Świat kolejek wąskotorowych SMF
08 Marca 2025, 08:39:44 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolejka cukrowa ZBIERSK - Laszkow - Kucharki (750?)  (Przeczytany 27697 razy)
ok333
Dyrektor
Długość toru:: 596 m

W terenie W terenie

« : 12 Czerwca 2005, 20:04:53 »
0

Poszukujemy wszelkich informacji i ewentualnych fotografii,szkicow,rysunkow tej kolejki ,ktora takze miala odgalezienie do Cegielni Gliny, i po pozarze ktorej pozostal tylko komin i glinianki.Wg info pochodzacego od mieszkancow Zbierska i Szkudly linie jeszcze istniala na pocz.lat 80-tych ub wieku i obslugiwana byla przez parowoz typ Tx z poteznym odiskrownikiem.Ostatnim maszynista byl p.Szymczak z Przekupowa(na trasie tej linii).Moze ktos go znal i ma ewent.kontakt)?Wg szkicu z okresu okupacji linia przebiegala od Zbierska - Jarantow - ok.Blizanowa - Laszkow(most na Prosnie) - Tursko - Goluchow(okol.zubrowiska) - Przekupow - Szkudla - Czerminek - Kucharki.Z gory serdecznie dziekujemy.Pozdrawiam z Kalisza.       ok333     GG:6910125

Dopowiadam tylko.
Z autopsji : miala napewno rozstaw 750 mm ,tak jak Kaliska KD i tor Cukrowni Zbiersk.Mam kolejny kartonik z puzzla - mapke Jarantowa z dalszym przebiegiem linii na S do Godziatkowa.Reszta bedzie pozniej??Przydaly by sie jakies foty tej feldbany,a ja mam tylko gorzelnie i dwor w Jarantowie..Ponawiam prosbe o pomoc.Z gory dzieki.
Pozdrawiam z Kalinca Marysi Dabrowskiej.
ok333

Ratujmy Koleje Waskotorowe  !!!
-----------------------------------------------
,, Najlatwiej niszczyc .
   Trudno zachowac to , co warte zachowania.''
Wislawa Szymborska
ok333
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 25 Września 2005, 15:47:09 »
+1

A jednak warto sie bawic w archeologa?Mnie sie nie udalo,ale udalo sie Robertowi Matczakowi(vice-Prezes SKPL).Pokazal mi pochodzace z poczatku lat 2o-tych ub wieku 4 pozokle foty,ktore pozyskal od mieszkancow Zbierska.Dwie przedstawiaja te sama pocarska lokomotywe z kominem przypominajacym komin starego traktora Lanz-Buldog(bardzo dobry stan techniczny).Na trzeciej pokazany jest most na Prosnie w Laszkowie,zas na czwartej , malo czytelnej pociag na trasie (brutto buraczane).Robert z wyksztalcenia jest historykiem  i zamierza opublikowac je w przyszlej publikacji nt kolei cukrowniczych w pd Wielkopolsce.

Pozdrawiam z Kalisza.

ok 333

,, Najlatwiej niszczyc .
Wislawa Szymborska
ok333
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 27 Listopada 2005, 18:52:55 »
0

Korzystajac z ladnej pogody pazdziernikowej , sie z MacKidem na szlak kolei ,,rokadowej'' Ociaz - Kucharki( foty na www.kolej.one.pl   - stacje Kucharki , Kotowiecko oraz w/w linia ) .
Penetrujac pobrzeze tej linii, w pewnym momencie Maciek nadepnal na ... stara pruska srube mocujaca. Dlaczego pruska ? Bo  jej glowka ma calkiem inny ksztalt od wspolczesnych . Jest to kwadrat o boku 4 cm i wysok.ca 1,3 cm - bez zadnej sterczyny od gory. Pod samym lbem ,ponad gwintem jest z jednej stronu wybrzuszenie ( moze zeby wchodzilo w odpowiednie naciecie podkladki ? )Sruba pewnie pochodzi z okresu budowy linii tj. ok.1910 roku i jest mocno zardzewiala.Przelezala w ziemi od momentu likwidacji linii , czyli ok 1/4 stulecia.Obecnie ja ,,dopieszczam''. Ale do tematu ...

Bedac w Kucharkach i po zasiegnieciu jezyka umiejscowilismy - po zasiegnieciu ,,jezyka'' miejsce zakonczenia linii cukrowniczej  - tej z tematu..Znajduje sie ono prawie vis a vis kozla oporowego linii rokadowej, lecz po drugiej stronie drogi : Kuchary (DK12) Kucharki - Karsy - Krzywosadow (DK12) . Foty z Kucharek i okolic Zbierska zamieszcze ,korzystajac z posrednictwa Bartosza.

Bartku - serdeczne Bog zaplac. :wink:

Pozdrawiam - przepraszajac za zwloke.

ok333

,, Najlatwiej niszczyc .
Wislawa Szymborska
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 29 Listopada 2005, 22:46:13 »
0

Obiecane fotki kol. ok333:

mapa pogladowa zakonczenia linii : Kucharki - Szkudla - Czerminek - Przekupow - GOLUCHOW
(zubrowisko) - Tursko i na pd od miejsc.Boguslaw na druga strone rzeki Prosny.

ten nasyp po lewej stronie to przypyszczalny bieg torowiska(spojrzenie w kierunku
Kucharek).Na ostatnim planie rzad drzew wzdluz drogi Karsy - Kuchary.

to spojrzenie w druga (pd)strone po prawej widac ..gorke'' kozla oporowego lini
normalnotorowej.

tu w Kucharkach - vis a vis linii normalnotorowej Kucharki - Ociaz , w miejscu tej
,,pustakowej'' posesji rozpoczynala swoj bieg ,,nasza'' linia buraczana(750 mm).

Foto&Opisy kol. ok333

ksiezyc_nad_gieesem
Gość
« Odpowiedz #4 : 30 Listopada 2005, 22:43:33 »
0

Mapa jest tu. Troche musialem jom scisnac zeby sie do linka zmiescila.
http://img433.imageshack.us/img433/2921/cukrowniazbiersk6sf.jpg
Powyzsza mapa jest odrysowana z przedwojennej niemieckiej setki, ktorej skan posiadam ale bez prawa do upubliczniania.
W zwiazku z powyzszym moga wystapic drobne niescislosci w przebiegu linii.

Pozdrawiam

ksiezyc nad gieesem
ok333
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 01 Grudnia 2005, 00:09:00 »
0

Oh,Jareczku ,
 serdeczne dzieki za ta mape.CO TO ZNACZY WSPOLPRACA!!!

pozdrawiam

OK 333

,, Najlatwiej niszczyc .
Wislawa Szymborska
Paweł P
Gość
« Odpowiedz #6 : 03 Stycznia 2006, 17:57:00 »
0

Witam.

Drogi Jareczku,
Trochę odbiegam od tematu, ale Twoje motto zawarte w podpisie (dotyczącym prawników), to naga prawda, którą wreszcie ktoś odważny ujawnił i ja nie mogłem przejść obojętnie obok tego co napisałeś.

A teraz z innej beczki. Ja też dziękuję za mapy, które wysłałeś na mojego meila. Osoba, która na nie czekała, właśnie skacze pod niebo z radości, kłania się nisko Twojej osobie i czeka na kolejne.

Pozdrawiam Paweł.
mati2460
Czytelnik

Długość toru:: 4 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 31 Października 2010, 11:24:59 »
0

ja mieszkam w Nowym kiączynie gdzie przebiegała linia zbiersk-łaszków. w jednym miejscu w lesie na mostku jest jeszcze o ile nikt go nie wyrwał podklad z szpilką jak coś to pisać do mnie na gg 11814063
Jacek Zaborowski
Nowicjusz
*
Długość toru:: 22 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 31 Maja 2016, 17:08:03 »
+3

Przyczółki mostku na odgałęzieniu linii Zbiersk - Kucharki w okolicy Bogusławia.
http://www.panoramio.com/photo/130804882
Miejsce mostu na Prośnie w ciągu linii Zbiersk - Kucharki.
http://www.panoramio.com/photo/130804853
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!