obserwator
|
 |
« Odpowiedz #180 : 06 Maj 2010, 19:29:09 » |
0
|
Na dni miasta Pleszewa ma być specjalny rozkład jazdy i mają jeździć na przemiennie standart czyli MBxd2 oraz Lyd1 wraz z letniakiem. SKPL namawia miasto na złomowanie tych trzech straszydeł z dworca i za te środki zakup jednego FAURA z Dobrej Nowogardzkiej, aby utworzyć rezerwę dla kapryśnego MB-xa.
|
|
|
|
|
|
|
obserwator
|
 |
« Odpowiedz #181 : 12 Maj 2010, 12:10:29 » |
0
|
|
|
|
|
|
|
|
MarekZPL
Nowicjusz

Długość toru:: 25 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #182 : 13 Maj 2010, 15:21:52 » |
0
|
Z wiadomych dla mnie źródeł miasto wydało zgodę jednak nie wiem czy jest ono prawdziwe.. Objazd już czynny osobiście widziałem jednak brakuje trochę do końca ale można już jeździć.
Jak bd coś wiedział na temat rozkładu na dni Pleszewa dam znac.
|
|
|
|
|
|
|
obserwator
|
 |
« Odpowiedz #183 : 28 Maj 2010, 20:44:27 » |
0
|
|
|
|
|
|
|
|
pleszewianin
Młotkowy

Długość toru:: 148 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #184 : 03 Czerwiec 2010, 20:08:13 » |
0
|
Przejazdy udane. Frekwencja : Motorówka wszystkie miejsca siedzące zajęte i jeszcze ucisk na stojąco. Letniak + lyd1 : Miejsca siedzące zajęte i jeszcze trochę osób stało.
W sumie miałem sporo roboty aby z wszystkim sobię poradzić.
Następne planowane na dni Pleszewa.
|
|
|
|
Nie jestem przedstawicielem PKL
|
|
|
obserwator
|
 |
« Odpowiedz #185 : 04 Czerwiec 2010, 08:59:34 » |
0
|
Wczoraj kolejką przejechało około 300 osób - pytanie dlatego że za darmo 
|
|
|
|
|
|
|
pleszewianin
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #186 : 04 Czerwiec 2010, 12:53:05 » |
0
|
Według mnie wagon letni ich przyciągnoł. Wiem jaka o to była wojna bo każdy chciał jechać.. . Motorówka jest czymś zwykłym. Letniak wyjeżdża raz na rok czy iles.
A kolega był na przejazdach?
Zapraszam na dni Pleszewa.
|
|
|
|
|
|
|
obserwator
|
 |
« Odpowiedz #187 : 06 Czerwiec 2010, 22:25:53 » |
0
|
|
|
|
|
|
|
|
pleszewianin
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #188 : 07 Czerwiec 2010, 14:30:38 » |
0
|
No ładne foto. Mozna wiecej?
|
|
|
|
|
|
|
Mike Russ
|
 |
« Odpowiedz #189 : 22 Styczeń 2011, 11:42:22 » |
0
|
Krótka relacja z Pleszewa - 21-01-2011, w godz. 9:00-15:00 Przyjechałem porannym pociągiem z Poznania około 8:40 (opóźniony). Pleszew Wąsk. - świeżo przejechane wszystkie 3 szyny. Jako że na poranny kurs nie zdążyłem, przeszedłem trasę pieszo. Widać dbanie o torowisko, choć tu i tam przydało by się podkłady wymienić. Po dojściu do Pleszewa Miasto, dogoniła mnie TGM-ka z cysternami - znak, że SKPL działa. Na miejscu oczywiści zapytałem o możliwość zwiedzenia i robienia zdjęć, na co mi ogólnie pozwolono, pod warunkiem opublikowania informacji którą tu cytuję:
"SKPL zakupił do Pleszewa wagon Bxhpi (rumuński) z Dóbr Nowogardzkich, nr: 00-450044322-3. Wybrano wagon o najmniejszym stopniu dewastacji. W Pleszewie wymieniono wózki na 750mm z jednego ze złomowanych wagonów pleszewskich. Wagon obecnie w trakcie remontu - połatany i wymalowany miejscowo farbą podkładową znajduje się w szopie PKL"
Istotnie jeden wagon w takim stanie stał w szopie, razem z ukończoną "Łajką" Poz tym kilku panów było zajętych rozbieraniem przekładni głównej lyd1 nr... nie pomnę, chyba 205 (w każdym razie zielonej), w celu- z tego co usłyszałem- wymiany sprzęgła (nowe tarcze miały być dostarczone "na dniach"). W każdym razie zapewniono mnie gorąco, że lok. jest przewidziana do naprawy i eksploatacji, z uwagi na ogólnie dobry stan techniczny (dobre obręcze). Mnóstwo z tym mieli pracy, współczuję tym bardziej, że było zimno. Niebieska lyd1 stała z otwartą klapą, i bez rozrusznika (rozrusznik leżał w budynku stacji).
Mbxd2 w barwach SKPL Regio stał na boku, ogrzewany i pilnowany.Jest sprawny, acz nieco rozklekotany. Na zakrętach lała się woda ze zbiornika CO, widać po śladach, że nie pierwszy raz - maszynista stwierdził, że znowu za dużo nalali. Chłodzenie silnika- według zapewnień- zalane jest płynem zimowym. Wróciłem planowym poc.SKPL nr "7" o 14:30 (jazda zgodna z rozkładem) zapłaciwszy 2 zł za bilet (autobus jest ponoć droższy o 80 gr.) Byłem w tym kursie niestety jedynym pasażerem, gdy wracał widziałem w oknie też jedną osobę, widać że większość ludzi dojeżdża do stacji normalnotorowej samochodami. Maszynista zapewnił mnie jednak, że przewozi regularnie kilku stałych klientów do- i z pracy, a z porannych kursów, a w niektóre dni tygodnia i popołudniowych, korzysta młodzież szkolna i bywa 15-20 osób. W każdym razie PKL jest czynna i jeździ zgodnie z opublikowanym rozkładem jazdy wywieszonym wszędzie gdzie tylko można. Linia 317 była zaznaczona nawet na mapie połączeń Wielkopolskiego Zakładu PR naklejonej w pociągu normalnotorowym. Tyle widziałem. Co widziałem, napisałem. Pozdrawiam.
|
|
|
|
Modelarstwo komputerowe - nowe technologie w popularyzacji kolei wąskotorowych
|
|
|
pleszewianin
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #190 : 27 Styczeń 2011, 09:31:09 » |
0
|
Co do lydek oznaczenie LYD1 zielona to nr 253 a niebieska w barwach SKPL cargo nosi nr 255;).
|
|
|
|
|
|
|
Mike Russ
|
 |
« Odpowiedz #191 : 30 Styczeń 2011, 09:43:49 » |
0
|
A żeby być zupełnie ścisłym, to Mbxd2 w barwach SKPL REGIO ma numer 216, a normalnotorowa lokomotywka to TGM40-0586. Dzięki za uściślenie, "na gorąco" pisałem, fotek pod ręką nie było, a ja prawdę mówiąc, zupełnie nie mam głowy do numerów... 
|
|
|
|
Modelarstwo komputerowe - nowe technologie w popularyzacji kolei wąskotorowych
|
|
|
pleszewianin
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #192 : 15 Kwiecień 2011, 18:15:08 » |
0
|
1996-PleszewMiasto.avi (Właściciel pliku nie zezwolił na odtwarzanie z zewnątrz) Aż łezka się w oku kręci. Doskonale pamiętam te czasy
|
|
|
|
|
|
|
dino
Młotkowy

Długość toru:: 100 m
W terenie
M-sta spalinowych i elektrycznych poj. tr.
|
 |
« Odpowiedz #193 : 22 Kwiecień 2011, 12:37:55 » |
0
|
...jak odwiedziłem Pleszew w 1996 rok to składy były zestawiane w konfiguracji Lyd1+FAUR+Lyd1 powodem tego zestawienia był remont mijanki w Pleszewie Wąsk.
|
|
|
|
|
|
|
JanPeter
Młotkowy

Długość toru:: 98 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #194 : 11 Lipiec 2011, 00:07:43 » |
0
|
Jaki jest aktualny rozład jazdy?
|
|
|
|
Piotr Janeczko
|
|
|
Szymon_TKO
Nowicjusz

Długość toru:: 25 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #195 : 13 Sierpień 2011, 23:09:43 » |
0
|
J.w. czyli gdzie można znaleźć aktualny rozkład?
|
|
|
|
|
|
|
pleszewianin
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #196 : 15 Sierpień 2011, 10:42:10 » |
0
|
W czasie wakacyjnym nic nie jeździ. Zapraszamy od 1 września.
|
|
|
|
|
|
|
marekus
|
 |
« Odpowiedz #197 : 05 Styczeń 2012, 20:17:06 » |
0
|
Jak teraz sprawa wygląda? Gdzie mogę znaleźć konkretny rozkład? Czy po wąskim coś jeszcze jeździ?
|
|
|
|
|
|
|
pleszewianin
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #198 : 10 Styczeń 2012, 09:45:23 » |
0
|
Tak jeździ, Jeden pociag rano nie pamiętam dokładnie ale coś po 6 z Pleszew Miasto i powrót około 7
Drugi o 14:30 i powrót 15:05 z Pleszew Wask. (Kowalewa)
|
|
|
|
|
|
|
marekus
|
 |
« Odpowiedz #199 : 10 Styczeń 2012, 15:22:22 » |