Świat kolejek wąskotorowych SMF
11 Października 2025, 21:32:14 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Źródła informacji  (Przeczytany 19209 razy)
Namreh
Nowicjusz
*
Długość toru:: 17 m

W terenie W terenie

« : 20 Października 2013, 23:48:30 »
0

Witam!
Mam trudne pytanie. Gdzie można szukać informacji o np. zlikwidowanych wąskotorówkach? Gdzie szukać dokumentów, planów, map, książek, broszur czy czegokolwiek co może nam być pomocne przy odtwarzaniu historii?
Moja lista:
- Archiwa Państwowe
- Miejskie Biblioteki Publiczne
- Ośrodki Informacji Naukowej, Technicznej i Ekonomicznej PKP PLK SA
Czy ktoś wie co można by dodać do takiej listy? Może znacie jakieś fachowe biblioteki kolejarskie, urzędy lub jeszcze coś, co może być wiarygodnym źródłem informacji o "zaginionych kolejach" ?
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 21 Października 2013, 20:08:36 »
0

Gdzie można szukać informacji o np. zlikwidowanych wąskotorówkach?
- Lasy Państwowe
- archiwa zakładowe
- u byłych pracowników kolejek (mają często zdjęcia)
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 21 Października 2013, 20:37:22 »
0

Dr. Zbigniew Tucholski i Jego archiwum.

Największy zasób tam znajdziesz.

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Namreh
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 21 Października 2013, 21:50:23 »
0

Możliwe, że wstyd się przyznać, ale pierwszy raz słyszę o tym Panu. Jak można się z nim skontaktować

--z treści postu usunąłem informacje perosonalne /GS
« Ostatnia zmiana: 22 Października 2013, 17:01:30 wysłane przez grzegorz_sykut » Zapisane
janeczek
Dyrektor
Długość toru:: 915 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 21 Października 2013, 22:18:21 »
0

A może tak ciut więcej uszanowania dla prywatności???
Namreh
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 21 Października 2013, 22:28:38 »
0

Przepraszam!!! Miałem tylko na myśli czy jest to ktoś z kim można się skontaktować, np. mejlem i dowiedzieć się czegoś, np. działający w jakiejś organizacji/muzeum/bibliotece. Przecież nie interesuje mnie nic prywatnego... Np. ś.p. Pan Dąbrowski opiekujący się izbą w Herbach, był bardzo mile nastawiony do ludzi interesujących się koleją i z chęcią odpowiadał na wszelkie pytania.

PS Czy istnieje jakieś forum internetowe gdzie ludzie są dla siebie kulturalni i darują sobie ironię i ataki? Nie każdy ma złe zamiary
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 21 Października 2013, 22:37:26 »
0

Zbyszek jest autorem kilku publikacji na tematy kolejowe w tym wąskotorowe. Jego archiwum (i wiedza!) może zawierać wiele interesujących Ciebie informacji o zlikwidowanych kolejach. Tylko musisz wiedzieć, czego tak naprawdę poszukujesz....

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Namreh
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 21 Października 2013, 23:46:45 »
0

Interesuje mnie historia Piotrkowskiej Kolei Dojazdowej. Szukam informacji, a co za tym idzie publikacji i ludzi mogących mi przybliżyć historię tej kolei. O Pana Tucholskiego pytam tylko i wyłącznie w związku z szukanymi przeze mnie źródłami informacji. Rozumiem, że raczej trudno z Nim nawiązać kontakt poprzez instytucje (nie jest np. związany zawodowo z jakimś muzeum)? Szukam kogoś komu nie przeszkadzałoby, że pytam i zajmuje jego czas, czyli kogoś przyzwyczajonego do pytań 
Ariel Ciechański
Administrator
Długość toru:: 973 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 21 Października 2013, 23:59:37 »
+2

Zbyszek jest autorem kilku publikacji na tematy kolejowe w tym wąskotorowe. Jego archiwum (i wiedza!) może zawierać wiele interesujących Ciebie informacji o zlikwidowanych kolejach. Tylko musisz wiedzieć, czego tak naprawdę poszukujesz....

Piottr - może nim odeślesz człowiek było się zastanowić czy Zbig jest tym zainteresowany??

Pozdr.<br />CAr.<br />
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #9 : 22 Października 2013, 13:39:16 »
0

A najlepiej dogadajcie sie w tej sprawie na PW - ta czesc dyskusji nie wnosi juz niczego do publicznego dyskursu

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
Rocketfuel94
Młotkowy
**
Długość toru:: 58 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 10 Września 2015, 13:36:08 »
0

właśnie, jak można byłoby się z owym Panem skontaktować?

Uczmy się kochać wąskotorówki, tak szybko odchodzą...
MBd1-138
Młotkowy
**
Długość toru:: 109 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 11 Września 2015, 00:06:28 »
0

Ten Pan jak będzie chciał, to się z tobą skontaktuje. Nigdy odwrotnie.
Rocketfuel94
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 11 Września 2015, 08:21:15 »
0

Kurcze szkoda Smutny bo miałbym kilka pytań do niego.....

Jacob
Nowicjusz
*
Długość toru:: 21 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 11 Września 2015, 23:00:24 »
0

Nie znam tego Pana osobiście ale takie zachowanie jakie opisałeś pozwala sądzić, że musi być nieco gburowaty. Miałem na uczelni zajęcia także z członkami PAN zasłużonymi dla polskiego przemysłu i energetyki i nigdy nie było problemu, żeby ich o coś podpytać, nawet o sprawy które potem wydawały się błahe. Może z historykami jest inaczej...

Rocketfuel94 polecam uderzyć wpierw w inne miejsca, jak archiwa, byli pracownicy, mieszkańcy. W ostateczności kontakt do Pana Tucholskiego znajdziesz na stronie PAN. Google pomoże  Jakbym na twoim miejscu nic zadowalającego nie znalazł to bym próbował, co Ci szkodzi?
Rocketfuel94
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 11 Września 2015, 23:32:41 »
0

Nie znam tego Pana osobiście ale takie zachowanie jakie opisałeś pozwala sądzić, że musi być nieco gburowaty. Miałem na uczelni zajęcia także z członkami PAN zasłużonymi dla polskiego przemysłu i energetyki i nigdy nie było problemu, żeby ich o coś podpytać, nawet o sprawy które potem wydawały się błahe. Może z historykami jest inaczej...

Rocketfuel94 polecam uderzyć wpierw w inne miejsca, jak archiwa, byli pracownicy, mieszkańcy. W ostateczności kontakt do Pana Tucholskiego znajdziesz na stronie PAN. Google pomoże  Jakbym na twoim miejscu nic zadowalającego nie znalazł to bym próbował, co Ci szkodzi?

W sumie to masz cholerną rację! Powiem tak chcę starać się coś uratować od zapomnienia, pisałem do PKP odnośnie dworca w Bojkowie ale mają mnie w szerokim poważaniu.... a samemu ciężko coś ogarnąć....

SADEK
Młotkowy
**
Długość toru:: 84 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 11 Września 2015, 23:57:31 »
+3

Zbyszek gburowaty no nie róbcie jaj ? Bardzo fajny chłop z krwi i kości .
« Ostatnia zmiana: 12 Września 2015, 06:17:32 wysłane przez SADEK » Zapisane
MBd1-138
Młotkowy
**
Długość toru:: 109 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #16 : 12 Września 2015, 00:24:54 »
+1

Nie było napisane że, jest gburowaty tylko że, komunikacja z tym Panem jest jednokierunkowa. Kto Go zna, ten wie o czym piszę. Gdy miałem "malucha", Zbynio mieścił się w nim z plecakiem większym od niego
Ariel Ciechański
Administrator
Długość toru:: 973 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #17 : 12 Września 2015, 00:58:52 »
+1

Nie było napisane że, jest gburowaty tylko że, komunikacja z tym Panem jest jednokierunkowa.

O przepraszam, ale na jakieś 20 lat znajomości mi się udało parę razy złapać go w domu pod telefonem, więc muszę stanowczo zaprzeczyć, że komunikacja jest wyłącznie jednokierunkowa ;-). Btw - skany map się podobają??

Pozdr.<br />CAr.<br />
janeczek
Dyrektor
Długość toru:: 915 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #18 : 12 Września 2015, 12:13:35 »
+2

Nie znam tego Pana osobiście ale takie zachowanie jakie opisałeś pozwala sądzić, że musi być nieco gburowaty.
Nie znasz to nie wypisuj takich  opinii...., może trochę kultury.
Rocketfuel94
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #19 : 12 Września 2015, 12:38:00 »
0

Nie było napisane że, jest gburowaty tylko że, komunikacja z tym Panem jest jednokierunkowa.

O przepraszam, ale na jakieś 20 lat znajomości mi się udało parę razy złapać go w domu pod telefonem, więc muszę stanowczo zaprzeczyć, że komunikacja jest wyłącznie jednokierunkowa ;-). Btw - skany map się podobają??

skany map...?

Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!