Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 07:27:30 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: fundacje i kasa  (Przeczytany 5920 razy)
marszal
Czytelnik

Długość toru:: 7 m

W terenie W terenie

« : 17 Września 2011, 13:10:46 »
0

Witam
 W tym roku chce przeznaczyć 1% podatku na jedą z fundacji kolejowych oraz wpłacić 1200zł (100zł miesięcznie) na jej konto z kąd moge mieć pewnośc że pieniążki zostaną wykorzystane uczciwie a nie zostana przeznaczone dla prezesa fundacji albo jakiegoś członka zarządu bo zależy mi na pomocy naszej kolei a nie wspomaganiu finansowemu takich osób Wiem że w fundacji powinno pracować się wolontaryjnie czyli społecznie ale.. No właśnie te ale czy jest możliwość sprawdzenia takiej fundacji a może ktoś mi podpowie na jaką fundację kolejową najlepiej wpłacić pieniążki

Pozdrawiam
Leśny Dziadek
Dyrektor
Długość toru:: 919 m

W terenie W terenie

http://www.strzelnicahistoryczna.pl

« Odpowiedz #1 : 17 Września 2011, 14:42:54 »
0

Jak ja nie cierpię słowa "pieniążki"  Niezdecydowany
Fundacje mają obowiązek rozliczyć się publicznie na koniec roku obrachunkowego, czy jak to tam się nazywa. Nigdy nie masz gwarancji, że tak się stanie,  a jak już się stanie, to nie masz gwarancji, że korzystano z z Twoich wpłat efektywnie (patrz pewna Era...)
Pewniaki do wpłat:  na wąskim torze masz FPKW, na szerszym KSK Wrocław. To moje typowanie, a inni wymienią kilka dalszych.

Brood.K
Dyrektor
Długość toru:: 793 m

W terenie W terenie

Nic na siłę. Weź większy młotek.

« Odpowiedz #2 : 17 Września 2011, 15:52:30 »
+2

Ja co roku wrzucam 1% na FPKW,a wystarczają mi potem informacje podawane na stronie Rogowskiej KD - co się dzieje, co słychać, z czego zdarto starą farbę a na co nałożono nową i tyle.  
« Ostatnia zmiana: 17 Września 2011, 15:55:51 wysłane przez Brood.K » Zapisane

Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #3 : 17 Września 2011, 16:47:55 »
+1

Kolego Marszal, niestety fizycznie nie ma możliwości sprawdzić na co poszły pieniądze z 1% - wiadomo, kwity się rozpisuje tak aby wszystko grało. W wyborze komu dać pieniądz musisz kierować się intuicją, albo rzucać monetą - tylko jej nie zgub!
Ja podpowiadam: dawaj tym, co są najbiedniejsi - tacy każdy grosz trzy razy obrócą zanim zdecydują się go wydać.

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #4 : 17 Września 2011, 19:40:44 »
+1

Ja podpowiadam: dawaj tym, co są najbiedniejsi - tacy każdy grosz trzy razy obrócą zanim zdecydują się go wydać.

I tu się nie zgodzę. Jeśli chcesz być pewny, że środki przekazane przez Ciebie zostaną rozsądnie spożytkowane to daj je tym, których historia dotychczasowych działań jest solidna i jest jako takim gwarantem ciągłości przedsięwzięcia i tego, że pieniądze pozwolą danemu podmiotowi przetrwać i się rozwijać. Nie ma co pakować kasy w setkę podupadających podmiotów, które obracając grosz w palcu będą się zastanawiać czy wydać go na żyłkę do kosiarki czy też może paliwo do niej, po czym kupią żyłkę a okaże się, że nie ma paliwa i niczego w efekcie nie skoszą. Kapitał trzeba kumulować wśród tych przedsięwzięć, które mają szansę na powodzenie, opierając się jak mówię na ich udokumentowanej przeszłości i tu raczej ci z grubszym kapitałem mają przewagę. Osobiście stawiam na FPKW - tam wyślij kasę, możesz być pewien, że nie zginie.

Formalnie nie wiem czy OPP ma obowiązek publikacji raportów finansowych, na pewno mają obowiązek wysyłania takowych do organów państwowych, więc jak by one stwierdziły rozbieżność realnych wydatków z celami statutowymi to zapewne by zareagowały. A fundacje czy stowarzyszenia są organizacjami non-profit, więc nikt tam raczej kasy na lewo tulił nie będzie

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
Kajetan
Dyrektor
Długość toru:: 560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 18 Września 2011, 20:37:27 »
0

Ma taki obowiązek. Takie sprawozdania można znaleźć na stronach Ministerstwa Pracy.

Co prawda nie "co do każdego wiaderka farby" ale przynajmniej w stopniu umożliwiającym rozeznanie się, ile dana OPP w danym roku miała łącznych dochodów i w jakim % poszły np. na płace.

Jeżeli chodzi o FPKW, to śpieszę donieść że u nas nikt z Zarządu za swoją pracę grosza od Fundacji nie bierze. Możemy więc gospodarować środkami lepiej lub gorzej, ale na pewno nie trafiają one do niczyjej prywatnej kieszeni.
Piotrek
Mechanik
Długość toru:: 298 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 19 Września 2011, 18:54:44 »
0

Mój jeden % też przekazałem FPKW, a wystarczy mi informacja, że coś zostało współfinansowane właśnie z tej puli. Jeśli chodzi o wpłacanie na konto to możesz wybrać Towarzystwo Miłośników Koszalińskiej Wąskotorówki. Dużo się dzieje, miedzy innymi odbudowa torowiska do Rosnowa i remont obecnie czynnego szlaku, remont taboru (Bxhpi i Wmc). No i trzeba utrzymać sprawny tabor, aby nadal był sprawny  i wiele innych różnych pobocznych wątków. To tyle z mojej strony.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!