Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 02:48:51 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomocnik Historyczny POLITYKI „O kolei po kolei”  (Przeczytany 5935 razy)
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1038 m

W terenie W terenie

« : 29 Września 2015, 13:42:22 »
+3

Dostałem takiego spama na maila:

1 października ukaże się Pomocnik Historyczny POLITYKI „O kolei po kolei”, poświęcony dziejom pociągów.

Rocznice powstania pierwszej trakcji parowej  oraz uruchomienia Drogi Żelaznej Warszawsko-Wiedeńskiej w Polsce dały impuls do przyjrzenia się dziejom tego XIX-wiecznego wynalazku, symbolu wieku pary i elektryczności.  Rola kolei w historii ludzkości jest niepodważalna. Kolej była elementem rewolucji przemysłowej, zaprzęgnięto ją  w  rozwój kapitalizmu. Stała się orężem kolonizatorów – idealnym czynnikiem jednoczącym części imperiów. W czasie wojen i konfliktów pociągi służyły jako narzędzia prowadzenia wojny i eksterminacji.

Wokół torów powstawały prawdziwe fortuny, a niekiedy także państwa. Dzięki pociągom rozwinęła się turystyka masowa, podróże stały się dostępniejsze dla biedniejszych.  Ze specjalnych wagonów korzystali możni i wielcy tego świata, często były też miejscem ważnych wydarzeń historycznych, jak np. podpisanie rozejmu w Compiègne.

Autorzy najnowszego Pomocnika Historycznego przedstawiają dzieje kolei od parowozów do pendolino. Dużo uwagi poświęcają kolei w tkance miejskiej (metro, linie linowe i  nadziemne), a także przeszłości  i teraźniejszości kolejek wąskotorowych.

Dzięki lekturze Pomocnika czytelnicy poznają 5 najpiękniejszych tras kolejowych na świecie i  10 najwspanialszych dworców; dowiedzą się jaki jest związek pociągów z kulturą oraz jak wygląda drugie życie dworca.

Pomocnik Historyczny „O kolei po kolei”  ukaże się w dobrych punktach sprzedaży prasy i w sklepie internetowym www.sklep.polityka.pl

Zapraszamy do lektury!

A tu zajawka tego wydawnictwa dotycząca kolei wąskotorowych:
https://www.youtube.com/watch?v=7qnfSfc-Jro
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 30 Września 2015, 04:19:45 »
0

No to chyba będzie "must be". Zdaje się, że muszę poprosić ojca żeby poszedł do kiosku, kupił, zakopertował i przesłał mi do Jukeja.
Trabant
Dyrektor
Długość toru:: 547 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 30 Września 2015, 13:25:29 »
0

Tylko ciekawe, na ile to jest poprawne merytorycznie.

PRÓŻ / ŁAD
Dariusz
Minister
Długość toru:: 1220 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 30 Września 2015, 14:21:20 »
+2

Spokojnie. Najpierw się zapoznajmy, a potem weźmiemy pod obcas 

Trabant
Dyrektor
Długość toru:: 547 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 01 Października 2015, 17:34:45 »
0

Kupiłem to. Ciekawa publikacja, dobra forma popularyzatorska. Jest sporo o Polsce, w każdym razie więcej niż się spodziewałem. Autorzy poruszają naprawdę wiele wątków z kolejowego świata; początki kolei, wagony salonki, pociągi pancerne, dworce, koleje terenowe, itp. W/g mnie jest to dość dobry punkt zaczepienia, żeby zgłębić konkretne zagadnienia. Nie znam jeszcze całości, ale na początku w kalendarium nie wspomniano np. o Mironie Czereponowie. Ale chyba zaczynam się czepiać...

PRÓŻ / ŁAD
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!