Paweł Niemczuk
|
 |
« : 05 Grudnia 2013, 15:23:27 » |
0
|
Głośno ostatnio w mediach o najnowszym kontrakcie Newagu, który ma wykonać ileś tam wagonów spalinowych dla czegoś, co nazwano "Koleją Etneńską" tudzież "Kolejami Etneńskimi". Zdziwiła mnie nieco niska prędkość maksymalna zamawianych wagonów (100 km/h). W związku z tym przeprowadziłem mały "risercz" i, moim zdaniem, Newag wygrał zlecenie na produkcję pojazdów wąskotorowych dla Ferrovia Circumetnea. Ferrovia Circumetnea, to kolej o prześwicie 950 mm, której linia okrąża (dosłownie) Etnę, a jej długość wynosi 110 km. Kolej powstała pod koniec lat 90. XIX wieku. Podsumowując - historia zatoczyła koło, hehe. ZNTK Nowy Sącz, znany z remontów taboru wąskotorowego, wraca do tematu, ale tym razem jako producent  Swoją drogą rozwalają mnie szumne przechwałki Newagu, jak to dogania Pesę bo też wygrywa zlecenia dla zagranicy. Tylko pytanie - czymże jest zamówienie na 3 (a być może 10) wąskotorówek dla Włochów w porównaniu z zagranicznym portfolio Pesy... Grunt to dobre samopoczucie i dobry PR w momencie wejścia na giełdę. hehe.
|
|
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2013, 15:35:42 wysłane przez Paweł Niemczuk »
|
|
|
|
|
WL
|
 |
« Odpowiedz #1 : 08 Grudnia 2013, 10:30:25 » |
0
|
Swoją drogą rozwalają mnie szumne przechwałki Newagu, jak to dogania Pesę bo też wygrywa zlecenia dla zagranicy. Tylko pytanie - czymże jest zamówienie na 3 (a być może 10) wąskotorówek dla Włochów w porównaniu z zagranicznym portfolio Pesy... Grunt to dobre samopoczucie i dobry PR w momencie wejścia na giełdę. hehe.
Mimo wszystko ciekawe co z tego wyjdzie, bo jakby nie patrzeć to będą pierwsze nowe wagony motorowe na wąski budowane w Polsce po x*) latach. *) pytanie do wiecznego konkursu, po ilu latach?
|
|
|
|
Pozdrawiam,<br /><br />Wojciech Lemański
|
|
|
|
gajos
|
 |
« Odpowiedz #3 : 10 Czerwca 2015, 00:01:53 » |
0
|
Całkiem nieźle ma wyglądać ten nowy "MBxd4"...  ...na peronie pierwszym w Mogielnicy. 
|
|
|
|
|
|
|
Ptr
|
 |
« Odpowiedz #4 : 10 Czerwca 2015, 01:16:05 » |
+1
|
Bardziej by pasował np na torze drugim przy peronie pierwszym w Niechorzu 
|
|
|
|
To jest przekaz.
|
|
|
Harry Potter
|
 |
« Odpowiedz #5 : 10 Czerwca 2015, 15:51:50 » |
0
|
Jak na razie tylko nowe visualki... zobaczymy jak to wyjdzie w realu...
|
|
|
|
Jak się nie ma co się lubi, To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #6 : 12 Czerwca 2015, 21:47:57 » |
0
|
Czy ktoś z Kolegów ma kogoś znajomego zwiazanego z Newagiem? Bo myślę, że warto byłoby zaproponować jazdy testowe w Polsce. Dla firmy byłaby to możliwość zaistnienia w zupełnie nowym segmencie,a w Europie kolei na 1000 mm trochę jest.
|
|
|
|
|
|
|
Ptr
|
 |
« Odpowiedz #7 : 13 Czerwca 2015, 12:19:00 » |
0
|
Te pociągi mają trochę inny rozstaw - 950mm - i raczej nie pojadą po metrowym torze...
|
|
|
|
To jest przekaz.
|
|
|
andrzej2110
|
 |
« Odpowiedz #8 : 13 Czerwca 2015, 17:17:54 » |
+1
|
Poza tym gdzie by miał by się rozpędzi do tych 100km/h?? Może w gminie Rewal choć to i tak było by ryzykowne.
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
andy
|
 |
« Odpowiedz #9 : 13 Czerwca 2015, 20:46:39 » |
0
|
Czy ktoś z Kolegów ma kogoś znajomego zwiazanego z Newagiem? Bo myślę, że warto byłoby zaproponować jazdy testowe w Polsce. Dla firmy byłaby to możliwość zaistnienia w zupełnie nowym segmencie,a w Europie kolei na 1000 mm trochę jest.
Zadzwoń, żeby założyli wózki na 750mm to jazdy będą mogli odbyć w Starachowicach.
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #10 : 13 Czerwca 2015, 22:44:20 » |
+1
|
Jakby założyli wóazki na 750mm, to takim wagonem w wakacje mogliby zrobić "tour de Pologne" po wszystkich zachowanych kolejkach tego prześwitu. Najbardziej chciałbym zobaczyć miny ludzi na plaży w Przybrodzinie jakby coś takiego podjechało.
Temat jest może i utopijny, niemniej jednak to jest pierwszy nowoczesny wąskotorowy zespół trakcyjny wyprodukowany w Polsce po MBxd1.
|
|
|
|
|
|
|
andy
|
 |
« Odpowiedz #11 : 13 Czerwca 2015, 22:51:34 » |
+7
|
Na upał polecam zimny okład i dużo chłodnego napoju, oczywiście bez procentów.
|
|
|
|
|
|
|
E583.002
|
 |
« Odpowiedz #12 : 14 Czerwca 2015, 22:51:27 » |
+2
|
Ja nawet rozmawiałem z konstruktorem tego pojazdu będąc w NEWAG-u. Rozpytywał mnie on o możliwość prowadzenia jazd testowych w Rogowie. Niestety tak jak kolega Ptr napisał - barierą nie do przeskoczenia okazał się prześwit toru  Nikt nie będzie robił wózków na 750 tylko po to, żeby sobie robić jazdy testowe w PL 
|
|
|
|
Nazywam się Roman i od 35 lat naprawiam pralkę
|
|
|
andy
|
 |
« Odpowiedz #13 : 15 Czerwca 2015, 18:28:50 » |
0
|
Pewna firma zrobiła nawet ezety przed przetargiem 
|
|
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2015, 18:32:34 wysłane przez andy »
|
|
|
|
|
Harry Potter
|
 |
« Odpowiedz #14 : 15 Czerwca 2015, 21:56:08 » |
0
|
Jak jaskółki donoszą konstrukcja budy stoi aktualnie na ex. hali metra i jest badana pod kątem zgodności z założonymi obciążeniami... Chociaż ciekawe czy się powyrabiają ze wszystkim- plany chyba przewidują dostarczenie pierwszej sztuki coś koło września.
|
|
|
|
Jak się nie ma co się lubi, To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
|
|
|
Ptr
|
 |
« Odpowiedz #15 : 15 Czerwca 2015, 22:36:55 » |
0
|
A jeszcze w marcu planowali że w czerwcu będą już jazdy testowe na specjalnie zbudowanych kilkuset metrach toru 950mm, w lipcu będzie już na Sycylii, a w sierpniu już zostanie przekazany przewoźnikowi - czyli tradycyjna obsuwa już nastąpiła 
|
|
|
|
To jest przekaz.
|
|
|
Harry Potter
|
 |
« Odpowiedz #16 : 15 Czerwca 2015, 23:04:30 » |
0
|
Po prostu tak to jest gdy "zdobywasz milion pińćset przetargów" ...nie masz kiedy robić...  Swoją drogą w jaskółczym donosie może być obsuwa ok 2-3 tygodni...
|
|
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2015, 15:30:59 wysłane przez Harry Potter »
|
|
|
|
|
|
Paweł Niemczuk
|
 |
« Odpowiedz #18 : 18 Lipca 2016, 04:12:13 » |
0
|
Klimat jest. Myślę, że to jeden z przyszłych cełow moich podróży. I to dość szybko. Myślałem, że to jakieś fitu-pitu, szkarada jakaś, tyle, że jeździ. A tu, proszę państwa - widoki, łuki, tunele, starszawy tabor zdecydowanie niepozbawiony uroku! Ruchome obrazki z jadącymi pociągami. Wagony motorowe w trakcji pojedynczej, podwójnej, a nawet poczwórnej: https://www.youtube.com/watch?v=ED32FhoLhSI#t=387.572199I szczenoopadogenny widok z kabiny: https://www.youtube.com/watch?v=wayLT05rtQg
|
|
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2016, 04:21:31 wysłane przez Paweł Niemczuk »
|
|
|
|
|
Tw53 Rudy
|
 |
« Odpowiedz #19 : 18 Lipca 2016, 14:15:50 » |
0
|
Czy to na tej kolei jest przebudowany L45H? Gdzieś we Włoszech jest takie cudo.
|
|
|
|
Wąski tor pod parą ! |13 czynnych parowozów|1 w naprawie|3 oczekujące naprawy|
|
|
|
|