Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 10:32:11 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Budują wąski tor w Gliwicach?  (Przeczytany 7289 razy)
br52
SGKW
*
Długość toru:: 10 m

W terenie W terenie

« : 11 Października 2011, 18:21:42 »
0

Nie chodzi mi oczywiście o dyrdymały, czyli odbudowę toru do Rud. Pod estakadą autostrady A1 przy torze normalnym od strony Sośnicy usypano coś na kształt nasypu. Na drogę jest to za wąskie - na nasyp kolejki w sam raz. Moja spiskowa teoria jest taka że inwestor musi odbudować istniejąca tam w teorii Gliwice- Maciejów. W miejscu gdzie przebiegał tor jest obecnie nasyp autostrady,tak więc wybudowano coś na kształt litery U żeby tor wąski mógł przejść pod autostradą razem z normalnym.
Pozdrawiam
Leszek Galat
Senda
Moderator
Długość toru:: 179 m

W terenie W terenie

Mariusz Senderowski

« Odpowiedz #1 : 12 Października 2011, 18:20:51 »
0

Na 99 % to tzw. droga serwisowa do obsługi autostrady.
dimekk
Młotkowy
**
Długość toru:: 137 m

W terenie W terenie

Dyżurny ruchu

« Odpowiedz #2 : 07 Listopada 2011, 16:27:26 »
0

ATSD myślałem, że po odcinku Bytom-Gliwice nie zostało już nic, tymczasem ostatnio jadąc pociągiem w tej relacji zobaczyłem kilkadziesiąt metrów wąskiego toru gdzieś pomiędzy stacjami Biskupice i +Zabrze Płn.
Pozytywne zaskoczenie.

Panta rhei a nad tym most
Pt47-94
Nowicjusz
*
Długość toru:: 26 m

W terenie W terenie

pt4794 pt4794
« Odpowiedz #3 : 14 Grudnia 2011, 08:36:41 »
0

ATSD myślałem, że po odcinku Bytom-Gliwice nie zostało już nic, tymczasem ostatnio jadąc pociągiem w tej relacji zobaczyłem kilkadziesiąt metrów wąskiego toru gdzieś pomiędzy stacjami Biskupice i +Zabrze Płn.
Pozytywne zaskoczenie.
Też jestem w ciężkim szoku, że złomiarze jeszcze się nie dobrali do tego odcinka.

Pt47-94 RAIL CINEMA - zapraszam na mój kanał na YouTube, na którym są też filmy ze szlaków o wąskim prześwicie.
Turas87
Czytelnik

Długość toru:: 4 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 14 Grudnia 2011, 10:55:37 »
0

Pozytywne zaskoczenie.

Ostały się jeszcze tory na szlaku Maciejów - Gliwice Zachodnie (dokładnie to do rozwidlenia bocznicy zwałowiska huty "1 Maja") wzdłuż os. Bema w Sośnicy oraz na szlaku z Maciejowa do Zabrza Płn. wzdłuż ul. Opawskiej.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!