Świat kolejek wąskotorowych SMF
03 Październik 2023, 16:06:19 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Zagadka  (Przeczytany 22842 razy)
Julius Cesar
Czytelnik

Długość toru:: 8 m

W terenie W terenie

« : 08 Październik 2013, 20:28:55 »
+1

Cześć.
Jest to mój pierwszy aktywny ruch na forum, dlatego być może post jest nieco bezczelny. Mam jednak nadzieję, że wzbudzi Waszą ciekawość.
Czy kojarzycie miejsce, w którym zostało zrobione zdjęcie?

Pozdrawiam
Julius
Arczi
Zawiadowca
Długość toru:: 401 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 08 Październik 2013, 23:03:25 »
0

Strefa „3” i wjazd do jednego z magazynów torpedowych.
Brood.K
Dyrektor
Długość toru:: 793 m

W terenie W terenie

Nic na siłę. Weź większy młotek.

« Odpowiedz #2 : 08 Październik 2013, 23:15:21 »
0

Julius chyba nie przewidział,że są tu ludzie którzy tę kolejkę zrobili wzdłuż i w poprzek po kilkaset razy
Niemniej witamy, witamy, trafiasz w sam środek polskiego wąskotorowego zamieszania Chichot

Julius Cesar
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 09 Październik 2013, 18:44:04 »
0

Julius jak najbardziej przewidział  i dlatego pozwolił sobie na małą prowokację. Mam nadzieję, że Arczi nie ma żalu, bo faktycznie zna doskonale co by nie mówić "swój" rejon, ale jednak to nie strefa "3".
Korci mnie, żeby zdradzić co to za miejsce, ale może jednak ktoś odgadnie. A może wrzucić kolejne zdjęcie, które albo ułatwi, albo jeszcze zagmatwa    ?

Podpowiem, bo jednak zachowałem się trochę nie fair - to zdecydowanie dalej od strefy "3".

A na koniec, jak ktoś odgadnie albo sam zdradzę rozwiązanie, to wyjaśnię, na czym polegała wspomniana prowokacja i dlaczego zagadka jest nie fair.

badziol
SGKW
*
Długość toru:: 112 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 09 Październik 2013, 19:29:29 »
0

...to zdecydowanie dalej od strefy "3".
...

Wybaczcie, że w tym wątku ale nie chce zakładać specjalnie nowego. Byłem na Helu swego czasu, złaziłem co się dało, na podstawie map i zdjęć lotniczych na googlu wiem mniej więcej co i jak leci na terenie zamkniętym.
Ale jak to jest z tą numeracją stref? Bo trochę się pogubiłem.

Wąskie jest piękne:)
Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 09 Październik 2013, 20:25:08 »
0

Musze przyznać zbytki szybko odpowiedziałem na tą zagadkę. Zgubiło mnie to ze umieściłeś tą fotkę w temacie Rejonu Umocnionego Hel. Teraz po Twojej podpowiedzi zacząłem się dokładnie przyglądać tej fotce. Jest ono naprawdę bardzo podobne do dwóch schronowy- magazynów torpedowych na strefie „3”. Jedyne co nie pasuje to wysokość wjazdu do schronu oraz szata roślinna. Jest tam zbyt dużo drzew liściastych i ta wspomniana brama wjazdowa jest zbyt mała jak na Helskie schrony. Z racji tego ze nasze helskie schrony były budowane przez polaków przed wojną, jest możliwość wjazdu do nich WLS-ką. Patrząc na ta fotkę wydaje mi się że nie zmieściła by się tam w środku. Wiec reasumując stawiam na to że nie jest to Hel tylko Ognica kolo Świnoujścia. Mam nadzieje że tym razem się nie pomyliłem ponieważ wyjdę na idiotę który nie zna swojej helskiej wąskotorówki.  
Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 09 Październik 2013, 20:34:29 »
0

Wybaczcie, że w tym wątku ale nie chce zakładać specjalnie nowego. Byłem na Helu swego czasu, złaziłem co się dało, na podstawie map i zdjęć lotniczych na googlu wiem mniej więcej co i jak leci na terenie zamkniętym.
Ale jak to jest z tą numeracją stref? Bo trochę się pogubiłem.

Strefa „1” są to magazyny paliwowe miedzy torami normalnymi a morzem. Stefa „2” są to magazyny minowe. Strefa „3” są to magazyny i warsztaty torpedowe znajdującego się w okolicy starej strzelnicy i tak zwanego „batalionu”. Strefa „4” już nie istnieje. Była to wartownia w dawnym porcie wojennym w okolicach starych magazynów mundurowych. I ostatnia strefa „5”. jest to największa strefa z magazynami amunicyjnymi w okolicach WDW Kormoran. Wszystkie te strefy powstały przed wojną i były wybudowane przez Polaków.
Julius Cesar
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 09 Październik 2013, 21:13:49 »
0

Arczi, na idiotę nie wyszedłeś    Właśnie dlatego zagadka jest prowokacyjna, bo rzeczywiście nie jest to Hel. Dlatego trochę nie w porządku było umieszczenie jej w "Rejonie", ale cały obiekt jest bliźniaczy do helskiego. Więc nie jest to również Ognica. Teraz powinno być łatwiej. Poniżej kolejne zdjęcie.

olomar
Młotkowy
**
Długość toru:: 128 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 09 Październik 2013, 21:14:36 »
0

Nie jestem znawcą, ale patrząc na proporcje wysokość szyn/rozstaw/podkłady/wielkość zielska to wygląda mi na coś szerszego aniżeli 600mm
Chyba, że szyny jakieś takie mikro...
Cóż, mogę się mylić  

Gdyby to ode mnie zależało, to w Polsce parowozy nie stałyby po krzakach, tylko sobie jeździły po torach
Julius Cesar
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 09 Październik 2013, 21:35:18 »
0

Na pewno 600 mm. Podkłady stalowe.

janeczek
Dyrektor
Długość toru:: 915 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 09 Październik 2013, 21:43:29 »
0

Czyżby Oksywie?
Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 09 Październik 2013, 21:56:04 »
0

Czy te schrony znajdują się w Danii. Na pewno nie jest to Oksywie i na sto procent nie jest to nawet w Polsce.
Harry Potter
Dyrektor
Długość toru:: 780 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 10 Październik 2013, 15:42:41 »
0

Acz oba zdjęcia ciekawie się prezentują...

Jak się nie ma co się lubi,
To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
Julius Cesar
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 13 Październik 2013, 19:06:44 »
+4

Tak Arczi, to Dania. A dokładnie Hanstholm. To właśnie tą wąskotorówką jeździł Egon Olsen ze swoją Bandą    Jako dziecko po obejrzeniu Gangu Olsena w Jutlandii marzyłem o tym, aby tam się znaleźć i po prawie 30 latach w tym roku plan się ziścił. Frajda niesamowita, chociaż niestety z powodów technicznych miałem ograniczoną możliwość robienia zdjęć. Poniżej zamieszczam kilka fotek (pozostałe są z rodziną, więc tych nie zamieszczę). Przy okazji przepraszam za wrzucenie wątku do RU Hel, ale ze względu na podobieństwo schronów i działobitni uznałem, że będzie ciekawie.

Tutaj kolejka wjeżdżająca do składu amunicyjnego, którą można przejechać się po części terenu muzeum

Mike Russ
Młotkowy
**
Długość toru:: 57 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 14 Październik 2013, 17:46:15 »
0

Dokładnie TEN:
Trailer - Olsen Banden i Jylland (1971) Małe | Duże

Modelarstwo komputerowe - nowe technologie w popularyzacji kolei wąskotorowych
Julius Cesar
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 14 Październik 2013, 18:56:57 »
+1

Hehe, klawo jak cholera.

Poniżej zdjęcia pozostałości:

Tutaj prawdopodobnie następował przeładunek amunicji z pociągu o szerszym rozstawie:

A tutaj trochę nie w temacie, ale bardzo podoba mi się zagospodarowanie dawnej działobitni  Chichot

Ciekawe, ilu miejscowych wie, że to nie klomb czy była fontanna 

I na koniec coś, co robi piorunujące wrażenie:

I to "tylko" 380mm.
I pomyśleć, że w Helu działa były jeszcze większe.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!