Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 07:51:35 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolej nasielska 1981/2008 (długi pictorial)  (Przeczytany 9648 razy)
papouszek
Nowicjusz
*
Długość toru:: 16 m

W terenie W terenie

« : 12 Stycznia 2013, 16:19:48 »
+14

Na przejażdżkę z Nasielska do Pułtuska wybrałem się w marcu 1981 roku. Wziąłem "Smienę 8M" i wyszedłem rano z domu jakby do szkoły, jednak w rzeczywistości pojechałem w przeciwnym kierunku. Wsiadłem w autobus 174 na Alei Niepodległosci w DC, dojechałem na dworzec Gdański i pociągiem odjeżdżającym o 9.27 dotarłem do Nasielska. Kolejka odjeżdżała równo o 11. Z początku wagon był pusty - co widać na zdjęciu:)

Z ostatniego pomostu zrobiłem zdjęcie skrzyżowania linii waskotorowej z jakąś bocznica pod Nasielskiem.

Ruch zaczął się od Winnicy, gdzie nasz pociag krzyżował się ze składem transporterów, ale bałem się robić foty na stacji.. Powsiadało trochę ludzi i wystarczająco ciekawiło ich, że stojąc w otwartych drzwiach robię zdjęcia na szlaku... Ale jakoś poszło. Tu wskaźnik przed zwrotnica wjazdową do Winnicy od strony Nasielska.

Na tym zdjęciu widać szosę Nasielsk - Pułtusk juz za Winnicą. Na fotce kolorowej - miejsce przecięcia kolejki i szosy w 2008 roku, zdjęcie czarno-białe zrobiłem gdzieś niedaleko za tym przejazdem.

Pociąg planowo dojechał do Pułtuska. Tu ogołny widok ówczesnej stacji w tym miasteczku.

Niestety, powrotny pociąg był zbyt późno, zebym wrócił do domu w odpowiedniej porze, jakby ze szkoły. Nie dało się tez złapac żadnego PKS-u do Warszawy - wszystkie przelotowe były nabite do ostatniego miejsca. Wróciłem w końcu "okazją", jakimś Fiatem 125p. Na szczęście zdążyłem i dymu nie było, nieobecności w szkole i tak mialem niemało, więc ten jeden dzień jakoś umknął:)
A teraz zdjęcia z 2008 roku. Stacja w Nasielsku (a raczej co z niej zostało).

Ta sama zwrotnica wjazdowa, co na drugim zdjęciu kolorowym, ale w 1979 roku - wtedy zdjęcia robił mój ojciec.

Widok ze stacji wąskotorowej na wieżę ciśnień w Nasielsku - 1979 i 2008.

No i na koniec - stacja Winnica: budynek i zwrotnica wjazdowa pod strony Nasielska w 2008 roku.

Brood.K
Dyrektor
Długość toru:: 793 m

W terenie W terenie

Nic na siłę. Weź większy młotek.

« Odpowiedz #1 : 12 Stycznia 2013, 17:30:28 »
+3

Nieobecność usprawiedliwiona...  Szok

Harry Potter
Dyrektor
Długość toru:: 794 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 12 Stycznia 2013, 22:00:37 »
+1

No to papouszku... chyba będę musiał się wziąć za siebie i poskanować zdjęcia z "warsztatów" szkolnych w technikum.
Pod koniec działalności NKD się zgłębiało "tajniki" warsztatu  

Jak się nie ma co się lubi,
To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
papouszek
Nowicjusz
*
Długość toru:: 16 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 13 Stycznia 2013, 13:31:49 »
+3

Hehe, nie wiedziałem ze Hogwart jest tak blisko Nasielska
Harry Potter
Dyrektor
Długość toru:: 794 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 13 Stycznia 2013, 21:41:16 »
0

Cóż, bywa ale faktem jest jak się wspomni te czasy...Ehhh lepiej nie mówić, jak człowiek to sobie przypomni to Szok

Jak się nie ma co się lubi,
To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
Kaczor
Mechanik
Długość toru:: 168 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 17 Stycznia 2013, 14:59:30 »
0

Świetne zdjęcia. Aż żal ściska że to se ne vrati.

Thomas
Czytelnik

Długość toru:: 8 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 04 Lutego 2013, 21:34:16 »
0

Niesamowita podróż w czasie! Dzięki!

"Ubi est thesaurus tuus,
ibi est et cor tuum"
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!