No to czas na raport

Całą wyprawę i tropienie torowisk opierałem na specjalnym numerze Stalowych Szlaków poświęconym tej kolejce, oraz przedwojennym i współczesnym mapom.
Jeśli pomyliłem się w odczycie terenu lub opisie, to proszę o uwagi

Generalnie śladów i pamiątek jest więcej niż się wydawało i powszechnie wiadomo. Ale po kolei lub po kolejce jak kto woli:
Błonie, ten plac budowy to dawny przeładunek.

Brama wjazdowa na plac, którą otwierano na czas przejazdu kolejki (wg. relacji naocznego świadka, ale o nim za chwilę).

Torowisko, a obecnie ogródki działkowe. W ogrodzeniu są szyny które nie pochodziły z kolejki. Prawdopodobnie z zakładów na terenie miasta.

Przy okazji szwędania się przy płocie, zaczepił mnie człowiek który okazał się właścicielem narożnej działki tuż przy zielonej bramie. "A pewnie że pamiętam kolejkę. Na mojej działce skręcała w stronę cmentarza. Jeszcze kamienie i gwożdzie do szyn wybierałem. Jeżdziłem nią wiele razy z Leszna bo wie pan, PKS to kiedyś słabo jeżdził, to człowiek wsiadał i dojechał. Ale wolno jeżdziła i trzęsła. Kolejke z Wileńskiego też pamiętam jak nie raz motorem do Zambrowa jeżdziłem". Oczywiście w bonusie pokazał mi bramę wjazdową na plac i opisał przebieg linii lepiej niż stare mapy

"Gdzieś tu" tor mijał główną szosę i skręcał w prawo...

...by łagodnie skręcić na Leszno

Mijanka przy cegielni Błonie

Hak?

Pierwszy z dwóch zachowanych przejazdów na szosie Leszno - Błonie

Białuty. Żółta roślinność to mijanka na łuku.

Drugi widoczny przejazd, tym razem w wsi Białuty.

na parę chwil skręcamy z toru głównego i jedziemy odgałęzieniem na Pilaszków. Za około 2 km we wsi Białutki na chwilę po prawej stronie pokazuje się nasyp który skręca przez szosę i ucieka w pole w miejscu gdzie asfalt zmienia odcień.

Pilaszków. Teoretyczny kraniec odnogi i plac załadunkowy.

Czasem trzeba było wycofać

Feliksów. Na jednym z podwórek można znależć takie oto pomoce budowlane.

Feliksów i nasyp

Wyrażnie widoczne miejsce gdzie odchodził tor do Pilaszkowa.

Oczywiście coś dla łowców RP1. Zaraz za wskażnikiem tor rozwidlał się. W prawo do majątku Leszno a w lewo przez szosę maszynista trąbił do cukrowni.

Oto i wjazd do cukrowni.

Tuż przy ocalałem płocie wystaje sobie takie coś:

Widok na cukrownię.

Już wiemy gdzie stała parowozownia.

Poniżej mojej misternej roboty, orientacyjny plan rozmieszczenia torów.

Tradycyjnie dużo więcej zdjęć w linku poniżej:
https://picasaweb.google.com/gajosgitara2/CukrowniaMichaOwLesznoBOnie100312#