Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 07:46:39 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Sezon 2011 Czyli powrót pociągów na tory NKW  (Przeczytany 11358 razy)
grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« : 16 Maja 2011, 11:03:33 »
+3

Dla wszystkich zainteresowanych odwiedzeniem w tym roku NKW czyli Nadwiślańska Kolej Wąskotorowa
http://www.rynek-kolejowy.pl/24074/Lubelskie_Nadwislanska_kolejka_pojedzie_10_czerwca.htm

10 czerwca 2011 roku przewidziany jest promocyjny przejazd dla zaproszonych gości.
Właśnie dobiega koniec pierwszego etapu remontu lokomotyw, dalej przewidziane są kolejne.
Kolejka na początek będzie kursować na odcinku Karczmiska-Opole Lubelskie oraz do Poniatowej. W następnej kolejności przewidziano powrót pociągów na szlaku w stronę Nałęczowa. Jest to jednak uzależnione od przeprowadzenia niezbędnych remontów.

Kolejka szykuje wiele atrakcji o których poinformujemy już niebawem.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
Kamil
Młotkowy
**
Długość toru:: 54 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 16 Maja 2011, 13:46:53 »
0

To bardzo dobra wiadomość, zwłaszcza że jak czytam, kolejka zamierza wprowadzić dość szeroki wachlarz usług turystycznych, jak np. nocne pociągi i projekcje filmów na ścianie lokomotywowni w Karczmiskach, czy też możliwość puszczenia pociągów rozkładowych na różnych trasach.

Ja z ciekawości zadam jednak (może trochę) zaczepne pytanie...

[...] W następnej kolejności przewidziano powrót pociągów na szlaku w stronę Nałęczowa. Jest to jednak uzależnione od przeprowadzenia niezbędnych remontów.
Jak rozumiem to znaczy, że na razie do stacji w Wąwolnicy? Jak wygląda sprawa remontu uszkodzonego wiaduktu i kwestia faktycznego powrotu pociągów do samego Nałęczowa?

Pozostaje jeszcze kwestia szlaku do Wilkowa. Czy zapadły jakieś konkretne decyzje co do tej linii?
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2011, 14:29:26 wysłane przez Kamil » Zapisane
grzegorz_sykut
Global Moderator

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #2 : 16 Maja 2011, 14:05:18 »
0

Jeżeli zapadną nowe konkretne decyzje dotyczące kolejki zostaną zakomunikowane.
Jasno i jednoznacznie, tak aby nie było nieporozumień.

Do tego czasu proszę wstrzymać się ze spekulacjami - pojedzie czy nie pojedzie.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
Kamil
Młotkowy
**
Długość toru:: 54 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 16 Maja 2011, 14:23:59 »
0

Myślę że jesteś nieco przewrażliwiony Chichot Ja nie spekuluję, po prostu zainteresowały mnie nowości które zapodałeś, stąd moja ciekawość. A jeśli ruszy czego jej naprawdę życzę, to tak jak wielu miłośników w tym kraju, będę zadowolony że kolejka żyje i ma się dobrze

Pozdrawiam i czekam na kolejne superlatywy, bo chciałbym odwiedzić Karczmiska jeszcze w tym roku.
grzegorz_sykut
Global Moderator

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #4 : 16 Maja 2011, 14:52:56 »
0

Nie jestem przewrażliwiony tylko lubię swoją wiedzę opierać na konkretach, które właśnie podałem w pierwszym poście.
Zbyt wiele widziałem i czytałem fantastycznych opowieści niepotwierdzonej treści (o lokomotywach których nie ma, o pracach których nigdy nie wykonano oraz o decyzjach których nigdy nie podjęto).  Stąd moje jak to nazywasz 'przewrażliwienie'

I na serio nie ma w tym żadnej złośliwości.
Wpadnij do Karczmisk to pogadamy.

PS. A jak tam Krośniewice? Akcja na FB coś pomogła??

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
MichałŁ
Dyrektor
Długość toru:: 673 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 20 Maja 2011, 15:54:46 »
+1

Dziś widziałem drezynkę koło młyna przed Opolem Lubelskim. Tor do Opola jest jest trochę wykoszony.
statek
Młotkowy
**
Długość toru:: 130 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #6 : 20 Maja 2011, 19:06:59 »
0

Dziś widziałem drezynkę koło młyna przed Opolem Lubelskim. Tor do Opola jest jest trochę wykoszony.

Heh, różnie widze pojmujemy znaczenie słowa "trochę", skrajnia Karczmiska - Opole/Poniatowa jest zrobiona na tyle szeroko, że 2 pociagi transporterowe by się minęły:))

Pzdr!
m.
Poldek
Młotkowy
**
Długość toru:: 66 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 21 Maja 2011, 11:16:53 »
+1

Heh, różnie widze pojmujemy znaczenie słowa "trochę", skrajnia Karczmiska - Opole/Poniatowa jest zrobiona na tyle szeroko, że 2 pociagi transporterowe by się minęły:))

Pzdr!
m.
Zgodzę się. Jakiś czas temu, może 3 tygodnie temu miałem okazję podziwiać oczyszczony tor na wyżej wymienionej trasie i byłem pod wrażeniem, oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu

PKS- Pewność Komfort Szybkość
X-ped
Nowicjusz
*
Długość toru:: 43 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 22 Maja 2011, 20:05:38 »
0

Miejmy nadzieję że bardzo duża nagłośnienie kwestii kolejki sprawi że jej otwarcie będzie zakończone sukcesem tj będą pociągi, turyści, a może i zyski. W każdym razie życzę tego kolejce.
Widać włożono w nią wiele pracy. Może nie wszystko będzie idealnie, ale będzie dobrze
Tata 4-latka
Nowicjusz
*
Długość toru:: 19 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 14 Lipca 2011, 16:37:18 »
+3

Witamy serdecznie wszystkich przyjaciół wąskotorówkek.
Piszę w imieniu mojego 4-letniego synka Filipka, który bardzo lubi wąskotorówki i nie tylko
To nasz pierwszy post a zarazem bardzo ważny dla przyjaciół i fanów NKW.
Dzis dzwoniliśmy do sekcji NKW  w Karczmiskach pod nr tel. 506346639 i uzyskalismy informacje, że jeśli uzbierane zostanie 25 osób dorosłych to 24.07.2011 (niedziela) o godzinie 11.00 odjedzie pierwsza wąskotorówka z Karczmisk z goścmi, powrót o 15.00 a w między czasie ognisko  z własnym prowiantem.
Cena biletu to jedyne 20zł. od dorosłej osoby dzieci mają ulgowe.

Pozdrawiamy
statek
Młotkowy
**
Długość toru:: 130 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #10 : 14 Lipca 2011, 22:01:07 »
0

Szczegóły dotyczące przejazdu na naszym profilu na FB, http://www.facebook.com/waskotorowka

Pozdrawiam
Michał
Poldek
Młotkowy
**
Długość toru:: 66 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 23 Lipca 2011, 18:01:02 »
0

Czy ktoś miał okzaje przejechać się kolejką w tym sezonie? Ja się wybieram w jedną z sierpniowych niedzieli Tylko martwi mnie to, że musi być minimum 25 osób dorosłych. Utrudnia to w pewnym sensie zaplanowanie wyprawy, bo co z tego, że ja specjanie przyjade, a okaże się, że pociąg nie ruszy bo jest 20 osób dorosłych i 50 dzieci.
 Od razu usprawiedliwię sie, że mam świdomość tego iż uruchomienie pociągu kosztuje i musi pokryć się z biletami

PKS- Pewność Komfort Szybkość
grzegorz_sykut
Global Moderator

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #12 : 23 Lipca 2011, 20:43:49 »
0

Czy ktoś miał okzaje przejechać się kolejką w tym sezonie?
Jest to pierwszy ogólnodostępny pociąg zarówno w tym roku jak i od czasu zawieszenia kursów jeszcze przez poprzedniego operatora. Od tamtego czasu nie było żadnych kursów turystycznych.

Tylko martwi mnie to, że musi być minimum 25 osób dorosłych. Utrudnia to w pewnym sensie zaplanowanie wyprawy, bo co z tego, że ja specjanie przyjade, a okaże się, że pociąg nie ruszy bo jest 20 osób dorosłych i 50 dzieci.
Spokojnie, kolejka cieszyła się i nadal cieszy dużym zainteresowaniem więc myślę, że ze znalezieniem chętnych na przejazd nie będzie problemu. Jest to raczej zabezpieczenie, na wypadek kiepskiej pogody.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 24 Lipca 2011, 22:05:50 »
0

Pogoda dopisała, ludzi dość dużo - przejazd pierwszym ogólnodostępnym pociągiem w 2011 roku bardzo udany.
HISTORYK89
Czytelnik

Długość toru:: 8 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 29 Lipca 2011, 21:18:27 »
0

Jeżeli zapadną nowe konkretne decyzje dotyczące kolejki zostaną zakomunikowane.
Jasno i jednoznacznie, tak aby nie było nieporozumień.

Właśnie Pan Grzegorz ma racje,trochę spokoju kolejka będzie jeździć na aktualnej trasie zawsze początki są trudne po takim troszkę dłuższym zastoju ale i turyści dopiszą  a co do odcinka do Nałęczowa to też będzie śmigała ale potrzebny jest remont torowiska a i wiadukt w Rogalowie coś władze powiatu już wymyślą żeby jeździła ale mogę powiedzieć że start 24 lipca był bardzo udany:))
piter
Nowicjusz
*
Długość toru:: 15 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 31 Lipca 2011, 20:23:06 »
0

Dzisiaj niestety kolejka nie pojechała  Smutny
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!