Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 00:15:03 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomóż uratować krośniewicką wąskotorówkę - to proste!  (Przeczytany 6633 razy)
kkw-sos
Czytelnik

Długość toru:: 2 m

W terenie W terenie

« : 02 Marca 2011, 16:45:19 »
0

APEL!
Proszę, piszcie listy do Marszałka Województwa Łódzkiego z prośbą o zajęcie się sprawą kolejki. To ważne - liczy się każdy głos!

Wzory pism znajdują się na tej stronie:
http://www.kkw.sos.pl/mozesz-pomoc-to-proste/

Zapraszam też do polubienia fanpage'a S.O.S. dla KKW na Facebooku:
http://www.facebook.com/sos.kkw
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #1 : 02 Marca 2011, 18:18:57 »
+2

Hmmm. Zajrzałem na tę stronę i mam jedno pytanie.

Piszecie, że gminy nie mają pomysłu na kolejkę, gdzie kucharek sześć itd. Tak więc ja pytam jaki Wy macie pomysł na tę kolejkę? Prosiłbym o jakiś konkret, bo te sześć podpunktów na stronie jakoś mnie nie satysfakcjonuje. Rozumiem, że wasza organizacja poza rzucaniem haseł jakieś konkretne analizy w sprawie kolejki opracowała i może je udostępnić?

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #2 : 04 Marca 2011, 11:24:33 »
+1

No i co? Odpisze mi ktoś? Coś u Was PR szwankuje. Niby na facebooku piszecie w 3 językach, niby strona w 10 językach, a na proste pytanie na forum odpowiedzi uzyskać nie sposób...

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #3 : 15 Marca 2011, 11:38:51 »
-1

Kolejna próba zainteresowania tematem http://wybieramkolej.pl/aktualnoci/94-list-otwarty-sos
i myślę, że to kolejny kamyczek do ogródka pt: obcokrajowi działacze kolejowi w Polsce.
Pytanie ilu przysłowiowych Kowalskich wyśle list do Marszałka i co taki list ma sprawić?
Pan Marszałek zmarszczy czoło, podrapie się w dowolnym miejscu, po czym śmignie list do kosza dopijając resztkę kawy (pod warunkiem że listu wcześniej nie zutylizuje tego listu sekretarka). Jak dla mnie brak tam jasnego przekazu dlaczego te Krośniewice takie wybitne dla światowego dziedzictwa i dlaczego Marszałek ma je uchować skoro dotychczas nie wykazuje zbytniego zainteresowania prawie nieprzerwanie działającym Rogowem.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
Kamil
Młotkowy
**
Długość toru:: 54 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 15 Marca 2011, 13:14:19 »
0

Pytanie ilu przysłowiowych Kowalskich wyśle list do Marszałka i co taki list ma sprawić?
Pan Marszałek zmarszczy czoło, podrapie się w dowolnym miejscu, po czym śmignie list do kosza dopijając resztkę kawy (pod warunkiem że listu wcześniej nie zutylizuje tego listu sekretarka)...

No cóż, jeden, dwa lub trzy listy może i śmignie do kosza albo też i napali nimi w swoim kominku, ale 10 lub 20 listów już tak łatwo nie będzie mógł zignorować...
Na tym polega cała kwestia z zachęcaniem ludzi, a także (i przede wszystkim!!) Was - Miłośników Kolei do wysyłania jak największej liczby listów i petycji w tej sprawie do Marszałka: http://www.kkw.sos.pl/mozesz-pomoc-to-proste/

Natomiast co do kwestii:

Jak dla mnie brak tam jasnego przekazu dlaczego te Krośniewice takie wybitne dla światowego dziedzictwa i dlaczego Marszałek ma je uchować skoro dotychczas nie wykazuje zbytniego zainteresowania prawie nieprzerwanie działającym Rogowem.

Rzeczywiście brak jest wymienionych szczególnych walorów zabytkowych, które świadczyłyby w sposób dobitny o wyjątkowości kolejki krośniewickiej.
Twoje i moje spostrzeżenia prześlę osobom związanym z Inicjatywą SOS dla KKW.

A tak na marginesie, czy ktokolwiek z Was - użytkowników tegoż forum, kierowany chęcią pomocy, naprawdę wysłał taki list do Marszałka??
grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #5 : 18 Marca 2011, 14:54:51 »
+2

Moje kilka uwag na temat akcji:

1. Nastawiacie na bierny przekaz, zamiast komunikacji. Monologii w tysiącach języków i nic więcej.  Nuda, nuda, nuda.
2. Brak konkretnych przesłanek, dlaczego ta kolej jest wyjątkowa i dlaczego ważne jest jej zachowanie. Powielanie nudnych schematów, że to wybitny zabytek - a dlaczego? a bo wybitny i już Chichot
3. Totalny brak (a przynajmniej komunikatów o tym) zainteresowania lokalnej społeczności, a w końcu to oni mają być beneficjentami powrotu kolejki (turystyka, handel, noclegi, itd) a nie mikol z drugiego końca polski, który możliwe że nawet nigdy tam nie przyjedzie. najwyżej sobie fotkę w necie zobaczy.
4. Brak jasnego pomysłu po co ta akcja, brak pomysłu - uratujmy a potem jakoś to będzie

Dlatego też podejrzewam, że nikłe jest i będzie zainteresowanie sprawą wśród krajowych miłośników. Mówiąc bardziej dosadnie mieszkańca Krakowa, Poznania czy Warszawy ani ziębi ani grzeje w szerszej perspektywie istnienie kolejki w Krośniewicach. Oni może zapłaczą na forum nad ciężkim losem, nad trudnymi czasami ale to wszystko co tak naprawdę mogą dla kolejki zrobić.

Kolejna rzecz, że dla Pana Marszałka głos jakiegoś zbolałego mikola z daleka ma priorytet równy zero. Dlaczego - bo mikol np. z Warszawy nie jest głosem w kolejnych wyborach. Cóż ... polityka.

PS. Właśnie z tego powodu nie wysłałem listu do Marszałka w sprawie Krośniewic.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!