Świat kolejek wąskotorowych SMF
09 Grudnia 2024, 01:37:43 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Znakowanie taboru wąskotorowego do 1961 roku  (Przeczytany 2651 razy)
Kolejka
Mechanik
Długość toru:: 227 m

W terenie W terenie

« : 23 Grudnia 2020, 14:46:45 »
+1

Ostatnio postanowiłem poprawić swoje modele wagonów towarowych i przy okazji przygotować wersje ze starymi oznaczeniami. O ile znalazłem informacje o obecności orła (do 1959r.) i od kiedy stosowano numery 12-cyfrowe (1974/75) to jednak nie mogę znaleźć informacji o seriach wagonów wąskotorowych przed wejściem w życie "Przepisów o znakowaniu taboru wąskotorowego" Nr WM 11 (czyli przed 1961 rokiem). W albumie o Górnośląskich Kolejach Wąskotorowych jest zdjęcie z 1947r. dwuosiowej węglarki Ziehla jako seria Wd (późniejsza Wh) i czteroosiowej węglarki w 1959r. jako seria WWd (późniejsza Wddxh).

W przepisach WM-11 jest napisane, że „Tracą moc obowiązujące "Przepisy o znakowaniu taboru wąskotorowego" Nr W 11 zatwierdzone przez Ministra Komunikacji dnia 17.VIII.1947 roku”. Jest również wzmianka o "Przepisach o gospodarce wagonami towarowymi na kolejach wąskotorowych Nr W 13” z dnia 17.V.1951 r. Czy ma ktoś w posiadaniu te przepisy albo mógłby opisać sposoby oznaczania wagonów (co oznaczają poszczególne litery)?

Jedyne co widzę z tych dwóch zdjęć, to fakt, że wagony czteroosiowe podobnie jak na normalnym torze mają dwie litery oznaczające rodzaj wagonu (np. WW – węglarka czteroosiowa).

Zapraszam na moje strony internetowe:
- www.gkw.tw53.webd.pl
- www.transport.tychy.glt.pl
Oraz kanał na YT: www.youtube.com/user/OKz32
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!