Świat kolejek wąskotorowych SMF
11 Października 2025, 11:07:59 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: TTe czyli wąskotorowa TeTetka  (Przeczytany 33280 razy)
dobrzyn
Minister
Długość toru:: 1486 m

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #20 : 06 Lutego 2013, 09:42:37 »
0

Hmm. A ja się zastanawiam właśnie nad drukowaną Lyd1 z blaszanymi elementami

Trabant 1.3 '91 "Stanisław"
Trabant 601 '66 "Dziadek"
Romet 100 '83 "Henio"
Kaczor
Mechanik
Długość toru:: 168 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #21 : 06 Lutego 2013, 19:14:50 »
0

czy te wydruki nadają się do zaformowania w silikonie i wykonania odlewów kopiujących?

Nie znam się za bardzo na odlewaniu, ale jeśli nie będzie odziaływania wysoką temperaturą to raczej jest to możliwe. Materiał wydruku może być rozmaity:
http://www.shapeways.com/materials

Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 06 Lutego 2013, 21:28:48 »
0

Nie ma działania wysoką temperaturą. Model zalewasz silikonem formierskim, silikon twardnieje, model wyjmujesz, w powstałą dziurę wlewasz żywicę, żywica twardnieje, kopię wyjmujesz, wróć do punktu, gdzie wlewasz żywicę.

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Kaczor
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #23 : 06 Lutego 2013, 23:58:49 »
0

Pozostaje kwesja zaprojektowania modelu pod kątem odlewania bo niektórych rzeczy nie da się odlać w jednym kawałku. Można też zrobić od razu model negatywu ale koszty materiału byłby bardzo duże.

Kaczor
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 12 Marca 2013, 20:13:09 »
+1

Moje nowe nabytki - prototypy wagonów w TTe zrobione swojego czasu przez Hugwa & wiygN: dwa wagony osobowe z Kolei Żuławskich (oryginały stoją w muzeum w Sochaczewie) oraz dwa towarowe (zdaje się Zakłady Ostrowieckie). Może kiedyś je dokończę

Jarek Franczyk
Zawiadowca
Długość toru:: 409 m

W terenie W terenie

prawdziwa kolej odjechała z ostatnim parowozem...

« Odpowiedz #25 : 19 Sierpnia 2013, 07:34:50 »
0

Moje nowe nabytki - prototypy wagonów w TTe zrobione swojego czasu przez Hugwa & wiygN: dwa wagony osobowe z Kolei Żuławskich (oryginały stoją w muzeum w Sochaczewie) oraz dwa towarowe (zdaje się Zakłady Ostrowieckie). Może kiedyś je dokończę
Szacunek, że wogóle zacząłeś (no chyba że kupiłeś już w takim stanie złożenia  ). W każdym razie jak widzę - poskładane są na dość zaawansowanym etapie. Generalnie zobaczyć coś z PKP w TTe to rzadkość. W temacie wąskotorówek raczej króluje H0e i 0e, przynajmniej w generalnym ujęciu  

Prawdziwa kolej odjechała z ostatnim parowozem...
Kaczor
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #26 : 19 Sierpnia 2013, 09:00:14 »
0

Ostatnio biorę się za moduły TTe. Będę odtwarzał wybrane fragmenty Nasielskiej KD a w przyszłości może też Mławskiej KD.

Na początek pójdzie skrzyżowanie wąskotorówki z bocznicą. Stał tam posterunek osłonny Siennica:

Lokbart Studio
Nowicjusz
*
Długość toru:: 36 m

W terenie W terenie

SM42-2384

« Odpowiedz #27 : 19 Sierpnia 2013, 13:18:44 »
0

Niestety nie jest to tania zabawa. W H0e było by pewnie coś koło 180-200PLN... Jeszcze więcej jeśli by się chciało dodać detale wnętrza itp.

Inna sprawa że trzeba by ją narysować w sumie od nowa bo w H0 wiecej szczegółów można pokazać. Tak czy inaczej kiedyś to pewnie zrobię bo już niemieccy koledzy modelarze się o wersję H0 pytali (a także o G).
Ja jestem zainteresowany modelami w skali G. Lxd2 np.

fotoloko.pl
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #28 : 19 Sierpnia 2013, 20:12:37 »
0

Na początek pójdzie skrzyżowanie wąskotorówki z bocznicą. Stał tam posterunek osłonny Siennica:
Z czego to takie ładne? U mnie na makiecie też będzie bocznica, więc posterunek osłonny się przyda.

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Kaczor
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #29 : 19 Sierpnia 2013, 21:09:53 »
0

Jest to wydruk 3D. Model na podstawie wizji lokalnej w ruinach nastawni

Kaczor
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #30 : 05 Lutego 2014, 12:16:37 »
0

Odkopuję temat - na wąskotorowej makiecie w Niemczech pojawił się wcześniej wspomniany drukowany Rumun - brakuje jeszcze sprzęgów i paru detali.

aronek
Zawiadowca
Długość toru:: 310 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #31 : 05 Lutego 2014, 14:49:33 »
0

To ja tylko chciałbym dodać że jakiś miesiąc temu sprawdzałem oferty druku 3d i cena kształtuje się od 4 do 7 zł za ccm
oczywiście dla małych elementów do których idzie mało proszku brana jest pod uwagę wartość wyższa.
I jeszcze techniczna wskazówka, że ścianki nie powinny mieć mniej niż 2mm grubości, bo taki model w momencie wyjmowania z drukarki, a przed utwardzeniem, może się rozlecieć.
To i tak wychodzi drożej niż odlanie w żywicy, ale może niektórzy ulegną pokusie projektowania na komputerze, oddania do "drukarni" i odbioru elementu gotowego złożenia i pomalowania
Kaczor
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #32 : 05 Lutego 2014, 15:15:47 »
0

No tak, ale żeby odlać z żywicy trzeba mieć "matkę" Zawsze można prototyp wydrukować a potem kopiować inymi metodami.

aronek
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #33 : 05 Lutego 2014, 15:40:25 »
0

Tak. Tego właśnie nie dopisałem, że na drukowanie mogą się złożyć 3-4 osoby, po czym zrobić model żywiczny. Wygładzić niedoskonałości wynikające z użytego materiału i ew ubytki. Zrobić model "zerowy". Bo należy mieć na uwadze fakt, że forma silikonowa ma żywotność około 20 odlewów żywicznych. Zrobienie kopii dla 4 entuzjastów to nie problem. Ale i tak warto trzymać ten model "zerowy" bo silikon za 10 lat nie będzie już tym samym silikonem do odlewów.
A druk 3d rozwiązuje problem wykonania tego pierwszego modelu który będzie kopiowany.
A żeby nie szukać daleko modelu:
http://sketchup.google.com/3dwarehouse/details?mid=45f9f9a2991b3c0b76d9bf960443503e&prevstart=0
Oczywiście to nie jest gotowe rozwiązanie, ale niewiele trzeba żeby zrobić z niego plik do drukarki 3d.

edit.
Przyjmując że lxd2 wpisujemy w sześcian o grubości ścianek 2mm wychodzi że potrzeba 17,32 ccm proszku. Czyli bardzo mocno uśredniając wychodzi że "wydrukowanie" takiej lokomotywy kosztowałoby 121 zł przy cenie 7 zł za ccm proszku. Wyliczenia dla skali 1:120
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2014, 15:48:39 wysłane przez aronek » Zapisane
Kaczor
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #34 : 05 Lutego 2014, 19:53:49 »
0

Dane z Shapeways gdzie było drukowane (ścianki mają min 3mm inaczej odrzucają model):
Objętość modelu 3,4432cm3, koszt całkowity (rozruch + druk) 15,23EUR (~64,00 PLN) + wysyłka 35 PLN czyli taniej. No chyba że w druk w twoim przykładzie ma większą rozdzielczość.

Ciekawą techniką jest "druk" w metalu czyli nic innego jak drukowanie w specjalnym wosku i odlew metodą wosku traconego. Przykład kabiny lokomotywy w skali 1:160:

aronek
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #35 : 05 Lutego 2014, 20:32:38 »
0

Kurczaki nie wiem. Szukałem oferty pod zupełnie inny projekt, pod pudełko o wielkości 12x18x6 cm, więc pół milimetra nie czyniło różnicy. A w końcowym efekcie i tak nie zdecydowaliśmy się wykonywać prototypu i nie mam informacji jakiej jakości jest wydruk.
Wydruk wcale nie wychodzi taniej. bo jak sam zauważyłeś 64 zł kosztuje 3,44ccm, a sześcian w który można by wpisać lxd2 ma 17 ccm, czyli wg twojej ceny kosztowałby 322 zł, a nie 121.
Ale faktem jest że zdjęcie które przedstawiłeś robi wrażenie.
I oczywiście jak na złość nie mogę znaleźć na googlu strony tej firmy, z którą się kontaktowałem. Mam to w pracy i jak nie zapomnę to jutro wrzucę info o technologii i jakiejś ogólne informacje o dokładności. Choć świta mi w głowie że jak zajmowałem się tematem to było to coś w stylu 0,02mm i pełen optymizmu zajmuje się tematem, a jak przyszło do rozmowy telefonicznej to zostałem wyprostowany, że to jest dokładność maszyny, ale ścianka musi mieć minimum 2 mm grubości, no mogą spróbować 1,5. Pewnie w tak małych modelach przejdzie mniejsza grubość. Przypomnę że mnie interesowało pudełko, gdzie były trochę większe powierzchnie i zastosowanie zbyt cienkich ścianek groziło że model rozpadnie się przed utwardzeniem.
Zaletą technologii jest możliwość druku w kolorze w pełnym zakresie barw. Zastanawiam się czy w przypadku modeli pociągów ma to znaczenie.

aronek
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #36 : 06 Lutego 2014, 10:06:35 »
0

Czy ktoś byłby zainteresowany wsparciem swoją wiedzą w procesie zrobienia modelu lxd2 w skali TT?

o w tej firmie robiłem wycenę, a link od razu do informacji o maszynie.
http://rapidcrafting.com/druk-3d/
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2014, 15:43:35 wysłane przez aronek » Zapisane
Kaczor
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #37 : 29 Stycznia 2015, 11:25:40 »
+1

Inne wydruki mojego projektu kupione przez niemieckiego modelarza, znormalizowane wagony z Konstalu:

Kaczor
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #38 : 16 Maja 2016, 18:32:31 »
+3

W ramach eksperymentu narysowałem i dałem do druku model mostu z Przasnysza (identyczny jest w Rawie).

Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!