Świat kolejek wąskotorowych SMF
29 Maj 2023, 01:36:56 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: IMPREZA 11 LISTOPADA 2012  (Przeczytany 58665 razy)
skp1900
Młotkowy
**
Długość toru:: 87 m

W terenie W terenie

« : 06 Listopad 2012, 16:46:34 »
+1

Operator Śmigielskiej KW wraz ze Stowarzyszeniem Przyjaciół Śmigielskiej Kolejki Wąskotorowej zapraszają na imprezę:
JESIEŃ NA …
… ŚMIGIELSKIEJ WĄSKOTORÓWCE
11.11.2012 r.
Podczas imprezy zaplanowano przejazd Śmigielską Kolejką Wąskotorową na trasie Śmigiel - Stare Bojanowo Wąsk. - Śmigiel oraz Śmigiel - Nowa Wieś Kościańska - Śmigiel z  licznymi fotostopami.  
Skład pociągu na trasie do Starego Bojanowa Wąsk. poprowadzi lokomotywa spalinowa Lxd2-241, a na trasie do Nowej Wsi Kościańskiej wagon motorowy MBxd2-226.
Rozpoczęcie imprezy godz. 10.00 zakończenie ok. godz. 15.00
Każdy uczestnik otrzyma pamiątkowe bilety.
Szczegółowe informacje można uzyskać  pod numerem telefonu
 (065)5180 037 lub na adres e-mail kolejka@smigiel.pl.

Program imprezy:
10.00  - ROZPCZĘCIE IMPREZY (na stacji w Śmiglu) – odjazd pociągu do Starego Bojanowa Wąsk. powrót  Stacja Śmigiel (bilet w cenie 10 zł do nabycia w pociągu)
Fotostopy w drodze do Starego Bojanowa Wąsk.:
- Stacja Śmigiel – skład z lokomotywą Lxd2 i  MBxd2 ;
- Wyjazd ze stacji w Śmiglu (łuk za lokomotywownią);
- Wiadukt nad torami kolejki przed stacją Nietążkowo;
- Most (czerwony) w Robaczynie;
Fotostopy w drodze do Śmigla:
- Stare Bojanowo – stacja;  łuk z kościołem w tle;
- Wyjazd z Robaczyna – ceglany dom przy drodze;
- Szlak Robaczyn – Nietążkowo – ceglany budynek gospodarczy z przejazdem;  krajobraz Wielkopolski;
- Krzyż przed przejazdem w Nietążkowie;
12.00 – odjazd pociągu do Nowej Wsi Kościańskiej powrót  Stacja Śmigiel (bilet w cenie 10 zł do nabycia w pociągu)
Fotostopy w drodze do Nowej Wsi Kościańskiej:
- Przejazd za stacją w Śmiglu
- Stacja w Nowej Wsi Kościańskiej
- Szlak Śmigiel Zachód – Nowa Wieś Kościańska
13.00 - odjazd pociągu ze Stacji w Śmiglu do Starego Bojanowa Wąsk. powrót  Stacja Śmigiel (bilet w cenie 5 zł do nabycia w pociągu)- przejazd bez fotostopów
14:00 - odjazd pociągu ze Stacji w Śmiglu do Nowej Wsi Kościańskiej powrót  Stacja Śmigiel (bilet w cenie 5 zł do nabycia w pociągu)- przejazd bez fotostopów
 15.00 – ZAKOŃCZENIE IMPREZY (na stacji w Śmiglu)

Serdecznie zapraszamy! Do zobaczenia w Śmiglu!  
« Ostatnia zmiana: 06 Listopad 2012, 16:55:42 wysłane przez skp1900 » Zapisane
skp1900
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 06 Listopad 2012, 16:59:38 »
-2

Kto przyjedzie ? 
Wądzio
Mechanik
Długość toru:: 298 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 06 Listopad 2012, 18:15:43 »
-1

ŁAŁ! W końcu gdzieś dalej niż tylko te 5 km!
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2692 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 06 Listopad 2012, 18:25:05 »
-4

Taaa całe 3km Chichot

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 1973 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 06 Listopad 2012, 18:33:31 »
+5

Operator Śmigielskiej KW
Czyli kto?

A specjalny fotostop pod zasypanym przejazdem na stację towarową będzie?

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
nikolai
Młotkowy
**
Długość toru:: 75 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 06 Listopad 2012, 19:11:48 »
+3

Operator Śmigielskiej KW wraz ze Stowarzyszeniem Przyjaciół Śmigielskiej Kolejki Wąskotorowej zapraszają na imprezę:
JESIEŃ NA …
… ŚMIGIELSKIEJ WĄSKOTORÓWCE
To powinno nazywać się JESIEŃ ŚMIGIELSKIEJ WĄSKOTORÓWKI...

Nie będę jednak tak krytyczny i dam szansę operatorowi, bo widzę jak bardzo się stara. Wiadomo już coś o finansach tego przedsięwzięcia? Autor wątku obiecał się postarać o jakieś dane w tych kwestiach, ale na co ja liczę...

Obsługa może odmówić przewozu osób nietrzeźwych, wzbudzających odrazę brudem lub niechlujstwem [...]
(Regulamin przewozu osób i bagażu na sieci SKPL, Rozdział 4, pkt. 1)
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4301 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #6 : 06 Listopad 2012, 19:38:18 »
+7

A ja abstrachując od polityki i licytacji z której strony stało ZOMO powiem, że bardzo zacnie iż kolej uruchamia w dniu święta Niepodległości pociąg. Może trochę tytuł nie jest trafiony, ale... Ale jestem zdania że warto wrócić trochę do tradycji obchodzenia świąt państwowych na kolei. I zaświadczam że ludzie tego chcą. W Piasecznie też 11 listopada jeździmy i, choć aura nie sprzyja piknikom, frekwencja dopisuje.

O, szeryf, szeryf, a ty trzymaj się!
Tak bardzo dobrze nie jest, ale nie jest źle.
Pamiętaj: bez zbytecznych słów
Dopóki żyjesz - możesz walić z obu luf!
skp1900
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 06 Listopad 2012, 21:37:57 »
-2

Operatorem Śmigielskiej KW jest Zakład Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej w Śmiglu.
Co do kwestii finansowych: rozmawiałem z operatorem w tej sprawie i na razie takie informacje nie będą udzielane. Wszystkie zaplanowane fotostopy zostały ujęte w programie. Fotostopu pod zasypanym wjazdem nie będzie. Nawet gdybyśmy chcieli taki zrobić na chwilę obecną nie ma takiej możliwości (tory przez przejazd w kierunku stacji towarowej są zalane asfaltem). Myślę, że wydłużenie się trasy kolejki do Nowej Wsi jest pozytywną wiadomością, na razie widać tylko krytykę.
Jeszcze raz zapraszam wszystkich do wzięcia udziału w imprezie. Wszystkie pytania będzie można zadać mi osobiście podczas imprezy, której program częściowo układałem.

Do zobaczenia w Śmiglu!
Wojtek_SZN
Mechanik
Długość toru:: 194 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 06 Listopad 2012, 23:44:06 »
0

To ja się wstrzymam od krytyki ale chwalić też nie zaczne ( dopiero po imprezie ). Tymczasem mam 2 pytania:

1/. czy to prawda że bufet policyjny na stacji w Śmiglu oferuje tego dnia gorące specjały kuchni regionalnej ?
2/. czy odjazd pociągu bez fotostopów z Śmigla do Starego Bojanowa o 13:00 jest skomunikowany z przyjazdem pociągu z Nowej Wsi Kościańskiej ?  ( tym który wyrusza z Smigla o 12:00 )
Maciek JKD
Mechanik
Długość toru:: 192 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 07 Listopad 2012, 00:18:25 »
+1

Cieszymy się razem z Wami, że coś nareszcie drgnęło i zapowiada się bardzo sympatyczna imprezka.

Zatem:

Do zobaczenia w Śmiglu!

Pozdrawiam serdecznie w imieniu ekipy krakowskiej
Maciek

Śpieszmy się jeździć koleją, tak szybko odchodzi...
skp1900
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 07 Listopad 2012, 16:56:58 »
0

Odjazd pociągu do Starego Bojanowa o godz. 13:00 jest skomunikowany z przyjazdem pociągu z Nowej Wsi.
Co do bufetu nic mi o tym nie wiadomo.
pawel.adamczyk
Mechanik
Długość toru:: 261 m

W terenie W terenie

Nałęczów Wąskotorówka
« Odpowiedz #11 : 07 Listopad 2012, 20:44:25 »
0

Cześć.
A jak się ma dalszy szlak do Wielichowa, w jakim jest stanie dało by radę przejechać drezyną?.

UNITRA z.r.k    Diora,  Tonsil.
czerwony
Nowicjusz
*
Długość toru:: 24 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 08 Listopad 2012, 07:51:38 »
+5

Chwali się to, że ZGKiM Śmigiel zrobił cokolwiek, aby "wydłużyć" trasę przejazdu o te ok.3km. To dobry krok do przodu, ale to tylko jeden krok, ale żeby osiągnąć sukces i zrobić ze śmigielskiej dobry produkty turystyczny takich przemyślanych kroków naprzód należy zrobić jeszcze wiele.
Bo nie oszukujmy się, z punktu widzenia przeciętnego turysty przejazd 3km dalej wąskotorówką nie ma większego znaczenia, potrzeba innych atrakcji okołowąskotorowych. Póki co ich nie ma.

Ale pochwale się, że kilka miesięcy temu wysłałem na stronie internetowej śmigielskiej w dziale Kontakt, zapytanie o szlak w kierunku Wielichowa. I co prawda niestety odpowiedzi nie dostałem, to przynajmniej teraz na mail'a dostałem zaproszenie na przejazd (oczywiście odpłatny) 11.11.2012r. Cieszy mnie to, bo to oznacza, że nie zostałem tak całkiem "olany". W związku z tym faktem jestem naprawdę  dobrej myśli co do przyszłości tej wąskotorówki. Mam nadzieję, że się nie zawiodę.
A 11.11.2012 pomimo zaproszenia, niestety w Śmiglu mnie nie będzie.

Pozdr
Wojtek_SZN
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 08 Listopad 2012, 09:27:36 »
+1

Przyjeżdża Kraków to i Szczecin najpewniej się doturla. Szkoda z tym bufetem. To i w rogale świętomarcińskie przyjdzie się zaopatrzeć na szybkiej przesiadce w Poznaniu. Nic to, cieszę się na sympatyczną zapewne imprezę.
skp1900
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 08 Listopad 2012, 14:28:22 »
0

Dalszy szlak w kierunku Wielichowa na razie nie jest przejezdny. Przygotowanie szlaku Śmigiel - Nowa Wieś trwało dwa miesiące (procowało przy nim 10 osób od pon. do pt.). Jak pogoda dopisze to będzie "mała" niespodzianka .
Organizatorów imprezy (i kolegę skp1900) bardzo cieszy przyjazd Krakowa i Szczecina. Czekamy na Was!
Harry Potter
Dyrektor
Długość toru:: 778 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 08 Listopad 2012, 14:38:21 »
+1

Znalezione na rynku:
http://www.rynek-kolejowy.pl/36560/_Jesien_naSmigielskiej_Waskotorowce_.htm

tempo informacji, cóż lepiej późno niż wcale...

Jak się nie ma co się lubi,
To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
skp1900
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #16 : 08 Listopad 2012, 14:55:06 »
0

Promocja imprezy trwa właściwie od 2 dni. Wtedy dopięliśmy program na ostatni guzik. Zależy nam, żeby impreza wypadła jak najlepiej.
A kto jeszcze przyjedzie?
matys
Nowicjusz
*
Długość toru:: 11 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #17 : 08 Listopad 2012, 21:06:28 »
0

Witam!
Jeśli pogoda w miarę dopisze to i wrocławianin wpadnie
Czy drugi kurs do Starego Bojanowa będzie obsługiwany przez Lxd2 ?
skp1900
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #18 : 08 Listopad 2012, 21:38:57 »
0

Tak, drugi kurs do Starego Bojanowa Wąsk. będzie prowadziła Lxd2-241 (niebieska), a szlak do Nowej Wsi będzie obsługiwał MBxd2-226 (czerwony).
Wojtek_SZN
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #19 : 09 Listopad 2012, 10:47:14 »
0

Oj, to będzie na kolorowo. Super ( tfu, miałem nie chwalić przed zakończeniem imprezy ), mam jednak nadzieję że pociągi będą wyposażone w tablice kierunkowe po bożemu. Jednak dziś 2 składy na jednej stacji wąskotorowej to pewna niecodzienność i można się niechcący zakałapućkać. Tablice dają też szansę daltonistom, tym co nie odróżniaja Lxd2 od Mbxd2 a wszystkim radosne potwierdzenie umiejętności czytania ze zrozumieniem.
Strony: [1] 2 3 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!