Świat kolejek wąskotorowych SMF
13 Października 2025, 04:53:50 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 6   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wolontariusze uporządkują krośniewicką kolejkę  (Przeczytany 89339 razy)
Cross934
Nowicjusz
*
Długość toru:: 12 m

W terenie W terenie

« : 01 Maja 2014, 18:30:50 »
+3

http://www.kutno.net.pl/?pd=news&id=36192
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 11 Maja 2014, 12:22:46 »
0

Komentarze pod tym artykułem są dużo ciekawsze niż sam artykuł.

A te prace to się odbyły w końcu? Może jakaś relacja?

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Wądzio
Zawiadowca
Długość toru:: 301 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 11 Maja 2014, 20:00:24 »
+7

Komentarze pod tym artykułem są dużo ciekawsze niż sam artykuł.

A te prace to się odbyły w końcu? Może jakaś relacja?

Tak, prace się odbyły. Udało się udrożnić odcinek do Wielkiej Wsi na skrajnię, ponadto do perfekcji oczyściliśmy peron w Krzewiu i udrożniliśmy tor mijankowy, wraz z odmalowaniem krawędzi peronowej a także pomalowaliśmy mostek, który się znajduje 200 metrów za E-20 w kierunku Krośniewic, przywieźliśmy 4 podkłady z Ozorkowa do Krośniewic, wywieźliśmy część gałęzi z Ostrówek i wykosiliśmy całą stację. Semafor wjazdowy do Krośniewic z Ozorkowa po raz pierwszy - tylko na próbę dzisiaj - pokazał sygnał "wolna droga" a wczoraj także "stój". Tym samym mamy już przejezdne 60 km szlaku. Więcej na https://www.facebook.com/KrosniewickaKolejWaskotorowa
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2014, 20:14:37 wysłane przez Wądzio » Zapisane
Cross934
Nowicjusz
*
Długość toru:: 12 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 14 Maja 2014, 17:07:31 »
0

Tutaj są zdjęcia z prac: http://www.ekutno.pl/wiadomosci,23513-wierza-e-kolejka-b-dzie-chluba-kro-niewic,
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 10 Listopada 2014, 21:04:25 »
+1

Szanowni Państwo. Doszło dziś w Krośniewicach do bardzo nieprzyjemnej sytuacji. Dwóch naszych kolegów jechało drezyną spalinową SKKW z Ozorkowa na szlak za Wielką Wieś (wiemy, że dojechali dziś do Zbijewa). Na 30 minut zatrzymali się w Krośniewicach by porozmawiać z grupą ludzi związanych z TPKKD, którzy wykonywali tam prace remontowe budynku lokomotywowni. Po rozmowie pojechali dalej i tuż za stacją zostali zatrzymani przez lokalną policję, która jak się okazało, została tam wezwana przez osobę z grupy wymienionej wyżej. Informujemy w związku z powyższym, że to doniesienie będzie skutkowało kolejnym mandatem w kwocie 300 zł, który członkowie SKKW będą musieli pokryć z własnej kieszeni. Kwota ta mogła być przeznaczona na kolejne przejazdy drezyną SKKW w celu dozoru i udrożniania kolejnych kilometrów szlaku za stacją Wielka Wieś, ale na skutek donosu w/w osób, nie będzie. Po dzisiejszym wydarzeniu podjęliśmy decyzję, że wstrzymujemy działania SKKW służące ratowaniu kolejnych kilometrów szlaku w kierunku Boniewa. Przypominamy, że SKKW jest organizacją non-profit i wszystko co robi dla KKW, robi to z własnych, czyli członkowskich środków. Dziś wymienione osoby uszczupliły znacząco finanse SKKW przeznaczone na ten cel, który jak widać, nie jest podstawą istnienia TPKKD, stworzonego rzekomo dla ratowania KKW. Jednocześnie informujemy, że dzisiejsza obecność na stacji w Krośniewicach ludzi związanych z TPKKD i wszelkie ich prace są wykonywane bez pozwoleń, co zostało już zgłoszone na policję, a wkrótce zostanie zgłoszone do prokuratury. Nie chcieliśmy im przeszkadzać w działaniach, które podjęli kilka miesięcy temu i taki jest też ich staż na KKW, ale wobec tego, dzisiejszego doniesienia na członków SKKW, które absolutnie nie służy dobru KKW, tylko szkodzi jej, nie możemy pozostać obojętni. Stąd nasza decyzja o poinformowaniu odpowiednich organów.
Wpis ten pojawił się na facebook-u. Można prosić o doprecyzowanie uzasadnienia mandatów wystawianych przez policję?
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #5 : 10 Listopada 2014, 21:29:00 »
+2

Art. 65 ustawy o transporcie kolejowym na ten przykład...

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
Bogdan_KRK
Zawiadowca
Długość toru:: 435 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 10 Listopada 2014, 21:31:24 »
+6

Witam. Ponieważ juz mam mętlik od tych "SKKW","TPKKD", i "KKD" Proszę kogoś zorientowanego o przetłumaczenie. Tzn. skróty są mi znane,ale już "co kto może" już nie bardzo. A odnośnie mandatu... Czy Policja moze nałożyc mandat na kierujacego pojazdem szynowym na szlaku kolejowym? Sam się nie orientuję więc wolę zapytać. Pozdrawiam.Bogdan

"Mędrzec ciągle się uczy, głupiec już wie wszystko"
a cygan
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 10 Listopada 2014, 22:17:06 »
0

Z w/w ......

Art. 65. 1. Kto prowadzi pojazd kolejowy lub wykonuje pracę na stanowisku bezpośrednio związanym z prowadzeniem i bezpieczeństwem ruchu kolejowego, nie posiadając wymaganych do tego kwalifikacji, lub dopuszcza do wykonywania czynności związanych z prowadzeniem i bezpieczeństwem ruchu kolejowego osobę, która takich kwalifikacji nie posiada, podlega karze grzywny.
....
   I tu wraca temat uzyskania pozwolenia na kierowanie drezyną, bo świadectwa sprawności technicznej dla pojazdów kolejowych wykonujących przewozy technologiczne wydaje eksploatujący te pojazdy.

Art. 24. 1. Warunkiem dopuszczenia pojazdu kolejowego do eksploatacji jest świadectwo sprawności technicznej.

2. Świadectwa sprawności technicznej wydaje przewoźnik kolejowy, a dla pojazdów kolejowych wykonujących przewozy w obrębie bocznicy kolejowej może wydawać użytkownik bocznicy kolejowej, z zastrzeżeniem ust. 3.

3. 246)  Świadectwa sprawności technicznej dla pojazdów kolejowych wykonujących przewozy technologiczne oraz dla wieloczynnościowych i ciężkich maszyn do robót budowlanych wydaje eksploatujący te pojazdy lub zarządca.

4. Ważność świadectwa sprawności technicznej pojazdu kolejowego ustala się na czas określony.
  Jeszcze ciekawi mnie temat mandatów, na jakiej podstawie były wystawiane - w ustawie "straszą" grzywną.

* a ustawa.jpg (50.45 KB, 636x608 - wyświetlony 824 razy.)
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #8 : 10 Listopada 2014, 22:30:48 »
+5

Ogólnie mandaty były wystawiane bo "życzliwi" (gotowi im podobnym miłośnikom odciąć głowy i nasrać w krtanie) zwyczajnie donosili, w znaczeniu wymuszali na Policji ich wystawianie. I to jest podstawa prawna i sprawiedliwna bo nie będzie żaden pseudo-miłośnik szargał swymi brudnymi drezynowymi kołami naszych szczerych sz(cz)yn o które walczymy. Stacji raz zdobytej nie oddamy nigdy. Zniszczymy wszystkich bandytów reakcyjnych bez skrupułów. Możecie jeszcze krzyczeć, że leje się krew narodu polskiego, że STPKKDW rządzi KKD, lecz to nie zawróci nas z drogi! I hooj!

Co takie zdziwienie? - Żyjemy przecież w Polsce.

kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #9 : 10 Listopada 2014, 23:03:17 »
+3

Jak w czyimś budżecie ubytek 300zł powoduje deficyt bądź ciężką do załatania dziurę to w ogóle nie ma co się bawić. Ratować kolej z budżetem 1000zł rocznie? Litości...

Z perspektywy czasu mogę śmiało stwierdzić, że czasy kształtowania się wąskotorówek w obecnych warunkach już minęły. Podmioty dające sobie radę i mające jakieś widoki na przyszłość już jakiś czas temu się skrystalizowały i są łatwo identyfikowalne. W obecnej chwili działać z budżetem kilkuzłotowym z nadzieją na lepsze czasy jest naiwne. W tej chwili jest OPP, są dotacje celowe, UE i jej dotacje i kolejki już ukonstytuowane i rokujące już potrafią z nich korzystać. Jak to się ładnie mówi - sorry winetou - Krośniewice przegrały swój czas.

Oczywiście mogę się mylić i jakimś trafem kiedyś coś z tego będzie ale ja raczej nie jestem typem patrzących na świat przez różowe okulary.

Pozdrawiam serdecznie

PS. Publiczne przepychanki via facebook na pewno nie służą niczym dobrym dla kolejki co jest dowodem na to, że tak naprawdę nie wiecie jak jej zrobić dobrze. Może bardzo chcecie ale nie za bardzo wiecie jak się do tego zabrać. A dobrymi chęciami to wiadomo co jest wybrukowane...

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
Piottr_tt
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 11 Listopada 2014, 03:24:03 »
+20

Mój komentarz do zaistniałej sytuacji jest jeden, jednym słowem:

Idioci!

Idioci i jedni, i drudzy.
Idioci ci, którzy wyjechali drezyną bez papierów na nieswoje tory, i idioci ci, którzy na nich donieśli.

K...wa, czy w tym kraju nie ma możliwości działania razem, wspólnie, dla wspólnego pożytku?

Idioci skaczą sobie do gardeł, a tymczasem przetarg na rozbiórkę pozostałości po kolejce trwa, i żaden z idiotów nie kiwnął nawet palcem, aby go przerwać.
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2014, 13:36:20 wysłane przez Piottr_tt » Zapisane

Pozdrawiam, Piottr
kalito
Administrator

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #11 : 11 Listopada 2014, 18:52:22 »
0

Piotrze jest taka możliwość i wielu z niej korzysta. Niemniej nie wszyscy potrafią, a że są najgłośniejsi to można wysnuć błędny wniosek, że tak jest wszędzie. Nie generalizowałbym.

Pozdrawiam
Kalito
Jarek
Młotkowy
**
Długość toru:: 72 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 11 Listopada 2014, 20:04:02 »
+5

Ja IDIOTA wytłumaczę więc temu NIEWĄTPLIWIE NORMALNEMU że jeździmy tak już trzeci sezon, łącznie a koło 4 tys km zrobiliśmy ( jak na idiotów sądzę ze niezły wynik), dbamy o parędziesiąt km szlaku i jako IDIOCI mamy gdzieś czy komuś się podoba takie ratowanie kolejki czy też nie. Na telefoniczną działalność dawnych kolegów nie mamy wpływu, jako IDIOCI nawet ich zapraszamy na wspólne jazdy. I nie boli nas tak ta grzywna jak bezinteresowna złośliwość innych...no ale IDIOCI tak mają...

rower szynowy
a cygan
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 11 Listopada 2014, 20:12:39 »
+3

Piszesz (Jarek - Nowicjusz)
jeździmy tak już trzeci sezon, łącznie a koło 4 tys km zrobiliśmy
ale nadal nie znam przyczyny wystawiania mandatów.
Może w Starachowicach unikniemy tego typu sytuacji.
Ptr
Minister
Długość toru:: 1106 m

W terenie W terenie

FPKW

kolejka
« Odpowiedz #14 : 11 Listopada 2014, 20:15:53 »
+3

@Jarek:
Chyba cały czas nie rozumiesz o co chodzi... Jak grochem o ścianę :/

A z innej strony patrząc: Skąd ta pewność że to tamta grupa się rozpruła na policję a nie jakaś osoba związana np z gminą, z którą jak się zdaje także nie macie najlepszych stosunków?

To jest przekaz.
Jarek
Młotkowy
**
Długość toru:: 72 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 11 Listopada 2014, 20:44:03 »
-3

Ja który jestem wewnątrz tych wydarzeń nie rozumiem o co chodzi... Widocznie jestem mimo to słabo poinformowany...A skąd pewność jak było?? Z obserwacji zaistniałych zdarzeń i wyciągniętych wniosków. Nie będę nikogo przekonywał do swojej wersji, bo mi na tym nie zależy.

rower szynowy
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #16 : 11 Listopada 2014, 20:58:24 »
+15

Ja który jestem wewnątrz tych wydarzeń nie rozumiem o co chodzi...
To błąd - trzeba mieć orientację w co się człowiek pakuje, zwłaszcza gdy pachnie to szambem.
Krośniewice przypominają mi do złudzenia Mławę. Ktoś pogonił gównianego (ich zdaniem) przewoźnika, potem poganiacze stanęli: jeden tam gdzie stało ZOMO, drugi za wagonem kloacznym, rozpoczęli bitwę na podsrywania, naszczywania robiąc mimowolnie we własne gniazdo i... zesrało się. Mławy nie ma - rozlane fekalia wchłonęła perzyna tak jak tory po których nic nie jeździ.
Szkoda Mławy, szkoda będzie Krośniewic? - szkoda to jest jak krowa do studni narżnie: ani wody, ani gnoju. Tak jest w Mławie, tak będzie w Krośniewicach. I obawiam się że jakby nagle znalazł się taki kto tę latrynę posprząta, to i tak zawsze gdzieś w powietrzu, choćby nie wiem ile Briza zużyć, smród pozostanie.

kalito
Administrator

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #17 : 11 Listopada 2014, 21:18:51 »
0

Prawa rachunku prawdopodobieństwa są nieubłagane. Są znikome szanse, że wszystkie przedsięwzięcia wąskotorowe się udadzą ale też jest znikoma szansa na to, że nie uda się żadne. Pierwsza opcja zdaje się mieć potwierdzenie w Krośniewicach. Niestety ktoś musi odpaść z gry. Można teraz roztrząsać czy to wina samorządu, mikoli, masonerii, pogody czy też podagry Kucyka, ale jaki to ma sens? Przegraliście. Deal with it!

Pozdrawiam
Kalito
Piottr_tt
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #18 : 11 Listopada 2014, 23:09:13 »
+2

Krośniewice przypominają mi do złudzenia Mławę.
Ubiegłeś mnie. Też chciałem to napisać.
I że efekt działań mikoli skaczących sobie jak idioci do oczu i wzywających jak idioci policję jedni na drugich będzie taki sam jak w Mławie.
Kolejkę rozbiorą, na placu postacyjnym powstanie Lidl albo Kaufland, a jeszcze po internetach przez parę lat smród się będzie ciągnął, która grupa temu bardziej winna.

Jarku, poczułeś się dotknięty słowem, którego wobec zaistniałej sytuacji - nie ludzi ad personam - słusznie użyłem. Słusznie, bo moja wypowiedź zebrała aż 12 plusów, choć spodziewałem się czegoś innego.
Zatem zapytam: co i po co sobie nawzajem zrobiliście, że o tej drugiej grupie piszesz per "dawni koledzy"?

Pozdrawiam, Piottr
aronek
Zawiadowca
Długość toru:: 310 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #19 : 12 Listopada 2014, 11:46:00 »
+3

Ja który jestem wewnątrz tych wydarzeń nie rozumiem o co chodzi...
To błąd - trzeba mieć orientację w co się człowiek pakuje, zwłaszcza gdy pachnie to szambem.
Krośniewice przypominają mi do złudzenia Mławę. Ktoś pogonił gównianego (ich zdaniem) przewoźnika, potem poganiacze stanęli: jeden tam gdzie stało ZOMO, drugi za wagonem kloacznym, rozpoczęli bitwę na podsrywania, naszczywania robiąc mimowolnie we własne gniazdo i... zesrało się. Mławy nie ma - rozlane fekalia wchłonęła perzyna tak jak tory po których nic nie jeździ.
Szkoda Mławy, szkoda będzie Krośniewic? - szkoda to jest jak krowa do studni narżnie: ani wody, ani gnoju. Tak jest w Mławie, tak będzie w Krośniewicach. I obawiam się że jakby nagle znalazł się taki kto tę latrynę posprząta, to i tak zawsze gdzieś w powietrzu, choćby nie wiem ile Briza zużyć, smród pozostanie.
Twoja kloaczna argumentacja jak zwykle powala swoją dosadnością
Ale nie sposób się z nią nie zgodzić
+
Strony: [1] 2 3 ... 6   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!