polo
Młotkowy

Długość toru:: 145 m
W terenie
|
 |
« : 16 Maja 2005, 20:38:09 » |
0
|
odbyłem wczoraj długą rozmowę telefoniczą z kierownikiem BKL po naszych ostatnich wojażach drezyną WMc coś się ruszyło , na BKL zadzwonił wójt gminy Komańcza z pytaniem , kiedy pociąg pojedzie , :lol: :lol:
a tak na serio to wójt poprosił abyśmy ( MK działający na BKL ) się z nim spotkali , ...... uuuu... powiało grozą , ale OK , porozmawiać bo to co zrobiliśmy do tej pory bardzo mu się podoba , Gmina chce uatrakcyjnić turystycznie teren i w istniejacej lini wąskotorowej ma jakąś turystyczną wizję , chce posłuchać naszych pomysłów i itp. Jest propozycja utworzenia podobnej fundacji do tej w Cisnej i działania na trasie Łupków - Smolnik - Rzepedź FUndacja w Cisnej najprawdopodobniej nie będzie robić regularnych kursów do Nowego Łupkowa ze względów czasowo organizacyjnych ( mało oprócz MK wytrzyma 5-6 h w wagoniku kolejki ) ograniczy sie tylko do kursów na zamówienie Jest więc pomysł na pociągi kursujące na trasie Łupków - Smlnik - Duszatyn, albo jeszcze inaczej . Kolej drezynowa na tej trasie wzorem koleji z Kolbud. bo na drezyny to nie trzeba przygotowywać trowiska , wystarczy stan jaki teraz jest, no no ... pogadamy zobaczymy ,
Najważniejszą rzeczą na którą teraz czekamy to decyzja Ministra przekazująca torowisko we władanie Fundacji , bo bez tego to nawet jeździć drezyną w pełni legalnie nie mozna....
|
|
|
|
Nie Lubię Fotografów Kolejowych
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #1 : 16 Maja 2005, 22:58:53 » |
0
|
Wszytsko fajnie ale tworzenie nowej fundacji to chyba głópi pomysł. Lepiej zrobić filiie czy coś w tym stylu.
|
|
|
|
|
|
|
Rogoz
|
 |
« Odpowiedz #2 : 16 Maja 2005, 23:37:42 » |
0
|
Wszytsko fajnie ale tworzenie nowej fundacji to chyba głópi pomysł. Lepiej zrobić filiie czy coś w tym stylu. Popieram przedmówcę. Nowe stowarzyszenie musiałby występować od nowa o licencję, a nie są to małe koszta. To samo dotyczy organizacji taboru. Czy nie lepiej aby jedynym przewoźnikiem na linii była Fundacja, która stworzy filię w Łupkowie? To są oczywiście moje teoretyczne dywagacje
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #3 : 17 Maja 2005, 09:13:10 » |
0
|
Jak się spotkacie z wójtem, to wyłózcie mu, jakie ogromne koszty finansowe i organizacyjne musiałby ponieść nowy podmiot, który będzie sie ubiegał o operatorstwo, a więc: Licencja - 8000 (FBKL już ją ma), świadectwa dopuszczenia dla torowiska i każdego pojazdu osobno - po około 200-800 pln sztuka + wyprodukowanie tony dokumentacji którą trzeba złożyć, osobne prowadzenie rejestru pojazdów, ksiąg obiektów budowlanych, osobna książka stanu torów - ile trzeba zapłacić za komercyjne przejście toromistrza z toromierzem i pomierzenie szlaku, dlatego dużo lepszym rozwiązaniem jest stworzenie filii FBKL, która niechaj ma osobne konto, osobnego kierownika z nadania politycznego, osobnych pracowników, ale niechaj będzie objęta licencją i swiadectwami bezpieczeństwa FBKL. I o ile wójt mógłby być w stanie wyasygnować te 12-15 tysięcy na opłaty należbe UTK, o tyle za samo zrobienie tej papierkowej, żmudnej i ciężkiej roboty zapłaciłby drugie tyle albo więcej. A za te pieniądze spokojnie można kupić 1000 podkładów i doprowadzić torowisko do stanu pozwalającego na przejechanie lokomotywą...
Tak więc postarajcie się wytłumaczyć, jakimi kosztami jest obarczone powoływanie nowego podmiotu, i jak inaczej. lepiej i z większym pożytkiem można te środki wykorzystać.
A pociag bezpośredni kiedyś? Czemu nie, myślę, że turyści byliby chętni, ale jako środek transportu w jedną stronę, a nie jako atrakcja dla samej przejażdżki.
|
|
|
|
|
|
|
Kristofor
Nowicjusz

Długość toru:: 33 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #4 : 17 Maja 2005, 11:47:36 » |
0
|
Ale nowa fundacja to przecież cały zarząd, rada fundacji i inne irgany, które nasi samorządowcy z takim uwielbieniem obsadzają, poza tym trzeba się czymś wykazać na dorocznych zjazdach samorządowców (może trochę przesadzam, nie chciałem urazić dobrych intencji samorządowców). Moi poprzednicy mają rację, działanie w warunkach połączpnych organizacyjnie filii fundacji jest chyba najlepszym wyjściem, a w przypadku, gdyby ktoś ze względów prestiżowych nie chciął być filią, można przecież delikatnie zmienić statut i doprowadzić do współistnienia w ramach jednej organizacji kilku równorzędnych i wydzielonych organizacyjno - terytorialnie oddziałów. Bo znając polskie realia to właśnie może być bariera nie do przeskoczenia przy otrzymywaniu ew. wsparcia samorządów. Takie refleksje mi sie nasuwają, i bardzo przepraszam, jeżeli niechcący kogoś uraziłem..
|
|
|
|
Kristofor
|
|
|
polo
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #5 : 17 Maja 2005, 14:34:23 » |
0
|
A pociag bezpośredni kiedyś? Czemu nie, myślę, że turyści byliby chętni, ale jako środek transportu w jedną stronę, a nie jako atrakcja dla samej przejażdżki.
ale kiedys nie bylo dróg asfaltowych , nie było pośpiechu , nie było busów jezdżących co 10 minut z predościami 5 -krotnie wiekszymi niz kolejka ale jak bedzie chętna grupa to może jeździć cały dzień aż im się znudzi....
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #6 : 17 Maja 2005, 15:20:01 » |
0
|
Jak daleko jest stacja wąskotorowa w Łupkowie od stacji normalnotorowej?
|
|
|
|
|
|
|
polo
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #7 : 17 Maja 2005, 16:58:39 » |
0
|
Jak daleko jest stacja wąskotorowa w Łupkowie od stacji normalnotorowej? stacja Nowy Łupków i Nowy Łupków Wąski są do siebie styczne między torami jest jakieś 20 m , a stacje normalnotorowa Łupków jest jakieś 3 km w stronę granicy
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #8 : 17 Maja 2005, 21:30:15 » |
0
|
stacja Nowy Łupków i Nowy Łupków Wąski są do siebie styczne między torami jest jakieś 20 m No to aż się prosi... FBKL przecież ma licencję - co stoi na przeszkodzie uruchamiać pociag normalnotorowy relacji Jasło - Łupków, z letniakami normalnotorowymi, a potem przesiadka na wąski.... ech rozmarzyłem się.
|
|
|
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #9 : 18 Maja 2005, 20:41:12 » |
0