Phinek
Gość
|
|
« : 16 Września 2010, 12:22:57 » |
0
|
Taka mnie naszła myśl, że na naszym (oczywiście zacnym) forum brakuje działu modelarskiego. Wszak koleje od niepamiętnych czasów miały swoje odzwierciedlenie w mniejszych czy większych modelach. Teraz wraz z rozwojem techniki modele powstają nie tylko w żelazu, plastiku, kartonie, ale również jako zapis binarny skryty w mądrości maszyn numerycznych. Może więc warto by uczynić taki dział? Kto jest "ZA"? Zaczepny link do modelarzy lotniczych:
Jak widać dziś bariery technologiczne z przed lat nie istnieją.
|
|
« Ostatnia zmiana: 16 Września 2010, 12:25:05 wysłane przez Phinek »
|
|
|
|
|
KLAN PALUCHOWSKICH
|
|
« Odpowiedz #1 : 16 Września 2010, 14:37:20 » |
0
|
TAK Chociaż z drobnym marudzeniem: -w internecie znam conajmniej 2 potężne forma modelarstwa kolejowego, będziemy się trochę dublować choć być może bardziej uzupełniać niż dublować Tak w ogóle to marzy mi się wielki kolejowy sojusz for internetowych w jedno duże. Jak nie spróbujemy to się nie przekonamy Zatem jestem na TAK
|
|
|
|
|
|
|
2xm
|
|
« Odpowiedz #2 : 17 Września 2010, 00:37:12 » |
0
|
Tak - z drobnym zastrzeżeniem: Awatar Kucyka zdecydowanie nie zwisa...
|
|
|
|
Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
|
|
|
arti281
|
|
« Odpowiedz #3 : 17 Września 2010, 06:52:38 » |
0
|
Tak
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
|
« Odpowiedz #4 : 17 Września 2010, 23:21:51 » |
0
|
NIE. Są przecież co najmniej trzy fora modelarskie. Jestem przeciwny tworzeniu bytów bez potrzeby.
|
|
|
|
|
|
|
Phinek
Gość
|
|
« Odpowiedz #5 : 18 Września 2010, 06:58:36 » |
0
|
Piottrze:
1 - wiem o istnieniu takich for, ale zbyt "cienki jestem", aby się tam zapisywać bo maluczko bym pisał 2 - i tak co dzień przemiatam kilka różnych for z różnych dziedzin i wolałbym czytać jedno duuże forum niż 5 małych gdzie połowa informacji się dubluje (jedno forum względem drugiego) 3 - zwróć uwagę, że mamy już modele Wiciusia, FaPoSzyna i inne które podlegają pod taki dział
Po prostu z chęcią widziałbym odchudzenie działów "pozostałe" i "Hyde Park" poprzez uporządkowanie tegoż tematycznie.
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
|
« Odpowiedz #6 : 18 Września 2010, 10:11:28 » |
0
|
O, bardzo rozsądne podejście. Phinek, a czy aby wprowadzić trochę porządku i ocalić od zapomnienia w masie postów takie perełki jak makiety (czy jak to tam się nazywa) Kolegi Urlicha z Niemiec potrzeba aż konsultacji społecznych? Nie możesz po prostu poprzenosić postów do jednego tematu?
|
|
|
|
Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach. (Edmund Burke)
|
|
|
Brood.K
|
|
« Odpowiedz #7 : 18 Września 2010, 10:29:00 » |
0
|
A i pewnie dla mnie znajdzie się trochę miejsca. Co do dublowania i uzupełniania forów, tutaj nikt mi nie powie ile dać volume_spheres w pliku s. żeby model miał przezroczyste szyby. Natomiast na forum MSTS nikt mi nie powie nic np. o różnicach pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami Mbxd2 i dlaczego 222 jest zielony... No, tyle obrazowych przykładów. Jestem za.
|
|
« Ostatnia zmiana: 18 Września 2010, 10:32:27 wysłane przez Brood.K »
|
|
|
|
|
Phinek
Gość
|
|
« Odpowiedz #8 : 18 Września 2010, 18:37:22 » |
0
|
... Nie możesz po prostu poprzenosić postów do jednego tematu?
Bardzo chętnie drogi kolego, aczkolwiek jest to możliwe tylko wówczas gdy dany dział istnieje, gdyż moja władza nie sięga aż tak wysoko (umiejętności SMFowe pewnie też), abym mógł takowy dział założyć. A konsultacje?... no cóż to forum jest dla ludzi, a nie chorej ambicji administralicji - więc lepiej wiedzieć czy jest chęć w narodzie, czy raczej wprost na przeciw.
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
|
« Odpowiedz #9 : 18 Września 2010, 19:33:49 » |
0
|
Chęć w narodzie a ogólny bałagan na forum to dwie odrębne sprawy. Ja popieram zbieranie konkretów w jednym miejscu. Pamiętasz ile trwało wyodrębnienie działu infrastruktura i ile wartościowych postów dotyczących owej dziedziny wciąż kisi się po różnych watkach, często typu "O zadzie Maryni"? Jak się części do nawrotnika przekładni RB3-200 nie zbierze w pudełeczku, to się rozejdą po hali a na koniec uszczelkę Rewident zje. Takie moje zdanie poparte trzema Tyskimi jest. Avanti!
|
|
|
|
Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach. (Edmund Burke)
|
|
|
track-and-train
Młotkowy
Długość toru:: 111 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #10 : 21 Września 2010, 18:55:46 » |
0
|
Ja też uważam, że warto taki dział zrobić. Sam na razie o modelarstwie wąskotorowym niewiele napiszę - na razie jestem w fazie hazero - ale jak dojdę do fazy hazerom albo nawet hazeroe a w szczególności do fazy hazerof to na pewno się wrażeniami podzielę Doraźnie można by zebrać tu kilka informacji o istniejących modelach taboru, torowiska, stacji... wbrew pozorom są ludzie którzy to robią i często na forum kozaka albo na martelu zadają pytania. Może tu mogliby znaleźć odpowiedzi
|
|
|
|
|
|
|
arti281
|
|
« Odpowiedz #11 : 21 Września 2010, 20:51:11 » |
0
|
Więc kiedy pojawi się wątek modelarstwo?
|
|
|
|
|
|
|
kalito
|
|
« Odpowiedz #12 : 21 Września 2010, 23:08:02 » |
0
|
Jak się skończy ankieta Może jeszcze jacyś spóźnialscy będą się chcieli wypowiedzieć. A ankieta kończy się 23go.
|
|
|
|
Pozdrawiam Kalito Piszę w miarę poprawnie po polsku.
|
|
|
Paweł Niemczuk
|
|
« Odpowiedz #13 : 24 Września 2010, 04:40:33 » |
0
|
Kurcze, zagapiłem się i nie zagłosowałem w ankiecie. Proszę więc o doliczenie mojego głosu na "TAK". Dodatkowym argumentem niech będzie to, że dział taki istnieje też na forum 785mm.pl, które, jak bozia da, w końcu zfuzjuje się z tym
|
|
|
|
|
|
|
kalito
|
|
« Odpowiedz #14 : 24 Września 2010, 10:22:22 » |
0
|
To chyba decyzja zapadła Co powiecie na to, żeby dział nazywał się "Modele i symulatory"? Trochę to rozszerzy tematykę, ale postów na ten temat jest u nas na tyle niewiele, że w niczym to nie będzie przeszkadzać. Co Wy na to?
|
|
« Ostatnia zmiana: 24 Września 2010, 10:24:29 wysłane przez kalito »
|
|
Pozdrawiam Kalito Piszę w miarę poprawnie po polsku.
|
|
|
OczeQ
SGKW
Długość toru:: 524 m
W terenie
Wariat torowy
|
|
« Odpowiedz #15 : 24 Września 2010, 10:27:28 » |
0
|
Jestem za
|
|
|
|
Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?
|
|
|
rafaelsantee
Nowicjusz
Długość toru:: 43 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #16 : 24 Września 2010, 10:35:33 » |
0
|
ja także jestem ZA
|
|
|
|
|
|
|
grzegorz_sykut
|
|
« Odpowiedz #17 : 24 Września 2010, 10:42:02 » |
0
|
Godnie! Jak najbardziej na TAK
|
|
|
|
Pozdrawiam
Grzegorz Sykut Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Nadwiślańskiej KW
|
|
|
Kolejka
|
|
« Odpowiedz #18 : 24 Września 2010, 15:26:26 » |
0
|
Również jestem na TAK
|
|
|
|
|
|
|
Ptr
|
|
« Odpowiedz #19 : 24 Września 2010, 17:02:08 » |
0
|
Będzie, że się czepiam, ale trudno A mi nie pasuje trochę ta nazwa... trochę nielogiczna jakby jest. Symulatory to też przecież chyba modele są. To coś w stylu powiedzenia "wędliny i salami" Może po prostu " Modelarstwo" samo - prostota najlepsza zawsze jest
|
|
|
|
To jest przekaz.
|
|
|
|