Park chce odzyskać 100-letni parowóz
Wyprodukowany w Berlinie i jeżdżący kiedyś w śląskich kopalniach parowóz znajduje się obecnie w Bydgoszczy.
Władze Wojewódzkiego Parku Kultury i Wypoczynku chciałyby go odzyskać i wykorzystać w parkowej
wąskotorówce. Czy akcja się uda?
Parkowa kolejka wąskotorowa ciągnie się na dystansie 4,2 km i potrzebuje zmian, które uczynią ją atrakcyjną.
Członkowie stowarzyszenia Górnośląskich Kolei Wąskotorowych, którzy opiekują się kolejką, wpadli na pomysł, by
sprowadzić do Chorzowa ponad 100-letni parowóz, który był używany w nieistniejącej już kopalni Bytom (dzisiejszy
Rozbark), skąd trafił do Wujka. Podkreślają, że to jedyny parowóz w Polsce przystosowany do torów o rozstawie 900
mm, które od 1966 roku funkcjonują w WPKiW.
- Chcemy mieć 100-latkę u siebie - mówi Arkadiusz Godlewski, prezes WPKiW. Problem jednak w tym, że maszyna
od lat jest własnością firmy Trans-Mot z Bydgoszczy. Prezes Jan Skotarczak kupił ją kilkanaście lat temu od
prywatnego kolekcjonera i gruntownie wyremontował. Parowóz ma być jedną z atrakcji zabytkowej zajezdni, którą
Skotarczak tworzy właśnie w Bydgoszczy.
- Władze parku skontaktowały się ze mną, ale dopiero rozpoczęliśmy rozmowy. Nie chodzi tylko o pieniądze.
Poświęciłem dwa lata na przekonywanie prywatnego kolekcjonera, by odsprzedał mi parowóz. Mnóstwo pracy i
energii włożyłem też w jego w remont. Trudno byłoby mi się z nim rozstać - mówi Skotarczak.
Władze WPKiW mają nadzieję, że prezesa Trans-Motu do sprzedania lokomotywy przekonają zapoczątkowaną
niedawno akcją pocztówkową. - Zachęcamy mieszkańców regionu, aby wysyłali do Bydgoszczy pocztówki
zamieszczone w ostatnim numerze "Gazety Parkowej" - mówi Godlewski. - Gdyby się udało, mielibyśmy kolejną
wspaniałą i do tego historyczną atrakcję w parku - dodaje.
Prezes Skotarczak twierdzi, że jeszcze żadnej pocztówki nie dostał, ale rozumie determinację WPKiW. - Muszę się nad
tym zastanowić. Nie wiem jeszcze, jak ostatecznie postąpię - mówi "Gazecie".
Kolej wąskotorowa w WPKiW powstała w 1957 roku. Jej trasę obsługuje lokomotywa WLP-50 z dwoma wagonami
osobowymi. Skład porusza się z prędkością 15 km/godz., podróż trwa 18 minut. Na 4,2-kilometrowej trasie są cztery
przystanki: Wesołe Miasteczko - Zoo - Planetarium - Przystań.
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,10404332,Park_chce_odzyskac_100_letni_parowoz.html