Namreh
Nowicjusz

Długość toru:: 17 m
W terenie
|
 |
« : 20 Października 2013, 23:48:30 » |
0
|
Witam! Mam trudne pytanie. Gdzie można szukać informacji o np. zlikwidowanych wąskotorówkach? Gdzie szukać dokumentów, planów, map, książek, broszur czy czegokolwiek co może nam być pomocne przy odtwarzaniu historii? Moja lista: - Archiwa Państwowe - Miejskie Biblioteki Publiczne - Ośrodki Informacji Naukowej, Technicznej i Ekonomicznej PKP PLK SA Czy ktoś wie co można by dodać do takiej listy? Może znacie jakieś fachowe biblioteki kolejarskie, urzędy lub jeszcze coś, co może być wiarygodnym źródłem informacji o "zaginionych kolejach" ?
|
|
|
|
|
|
|
a cygan
|
 |
« Odpowiedz #1 : 21 Października 2013, 20:08:36 » |
0
|
Gdzie można szukać informacji o np. zlikwidowanych wąskotorówkach? - Lasy Państwowe - archiwa zakładowe - u byłych pracowników kolejek (mają często zdjęcia)
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #2 : 21 Października 2013, 20:37:22 » |
0
|
Dr. Zbigniew Tucholski i Jego archiwum.
Największy zasób tam znajdziesz.
|
|
|
|
|
|
|
Namreh
Nowicjusz

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #3 : 21 Października 2013, 21:50:23 » |
0
|
Możliwe, że wstyd się przyznać, ale pierwszy raz słyszę o tym Panu. Jak można się z nim skontaktować
--z treści postu usunąłem informacje perosonalne /GS
|
|
« Ostatnia zmiana: 22 Października 2013, 17:01:30 wysłane przez grzegorz_sykut »
|
|
|
|
|
janeczek
|
 |
« Odpowiedz #4 : 21 Października 2013, 22:18:21 » |
0
|
A może tak ciut więcej uszanowania dla prywatności???
|
|
|
|
|
|
|
Namreh
Nowicjusz

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #5 : 21 Października 2013, 22:28:38 » |
0
|
Przepraszam!!! Miałem tylko na myśli czy jest to ktoś z kim można się skontaktować, np. mejlem i dowiedzieć się czegoś, np. działający w jakiejś organizacji/muzeum/bibliotece. Przecież nie interesuje mnie nic prywatnego... Np. ś.p. Pan Dąbrowski opiekujący się izbą w Herbach, był bardzo mile nastawiony do ludzi interesujących się koleją i z chęcią odpowiadał na wszelkie pytania.
PS Czy istnieje jakieś forum internetowe gdzie ludzie są dla siebie kulturalni i darują sobie ironię i ataki? Nie każdy ma złe zamiary
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #6 : 21 Października 2013, 22:37:26 » |
0
|
Zbyszek jest autorem kilku publikacji na tematy kolejowe w tym wąskotorowe. Jego archiwum (i wiedza!) może zawierać wiele interesujących Ciebie informacji o zlikwidowanych kolejach. Tylko musisz wiedzieć, czego tak naprawdę poszukujesz....
|
|
|
|
|
|
|
Namreh
Nowicjusz

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #7 : 21 Października 2013, 23:46:45 » |
0
|
Interesuje mnie historia Piotrkowskiej Kolei Dojazdowej. Szukam informacji, a co za tym idzie publikacji i ludzi mogących mi przybliżyć historię tej kolei. O Pana Tucholskiego pytam tylko i wyłącznie w związku z szukanymi przeze mnie źródłami informacji. Rozumiem, że raczej trudno z Nim nawiązać kontakt poprzez instytucje (nie jest np. związany zawodowo z jakimś muzeum)? Szukam kogoś komu nie przeszkadzałoby, że pytam i zajmuje jego czas, czyli kogoś przyzwyczajonego do pytań 
|
|
|
|
|
|
|
Ariel Ciechański
|
 |
« Odpowiedz #8 : 21 Października 2013, 23:59:37 » |
+2
|
Zbyszek jest autorem kilku publikacji na tematy kolejowe w tym wąskotorowe. Jego archiwum (i wiedza!) może zawierać wiele interesujących Ciebie informacji o zlikwidowanych kolejach. Tylko musisz wiedzieć, czego tak naprawdę poszukujesz....
Piottr - może nim odeślesz człowiek było się zastanowić czy Zbig jest tym zainteresowany??
|
|
|
|
Pozdr.<br />CAr.<br /> 
|
|
|
kalito
|
 |
« Odpowiedz #9 : 22 Października 2013, 13:39:16 » |
0
|
A najlepiej dogadajcie sie w tej sprawie na PW - ta czesc dyskusji nie wnosi juz niczego do publicznego dyskursu 
|
|
|
|
Pozdrawiam Kalito Piszę w miarę poprawnie po polsku.
|
|
|
Rocketfuel94
|
 |
« Odpowiedz #10 : 10 Września 2015, 13:36:08 » |
0
|
właśnie, jak można byłoby się z owym Panem skontaktować?
|
|
|
|
Uczmy się kochać wąskotorówki, tak szybko odchodzą...
|
|
|
MBd1-138
Młotkowy

Długość toru:: 109 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #11 : 11 Września 2015, 00:06:28 » |
0
|
Ten Pan jak będzie chciał, to się z tobą skontaktuje. Nigdy odwrotnie.
|
|
|
|
|
|
|
Rocketfuel94
|
 |
« Odpowiedz #12 : 11 Września 2015, 08:21:15 » |
0
|
Kurcze szkoda  bo miałbym kilka pytań do niego.....
|
|
|
|
|
|
|
Jacob
Nowicjusz

Długość toru:: 21 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #13 : 11 Września 2015, 23:00:24 » |
0
|
Nie znam tego Pana osobiście ale takie zachowanie jakie opisałeś pozwala sądzić, że musi być nieco gburowaty. Miałem na uczelni zajęcia także z członkami PAN zasłużonymi dla polskiego przemysłu i energetyki i nigdy nie było problemu, żeby ich o coś podpytać, nawet o sprawy które potem wydawały się błahe. Może z historykami jest inaczej... Rocketfuel94 polecam uderzyć wpierw w inne miejsca, jak archiwa, byli pracownicy, mieszkańcy. W ostateczności kontakt do Pana Tucholskiego znajdziesz na stronie PAN. Google pomoże  Jakbym na twoim miejscu nic zadowalającego nie znalazł to bym próbował, co Ci szkodzi?
|
|
|
|
|
|
|
Rocketfuel94
|
 |
« Odpowiedz #14 : 11 Września 2015, 23:32:41 » |
0
|
Nie znam tego Pana osobiście ale takie zachowanie jakie opisałeś pozwala sądzić, że musi być nieco gburowaty. Miałem na uczelni zajęcia także z członkami PAN zasłużonymi dla polskiego przemysłu i energetyki i nigdy nie było problemu, żeby ich o coś podpytać, nawet o sprawy które potem wydawały się błahe. Może z historykami jest inaczej... Rocketfuel94 polecam uderzyć wpierw w inne miejsca, jak archiwa, byli pracownicy, mieszkańcy. W ostateczności kontakt do Pana Tucholskiego znajdziesz na stronie PAN. Google pomoże  Jakbym na twoim miejscu nic zadowalającego nie znalazł to bym próbował, co Ci szkodzi? W sumie to masz cholerną rację!  Powiem tak chcę starać się coś uratować od zapomnienia, pisałem do PKP odnośnie dworca w Bojkowie ale mają mnie w szerokim poważaniu.... a samemu ciężko coś ogarnąć....
|
|
|
|
|
|
|
SADEK
Młotkowy

Długość toru:: 84 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #15 : 11 Września 2015, 23:57:31 » |
+3
|
Zbyszek gburowaty no nie róbcie jaj ? Bardzo fajny chłop z krwi i kości .
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Września 2015, 06:17:32 wysłane przez SADEK »
|
|
|
|
|
MBd1-138
Młotkowy

Długość toru:: 109 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #16 : 12 Września 2015, 00:24:54 » |
+1
|
Nie było napisane że, jest gburowaty tylko że, komunikacja z tym Panem jest jednokierunkowa. Kto Go zna, ten wie o czym piszę. Gdy miałem "malucha", Zbynio mieścił się w nim z plecakiem większym od niego 
|
|
|
|
|
|
|
Ariel Ciechański
|
 |
« Odpowiedz #17 : 12 Września 2015, 00:58:52 » |
+1
|
Nie było napisane że, jest gburowaty tylko że, komunikacja z tym Panem jest jednokierunkowa.
O przepraszam, ale na jakieś 20 lat znajomości mi się udało parę razy złapać go w domu pod telefonem, więc muszę stanowczo zaprzeczyć, że komunikacja jest wyłącznie jednokierunkowa ;-). Btw - skany map się podobają??
|
|
|
|
Pozdr.<br />CAr.<br /> 
|
|
|
janeczek
|
 |
« Odpowiedz #18 : 12 Września 2015, 12:13:35 » |
+2
|
Nie znam tego Pana osobiście ale takie zachowanie jakie opisałeś pozwala sądzić, że musi być nieco gburowaty. Nie znasz to nie wypisuj takich opinii...., może trochę kultury.
|
|
|
|
|
|
|
Rocketfuel94
|
 |
« Odpowiedz #19 : 12 Września 2015, 12:38:00 » |
0
|
Nie było napisane że, jest gburowaty tylko że, komunikacja z tym Panem jest jednokierunkowa.
O przepraszam, ale na jakieś 20 lat znajomości mi się udało parę razy złapać go w domu pod telefonem, więc muszę stanowczo zaprzeczyć, że komunikacja jest wyłącznie jednokierunkowa ;-). Btw - skany map się podobają?? skany map...?
|
|
|
|
|
|
|
|