Świat kolejek wąskotorowych SMF
11 Października 2025, 12:01:05 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Moje kartonowe wąskotorówki  (Przeczytany 7065 razy)
Piotr D.
Nowicjusz
*
Długość toru:: 21 m

W terenie W terenie

« : 01 Stycznia 2016, 13:16:19 »
+21

Cześć wszystkim!
Jestem nowym użytkownikiem tego forum, więc chyba wypada, żebym się przywitał. Przy okazji chcę pokazać mój wąskotorowy ulepek.
Ze wstydem muszę przyznać, że przez bardzo wiele lat dość lekceważąco traktowałem kolej wąskotorową jako "wykastrowaną" kolej normalnotorową. Nawróciłem się po wizycie w Poznaniu i przejażdżce "Maltanką". Mój godny neofity entuzjazm zauważyła moja druga połówka i kupiła mi dwa modele kartonowe: Orenstein&Koppel Cn2t oraz Px29 wydawnictwa Modelik. Px29 nadal czeka na sklejenie, natomiast Orensteina zacząłem kleić od razu - był łatwiejszy a ja z modelarstwem kolejowym nie miałem nigdy wcześniej styczności. Efekt mojego klejenia wygląda tak:

Drugim modelem jaki skleiłem jest bezogniowy parowóz wąskotorowy Linke-Hofmann Bt. Jest to mój własny projekt. Powstał na podstawie planów zamieszczonych w książce Koleje wąskotorowe na Górnym Śląsku. Z braku zdjęć takiego parowozu pewne rzeczy projektowałem kierując się wyglądem innych parowozów bezogniowych. Model ten został wydany pod koniec zeszłego roku w wydawnictwie Modelik.

Pozdrawiam
Piotr
andrzej84
Zawiadowca
Długość toru:: 432 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 01 Stycznia 2016, 15:25:51 »
+1

Witam.

Napiszę tak. Zarąbiste te modele.
Mallet
Mechanik
Długość toru:: 248 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 01 Stycznia 2016, 17:56:58 »
0

Witaj  modele czysto i ładnie sklejone w tzw wersji standard.
Masz potencjał jak byś jeszcze pokusił się o lekkie eksploatacyjne ślady to były by jeszcze fajniejsze .
Piotr D.
Nowicjusz
*
Długość toru:: 21 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 01 Stycznia 2016, 18:31:57 »
+2

Fajnie, że się podoba.
Niestety waloryzacja to nie moja bajka. Modele kleję tak jak przewidział wydawca. Wyjątkiem był Linke Hofmann, surówkę wydrukowałem bez wypełnienia kolorem, same kontury. Biała lokomotywa dziwnie by wyglądała, dlatego została pomalowana.
Brood.K
Dyrektor
Długość toru:: 793 m

W terenie W terenie

Nic na siłę. Weź większy młotek.

« Odpowiedz #4 : 01 Stycznia 2016, 22:06:48 »
0

Niemniej, jak na debiut, to i tak jestem pod wrażeniem. A i inni forumowicze pewnie też, taka ilość plusów o czymś świadczy.

Dróżnik
Nowicjusz
*
Długość toru:: 45 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 13 Lutego 2016, 20:24:27 »
0

Świetne wykonanie to i świetny wygląd!
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!