Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 07:46:05 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Dywagacje na temat remontu kapitalnego linii do Nowego Miasta.  (Przeczytany 25637 razy)
Ptr
Minister
Długość toru:: 1106 m

W terenie W terenie

FPKW

kolejka
« Odpowiedz #20 : 19 Kwietnia 2011, 22:43:17 »
+3

@ andrzej2110:
Sam zakup materiału nie sprawi przecież że linia zostanie wyremontowana. Przy ilości pracy jaka była by potrzebna do naprawy kilkunastokilometrowego odcinka toru potrzeba już pewnej liczby robotników zatrudnionych na jakiś czas. Myślę że trudno będzie znaleźć takich, którzy zgodzą się pracować w czynie społecznym przez dłuższy czas, a załoga kolejki ma na pewno inne zajęcia niż codziennie przez powiedzmy rok jeździć i układać tory. Paliwo do pociągu roboczego też samo w zbiornikach się nie uzupełni. Tak więc koszty zatrudnienia siły roboczej i prowadzenia takich robót także będą niebagatelne.

To jest przekaz.
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #21 : 19 Kwietnia 2011, 22:48:10 »
+1

Powiadaszsz kolego że argumenty Kucyka Cie przekonują? Pamietajmy że raz przewieziony turysta , niechętnie zjawi sie ponownie jeżeli bedziemy mu oferować cały czas to samo, czyli przejażdżkę   po tej samej trasie, oraz ognisko na polance.
 A dlaczego nie można by uruchomić odcinka Grójec - Mała Wieś na zamówienie Co?  Przecież jest tam co oglądać i na pewno było by też pewną atrakcja dla potencjalnych turystów.

Torowisko na tym odcinku jest "podobno" kompletne ( sprawdze to osobiście po świętach)

POZDRAWIAM !!!
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #22 : 19 Kwietnia 2011, 22:54:23 »
0

jest tam co oglądać i na pewno było by też pewną ...

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #23 : 19 Kwietnia 2011, 22:56:59 »
0

@Ptr
Owszem ale nawet na bieżące utrzymanie czynnego odcinka taki prezent od samorządu nie był by zły.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Ogoniasty
Dyrektor

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #24 : 19 Kwietnia 2011, 23:07:10 »
+1

Teraz wiem dlaczego nasz kraj wygląda jak wygląda...
Poco było uroczyście otwierać szlak do Grójca ? Po to by za chwile go zamknąć?  (zupełnie jak w Piotrkowie) A może warto dać szanse tamtemu regionowi ....

POZDRAWIAM !!!
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #25 : 19 Kwietnia 2011, 23:12:55 »
0

[...]dla potencjalnych turystów.
Pytanie tylko skąd by się mieli brać ci potencjalni turyści, oraz czym przybywaliby na stację w Grójcu? I jeszcze w jakim celu?

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
buczek_pkp
Zawiadowca
Długość toru:: 405 m

W terenie W terenie

PKP InterCity, Wąski w Piasecznie

« Odpowiedz #26 : 19 Kwietnia 2011, 23:14:06 »
+3

Kurna Ogon!!! Zrozum, że tam naprawde turyści NIE CHCĄ JEŹDZIĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #27 : 19 Kwietnia 2011, 23:16:47 »
+1

Poco było uroczyście otwierać szlak do Grójca ? Po to by za chwile go zamknąć?  (zupełnie jak w Piotrkowie) A może warto dać szanse tamtemu regionowi ....

Ogon, melduj się u mnie na tesko jutro o 5.00, powożę Cię samochodem po mieście za jedyne 5pln/km. Co ty na to ?
Zrozum również że statystyczny klient nie przyjeżdża na kolejkę przejechać się w relacji A-B (jeśli by tak było to twoja teoria o przyjeżdżaniu żeby przejechać się nową trasą miałaby sens) tylko przyjeżdża miło spędzić czas, zaś kolejka i reszta to tło. Również doświadczenia wielu kolejek (osobiście rozmawiałem z przedstawicielami conajmniej trzech) wskazują że maxymalny czas przejazdu kolejką to 45-60 minut, potem ludzie zaczynają się nudzić a wrażenia pozytywne są niwelowane przez negatywne.

buczek_pkp
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #28 : 19 Kwietnia 2011, 23:20:53 »
+2

Ja z chęcią bym jeździł do Nowego Miasta, ale po co i na co jak nasi klienci, czyli turyści nie chcą jeździć... ogon jeżeli z własnych pieniędzy wyremontujesz tam tor i 2 mosty to będziemy tam jeździć. Ja jednak wolę dostać wypłatę za swoją pracę niż gdybym mial patrzeć jak nasze pieniądze idą na tory po których pojedziemy może raz w roku.
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2011, 03:12:33 wysłane przez Paweł Niemczuk » Zapisane
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #29 : 19 Kwietnia 2011, 23:23:21 »
0

Poco było uroczyście otwierać szlak do Grójca?
Dla polityków i innych patałachów którzy obiecywali wieeeeelkie pieniądze i inne wieeeeelkie obietnice o stworzeniu kolei aglomeracyjnej i innych takich. A życie swoje zrobi pomimo deklaracji ważnych osobistości oraz pisana postów przez różne osobistości na tym zacnym forum 750mm.

Ogoniasty
Dyrektor

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #30 : 19 Kwietnia 2011, 23:31:52 »
0

Kurna Ogon!!! Zrozum, że tam naprawde turyści NIE CHCĄ JEŹDZIĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Może z Piaseczna nie chcą jeździć....  a skąd wiesz że z Grójca nikt by nie chciał sie wybrać na majówke kolejka oczywiście nie w strone Piaseczna. Nie mówie tu o ruchu planowym, tylko o wycieczkach na zamówienie. Jeżeli nie zrobimy rozeznania w tym temacie to nigdy nie będziemy tego wiedzieć, bo najłatwiej jest powiedzieć, poco, naco itp.

POZDRAWIAM !!!
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #31 : 19 Kwietnia 2011, 23:43:37 »
+1

Ogon tez pomyślałem o mieszkańcach Grójca (i okolic) i majówce dla nich. Tylko ze względów ekonomicznych (oraz stanu torowiska) to dla nich nie pociąg a drezyny dowożące na ognisko.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #32 : 19 Kwietnia 2011, 23:51:58 »
+3

A ja pomyślałem o mieszkańcach Krakowa. Jakby zrobić zrzutkę po 2 PLN u każdego prawdziwego miłośnika to w przyszłym roku także mogliby pojechać na majówkę do Piaseczna.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #33 : 19 Kwietnia 2011, 23:56:24 »
+1

Najlepiej przez Kocmyrzów - Jędrzejów i dalej CMW (Centalną Magistralą Wąskotorową)

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
buczek_pkp
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #34 : 20 Kwietnia 2011, 00:04:17 »
+1

Panowie i Panie!!!

Grójec jest to biedne miasto. Ludzie utrzymują się jedynie z sadów lub zbierania złomu/ puszek. Nie ma sensu na tą chwilę robić torowiska do Grójca aby przewieźć dwudziestu turystów na piknik, raz w roku. To się poprostu nie opłaca. Pamiętajcie, że do zrobienia są dwa mosty, nie licząc torowiska!!! Po tych mostach teraz nawet lokomotywa nie przejedzie!!! A jak by miała przejechać to napewno bezemnie!!!
Ogon... Mam do Ciebie wielki szacunek, że tak się starasz, ale czasem rzuć okiem na świat okiem biznesmena, turysty lub szarego Kowalskiego, który zamiast wydać około 100zł na wycieczkę z rodzinką woli połowe dać żonie a drugie przepić. Takie są realia Piaseczyńskiej Wąskotorówki. Sam ciężko pracowałem aby była możliwość jazdy do Grójca, sądziliśmy, że będzie to strzał w dziesiątke. Wiele razy próbowaliśmy zachęcić turystów aby tam jeździli i chcieli się przejechać. Życie to wszystko zweryfikowało, że ludzie chcą jeździć tylko do Tarczyna.
Ogon, za paczkę ciastek, lub butelkę ajerkoniaku świata nie zbawisz i wszystkich torów nie naprawisz...
Mówisz tak o materiałach torowych, o wszystkim tiu tiu tiu... A sam chyba doskonale wiesz jak jest z kasą na kolejce???
Przemyśl to... Pogadamy jeszcze nie raz o tym na naszych zacnych odprawach zakończonych karaoke:)
A więc Ogon do boju, ale narazie ogarnij szlak do Tarczyna.
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2011, 00:28:00 wysłane przez buczek_pkp » Zapisane
grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #35 : 20 Kwietnia 2011, 00:11:32 »
0

Dlaczego tylko Panowie?
Przecież są na tym forum również i Panie!

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #36 : 20 Kwietnia 2011, 23:00:39 »
+1

Po dzisiejszej konstruktywnej dyskusji w temacie .. pozwoliłem sobie na pewną ripostę...

Ano dlatego, że niektórzy nie rozumieją rzeczywistości i (nieświadomie) chcą nucić na spleśniałych podkładach krzywych wąskich torów tego świata "Pieśń filaretów" autorstwa niejakiego Mickiewicza napisaną tonem wzywającym do realizacji szczytnych i trudnych celów:

"Cyrkla, wagi i miary
Do martwych użyj brył,
Mierz siły na zamiary
Nie zamiar podług sił."

Ogon (choć i innych też się to tyczy), Ty mierz solidnie swe zamiary na siły którymi dysponujesz, bo inaczej żaden cyrkiel, waga czy miara nie pomoże, bo nie będzie za co cyrklować, mierzyć i ważyć.

AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #37 : 20 Kwietnia 2011, 23:27:30 »
-1

Mówiłem że to Rail Fiction 
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!