #9 : 05 Sierpnia 2010, 23:04:19 »
0

Bardzo ciekawa oferta Chichot Nic tylko jechać jedyne "ale" jakiego mogę tu się doszukać to należy poprawić kilka błędów w nazewnictwie, terminologii - np "parowozem składającym się z lokomotywy" i kilka innych (tak wiem że nie wszyscy się muszą znać na takich sprawach, ale ta oferta jest skierowana do ludzi którzy akurat wiedzą o co kaman ).

To jest przekaz.
m.stenaline
Czytelnik

Długość toru:: 2 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 06 Sierpnia 2010, 11:03:00 »
0

Bardzo się cieszę że nasz projekt Was zainteresował

Co do błędów w nazewnictwie, mimo starań, nie zawsze udało nam się ich uniknąć. Ale wszelkie uwagi postaramy się uwzględnić w następnej wersji broszury, więc proszę pisać! Krytyka mile widziana

Pozdrawiam,

Maciej Rosiński,
Przedstawiciel Stena Line
konrad
Mechanik
Długość toru:: 296 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 06 Sierpnia 2010, 12:46:53 »
0

Zastanawiam się tylko czy jest to oferta w stylu płyniesz naszym promem i masz takie atrakcje do wyboru w Szwecji i radź sobie sam czy też jest to w pełni zorganizowana wycieczka, płacisz a my załatwiamy transport nocleg bilety itp...?

Urok sapiącej ciuchci jest niepodważalny ale lokomotywa spalinowa to potęga.
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #12 : 06 Sierpnia 2010, 12:55:26 »
0

Na PW sygnalizowałem Panu Maciejowi, że warto w tej broszurce zaznaczyć jaki jest zakres obowiązków Stena Line względem tej oferty, bo teraz nie wiadomo co właściwie oni oferują. Z naszej rozmowy wynikło jednak, że Stena zapewnia prom (czyli to czym się ta firma standardowo zajmuje) i chyba nic więcej. A fajnie by było jakby Stena weszła w kooperację z wymienionymi kolejkami i przykładowo dla klientów promów oferowane były zniżki w noclegach czy uczestnictwie w imprezach organizowanych przez dane kolejki.

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!