Witam miłośników 750mm!
Dziękuję za zaproszenie na forum jednemu z administratorów - nie znam nicka, ale myślę, że ujawni się w tym wątku
Co mnie tu sprowadza? A więc...
Aby ułatwić sobie życie, posłużę się również wycinkami z mojej korespondencji w niniejszej sprawie.
Jestem mieszkańcem Mysłowic. Interesuję się historią mojego miasta. W XIXw przechodziła przez Mysłowice kolejka konna. Po kolejce konnej zostały tylko nasypy w lesie oraz nazwa jednej z ulic w Mysłowicach - Kolejki Konnej. Biegając rekreacyjnie m.in. po nasypach byłej kolejki, zastanawiam się i wyobrażam sobie, jak wyglądała taka kolej konna? Była to na pewno kolejka z przeznaczeniem do celów przemysłowych - transport między kopalniami oraz hutami cynku urobku lub paliwa stałego.
Moje pytanie i prośba - czy posiadacie w swoich zbiorach jakieś zdjęcia, rysunki, materiały, itp. takiej kolejki kursującej po Górnym Śląsku? Jeśli tak, to bardzo proszę, jeśli to możliwe, o przesłanie skanów takich obrazów lub przedstawienie nowych informacji. Byłoby to dla mnie i dla forumowiczów cennym uzupełnieniem wiedzy o regionie.
Wchodząc nieco w szczegóły...
Jeśli chodzi o ową kolejkę konną to nie była ona tylko lokalna. Założona została już na początku XIX wieku wraz ze wzrostem hutnictwa cynku na Górnym Śląsku, kolejka ta nosiła nazwę Galman-Rossbahn (kolejka konna galmanu). Kolejka rozpoczynała swój bieg w Tarnowskich Górach, prowadziła przez Bytom, Hutę Laura, Zawodzie aż do Lipin. W Zawodziu miała odgałęzienie w kierunku Mysłowic i przecinała praktycznie całe Mysłowice kończąc na dzisiejszej dzielnicy Mysłowic w Brzęczkowicach. Przechodziła przez kilka hut cynku i dojeżdżała do kopalni węgla. Skład wagoników ciągnęła po torach para koni cugowych. Były również liczne lokalne kolejki konne w owym czasie. (Informacje z monografii Historia Mysłowic Alfreda Sulkika).
Ciekawe jest to, że nie zachowała się praktycznie żadna dokumentacja - rysunek czy zdjęcie. W mysłowickim lesie natomiast jest bardzo dobrej jakości nasyp po kolejce konnej, a pod nim przechodzi kilkuset metrowa murowana sztolnia odwodnieniowa, do której można wejść do dnia dzisiejszego. Tak więc nie był to mały twór, wyraźnie wplatał się w krajobraz XIX w. Śląska. - po którym wydawałoby się nie zostało zbyt wiele śladu. Co ciekawe, gdy odwiedzamy muzeum górnictwa, czy wjedziemy do jakiejkolwiek zabytkowej kopalni, np. Guido w Zabrzu, to tam aż roi się od eksponatów koni pociągowych służących do podziemnego transportu urobku. Natomiast na zewnątrz po samej kolejce konnej i w dawnych materiałach - nie ma zbyt wiele.
Poniżej przedstawiam wycinek z mapy górniczej z 1902 roku, na którym widnieje kawałek kolejki konnej przechodzącej przez las na Słupnej w Mysłowicach. Posiadam również skan mapy z 1860 roku - już wtedy kolejka była nakreślona i co ciekawe opisana jako "Alte Rossbahn" czyli "stara/dawna kolejka konna". Na poniższej mapce z 1902 roku także widnieje podobny napis - napis "ehem Rossbahn" - czyli była kolejka konna.

Postaram się wykonać w najbliższym czasie zdjęcia z tej części kolejki. Chciałem przedstawić krótki filmik, jaki nakręciłem w tym miejscu, ale nie jest on idealny, więc wstrzymuję się z tym do momentu, aż będę miał lepszy materiał.
Póki co, poniżej linki do moich filmików do sztolni odwodnieniowej, która przechodzi pod odcinkiem byłej kolejki konnej na Słupnej w Mysłowicach (dzielnica miasta). Nie znam dokładnej daty powstania tej sztolni. Być może, iż powstała dopiero po zlikwidowaniu kolejki.
Mysłowice - Sztolnia na Słupnej - 30 zdjęć (foto: 2011-2012)
http://youtu.be/r29XNb99o1IMysłowice - Sztolnia na Słupnej (luty 2012)
http://youtu.be/62wzpXuY-34