Świat kolejek wąskotorowych SMF
05 Października 2024, 14:34:19 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Posezonowe reminiscencje (rozkład)  (Przeczytany 9640 razy)
Storch
Młotkowy
**
Długość toru:: 83 m

W terenie W terenie

« : 05 Października 2016, 01:13:28 »
0

Cześć.
Tak się składa, że w sezonie minionym miałem okazję odwiedzić NKW i wrażenia generalnie sa cool - mimo (a może właśnie dlatego że były) kontrastów miedzy fragmentem "nowym" i "starym". Jednego tylko mi brakowało. Stacjonowałem w Miedzywodziu i do kolejki trzeba było jakoś dojechać, a chciałem przejechać - jako mikol - całą dostępną dla mikoli trasę. Miałem auto i...no właśnie - skorzystać nie mogłem, bo autko trzeba by zostawić w Gryficach na cały dzionek żeby po niego wrócić. Wobec tego ożyłem autobusu i Kolei Regionalnych (via Trzebiatów - dodatkowy bonus w postaci zwiedzania resztek kolejki w tamtym rejonie). I tutaj zrodził się pomysł - czy w wybrane dni - na przykład raz w tygodniu - mógłby się w sezonach przyszłych na szlaku pojawić dodatkowy pociąg (np. MBxd2 bo mikoli niekoniecznie musi być dużo każdego dnia) relacji Gryfice - Trzęsacz - Gryfice? Wyobrażam sobie to tak: rozkładowy "podsył" wyrusza planowo z Gryfic zabierając grupę turystów i mikoli. Mikole przejeżdżają całą trasę do Pogorzelicy i z powrotem do Trzęsacza, po oblocie skład odjeżdża do Pogorzelicy a do Trzęsacza dociera MBxd2 i zabiera mikoli do Gryfic. Plusy 2 - mikole mają foty dwóch różnych pociągów i docierają do samochodów pozostawionych w Gryficach oraz - ew. spóźnieni mikole mogą z Gryfic wyjechać później i potem przesiąść się na rozkładowy pociąg do Pogorzelicy, oczywiście już bez luksusu powrotu do Gryfic.
Pytanko brzmi - na ile realne jest zorganizowanie takiego pociągu - tzn. czy są środki w postaci np. drugiej obsady mechanik plus kierownik no i oczywiście ile trzeba w to włożyć środków pieniężnych. I pytanko pomocnicze - czy można ten drugi pociąg uruchomić jednorazowo, jeśli odpowiednia grupa mikoli będzie chciała wynająć MBxd2 do tego celu i ile ta grupa musiałaby wpłacić do kasy NKW za taką przyjemność?
Jest jeszcze wariant 2 i 3 przejazdu mikoli na trasie Gryfice-Pogorzelica Gryfice oba z gatunku mikol-fiction: wariant 2 - Pociąg rozkładowy przynajmniej w pierwszym kursie prowadzi wagon do przewozu samochodówpotem można odstawić np. w trzesaczu albo Pogorzelicy i wziąć kursem "zjazdowym". Szaleństwo tego pomysłu polega na tym, że o ile z punktu widzenia laika wystarczy przerobić transporter na wagon "lawetę" i wybudować rampę wyładowczą na obu końcach trasy - autka moga wjeżdżać z boku- to z punktu widzenia kogoś kto choćby liznał troszkę wąskotorowego realizmu zadanie jest nierealne bo: UTK, dopuszczenia, papiery i związana z tym góra pieniążków za którą można zrobić (jeśli się posiada) coś bardziej potrzebnego kolejce. Wariant 3 - odbudowa trasy do Trzebiatowa - Mikol tam wysiada i PR-ami dostaje się do Gryfic po torze normalnym - papierowo prostsze do zrobienia bo jest w projekcie rewitalizacji zdaje się, w realu wymaga tylko kilku wygranych w totolotka pod rząd (jak jest dobra kumulacja).
Pozdrowionka
Storch
kamlox
Mechanik
Długość toru:: 219 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 05 Października 2016, 08:35:30 »
0

To żeś poszalał chłopie.

Ale spokojnie, możliwość jest: http://www.kolej.rewal.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=131:mbxd2&catid=20&Itemid=102
Storch
Młotkowy
**
Długość toru:: 83 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 07 Października 2016, 00:51:31 »
0

A co, pomarzyć nie można? Dzięki za link - o możliwości podnajmu pociągu wiedziałem, jedyne pytanko to czy wynajmą w sezonie - obsada na rozkładowych musi być. Jeśli maja kilka drużyn trakcyjnych to wtedy problemu nie będzie. Znaczy będzie - z kasą, ale to już inny temat.
Pozdraw
Storch
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!