Świat kolejek wąskotorowych SMF
13 Października 2025, 07:29:41 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Prace na długi weekend czyli atak na Iłżę  (Przeczytany 29109 razy)
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1038 m

W terenie W terenie

« : 17 Kwietnia 2005, 15:07:02 »
0

Witam

Zapraszam szanownych kącikowiczów na upojne 4 dni z SKW. Wspólnie z kolegami Prezesem i MP oraz nowo zapoznaną brygadą z Iłży planujemy atak na odcinek Iłża - Pastwiska, udrożnienie go do przejazdu wózkiem torowym a następnie wykonanie oprysków. Na chwilę obecną będzie to działanie czysto propagandowe, ale liczę że dzięki temu zmniejszy się skala kradzieży. Docelowo rozważana jest możliwość zrobienia na tym odcinku linii kolei drezynowej (być może zrobimy mini szopę dla drezyn obok stacji - na terenie placu rozładunkowego)

Kto byłby chętny na dołączenie do naszej ekipy? Termin eksploracji odcinka iłżeckiego ustalimy w zależności od dyspozycyjności chętnych.
Przy okazji zapraszam na portal iłżecki: www.ilza.info

Oczywiście zapraszam także do działań czynnym odcinku. Potrzebni są ochotnicy do obsługi pociągów rozkładowych oraz prac przy utrzymaniu szlaku i remncie taboru. Proponuję m. in:
- rozpoczęcie remontu pługa
- demontaż wyposażenia wagonu rumuńskiego Bxhpi
- wymiana podkładów
- inne prace w miarę potrzeb
Istnieje możliwość załatwienia noclegu w warunkach turystycznych (trzeba zabrać śpiwór)
PkL
Mechanik
Długość toru:: 187 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 17 Kwietnia 2005, 16:55:27 »
0

Cytat: "Rogoz"
Docelowo rozważana jest możliwość zrobienia na tym odcinku linii kolei drezynowej (być może zrobimy mini szopę dla drezyn obok stacji - na terenie placu rozładunkowego)

Extra Pomysł Chichot
Kto byłby chętny na dołączenie do naszej ekipy?

Ja Chichot
Termin eksploracji odcinka iłżeckiego ustalimy w zależności od dyspozycyjności chętnych.

Soboty, Święta, Wszystkie wolne dni od szkoły , kiedyto kursują autobusy :]
Przy okazji zapraszam na portal iłżecki: www.ilza.info

Na forum iłżeckim http://www.ilza.info/phpbb założyłem topic o kolejce jakiś czas temu, może dopisać tam ogłoszenie o pracach ? http://www.ilza.info/phpbb/viewtopic.php?t=29 ja się tego nie podejmę, nie jestem godny tak doniosłego zadania  :lol:
Oczywiście zapraszam także do działań czynnym odcinku.

Wolę prace na odcinku od strony swojego 'rodzinnego' miasta - Iłży

Pozdrawiam
kolejdojazdowamarecka
Gość
« Odpowiedz #2 : 17 Kwietnia 2005, 21:32:18 »
0

Opryski i wycinka zielska tylko ułatwi szybki demontaz i kradzierz szyn. Gdybym był złodziejem - rozkradał bym takie miejsca  w 1  kolejności,  bo  i  szybciej i  mniejszym  nakładem  sił.
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 17 Kwietnia 2005, 23:46:50 »
0

Atak na Iłżę marzył mi się od dłuższego czasu.
Między innymi, że Iłża na to zasłużyła. Odwalili kupę porządnej roboty czyszcząc leśny odcinek na terenie swojej gminy.
Teraz Brody mogłyby się wykazać. A uwzględnili to w swoim planie rozwoju, więc jakieś pieniądze teoretycznie powinni mieć zarezerwowane.

Cytat: "kolejdojazdowamarecka"
Opryski i wycinka zielska tylko ułatwi szybki demontaz i kradzierz szyn. Gdybym był złodziejem - rozkradał bym takie miejsca  w 1  kolejności,  bo  i  szybciej i  mniejszym  nakładem  sił.

Primo. Złodzieje akurat rozkradali w miejscach zakrzaczonych (parawan).
Secundo. Jeżeli będzie coś jeździło, to sukinkoty już nie mają takiej ochoty do kradzieży.
Rogoz
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 17 Kwietnia 2005, 23:56:53 »
0

Zerknij na dokument: http://www.zabytkitechniki.republika.pl/folder_vip.pdf

Są w nim fotki parawanów z krzaków jakie ustawiali złodzieje. A torowisko znajdowało się ok. 5m od drogi krajowej nr 9. Po wycince krzaków kradzieże momentalnie ustały.
kolejdojazdowamarecka
Gość
« Odpowiedz #5 : 18 Kwietnia 2005, 09:09:02 »
0

Jeśli ktoś kradnie w biały dzień...
No a jeśli ktoś podjeżdża Starem z HDS-em ? Złomiarstwo to powoli zorganizowane grupy a nie gromada kaziów i juziów amatorów taniego alkoholu. Tam gdzie pracowałem kiedyś to kradli całe płoty i całe bramy wjazdowe, podczas gdy ludzie spali sobie w domku. Rano wychodzi przed dom i widzi brak bramy i kilku przeseł - następnej nocy znowu kilku przęseł - dopóki nie zniknęły wszystkie w granicy drogi.
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #6 : 18 Kwietnia 2005, 09:47:44 »
0

W Starachowicach akurat to Kazio i Juziu  Nie licząc zorganizowanej akcji na 3 km w lesie parę lat temu. Zarówno kaziu jak i juziu juz mają symoliczne zawiaski za swe działania, i na razie jest spokój. Na jeżdżonej części trasy nie zginęła ani jedna podkładka, ani metr szyny przez ostatnie półtora roku! A w lesie, tam, gdzie nie jeździmy/nie odkrzaczamy zniknęły ostatnio 4 szyny.
Na "iłżeckiej" części SKW kradzieże ustały właśnie po tym, jak wycięto krzaczory, więc tym bardziej trzeba iść za ciosem, odsłonić tory i - jeździć. Drezyną, rowerkiem, wózkiem...

Ja jestem 4maja (wtorek), na stacji w Iłży, dowożę rower szynowy (będzie jeździł po wodę do oprysków), pozostaje otwarta kwestia transportu opryskiwacza oraz wózka - szukam wciąż chętnego do transportu.

Pozdraw
mp
Michał Z
Mechanik
Długość toru:: 298 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 18 Kwietnia 2005, 12:36:13 »
0

Cytat: "emibe"
Między innymi, że Iłża na to zasłużyła. Odwalili kupę porządnej roboty czyszcząc leśny odcinek na terenie swojej gminy.

Panowie, i aby ta robota nie poszła na marne na całym tym odcinku trzeba koniecznie przejść się za 3-4 tyg z opryskiwaczem i spryskać wszystkie odbijające krzaczki. W przeciwnym wypadku dotychczasowe cięcie będzie można potraktować jako pielegnację żywopłotu, który niebawem odbije z nową siłą...

A jak widzę kolega 'kolejdojazdowamarecka' krytykując robienie czegokolwiek na torach ma dla nas w zanadrzu jakąś dobrą radę, co robić , prosimy, śmiało  :lol:

A jeśli by się okazało, że nie ma, albo jego rada jest z gatunku tych abstrakcyjnych (wynająć ochronę? jeździć codziennie poc. do Iłży?), to prosimy sobie darowac komentarze sprowadzajace się w swej treści do zdania: po co robić cokolwiek, skoro i tak mogą ukraść.

pozdr M
kolejdojazdowamarecka
Gość
« Odpowiedz #8 : 18 Kwietnia 2005, 12:51:19 »
0

Wydaje mi się, że robić - ale wg mnie powinno się całą siłę skupić na torach od strony Starachowic, bo jak niektórzy słusznie zauwazyli na tory exploatowane złomiarze są mniej łakomi.
Rogoz
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 18 Kwietnia 2005, 12:52:41 »
0

Cytat: "Michał Z"

Panowie, i aby ta robota nie poszła na marne na całym tym odcinku trzeba koniecznie przejść się za 3-4 tyg z opryskiwaczem i spryskać wszystkie odbijające krzaczki. W przeciwnym wypadku dotychczasowe cięcie będzie można potraktować jako pielegnację żywopłotu, który niebawem odbije z nową siłą...

pozdr M

Opryski zostaną wykonane równolegle z pracami przy oczyszczaniu szlaku. Jak ekipa udrożni szlak wjeżdżamy tam od razu z wózkiem i opryskiwaczem.
Ariel Ciechański
Administrator
Długość toru:: 973 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 18 Kwietnia 2005, 13:56:31 »
0

Wydaje mi się, że robić - ale wg mnie powinno się i.

Kolega wybaczy, ale jak słyszę i widzę słowa, trzaba, powinno się to mam ochotę mordować. Zdaje się, że chłopkom z SKW nie trzeba wirtualnych doradców, tylko ludzi, którzy przyjadą do Starachowic ciężko zapierdalać za przeproszeniem. Od lat z pewnym niepokojem obserwuję, że środowisko miłośników kolei zaczyna z nielicznymi wyjatkami używać tonu imperatywnego wskazując z pozycji "klawiszowca" co, kto powinien zrobić samemu nie wyłażąc z domu. Wybaczcie, ale wolę mieć doczynienia ze zwykłymi ludźmi, niż z tą całą bandą emocjonalnych poparańców onanizujących się koleją zza klawiatury. Moje słowa są ostre, ale oparte na wieloletnim doświadczreniu. Zwykły człowiek jest ci wdzieczny, za to, że mu się pokazało coś z czym nacodzień nie ma doczynieni. "Miłośnik kolei" przyejdzie, zrobi 500 fotek i tonem znawcy stwierdzi, że musicie coś zrobić z tym dziurawym dachem, a Ls40 to malowano innym odcieniem zieleni... A takie dziecko biega z wypiekami na twarzy między taborem, z mozołem  drapie się na parowozy. Jest to piękne i dla takich ludzi chce się pracować. Wybaczcie tą przydługą tyradę, ale ja tzw 'srodowiskiem" jestem po prostu "fed up". Cieszę się jedynie, że jednak jest nieliczna, bo nieliczna grupa ludzi, która w ratowanie zabytków kolei wkłada swój czas, pieniądze i zdrowie.

Pozdr.<br />CAr.<br />
kolejdojazdowamarecka
Gość
« Odpowiedz #11 : 18 Kwietnia 2005, 14:04:32 »
0

Od 7,30 do 15 praca od poniedziałku do piątku. Od 16,10 do 21,05 studia wieczorowe od poniedziałku do piątku. Kobita mieszka w Lublinie więc weekendy odpadają raczej prawie wszystkie - możliwy jest tylko Nałęczów. Załatw mi miesiąc urlopu od wszystkiego, a nie wyjade ze Skierniewic przez 30 dni.
Ariel Ciechański
Administrator
Długość toru:: 973 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 18 Kwietnia 2005, 14:23:31 »
0

Od 7,30 do 15 praca od poniedziałku do piątku. Od 16,10 do 21,05 studia wieczorowe od poniedziałku do piątku. Kobita mieszka w Lublinie więc weekendy odpadają raczej prawie wszystkie - możliwy jest tylko Nałęczów. Załatw mi miesiąc urlopu od wszystkiego, a nie wyjade ze Skierniewic przez 30 dni.

A następne 30 w Rogowie :-D He, he też bym tak chciał ;-) Ja piętnuję tylko jedno zjawisko, w którym osoby nie zangażowane w różne przedsięwziecia piszą co się powino. Skoro się nie może w czymś uczestniczyć to poprostu może dać sobie spokój z radami. Mogą one dla zaangażowanych być lekko denerwujące...

Pozdr.<br />CAr.<br />
Ryflak
Gość
« Odpowiedz #13 : 19 Kwietnia 2005, 21:59:17 »
0

Od 7:30 do 15 praca od poniedziałku do piątku. Od 16:10 do 21:05 studia wieczorowe od poniedziałku do piątku. Kobita mieszka w Lublinie, więc weekendy odpadają raczej prawie wszystkie - możliwy jest tylko Nałęczów. Załatw mi miesiąc urlopu od wszystkiego, a nie wyjade ze Skierniewic przez 30 dni.

Ja natomiast chętnie bym wpadł do Starachowic, tylko mam inny problem.
Nie dysponuje samochodem. Mógłbym się jedynie zabrać z kimś jadącym z Warszawy. Oczywiście na jeden dzień.
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 19 Kwietnia 2005, 22:10:41 »
0

Zapraszamy na tą sobotę start około 7,00 z warszawy (ul.Dolna). Jeżeli ktoś chce jechac to zapraszamy. Wszelkie info pod nr. telefonu: 0-880-503-299, GG:1008208, mail:i105n2k@gazeta.pl Mamy 3 miejsca  :twisted:

Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #15 : 19 Kwietnia 2005, 23:22:18 »
0

Witam!!!
Wiadomo juz (mniej wiecej) ile osób deklaruje sie do prac w pierwsze dni maja?
Dawno mnie nie było w Starachowicach, Wiec najwyższa pora odwiedzić tą kolejke

POZDRAWIAM !!!
Rogoz
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #16 : 19 Kwietnia 2005, 23:42:17 »
0

Cytat: "Ogoniasty"
Witam!!!
Wiadomo juz (mniej wiecej) ile osób deklaruje sie do prac w pierwsze dni maja?

To zawsze jest wielka niewiadoma, gdyż skład ustala się najczęściej na wieczór przed wyjazdem do Starachowic. Wg wstępnych szacunków na najbliższą sobotę 23.04 jest już ponad 10 chłopa, na sobotę 30.04 spodziewam się podobnej liczby - tym bardziej, że ruszają kursy pasażerskie.
Co do poniedziału i wtorku (2-3 maja) to czekam na deklarację od ekipy i Iłży ilu ich będzie.
Rogoz
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #17 : 21 Kwietnia 2005, 14:11:56 »
0

Cytat: "emibe"
.

Kolega Przemek z Iłży już zaczął działać (na razie wirtualnie). Dodał galerię fotek kolejki: http://www.ilza.info/start.php?NR=49&POD=295
Mam nadzięję, że Klan nie ma nic przeciwko publikacji jego fotekw tej galerii. Info o ataku na Iłże zostało wstawione na główną stronę portalu.
isoxazolidine
Nowicjusz
*
Długość toru:: 20 m

W terenie W terenie

radomir.jasinski
« Odpowiedz #18 : 25 Kwietnia 2005, 15:06:17 »
0

pozwoliłem sobie zamieścić niusa o Waszej akcji tutaj:

Kolej na Radom (!)
. . . . . . . . . . . . . . . .
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #19 : 25 Kwietnia 2005, 18:02:01 »
0

Chodzi o adres w sygnaturce? Nie otwiera mi się Smutny

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!