Świat kolejek wąskotorowych SMF
13 Października 2025, 01:20:41 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ciekawy przypadek...  (Przeczytany 6010 razy)
Marcin117
Minister
Długość toru:: 1020 m

W terenie W terenie

Student - Drezyniarz

« : 30 Grudnia 2010, 00:24:46 »
0

Będąc jako mały chłopiec w muzeum w Wenecji zainteresował mnie pewien ciekawy parowóz:
Parowóz ten jest ciekawym przypadkiem parowozu zbudowanego z myślą o wykorzystaniu go jako atrakcji turystycznej na jakiś targach. Oczywiście gdy po II wojnie trafił na polskie ziemie nie pracował na targach tylko w cukrowni, ale to już zupełnie inna historia. Oto jego zdjęcie: (za http://www.holdys.pl/tomi/)

Teraz natomiast prawdziwy hit sezonu. Niech mi ktoś powie że to nie jest bliźniacza maszyna?
http://www.moyersoen.be/pls/apex/f?p=2008:76:1607627025239715::::P75_PS_CATEG_ID,P76_ITEM_ID:4619,104323
Poszła za 21 000 euro. Czy ktoś wie ile ich wyprodukowano?

2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 30 Grudnia 2010, 00:35:23 »
0

Podobno 6 sztuk.

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
dobrzyn
Minister
Długość toru:: 1486 m

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #2 : 30 Grudnia 2010, 12:45:32 »
0

Bardzo ciekawa aukcja. Kiedyś próbowałem szukać czegokolwiek w internecie nt. tych maszyn, ale nic nie mogłem znaleźć. Przy okazji widać, że zmian dostosowujących naszą "belgijkę" do prowadzenia normalnych pociągów z burakami nie było wcale tak wiele. Na pierwszy rzut oka widać komin i zbieralnik pary.
A ma ktoś może zdjęcia naszego parowozu prowadzącego pociąg? Zastanawia mnie jak toto wyglądało z wagonami załadowanymi burakami

Trabant 1.3 '91 "Stanisław"
Trabant 601 '66 "Dziadek"
Romet 100 '83 "Henio"
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 30 Grudnia 2010, 14:35:40 »
0

Trochę na temat "Belgijki" napisał Pokropiński (Muzealne Parowozy w Polsce, Muz. Ziemi Pałuckiej, 2000). Przyznam, że (jak to częst z tym autorem bywa ) część faktów trochę nie pasuje, ale przynajmniej jest reprodukcja pocztówki z wystawy.
Przy okazji widać, że zmian dostosowujących naszą "belgijkę" do prowadzenia normalnych pociągów z burakami nie było wcale tak wiele. Na pierwszy rzut oka widać komin i zbieralnik pary.

Dzięki porównaniu widać też, że część zmian została wprowadzona wcześniej (zapewne przez Niemców). Chodzi głównie o budkę - na wystawie całość miała proporcje modelarskie i obsługa się nie mieściła...

To jeszcze plan targów (z zaznaczonym pawilonem Telewizji ) stąd:

Widać też schemat kolejki targowej z lokomotywownią.

Kilka zdjęć z kolejką na wystawie:

Niestety lepszego zdjęcia z parowozami nie znalazłem (jak wspomniałem, Pokropiński zamieścił ładną pocztówkę z Charles'em w pełnej okazałości).
Zdjęcia stąd

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!