Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 20:31:25 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Proponuję prace 1 października  (Przeczytany 22684 razy)
Marcin Przybysz
Gość
« : 09 Sierpnia 2005, 14:05:18 »
0

Dlaczego dopiero za półtora ponad miesiąca? Nie wykluczam prac pomniejszych "po drodze" (i sam zresztą wpadnę na 2-3 soboty), ale jako że prezes z p. Wieśkiem i palnikiem stanowią towar deficytowy, trzeba liczyc się z realiami.
Tak więc proponuję ogromne pospolite ruszenie. Pozostaje na tyle dużo czasu, aby w miarę skutecznie ustawić sobie zycie prywatne, by nic nie wypadło w tę sobotę. Jeżeli uda się zgromadzić 12-15 osób (a to jest stałe grono plus paru z doskoku), to mamy szansę udrożnić szlak do końca.
Co pozostaje do zrobienia:

- końcówka pracy z 7 sierpnia - przełożyć szyny oraz uzupełnić brakujące kilkanaście metrów
- kosmetyka przejazdu na brukowańcu
- rozkręcone i wyboczone szyny za brukiem - jest tego w sumie z 150 metrów, w jednym toku skradziono przytwierdzenia
- dwa ubytki po dwa metry
- uzupełnienie przytwierdzeń na zakręcie na końcu wąwozu (sorry że nie operuję kilometrażem, ale piszę z pamięci, bez mapki) - wprawdzie szlak się trzyma, ale brakuje tak ok co trzeciego przytwierdzenia
- uzupełnienie przytwierdzeń na około 7,5 km - tam brakuje ze 100 metrów przytwierdzeń.

Tyle mniej więcej pracy pozostało, by udrożnić dla drezyny/roweru/składu roboczego ocalały szlak. jak tego nie zrobimy do jesieni, to w zimie znów powycinają szyny. Nie ma sensu tez dziabać po parę osób, bo jak pokazały ostatnie prace, tylko większa grupa plus palnik daje radę z grubszą robotą.
Ja ze swojej strony deklaruje oczywiście obecność, oraz dopilnowanie, by na 1 paźdzernika obecny był Paweł z p. Wieśkiem i ciężkim sprzetem. Kto się pisze wstępnie?

Pozdrawiam
MP
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #1 : 09 Sierpnia 2005, 17:12:17 »
0

Wstępnie ja się piszę. Z pracą nie będzie problemu, bo zamierzam pracować do końca września. Potem dwa tygodnie w Starachowicach (więc jestem po części do dyspozycji), a następnie 14 października mówię wszystkim ładnie "cześć" i lecę do Limerick

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #2 : 09 Sierpnia 2005, 20:59:18 »
0

Może przełożyć szyny w miedzyczasie? Do tego nie potrzebny chyba palnik... ewentualnie szlifierka i agregat... Jak mają przebiegać dalsze prace?
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #3 : 11 Sierpnia 2005, 01:32:37 »
0

jak mnie do tego dnia nie zawiną za brak prawka to napewno bede.
Ale mysle ze bede tez wczesniej  
Kocham robote przy szynach i zwrotnicach.
Przydałby sie tez 3 atak na stacje w iłzy

POZDRAWIAM

POZDRAWIAM !!!
AXEL
Minister

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #4 : 11 Sierpnia 2005, 08:35:16 »
0

Z tego co wiem w następną sobotę dalszy ciąg zabawy...   :twisted:
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #5 : 11 Sierpnia 2005, 11:21:57 »
0

No proszę... to mi się podoba
Więc przybywam !
pozdraw
mp
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #6 : 11 Sierpnia 2005, 14:50:35 »
0

Niusy najnowsze - sobota odpada (maszynista nie może). Prezes przybywa we wotrek i robia dlaje tory. Jak ktoś ma urlop, może pomóc. W PRZYSZŁĄ sobotę - prace też planowane, ja postaram się być.

No i oczywiście aktualny 1 października - w razie zakończenia prac innych, ułożylibyśmy (z szyn stacyjnych) dalsze pareset metrów torowiska.

Podkłady WANTED !!!

Pozdrawiam
MP
fidzio
Gość
« Odpowiedz #7 : 11 Sierpnia 2005, 15:56:21 »
0

Cytat: "Marcin Przybysz"

Podkłady WANTED !!!

MP

naszych pionkowskich juz nie obsepiajcie
AXEL
Minister

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #8 : 13 Sierpnia 2005, 11:07:14 »
0

Cytat: "fidzio"

Podkłady WANTED !!!

MP

:evil: szczypiesz sie Co?Co? :?:
fidzio
Gość
« Odpowiedz #9 : 13 Sierpnia 2005, 12:05:30 »
0

Cytat: "AXEL"
Cytat: "fidzio"

Podkłady WANTED !!!

MP

:evil: szczypiesz sie Co?Co? :?:

no tak jakby
AXEL
Minister

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #10 : 15 Sierpnia 2005, 19:49:38 »
0

Kilka sztuk zabezpiecza torowisko przed parkowaniem w skrajni (betonki)
Mozna je zabrać i wykorzystać

Tak nawiasem mówiąc ten beton to jest rozwiązanie naszych problemów ze złodziejami. Tam nie wkłada sie podkładek a tor i tak leży nachylony no i wkręta nie tak łatwo wyjąć jak gwóźdż... Tylko skąd je wziąć Smutny
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1038 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 16 Sierpnia 2005, 10:16:08 »
0

Cytat: "AXEL"
Kilka sztuk zabezpiecza torowisko przed parkowaniem w skrajni (betonki)
Mozna je zabrać i wykorzystać
(

Raczej nic z tego nie będzie, gdyż są one wszystkie popękane. Nie wiem jak wygląda możliwość ponownego osadzenia dębowych klocków w betonie.
Ryflak
Gość
« Odpowiedz #12 : 17 Sierpnia 2005, 16:34:44 »
0

Z pracą nie będzie problemu, bo zamierzam pracować do końca września. Potem dwa tygodnie w Starachowicach (więc jestem po części do dyspozycji), a następnie 14 października mówię wszystkim ładnie "cześć" i lecę do Limerick :lol:

Ale chyba jeszcze wrócisz do Polski ?

Warto by było, aby w Ameryce dowiedzieli się od Ciebie o istnieniu Starachowickiej Kolei Wąskotorowej.

Mam nadzieje, że zabierasz ze sobą jakieś materiały informacyjne na temat SKW, Kolei Leśnej w Pionkach, Rogowa.
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #13 : 18 Sierpnia 2005, 12:07:44 »
0

Cytat: "Ryflak"
Ale chyba jeszcze wrócisz do Polski ?

Warto by było, aby w Ameryce dowiedzieli się od Ciebie o istnieniu Starachowickiej Kolei Wąskotorowej.

Mam nadzieje, że zabierasz ze sobą jakieś materiały informacyjne na temat SKW, Kolei Leśnej w Pionkach, Rogowa.

Ależ ja mocium panie nie lecę do Ameryki Lecę do Irlandii.

Do Polski chciałbym wracać co najwyżej w odwiedziny. Za bardzo mnie ten kraj denerwuje, żebym tu chciał mieszkać. Przykre, ale tak niestety jest.

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #14 : 09 Września 2005, 20:58:48 »
0

Hej, hej, tak się przypominam nieśmiało, bo nas Iłża dogoni, zanim my dojdziemy na ten nasz słynny 8 kilometr (dzięki wiuelki i podziw dla Iłżan !!)

Pamiętajcie o 1 października , ja jestem już 30 września na szlaku.

Pozdrwaiam z urlopu

MP
emcebob
Mechanik
Długość toru:: 182 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 10 Września 2005, 00:31:21 »
0

Jeżeli nic nam nie wypadnie, to będziemy 1 października z Przemkiem i pomożemy ile tylko będziemy w stanie. Z tego co słyszałem, to ma też być wtedy podsumowanie sezonu i przyszło mi do głowy, że możnaby zrobić jakiś mały koncert... Ja już jedną kapele mam
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #16 : 12 Września 2005, 15:08:53 »
0

Melduję się na 99%
Oprócz prac zawatrych w pierwszym poście (z wyjątkiem łuku,który jest zrobiony) pozostaje zwrócić uwagę na wyboczenia. A pierwsze jest już 50 m za łukiem. Na oko rozstaw 850. Ubytków w sumie jest ze cztery albo z pięć (po ok. 1,5 - 3m). Postaram się dokładnie sprawdzić ile i po ile. Za tydzień lub dwa.

A kapelę z Iłży zapraszamy, jeżeli tylko chciałaby zagrać acoustic na platformie lub wieczorem w szopie :-)
Ogoniasty
Dyrektor

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #17 : 12 Września 2005, 19:43:35 »
0

ja pewnie tez bede Mowie chyba ,bo jestem juz uzalezniony od srodka lokomocji. Namawiam kolege ktory pracował ze mna w Iłzy. bede wiedział dokładnie na 4 dni przed pierwszym pazdziernika.

jezeli mamy łatac ubytki (te mniejsze ) to mozna wymierzyc ubytki a szyny dociąć w szopie i przewiesc je lokiem do lipia ,a stamtad wozkiem torowym do celu. Chichot

POZDRAWIAM !!!
fidzio
Gość
« Odpowiedz #18 : 12 Września 2005, 20:45:54 »
0

Cytat: "Ogoniasty"
ja pewnie tez bede Mowie chyba ,bo jestem juz uzalezniony od srodka lokomocji. Namawiam kolege ktory pracował ze mna w Iłzy. bede wiedział dokładnie na 4 dni przed pierwszym pazdziernika.

jezeli mamy łatac ubytki (te mniejsze ) to mozna wymierzyc ubytki a szyny dociąć w szopie i przewiesc je lokiem do lipia ,a stamtad wozkiem torowym do celu. Chichot

Zly pomysl pamietaj ze trzba zrobic otwory a najepiej takie rzeczy robi sie na miejscu
Ogoniasty
Dyrektor

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #19 : 12 Września 2005, 21:12:28 »
0

Byc moze. Mimo wszystko na miejscu potrzebne beda gazy techniczne zeby wypalic otwory lub zespawac szyny. Pytanie tylko czy bedziemy mieli potrzebny sprzet do takich prac :?

POZDRAWIAM !!!
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!