Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 19:25:32 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: [drezyna] Kosiarka?  (Przeczytany 18386 razy)
Shaggy
Młotkowy
**
Długość toru:: 102 m

W terenie W terenie

« : 29 Sierpnia 2011, 23:44:26 »
0

Witajcie,
Myślimy nad dorobieniem do naszej drezynki kosiarki, na razie jest wiele pomysłów (np żeby podłączyć kosiarkę listwową). Może już ktoś coś takiego wykombinował ?

PrzeworskaKD - Pogórzanin - Zapraszam
vutik
Młotkowy
**
Długość toru:: 126 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 30 Sierpnia 2011, 01:39:02 »
0

Parę lat temu kosiarkę do swojej drezyny zrobił Mietek / fish:
http://750mm.pl/index.php?action=profile;u=231
Niestety, nie zagląda tu od dawna, telefon też nie odpowiada...

ZTCP kosiarka była zrobiona jako przystawka zawieszana na drezynie i miała własny napęd z silnika od WSK 125.
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #2 : 30 Sierpnia 2011, 08:33:22 »
0

W Gryficach powstał onegdaj taki wagonik z listwówką. Jednak z jakiegoś powodu, poza nagrodami pieniężnymi za pomysł racjonalizatorski, większego pożytku z niej nie było. Z tego co pamiętam problemem była znikoma prędkość z jaką owa kosiarka mogła się poruszać aby była w stanie kosić. Zadzwonię do Gryfic i wypytam się o szczegóły...

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
MichałŁ
Dyrektor
Długość toru:: 673 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 30 Sierpnia 2011, 15:45:37 »
0

Ja myślę, że do zastosowań kolejowych lepsza była by kosiarka rotacyjna. Listwowe kosiarki maja parę wad. Po pierwsze to co napisał Kucyk mała prędkość  po drugie nadają się tylko na równe pola (torowisko raczej nie jest równym polem) a po trzecie są strasznie wrażliwe na przeszkody typu kamienie, konary. W Bizonie np. wpadnie jakiś kamień i trzeba prostować listwę i noże ostrzyć albo dorabiać. A wydaje mi się że kosząc torowisko to można sporo takich przeszkód znaleźć. Do tego taka kosiarką nie obkosisz nic poniżej główki szyn.

W Nałęczowie mają fajną kosiarkę na Wmc tylko nigdzie nie mogę znaleźć foty tego patentu.
grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #4 : 30 Sierpnia 2011, 16:29:33 »
0

Tabor NKW stacjonuje nie  w Nałęczowie a w Karczmiskach.
Chodziło Ci o to urządzenie?

Zdjęcie pochodzi ze strony NKW http://www.waskotorowka.pl zakładka TABOR

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
MichałŁ
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 30 Sierpnia 2011, 19:10:22 »
0

Z tym Nałęczowem to taki skrót myślowy, dalej żyję starą nazwą kolejki.
Dokładnie o to mi chodziło taka nadwiślańska masakra piłą mechaniczną.
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #6 : 30 Sierpnia 2011, 19:39:38 »
+3

Ogólnie odradzam wszelkie pomysły na koszenie, czy piłowanie takimi pojazdami. Powód: nieskuteczność działania.
Jest takie powiedzenie: tanie mięso psy jedzą. Jak się nie chce mieć zielska na torach, to stosuję się najpierw piły i sekatory oraz ogniska (względnie rębak) a potem opryskiwanie herbicydami. Jak ktoś twierdzi że na to nie ma pieniędzy, to niech lepiej fundusze na drezyno-kosiarkę przeznaczy na jakikolwiek inny cel mający naprawdę sens.
Po pierwsze to kwestia omówiona przez Kolegę Michała, że kosiarka kosi nad szynami a sensem jakichkolwiek działań jest całkowite pozbycie się roślinności z podsypki, po drugie to wszelkie takie działania jak owa piła tarczowa nie usuwają ściętej roślinności z torowiska, pomijając kwestię na jakiej szerokości w ogóle działają.
Zatem wygląda to tak, że robimy typowy, wolontariacki pierdolnik wokół torów przy akompaniamencie warczącego silnika oraz zimnego piwka i z aureolą uświęconą spartoloną robotą możemy iść spokojnie spać. Nie polecam tej drogi...

MichałŁ
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 30 Sierpnia 2011, 20:14:17 »
0

Masz rację Kucyku na wiosnę po skoszeniu buszu praktycznie po dwóch tygodniach mamy taki sam busz jak na początku. A paliwko teraz drogie nawet te zagraniczne.
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #8 : 30 Sierpnia 2011, 20:33:47 »
0

Najgorszą sprawą jest zaniechanie oczyszczenia kolejowych rowów odwadniających które stanowią o stabilności podtorza. Drzewa, krzewy i zielicho w nich rosnące powodują nie tylko utrudnienie spływu wód opadowych co może skutkować podmyciami co widać dokładnie na tym zdjęciu, ale przede wszystkim powodują, że obszar kolejowy zamienia się w dżunglę pośród cywilizowanych terenów. Co z kolei powoduje uporczywą skłonność autochtonów do wykorzystywania tej enklawy bałaganu jako wysypiska śmieci - bo przecież mały woreczek wrzucony pod krzaczek nie będzie widoczny... A za pierwszym woreczkiem drugi zdąża, itd.
Równie złe jest nieusuwanie przez wywózkę czy spalenie na miejscu zdrewniałej roślinności. Bo krzaki władowane do rowu przerastają nowymi co podsuwa myśl że trzeci woreczek można w nie wrzucić, a za trzecim czwarty...
Potem nikomu nie chce się babrać z rozpadającymi się gnijącymi woreczkami zaplątanymi w krzaki zatem nie tniemy zarośli, bo nie można się do nich dostać. A miejscowi dorzucają kolejne woreczki...
W końcu na metrze kwadratowym tych woreczków jest ze 40 i sam już nie wiem co się w nich mieści ale kolejne się w rowach zmieszczą. O to mieszkańcy, wcale nie fani kolejowi, zadbają. Wszak pośród cywilizacji widzą pas dżungli a w dżungli panują inne prawa i sprawiedliwości...

andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 30 Sierpnia 2011, 20:46:23 »
0

Mam trochę doświadczenia z koszeniem (choć nie torowiska Chichot)
Kosiarka listwowa odpada. Wolno kosi i się zapycha.
Rotacyjna się nie będzie zapychać a i nawet małe drzewka wykosi (dziś kosiłem usługowo i kilka drzewek tez wyciąłem pod lasem Chichot) Wadą jest dość spore zapotrzebowanie na moc i masa kosiarki.
Na torowisko pasowała by przerośnięta kosiarka żyłkowa. Zamiast żyłki stalowa linka lub łańcuch. Miałem coś takiego do koszenia zielska w ziemniakach przed kopaniem. Były 2 łańcuchy i przystawka od ciapka.
Wado koszenia jest krótkotrwały efekt. To się sprawdza przy udrażnianiu szlaku. po wykoszeni jak trochę zielsko odbije wykonać oprysk i dopiero będzie czyste torowisko.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Shaggy
Młotkowy
**
Długość toru:: 102 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 10 Października 2011, 19:17:51 »
0

[trochę sobie zapomniałem o tym temacie]
Ok, dziękuje za odpowiedzi, o tym pomyśle Andrzeja warto pomyśleć, może by takie cuś do wmc dorobił, bo oczywiście szlak jest pryskany i to nie raz, bo bez tego nie da się jeździć, ale chodzi głównie o wykoszenie trawy która rośnie obok toru, wiadomo, że pryskanie lepsze, ale taka kosiarka na pewno byłaby tańsza i może nawet nie trzeba by odpalać wmc, tylko którąś z drezyna śmignąć, przez co koszt dużo mniejszy.
Dziękuje za odpowiedzi, jest zima więc można o takim czymś myśleć. Pozdrawiam Shaggy

PrzeworskaKD - Pogórzanin - Zapraszam
rafaelsantee
Nowicjusz
*
Długość toru:: 43 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 11 Października 2011, 06:12:52 »
0

ja natomiast natrafiłem w sieci na takie oto zdjęcia  http://www.expres-ponidzie.k-ow.net/galeria/konrad/20090701/index.html
vutik
Młotkowy
**
Długość toru:: 126 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 11 Października 2011, 11:17:42 »
0

To rozwiązanie miało jedną podstawową wadę: wymagało lokomotywy (Lxd2 - z braku mniejszej) i wagonu - agregatu prądotwórczego...
Harry Potter
Dyrektor
Długość toru:: 794 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 11 Października 2011, 20:46:33 »
0

Co do kosiarek to pamiętam zdjęcie ( nie pamiętam tylko z której kolejki) gdzie na pace Wmc'tki była kosiarka "talerzówka" po lekkiej przeróbce- zamontowane 2 piły/ostrza/ od krajzegi- z jakimś silnikiem spalinowy.   
Ponoć dawało to niezłe efekty...
Pozdrawiam...

Jak się nie ma co się lubi,
To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 11 Października 2011, 21:58:13 »
0

Harry a zobacz jaka fotka jest kilka postów wyżej....
 A w jaki sposób koszone jest torowisko w Bieszczadach i na żuławach?? Żnin tez kosi i to szeroko.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Filip Bebenow
Mechanik
Długość toru:: 185 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 11 Października 2011, 23:23:43 »
0

A w jaki sposób koszone jest torowisko w Bieszczadach i na żuławach?? Żnin tez kosi i to szeroko.
Na Żuławach koszenie odbywa się tradycyjnie - przy użyciu pracownika/wolontariusza koszącego ;-) Kiedyś istniała maszyna kosząca, ale jej eksploatowanie jest całkowicie nieopłacalne (droższe i powolniejsze niż z wykorzystaniem tradycyjnych kos spalinowych). Oprysk jest za to zmechanizowany.
Pozdrawiam,
FB
Ptr
Minister
Długość toru:: 1106 m

W terenie W terenie

FPKW

kolejka
« Odpowiedz #16 : 12 Października 2011, 01:15:02 »
0

Jak byłem w Bieszczadach to widziałem ludzi z kosami spalinowymi, którzy kosili trawę na torach - więc tam pewnie też to jest podstawowa metoda.

To jest przekaz.
Harry Potter
Dyrektor
Długość toru:: 794 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #17 : 12 Października 2011, 23:24:11 »
0

mea culpa... nie spojrzałem Zawstydzony

Jak się nie ma co się lubi,
To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
Pt47-106
Ostrzeżony
Młotkowy
**
Długość toru:: 88 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #18 : 13 Października 2011, 10:44:29 »
0

a tu dos ciekawa kosiarka z normalnych torów z kolei Niemieckich  w Albeku
http://www.garnek.pl/petucha/580126/kosiarka-do-torow
http://www.garnek.pl/petucha/3015379/kosiarka-do-nasypow-albek-niemcy
http://www.garnek.pl/petucha/3015364/kosiarka-do-nasypow-albek-niemcy
marar
Nowicjusz
*
Długość toru:: 34 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #19 : 12 Lipca 2013, 22:40:54 »
0

Dokumentacja znajdowac sie powinna w WMD Koronowo
Dot    „W tym przypadku zadziałała myśl racjonalizatorska w warsztatach gdańskich kd  /to nie
 jedyna /“
W warsztatach gdańskich kd powstał pierwszy prototyp kosiarki spalinowej do koszenia trawy przy torach i nasypach. Po próbach została ona skierowana do WMD Koronowo . Była to kosiarka używana do ciągników która została zamocowana na platformie zrobionej z wag -5-cio tonowa węglarki. Paskami klinowymi przenoszony był napęd z silnika spalinowego / chyba jakiegoś agregatu-dokładnie nie pamiętam/ na napęd kosiarki. Wysuwanie / szerokość zasięgu koszenia / odbywało się ręcznie , bodajże  przekładnia  łańcuchowa a podnoszenie  / slupy wskaźniki /także ręcznie za pomocą linki. Platforma na której znajdowała się kosiarka była z przeciwnej strony obciążona tak aby nie doszło do przewrócenia się i wypadnięcia z torów.
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!