Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 07:58:08 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Puck-Krokowa  (Przeczytany 5509 razy)
Helek
Młotkowy
**
Długość toru:: 146 m

W terenie W terenie

« : 29 Grudnia 2013, 14:22:41 »
0

Witam,trochę strzeliłem karpia.

Końcowa stacja kolei pierwotnej trasy: Reda - Puck - Krokowa z  F 1903. Linia do Helu jest odgałęzieniem; została wybudowana znacznie później - jako międzywojenna polska inwestycja wojskowa, którą udostępniono cywilom.

Jest to kolej dopiero za polskich czasów  przebudowana z wązkotorowej na normalnotorową, biegnącą na zachód z Pucka, mniej więcej równolegle do brzegu Wielkiego Morza, w odległości kilku kilometrów od niego. W miesiącach letnich kursują z Warszawy wagony F bezpośrednio do Krokowa.  (Orłowicz, 1924)

Ze stonyhttp://www.tomek.strony.ug.edu.pl/opisy/debki.htm

Czy ktoś ma jakieś wieści na ten temat?może Arczi?,swoją drogą zaintrygował mnie ten bilet i rozkład jazdy.

« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2013, 14:28:42 wysłane przez Helek » Zapisane

Przyszłość jest prezentem,jaki robi nam przeszłość.
ksiezyc_nad_gieesem
Gość
« Odpowiedz #1 : 29 Grudnia 2013, 22:18:54 »
0

swoją drogą zaintrygował mnie ten bilet i rozkład jazdy.
Rozkład jest z lata 1939 r., bilet pochodzi z okresu od zimy 1960 do 1982/83.

Pozdrawiam serdecznie i okresowo.

ksiezyc_nad_gieesem ...
feyg
Mechanik
Długość toru:: 233 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 29 Grudnia 2013, 22:19:59 »
0

Jest to kolej dopiero za polskich czasów  przebudowana z wązkotorowej na normalnotorową, biegnącą na zachód z Pucka, mniej więcej równolegle do brzegu Wielkiego Morza, w odległości kilku kilometrów od niego.  (Orłowicz, 1924)
No cóż najwyraźniej nawet Panu Mieczysławowi Orłowiczowi zdarzało się pisać bajki. Proponuję zajrzeć do artykułu autorstwa Krzysztofa Labuddy. Kolej Puck - Krokowa. zamieszczonym w „Świecie Kolei” nr 3/2003.

« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2013, 22:26:25 wysłane przez feyg » Zapisane
Helek
Młotkowy
**
Długość toru:: 146 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 30 Grudnia 2013, 23:25:07 »
0

No cóż najwyraźniej nawet Panu Mieczysławowi Orłowiczowi zdarzało się pisać bajki. Proponuję zajrzeć do artykułu autorstwa Krzysztofa Labuddy. Kolej Puck - Krokowa. zamieszczonym w „Świecie Kolei” nr 3/2003.
    Znam historie tej linii,Pan Orłowicz może i pisał bajki,ale wiem że w okolicach Pucka trochę wąskiego było np.z Celbowa buraki zwożono wąskotorówką do Pucka,więc było to dla mnie zaskoczeniem,że do Krokowej był wpierw wąski tor.Może i tak było,pytałem tylko o info.                                                                                                             

Przyszłość jest prezentem,jaki robi nam przeszłość.
feyg
Mechanik
Długość toru:: 233 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 31 Grudnia 2013, 08:17:42 »
0

wiem że w okolicach Pucka trochę wąskiego było np.z Celbowa buraki zwożono wąskotorówką do Pucka,więc było to dla mnie zaskoczeniem,że do Krokowej był wpierw wąski tor.Może i tak było,pytałem tylko o info.      
Problem w tym że linia od początku (pomijając być może tylko okres budowy) była normalnotorowa, choć był to Kleinbahn. Może właśnie w tłumaczeniu tego określenia tkwi przyczyna pomyłki?
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!