Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 07:46:52 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Moderowanie  (Przeczytany 11388 razy)
Jsz
Zawiadowca
Długość toru:: 403 m

W terenie W terenie

Jakub Szadkowski
« : 26 Lutego 2012, 02:48:58 »
+1

Kurczę ja za takie jechanie po kimś jak uprawia to koleżka czepiający się Kucyka zostałbym od razu zbanowany.
A tu proszę widać że gość musi mieć dobre układy z adminami ze śląska i krzywda mu się nie dzieje.
Brzydko i niefajnie

Jakub Szadkowski
Ariel Ciechański
Administrator
Długość toru:: 973 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 26 Lutego 2012, 13:13:38 »
+1

A tu proszę widać że gość musi mieć dobre układy z adminami ze śląska i krzywda mu się nie dzieje.
Brzydko i niefajnie

Kuba... Bez takich proszę... Poprostu nikt nie siedzi 24 h na dobę na forum. Narazie zareagowała Agnieszka. Jak to nie pomoże to zaaplikujemy bardziej radykalne środki...

Pozdr.<br />CAr.<br />
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 27 Lutego 2012, 05:56:24 »
0

Kurczę ja za takie jechanie po kimś jak uprawia to koleżka czepiający się Kucyka zostałbym od razu zbanowany.
Brzydko i niefajnie

Uprzejmie proszę darować sobie takie osobiste wycieczki. Po pierwsze - zanim mnie zaatakowałeś mogłeś sprawdzić, kiedy się ostatnio na forum logowałem - przekonałbyś się wtedy, że wiele godzin przed tym, jak kolega djsv napisał swojego posta. Ale to wymaga odrobiny dobrej woli i wysiłku. Łatwiej i przyjemniej jest komuś apriorycznie przypieprzyć. Odczułeś, jak mniemam, moralną satysfakcję z pomówienia mnie o nepotyzm. Cieszę się wraz z Toba Twoją radością. Po drugie - osób uprawnionych do wlepiania kolorowych kropek jest więcej - bodaj 4 adminów i jeszcze global moderatorzy. Nie jestem niezastąpiony. Podsumowując - żądasz kultury - zachowaj ją sam.
djsv
SGKW
*
Długość toru:: 79 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 27 Lutego 2012, 08:20:45 »
+4

Brzydko i niefajnie

Uprzejmie proszę darować sobie takie osobiste wycieczki. Po pierwsze - zanim mnie zaatakowałeś mogłeś sprawdzić, kiedy się ostatnio na forum logowałem - przekonałbyś się wtedy, że wiele godzin przed tym, jak kolega djsv napisał swojego posta. Ale to wymaga odrobiny dobrej woli i wysiłku. Łatwiej i przyjemniej jest komuś apriorycznie przypieprzyć. Odczułeś, jak mniemam, moralną satysfakcję z pomówienia mnie o nepotyzm. Cieszę się wraz z Toba Twoją radością. Po drugie - osób uprawnionych do wlepiania kolorowych kropek jest więcej - bodaj 4 adminów i jeszcze global moderatorzy. Nie jestem niezastąpiony. Podsumowując - żądasz kultury - zachowaj ją sam.

Wydaje mi się, że w tym momencie powinienem stanąć w obronie adminów. Dostałem od razu odpowiednie instrukcje czego nie mam więcej robić, bez oficjalnych ostrzeżeń (które pojawiło się później). Także admini i moderatorzy są czyści.

Ze swojej strony przepraszam wszystkich, których uraził mój post. No cóż też jestem tylko człowiekiem (przynajmniej tak mi wmawiali od wczesnego dzieciństwa;) ), i czasem mnie poniosą emocje.

P.S. Wydaje mi się, że kontynuowanie tego wątku nie ma sensu, znacznie odbiegł od tematu, tym bardziej, że już 2 osoby dostały tutaj status "ostrzeżony".
agneskate
Global Moderator
Długość toru:: 77 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 27 Lutego 2012, 09:18:26 »
+2

Posty wydzielone z tematu: Sukcesy a ich braki.

Tutaj możecie pisać co sądzicie o naszym moderowaniu.

Pozdrawiam
Aga
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 13 Marca 2012, 22:47:47 »
-3

kol. Ariel Ciechański pisze:
Andrzeju, z całym szacunkiem do Ciebie, ale zwracam uwagę, że pobłażanie początkującemu może skutkować tym, że już zawsze będzie tak pisał. Więc strofowanie Grzegorza moim zdaniem jest lekko nie na miejscu.
No to ja zaczynam się bać! Jak mnie coś się przytrafi, a mam już trochę lat to co będzie?
Może lepiej zacytować odpowiedni punkt regulaminu?
8.  Przed wysłaniem postu na forum użytkownik powinien upewnić się czy:
............
  treść postu napisana jest zgodnie z zasadami polskiej gramatyki, interpunkcji  i ortografii (w przypadku
problemów można skorzystać z funkcji sprawdzania pisowni)  oraz nie zawiera wulgaryzmów (nawet
wykropkowanych), wyjątkiem są cytaty bądź anegdoty, ale w granicach dobrego smaku,
Leśny Dziadek
Dyrektor
Długość toru:: 919 m

W terenie W terenie

http://www.strzelnicahistoryczna.pl

« Odpowiedz #6 : 14 Marca 2012, 08:56:38 »
+3

A Ty się Andrzej chyba nudzisz, bo zaczynasz dzielić włos na czworo. Przypomnij sobie prehistoryczne czasy, kiedy ja moderowałem, i kiedy mieliśmy prawdziwą rzeź dyslektycznych niewiniątek!

Ariel Ciechański
Administrator
Długość toru:: 973 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 14 Marca 2012, 09:38:33 »
+5

No to ja zaczynam się bać! Jak mnie coś się przytrafi, a mam już trochę lat to co będzie?

Andrzeju - co innego jest jeden czy nawet trzy błędy na 50 słów, a czym innym 50 błędów na 3 słowa ;-).

Pozdr.<br />CAr.<br />
Waldi7
Mechanik
Długość toru:: 181 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 14 Marca 2012, 10:02:42 »
+5

Z życia wzięte:
Dysleksja, dysgrafia i inne dys... - działania rodziców mające na celu ułatwienie dzieciom życia (np. zdanie matury) przez wyrządzenie im wielkiej krzywdy, polegającej na zaniechaniu ćwiczeń z ortografii, kaligrafii itp. (oczywiście zdarzają się niekiedy przypadki klinicznie autentyczne, ale z wszystkich uczniów, posiadających stosowne zaświadczenia z poradni psychologiczno-pedagogicznych, szacuję, że takich jest zaledwie 1 %).

Humorystycznie:
Szczególnym przypadkiem schorzeń dys... jest dysmóżdże - jednostka chorobowa polegająca na częściowym (w dużym stopniu) lub całkowitym zaniku normalnych funkcji mózgu gatunku określanego po łacinie homo sapiens (odpowiednio wtedy mamy homo ledwo sapiens, ewentualnie homo już nie sapiens Przedstawicieli tych ostatnich grup można spotkać nader często w okolicy ul. Wiejskiej  grodu Warsa i Sawy.

Ariel    - masz absolutną rację!!!

Pozdrawiam serdecznie!
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 14 Marca 2012, 11:55:44 »
-1

Do moderatorów:
A Ty się Andrzej chyba nudzisz, bo zaczynasz dzielić włos na czworo.
Dobra, nudzę się i dla mnie to forum jest "okienkiem" na inne kolejki. Jak nie mogę inaczej pozyskać informacji o tym co się dzieje 700 km od Starachowic, to wolę poczytać i "pouczać" a nie grozić początkującym.
Proszę zrobić analizę ile osób jest zarejestrowanych na forum i mają status "czytelnik", "nowicjusz".
Zdaję sobie sprawę że nie "ilość" ale "jakość" się liczy.
Na koniec - więcej "przyjaźni".
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 14 Marca 2012, 15:03:52 »
+9

Bez przesady. Zawsze wydawało mi się, że sklecenie kilku zdań w ojczystym języku nie przekracza możliwości ucznia trzeciej klasy podstawówki (oczywiście to się zmienia - mamy w końcu testy  Z politowaniem).

Tu nie chodzi o jeden czy drugi błąd albo niefortunne sformułowanie, lecz o elementarny brak szacunku do czytających. Pisanie na forum jest jednak rodzajem wypowiedzi publicznej i pewna kultura obowiązuje. Zazwyczaj wystarczy przeczytać to, co się przed chwilą napisało i od razu wiadomo, co trzeba poprawić.

Nikt tu nie prowadzi rozbioru logicznego zdań, nie ocenia urody czy bogactwa języka. Można jednak oczekiwać, że wypowiedź będzie zrozumiała.

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #11 : 14 Marca 2012, 18:11:52 »
0

Tu nie chodzi o jeden czy drugi błąd albo niefortunne sformułowanie, lecz o elementarny brak szacunku do czytających.

Przypomina i to pierwszy akapit pewnego posta...  

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 15 Marca 2012, 11:59:03 »
-1

No cóż, jak widać "Linia Partii - linią Narodu"

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
klon200
Zawiadowca
Długość toru:: 498 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 15 Marca 2012, 19:18:43 »
-2

Na koniec - więcej "przyjaźni".

Andrzej trafiłeś w samo sedno sprawy!

Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 17 Marca 2012, 05:27:13 »
+10

Status "nowicjusz" przy nazwie użytkownika nie oznacza bynajmniej, że jest on nowicjuszem w dziedzinie posługiwania się polszczyzną. Status "czytelnik" nie wskazuje, że dany użytkownik potrafi jedynie czytać, a pisać to już nie za bardzo. Statusy owe wskazują, że osoby te nie mają zbyt wielkiego wkładu na forum (tj. napisały niewiele postów) i, prawdopodobnie, niedawno się zarejestrowały. Z tego też powodu mają prawo np. umieścić post nie w tym dziale, co trzeba, wrzucić np. dwa posty z rzędu w jednym wątku zamiast wyedytować pierwszy post i prostu dopisać do niego treść. Ma święte prawo popełnić inne drobne merytoryczne, czy techniczne pomyłki. Osoby takie jednak powinny zachować minimum staranności przy pisaniu postów - stosować w odpowiednich miejscach wielkie litery (zwykle na początku zdania oraz w nazwach własnych), elementarną interpunkcję (mile widziane kropki na końcach zdań), nie strzelać rażących błędów ortograficznych (warto używać Mozilli - podkreśla orty na czerwono), nie używać niezrozumiałych skrótów. Odrobina staranności jest przede wszystkim wyrazem szacunku dla czytelnika, jego oczu i czasu. Pisząc byle jak pokazujesz, że masz tych, którzy takiego niestarannego posta będą zmuszeni mozolnie odcyfrowywać wyraz po wyrazie, tam, gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwę. Osobiście nie godzę się na olewanie mnie i godzić się zamiaru mieć nie będę.
Oczywiście, nawet jeśli komuś się zdarzy napisać takiego naszpikowanego różnego rodzaju felerami posta, to nie znaczy, że admini / moderatorzy mogą go zmieszać z błotem. Mają jednak obowiązek zwrócić mu na to uwagę. I czynią to - od tego są. Co więcej - nie uważam, że muszą to robić w pozycji klęczącej, trzęsąc się ze strachu, czy aby upomniany delikwent nie poczuje się obrażony faktem, że ktoś miał czelność zwrócić mu uwagę i wytknąć jego olewactwo.

Osobiście w przypadku napotkania (zbyt) niestarannie napisanego posta, którego autorem jest nowy użytkownik postępuję następująco:

1. Wysyłam prywatną wiadomość z prośbą o staranniejsze pisanie, opisuję w tym poście dokładnie, co mi się nie podoba
2. Jeśli nie pomoże - upominam publicznie
3. Jeśli nie pomoże - wlepiam ostrzeżenie

Nie wiem, czy Grzegorz postępuje według takiego schematu. Ale jeśli nawet tego nie czyni i od razu przechodzi do punktu drugiego, to nie uważam, żeby jego postępowanie było w jakikolwiek sposób niewłaściwe, czy uwłaczające komukolwiek w jakikolwiek sposób.

Podsumowując - olewactwo, niechlujstwo, lekceważenie innych użytkowników forum należy stanowczo (acz taktownie) tępić. Jeśli znajdzie się delikwent, który nie będzie chciał dostosować się do panujących tu zasad, to po prostu należy go z forum wyeliminować. Howgh!
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!