Świat kolejek wąskotorowych SMF
16 Października 2025, 16:04:44 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Ankieta
Pytanie: Który znaczek chciałbyś wpiąć w swoją klapę?  (Głosowanie skończone: 24 Października 2010, 22:33:16)
1. św. Andrzej na tle - 22 (20%)
2. św. Andrzej z tabliczką - 10 (9.1%)
3. św. andrzej z napisem - 3 (2.7%)
4. Owalny krzyż - 3 (2.7%)
5. Latający owalny krzyż - 3 (2.7%)
6. Owalny krzyż na tle - 4 (3.6%)
7. Owalny trójkąt na tle - 2 (1.8%)
8. Orzeł PKP - 5 (4.5%)
9. Px 48 - 32 (29.1%)
10. Przejazd niestrzeżony - 16 (14.5%)
11. Ośkę z wagonu - 5 (4.5%)
12. Toromierz na tle - 3 (2.7%)
13. Toromierz na tłuczniu - 2 (1.8%)
Głosów w sumie: 63

Strony: 1 2 [3] 4 5   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wybieramy znaczek w klapę  (Przeczytany 52322 razy)
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #40 : 12 Października 2010, 16:49:48 »

Nie jestem przekonany do dymu... Bo zaraz trzeba będzie kombinować dym "z kół"  z widocznym węglem w "przyczepce".

W każdym razie - kto zdolny niech się pobawi - oto przykład rozchodzenia dymu:
http://www.grantlibrary.net/images/logos/locomotive%20friends%20logo.bmp

choć można tak i tak

Dobrze by było, gdyby Px nie latał tylko był na jakiejś kresce.
Drangnel
Nowicjusz
*
Długość toru:: 39 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #41 : 12 Października 2010, 18:47:39 »

Dym na razie nie wiem jak ugryźć (poza tym, tak mi się podoba).

Normalny..... do rzeczywistości.
marcin sds
Mechanik
Długość toru:: 152 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #42 : 12 Października 2010, 20:55:53 »

Po mojemu bez dymu jest lepsiejszy
Phinek
Gość
« Odpowiedz #43 : 12 Października 2010, 21:00:44 »

Teraz właśnie pytanie o to, jak ma być znaczek wykonany? Czy będzie to grawerka na płaskim (a więc ładnie odcinające się kolory ale tylko 2), czy może kombinujecie jakąś płaskorzeźbę, gdzie to trzeba by zrobić projekt nie tyle obrazka , a trójwymiarowego modelu?

No właśnie technologia ta to w skrócie frezerka 3D w modelu matce, a potem odlewy "córek". Więc i tak musi być projekt 3D najlepiej w formacie STL... oczywiście to 3D może mieć po prostu wypukłe lub nie, ale to będzie wyglądało tak jak znaczki MuzKolu z lat 90.
Chyba lepiej wykorzystać możliwości tej technologii i pobawić się trochę 3D.
Ptr
Minister
Długość toru:: 1106 m

W terenie W terenie

FPKW

kolejka
« Odpowiedz #44 : 12 Października 2010, 21:13:42 »

A jaka jest maxymalna różnica wysokości między najpłytszym a najbardziej wystającym punktem takiego wynalazku?

To jest przekaz.
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #45 : 12 Października 2010, 21:17:35 »

Wcześniej mówiliśmy o układzie tło czernione, rysunek szlifowany (lub odwrotnie). Ewentualnie skala szarości poprzez jakiś sztraf.
O technologii Phinek kiedyś już wspominał:
http://750mm.pl/index.php?topic=3105.msg41977#msg41977
Oczywiście nie są to ustalenia, za które warto umierać .

Mnie też się bardzo podoba (zwłaszcza, że nie muszę samemu robić i mogę tylko sobie wybrzydzać ). Jeszcze jakoś dużo bieli w tym parowozie - po przymknięciu oczu jakiś taki filigranowy, choć po wykonaniu może to być właśnie OK. Tor wydaje się nieco za cienki - szczególnie w stosunku do napisu (Edyta: Nie, to jednak koła). 
Po lekkim przeskalowaniu wyszło mi coś takiego - koła jakby ciut białe.

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
Drangnel
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #46 : 12 Października 2010, 21:26:14 »

No właśnie technologia ta to w skrócie frezerka 3D w modelu matce, a potem odlewy "córek". Więc i tak musi być projekt 3D najlepiej w formacie STL...

Zmuszacie mnie do odpalenia bardziej zaawansowanych narzędzi w postaci 3dsMaxa ;] . Oczywiście jestem w stanie zrobić to tak, żeby było cud, miód, ale to już potrwa nieco dłużej (tzn, jak będę miał czas, to w okolicach końca tygodnia, powinno coś być).
Tylko dajcie kilka informacji:
Wymiary , wymiary i jeszcze raz wymiary - czyli 3 wymiary : zarówno rozmiar 'powierzchniowy' , jak i maksymalną różnicę wysokości.

Phinek
Gość
« Odpowiedz #47 : 12 Października 2010, 21:31:01 »

W prezentowanym przeze mnie przykładzie "grubość" wynosi 3mm, ale nie jest to wymiar krytyczny, więc może załóżmy, że znaczek będzie miał ok. 0,7 mm grubości podstawowej (nośnej) i 2,5-3 mm różnicy między tłem i wypukłym "brzuchem orzełka" na tabliczce z boku Px

Pozostałe wymiary:
Szerokość: ok. 25 mm
Wysokość: wedle proporcji względem szerokości.
« Ostatnia zmiana: 12 Października 2010, 21:33:44 wysłane przez Phinek » Zapisane
Drangnel
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #48 : 12 Października 2010, 21:48:50 »

Jeszcze jedno pytanie:
STL niesie informacje wyłącznie o topologii. Było wspominane szlifowanie w celu odróżnienia poszczególnych elementów, czy to szlifowanie też jest precyzyjne,a jeśli tak to jak ma wyglądać 'maska' dla szlifowania (czy po prostu coś w stylu obrazków, które do tej pory pokazywałem - czarno-białe obrazy)?

Phinek
Gość
« Odpowiedz #49 : 12 Października 2010, 21:57:29 »

Pisząc "szlif" miałem na myśli:
- w przypadku obrazków wyłącznie dwupłaszczyznowych szlif tak jak przy napisach na tabliczkach znamionowych
- w przypadku płaskorzeźby jest to raczej polerka wyciągająca wystające krawędzie z czerni

Tzn... w obu przypadkach biorąc pod uwagę gabaryty detalu to i tak kończy się polerką...
Drangnel
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #50 : 14 Października 2010, 13:18:09 »

Jeszcze jedno pytanie techniczne:
Padło hasło 'rozdzielczość 0,2mm'
I czy tu chodzi o faktyczną , nieprzekraczalną rozdzielczość, czy o szerokość frezu (a da się go umiejscawiać pomiędzy magicznymi liniami siatki 0,2mm) ?
Jeśli opcja druga, to czy frez pracuje nad formą do odlewów, czy na wzorcowym obiekcie, na podstawie którego powstaje forma?
« Ostatnia zmiana: 14 Października 2010, 13:31:29 wysłane przez Drangnel » Zapisane

Drangnel
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #51 : 14 Października 2010, 21:16:45 »

No to mam coś takiego:

Phinek
Gość
« Odpowiedz #52 : 14 Października 2010, 21:45:40 »

Nie wiem jak inni, ale to co zaprezentował Drangnel, jest jak dla mnie chyba wystarczającym argumentem, aby zakończyć ankietę i zabrać się za wykonanie.

Jakie jest Wasze zdanie w tym temacie?
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #53 : 14 Października 2010, 22:04:59 »

Tu nie ma co medytować, nasza drużyna podpisze zobowiązanie o wykonaniu słusznej ilości znaczków!

Jak dla mnie, to już nic bym nie zmieniał, tylko rozpalał pod kotłem zasilającym tą frezarkę, czy inne cudo co ma wyrzeźbić emblemat. Drangnel

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #54 : 14 Października 2010, 22:08:49 »

Myślę, że mamy zwycięzcę.

Konkrety:
Osobiście wolałbym bardziej "graficzną" wersję znaczka, ale może to tak bardziej z przyzwyczajenia. Czasem jak sobie coś wbiję do głowy to trudno odpuścić. Moim faworytem jest płaska sylweta z liniami zaznaczającymi podstawowe podziały. Jeśli płaskorzeźba, to redukowałbym jej głębokość do 1/3 maksymalnie. Jakoś pół parowozu wystające ze znaczka niezbyt mi leży.

Kuc, dajmy Artyście czas na doszlifowanie dzieła. Brawo.
« Ostatnia zmiana: 14 Października 2010, 22:12:59 wysłane przez 2xm » Zapisane

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
102N
Zawiadowca
Długość toru:: 466 m

W terenie W terenie

jakub.luczak
« Odpowiedz #55 : 14 Października 2010, 23:02:08 »

Konkrety:
Osobiście wolałbym bardziej "graficzną" wersję znaczka, ale może to tak bardziej z przyzwyczajenia. Czasem jak sobie coś wbiję do głowy to trudno odpuścić. Moim faworytem jest płaska sylweta z liniami zaznaczającymi podstawowe podziały. Jeśli płaskorzeźba, to redukowałbym jej głębokość do 1/3 maksymalnie. Jakoś pół parowozu wystające ze znaczka niezbyt mi leży.
Słusznie pisze!Chyba mamy taki sam gust...

1. Admin / Moderator ma zawsze rację.
2. Gdy Admin / Moderator nie ma racji - patrz punkt 1.
Ptr
Minister
Długość toru:: 1106 m

W terenie W terenie

FPKW

kolejka
« Odpowiedz #56 : 14 Października 2010, 23:13:00 »

No tak - bardzo fajna koncepcja. Jedyne co bym zaproponował to spłaszczenie jej trochę.

To jest przekaz.
Phinek
Gość
« Odpowiedz #57 : 14 Października 2010, 23:23:59 »

Też popieram pomysł ze "spłaszczeniem" zwłaszcza w obliczu tego, że pochylenia odlewnicze zawsze trochę tej głebi "zjedzą", więc im płyciej tym plastyczniej.
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #58 : 14 Października 2010, 23:27:07 »

Popieram płaską.  Chichot  Jakoś też mi się źle kojarzą połówki płaskorzeźb. I może mniejsze 750mm.pl, też mniej wystające - bo dominuje pod lokiem.

Drangnel, widzę, że to dla Ciebie bułka z masłem: zapodałbyś płaski wariant, co by wszyscy orzekli, że tych kilka ostatnich "widzimisię" to tyko widzimisię?  
Drangnel
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #59 : 15 Października 2010, 09:14:55 »

Dwie wersje spłaszczone:
Najpierw dla porównania, oryginał:

Spłaszczona trochę:

Spłaszczona całkiem:

(z tym, że nie wiem na ile jest wykonalna, bo nie wiem, czy tak drobne różnice wysokości są do odtworzenia)

Wymiary:
27,1 x 15,6mm
wysokość :
oryginalne- 3mm
płaskie1 - 2mm
płaskie2 - 2mm
(z czego wszędzie 0,7mm to tło)

Strony: 1 2 [3] 4 5   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!