Świat kolejek wąskotorowych SMF
20 Kwietnia 2026, 00:08:45 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kursowanie i RJ na sezon 2012  (Przeczytany 17591 razy)
dimekk
Młotkowy
**
Długość toru:: 137 m

W terenie W terenie

Dyżurny ruchu

« : 05 Lipca 2012, 20:20:25 »
+3

Co z RJ na 2012 rok? Będą w ogóle jakieś kursy czy koniec działalności? Ludzie na forach żywo interesują się tematem, a tu najpierw przesunięcie kursowania, a teraz zero informacji poza lakonicznym "zaczynamy w połowie lipca". Aby wypełnić pociągi, to trzeba być obecnym w świadomości ludzi już od początku wakacji, aby rozpoczęcie kursowania było wyczekiwanym przez nich momentem, a nie dzień przed, bo zanim wieść się rozniesie, że GKW kursuje, to będzie koniec sierpnia. Tym bardziej, że po prawie trzyletniej przerwie ludzie nie wiedzą nawet czy kolejka istnieje.

Panta rhei a nad tym most
OczeQ
Moderator
Długość toru:: 524 m

W terenie W terenie

Wariat torowy

oczeq
« Odpowiedz #1 : 05 Lipca 2012, 20:39:47 »
0

...aby wypełnić pociągi to trzeba najpierw mieć czym i po czym jechać.
rozkład jazdy jest; pojawi sie, jeżeli powyższe warunki będą miały realną szansę zaistnieć.

Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4313 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #2 : 05 Lipca 2012, 21:03:30 »
+4

Wspaniale, tylko jaki jest sens robienia tu, na tym oto zacnym, niszowym forum fachowym jakiejś wielkiej tajemnicy w stylu: jak pojedziemy to damy wam znać? Nie dało by rady napisać jak sprawy się mają?

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
OczeQ
Moderator

W terenie W terenie

Wariat torowy

oczeq
« Odpowiedz #3 : 05 Lipca 2012, 21:37:44 »
0

no to przeciez napisałem ze na dzień dzisiejszy nie ma czym i po czym jeździć...

Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4313 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #4 : 05 Lipca 2012, 22:02:17 »
+3

To może napiszcie choć kiedy spodziewacie się że ruszycie. Spoko

Dziwi mnie jakaś taka forumowa nieufność względem takich akcji których efektem jest brak możliwości jeżdżenia. Najlepsze jest to, że i tak zainteresowani, będący uczestnikami zarówno forum jak i realnego życia kolei wąskotorowych, doskonale orientują się co się tu, czy też tam, dzieje. Ale może macie rację - strzeż tajemnicy służbowej, wszak wróg czuwa. Ech...

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
djsv
SGKW
*
Długość toru:: 79 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 06 Lipca 2012, 06:18:03 »
0

To może napiszcie choć kiedy spodziewacie się że ruszycie. Spoko

Dziwi mnie jakaś taka forumowa nieufność względem takich akcji których efektem jest brak możliwości jeżdżenia. Najlepsze jest to, że i tak zainteresowani, będący uczestnikami zarówno forum jak i realnego życia kolei wąskotorowych, doskonale orientują się co się tu, czy też tam, dzieje. Ale może macie rację - strzeż tajemnicy służbowej, wszak wróg czuwa. Ech...

Żadnych tajemnic tu nie ma. Sporo do zrobienia i nie wiadomo na kiedy prace zostaną ukończone. Po cichu liczy się na przyszły weekend. Poza tym pociąg w tym roku będzie jeździł znikąd nad jezioro z czterema wagonami osobowymi. Za dużego ruchu się nie spodziewamy, więc nie ma ciśnienia, żeby uruchamiać pociągi jak najszybciej.
Bxhpi
Nowicjusz
*
Długość toru:: 45 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 06 Lipca 2012, 12:10:36 »
-3

No tego sie nie spodziewałem.    Wielokrotnie się zastanawiałem nad przyszłością tych mostów a tu nagle jak z nieba taka niespodzianka. Nawet laik mógł zaobserwawać powolną śmierć techniczną tych obiektów. Czy w takim razie, skoro nie wiecie kiedy ruszycie, wiadomo czy  w tym roku dojdzie do tego remontu??

Górnośląskie Koleje Wąskotorowe zapraszają (785mm)
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 06 Lipca 2012, 15:13:33 »
+3

Zamiast zadawać niepotrzebne pytania przejrzyj wątek, w którym piszesz - w tymże wątku, nieco wyżej znajdziesz linki zarówno do zawiadomienia o ogłoszeniu przetargu (są tam informacje o wymaganym terminie wykonania prac) oraz do ogłoszenia o rozstrzygnięciu przetargu i wyłonieniu wykonawcy.

A co do "śmierci technicznej" obiektów - czy jesteś uprawnionym diagnostą, posiadasz stosowną wiedzę i doświadczenie by oceniać ich stan? Czy może sugerujesz, że jesteśmy idiotami bo woziliśmy ludzi bo grożących katastrofą wiaduktach?
Janusz
SGKW
*
Długość toru:: 181 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 06 Lipca 2012, 16:41:23 »
+2

Generalnie na razie nie jeździmy z powodu paru usterek lokomotyw: 352 wycieki z układu chłodzenia; 364 problemy ze sterowaniem rozrusznika, a palenie maszyny "na mostek" bez wstępnego smarowania, to przykładanie ręki do zajechania silnika. A więc po trosze złośliwość rzeczy martwych, wiek maszyn i trochę konsekwencja konieczności spuszczania wody na zimę (352). Usterki powinny zostać usunięte do końca przyszłego tygodnia. Do tego po niedawnej nawałnicy pojawiło się parę nowych drzew do usunięcia.
I tyle tajemnic 
« Ostatnia zmiana: 06 Lipca 2012, 17:20:42 wysłane przez Janusz » Zapisane

785mm
Bxhpi
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 06 Lipca 2012, 20:19:17 »
-5

A co do "śmierci technicznej" obiektów - czy jesteś uprawnionym diagnostą, posiadasz stosowną wiedzę i doświadczenie by oceniać ich stan? Czy może sugerujesz, że jesteśmy idiotami bo woziliśmy ludzi bo grożących katastrofą wiaduktach?
Pisałem raczej o pogarszającym się stanie technicznym (prowadzącej do "tejże" śmierci) wiaduktu i że laik a nie diagnosta moze to dostrzec. Gdybym posiadał stosowną wiedzę to niezadawałbym pytań. To czy jesteście idiotami niestety sam musi sobie Pan na to pytanie odpowiedzieć. Ja niczego takiego nie sugerowałem tym bardziej nie zadawałem tego typu pytań.

Pozdrawiam

Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 07 Lipca 2012, 00:17:03 »
+3

Zarząd kolei zdaje sobie sprawę ze stanu technicznego infrastruktury, którą zarządza - z tej choćby przyczyny, że zleca coroczne przeglądy obiektów budowlanych wymagane prawem budowlanym. Uwagi typu "śmierć techniczna" albo "trzeba zrobić to", "zróbmy tamto" wygłaszane przez osobę, która, o ile wiem, nie bierze udziału w bieżącym utrzymywaniu kolei choćby jako sporadyczny wolontariusz, działają na osoby zaangażowane w sprawę na bieżąco co nieco jak płachta na byka. Stan obiektów, jak wspomniałem, jest znany. Stan taboru takoż. Last but not least - stan finansów również. i stowarzyszeniowych, i miejskich. Bo prace typu remont wiaduktów, czy grubsze remonty budynków może udźwignąć finansowo tylko miasto.

I wrócę jeszcze raz wrócę do tego, co pisałem w swoim poprzednim poscie - zanim zadasz pytanie przeczytaj choćby wątek, w którym piszesz. Nie zaszkodzi też choćby pobieżne przejrzenie innych wątków. Tam często są już od dawna odpowiedzi na nurtujące Cię pytania. Pytanie po raz enty o to samo jest marnowaniem czasu swojego oraz innych użytkowników TZF, ponadto jest irytujące.

I na koniec jeszcze - zasadniczo sobie tutaj nie panujemy. Piszemy do siebie na "ty". No chyba, że sobie wyraźnie i stanowczo życzysz, żeby stosować w odniesieniu do Ciebie formę "Pan". Mi proszę nie panować. Na pana trzeba mieć wygląd i pieniądze
Bxhpi
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 07 Lipca 2012, 10:47:24 »
0

zanim zadasz pytanie przeczytaj choćby wątek, w którym piszesz. Nie zaszkodzi też choćby pobieżne przejrzenie innych wątków

Tak tak, oglądałem te linki z ogłoszeniem przetargów itp. Nauczyłem się jednak że dopuki na własne oczy nie zobaczę doputy nie dam wiary temu co pragną zrobić. Tramwaje w GOPie też miały doczekać się znanym nam wszystkim remontów i jakoś nic się nie dzieje. Przykłady można mnożyć tylko po co. Wolałem upewnić się na tym forum, gdyż uważam że są tu osoby bliżej spraw związanych z kolejką, a takim ufam bardziej niż oficjalnym deklaracjom.

Uwagi typu "śmierć techniczna" albo "trzeba zrobić to", "zróbmy tamto" wygłaszane przez osobę, która, o ile wiem, nie bierze udziału w bieżącym utrzymywaniu kolei choćby jako sporadyczny wolontariusz

Zanim mi coś zarzucisz przeczytaj choćby wątek mojej wypowiedzi . Nie sugeruje i nie wytykam co należy zrobić. Wyraziłem tylko radość osoby postronnej że kolejka nie jest zostawiona samej sobie. Z drugiej strony od razu pojawiła się obawa że skończy się tylko na deklaracjach (nie podaje jak wyżej wspomniałem przykładów). Stąd mój incydentalny udział w tym wątku i tyle drogi Pawle.  Spoko

dimekk
Młotkowy
**

W terenie W terenie

Dyżurny ruchu

« Odpowiedz #12 : 22 Lipca 2012, 15:56:57 »
0

Czy to prawda, że GKW nie kursuje? Bo ludzie strasznie na forach psioczą a w necie informacji na ten temat brak. Rumun na sobotnim pociągu '14 nie brzmiał zdrowo.

Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 22 Lipca 2012, 17:36:55 »
+1

Pociągi kursują wyłącznie w soboty i niedziele, o czym wyraźnie napisano na stronie. Pewnie ludzie są źli bo w ciemno idą na peron w ciągu tygodnia nie sprawdziwszy rozkładu jazdy. Albo idą na peron na Bytom Główny, a nie na Karb...

Podeśłij proszę linki do tych forów, gdzie psioczą, to się sprawą zajmę.
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #14 : 22 Lipca 2012, 17:56:26 »
0

Wydzielone z http://750mm.pl/index.php?topic=3886.0.

Do kolegi dimekk - brzmienie rumuna nie ma raczej nic wspólnego z przetargiem na remonty mostów, więc proszę jak masz jakieś pytania nie związane z tematem wątku to poszukaj innego lub załóż nowy. Forum to nie czat, gdzie się klepie wszystko jedno pod drugim.

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
dimekk
Młotkowy
**

W terenie W terenie

Dyżurny ruchu

« Odpowiedz #15 : 22 Lipca 2012, 21:11:08 »
+4

@kalito: dziękuję za przeniesienie i przepraszam za pisanie w złym temacie - pisałem z komórki w pracy i nie zauważyłem lepszego tematu (który nomen omen sam wcześniej założyłem...).

@Paweł:
http://bytomski.pl/viewtopic.php?p=102710#102710
Ot choćby tu, wygląda na to, że nie jechał zarówno sobotni pociąg #15 z Karbia jak i dzisiejszy #13.

Nie chcę krytykować, bo tak najłatwiej, ale kto zajmuje się dodawaniem newsów na oficjalną oraz "kolejkowym" numerem? Bo niestety, nie znam osoby, ale się nie wyrabia. Kto miał jakikolwiek związek z marketingiem wie, że trzeba frontem do klienta, a nie liczyć, że klient będzie szukał informacji. Kampania UM z plakatami to naprawdę świetny strzał, bo udało się w łatwy sposób dotrzeć do dziesiątek tysięcy ludzi w samochodach, autobusach etc. Problem z "więcej na sgkw.eu". Gdy ukazały się plakaty, na oficjalnej nie było jeszcze w ogóle rozkładu jazdy. Na kolejkowym numerze GG na początku lipca (czyli w pierwotnym terminie rozpoczęcia kursowania) potencjalny klient mógł przeczytać coś w rodzaju "Rozpoczęcie kursowania około połowy lipca - podziękujcie złodziejom". Później "szczegółowy rozkład jazdy na SGKW.eu" - gdy wszedłem na główną - rozkładu brak. Pojawił się bodaj dwa dni przed rozpoczęciem kursowania. Z tym nie powinno się czekać do ostatniej chwili, a budować w ludziach chęć podróży tak, by tylko po ogłoszeniu wznowienia kursowania walili tłumnie na perony i szczelnie wypełnili chociaż te 5 wagonów. Ten numer to powinna być solidna platforma, na której ludzie najszybciej znajdą rzetelną informację czy pociąg jedzie, czy nie. A jeśli nie - dlaczego i kiedy (z dużym prawdopodobieństwem) pojedzie. Nie wspominam już o forach regionalnych i tematycznych, gdzie ludzie szukają informacji.  Wiem, znowu narobię sobie wrogów, ale wygląda to tak, jakby ktoś Wam ten marketing sabotował, a w to przecież nie wierzę, bo wiem ile serca w to wkładacie. Informacje nie mogą płynąć wolniej niż wąski pociąg na szkodach górniczych.

Widać, że mimo niesprzyjającej pogody i startów z Karbia ludzie chcą jeździć, ale przy takim podejściu szybko im przejdzie, przepraszam.

OczeQ
Moderator

W terenie W terenie

Wariat torowy

oczeq
« Odpowiedz #16 : 23 Lipca 2012, 14:16:03 »
0

Dimek: po pierwsze, nie bierz tego osobiście, sory ze takim tonem, ale po weekendzie mam dość....

Kampania UM z plakatami to naprawdę świetny strzał, bo udało się w łatwy sposób dotrzeć do dziesiątek tysięcy ludzi w samochodach, autobusach etc.

Problem zw kwestii plakatów: Miasto zrobiło nam lekka niedżwiedzią przysługę, bo rozkleili je parę dni za wcześnie, bez konsultacji z nami.

gdy wszedłem na główną - rozkładu brak. Pojawił się bodaj dwa dni przed rozpoczęciem kursowania.

jasne,  bede nakręcał ludzi od 2 tygodni na przejazd tego a tego dnia, a w dzień 0 nic nie poijedzie bo nie ma "czym i po czym".
Rozkład pojawił sie na necie, gdy rozwiązane zostały problemy uniemożliwiające rozpoczęcia kursowania.

a co do informacji telefonicznej: moge ci sprzedać chociaż jeden z tych 2 numerów; zapewniam cię, że śniadanie bedziesz robił/jadł ze 2 godziny, o pójściu "na posiedzenie" do kibla możesz zapomnieć, a w międzyczasie jeszcze rwij głowice z maybacha, bo uszczelki trzeba wymienić.

dimekk
Młotkowy
**

W terenie W terenie

Dyżurny ruchu

« Odpowiedz #17 : 23 Lipca 2012, 14:49:12 »
+1

a co do informacji telefonicznej: moge ci sprzedać chociaż jeden z tych 2 numerów; zapewniam cię, że śniadanie bedziesz robił/jadł ze 2 godziny, o pójściu "na posiedzenie" do kibla możesz zapomnieć, a w międzyczasie jeszcze rwij głowice z maybacha, bo uszczelki trzeba wymienić.
Pisałem o kontakcie via GG, który widnieje na głównej a ... kuleje. Myślałem, że zamieścić tu i ówdzie rzetelną informację nie jest tak trudno i ktoś się tym zajmuje, ale skoro nie da się lepiej, to niech będzie tak jak jest. Wobec tego powstrzymam się od dalszego komentarza.

dimekk
Młotkowy
**

W terenie W terenie

Dyżurny ruchu

« Odpowiedz #18 : 18 Sierpnia 2012, 21:11:08 »
+1

Czyżby dziś coś zdechło? ;-) widziałem luzaczka na szkodach koło 18:20 jadącego w kierunku Suchej Góry. Ratunkowy? ;-) Rozkaz "S" dostał? :-P

kiler021
SGKW
*
Długość toru:: 43 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #19 : 19 Sierpnia 2012, 10:29:59 »
+1

Niekoniecznie zdechło. Lokomotywa jak się zgasi to bez matki jej nie uruchomisz. Ale w dniu dzisiejszym (19.08.2012) wszystkie kursy zostały odwołane z powodu defektu jednej z lokomotyw. A nie mając lokomotywy rezerwowej zarząd stowarzyszenia nie zgadza się na prowadzenie jakichkolwiek kursów. Nawet towarowych

edit: Kontynuacja w wątku http://750mm.pl/index.php?topic=4025.0 //kalito
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpnia 2012, 23:17:14 wysłane przez kalito » Zapisane
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!