Jacek 83218
|
 |
« : 28 Grudnia 2021, 14:11:44 » |
+3
|
Przedstawiam swoją mikro (46x37 cm) makietę. Oparta jest o system H0f firmy Busch. Z uwagi na bardzo ograniczone miejsce musiałem zrezygnować z jakiegokolwiek kawałka cegielni i założenie jest takie że wydobyta glina wywożona jest dalej samochodami. Jeszcze trochę pracy przede mną (podmalowanki, detale...). Niemiecka koparka docelowo zniknie i zastąpi ją coś z wytwórni Waryński, a pod taśmociągiem stanie jakiś Jelcz, ale to w swoim czasie. Chociaż samą makietę umieściłbym czasowo nie w PRL, a w pierwszych latach naszej obecności w UE. Uff trudno się fotografuje takie maleństwo.
|
|
|
|
|
|
|
Trabant
|
 |
« Odpowiedz #1 : 28 Grudnia 2021, 15:37:55 » |
+2
|
Jestem na tak! Moje gratulacje, nieźle to wygląda. Czy dobrze ja zauważyłem, że masz tam jedną lokomotywę i pięć koleb? Co do koparki, czy nie myślałeś o wytworach GPM-u? Robią polskie maszyny i pojazdy w kartonie i w żywicy. Powiem ci, że nie żałowałeś sobie robiąc te kozły oporowe, są potężne. Na prawdę okuratne! Przy taśmociągu mógłbyś postawić np. Wls40, jako odstawiony wrak. https://sklep.gpm.pl/pub/thumbs/449/-produkty-287961-koparka-k-602-1-jpg-1900-1200.jpg
|
|
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
Jacek 83218
|
 |
« Odpowiedz #2 : 28 Grudnia 2021, 18:43:31 » |
0
|
Faktycznie koleb jest 5. Lokomotywa jedna. Znam te wyroby GPM. Mam koparkę linową, tyle że poległem na ostatnim etapie budowy ramienia i czerpaka Leży schowana i zastanawiam się czy ją naprawię czy zamówię nową. Trochę szkoda że w czasach gdy mamy bardzo duży wybór modeli polskiego taboru, modele polskich samochodów i innych pojazdów to nadal towar deficytowy.
|
|
|
|
|
|
|
arti281
|
 |
« Odpowiedz #3 : 28 Grudnia 2021, 19:03:41 » |
0
|
Trochę szkoda że w czasach gdy mamy bardzo duży wybór modeli polskiego taboru, modele polskich samochodów i innych pojazdów to nadal towar deficytowy.
No przecież druk z GPM jest. Reduced.pl za chwilę znów wróci na rynek z polskimi modelami pojazdów, jak znalazł na taką makietę. Wszystko fajnie, pięknie ale ta koparka....
|
|
|
|
|
|
|
Trabant
|
 |
« Odpowiedz #4 : 28 Grudnia 2021, 19:12:02 » |
0
|
Jest małe kuku; GPM-y trzeba poskładać samemu. Kiedyś Tolokolo wypuściło gotowe polskie samochody. Mam od nich Syrenę i Warszawkę. Ale dziś już chyba nie działają. Tak na szybko znalazłem coś takiego: http://sawmodel.pl/?page_id=60Z czym miałeś kłopoty przy tej koparce? Ja sam kiedyś popełniłem dźwig w H0, i parę innych modeli w tej skali, może coś ci podpowiem.
|
|
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
arti281
|
 |
« Odpowiedz #5 : 28 Grudnia 2021, 19:18:24 » |
0
|
Skoro kolega dał sobie radę z budowa takiej makietki to myślę że z drukiem nie powinien mieć większych problemów  Trzeba próbować. Nic tak nie cieszy jak własnoręczne wykonanie.
|
|
|
|
|
|
|
Jacek 83218
|
 |
« Odpowiedz #6 : 28 Grudnia 2021, 20:13:54 » |
0
|
Nie boję się montażu modeli z druku 3d, chyba nie jest to wiele trudniejsze niż montaż z elementów plastikowych. Koparka jak już mówiłem zniknie (a raczej trafi na jakąś mini-dioramę) gdy będę miał gotową właściwą.
Co do montażu koparki z GPMu mam problem z poprawnym założeniem czerpaka i olinowania, do tego ramię i czerpak nie wyszły mi najładniej
Właśnie. Reduced (skąd wiadomo że przerwa nie potrwa bardzo długo), GPM... Wszystko do samodzielnego montażu, niby nie duży problem, ale szkoda. ToloLoko niestety nie ma następcy.
|
|
|
|
|
|
|
arti281
|
 |
« Odpowiedz #7 : 28 Grudnia 2021, 20:25:00 » |
+1
|
Chwila cierpliwości i Reduced.pl wróci na rynek. Mogę tylko tyle ujawnić że będzie mieć koparkę która powinna pasować do tej makiety 
|
|
|
|
|
|
|
Trabant
|
 |
« Odpowiedz #8 : 28 Grudnia 2021, 21:21:42 » |
0
|
Dwie rzeczy jeszcze dostrzegłem. Dlaczego tor na całej długości jest podsypany piaskiem, a nie zarośnięty trawą? Czy mógłbyś przybliżyć nieco tę szopę przy wjeździe? Czy bardziej na miejscu nie byłby kontener socjalny, skoro mają to być lata 2000?
|
|
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
Jacek 83218
|
 |
« Odpowiedz #9 : 28 Grudnia 2021, 22:45:10 » |
0
|
Tor nie jest zarośnięty z uwagi na "gównianość" lokomotywki Buscha. Na youtube można zobaczyć jak wspaniale te lokomotywki jeżdżą, nawet do góry nogami gdyż w lokomotywie jest magnes a pod podkładami stalowa listwa co ma zapewnić odpowiedni docisk lokomotywki. Tak się dzieje na czystym torze wyjętym z pudełka. Niestety już piaskowanie torów sprawia że jazda jest niekiedy mało płynna i wymaga asysty palcem, wolę nie myśleć co by się działo gdybym dodał jeszcze trawę. A te kolejki jeżdżą na 2 baterie AA umieszczone w "zasilaczu" (w sumie 3V), tak więc nie są to mocne urządzenia. Co do budy to akurat taką miałem pod ręką. Zasadniczo miała po prostu urozmaicić całość, być wyznacznikiem skali. Z resztą jeśli ta buda nie rozsypała się do lat 2000 to i tak nikt by jej nie rozbierał i nie wydawał kasy na kontener.
|
|
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2021, 22:50:22 wysłane przez Jacek 83218 »
|
|
|
|
|
arti281
|
 |
« Odpowiedz #10 : 29 Grudnia 2021, 08:04:11 » |
0
|
Niech kolega dołoży ze dwie brzozy np FREONu, do tego latarnie na drewnianym słupie ( nawet atrapę ) np. OMAK jakieś beczki koło wiatki i będzie git.
|
|
|
|
|
|
|
Jacek 83218
|
 |
« Odpowiedz #11 : 29 Grudnia 2021, 11:35:51 » |
+1
|
Detale się pojawią - rower, łopaty (te akurat chcę wykonać samodzielnie), pewnie coś jeszcze. nad latarniami się zastanawiałem, a nawet nad zakupem lokomotywki ze światłem. W zasadzie realne jest wbudowanie w konstrukcję makiety bateryjne zasilanie źródeł światła. Tylko czy takie kopalnie pracowały po zmroku, zwłaszcza zimą kiedy to właśnie dzień jest najkrótszy? Co do drzew, nie chcę "zaćkać" całości nadmiarem obiektów. Krzaki są Freona, na żadnym zdjęciu jakoś nie załapała stojąca w rogu wierzba - też Freona.
|
|
|
|
|
|
|
arti281
|
 |
« Odpowiedz #12 : 29 Grudnia 2021, 13:05:51 » |
0
|
Byłem częstym gościem na cegielniach. Lampy jak najbardziej byly. Nie tyle na urobku co w okolicach obiektów. Tu można postawić przy wiacie. Co do drzew to na tych cegielniach na których bywalem przeważnie były brzozy. Tor biegł między nimi bądź na skraju. Oczywiście każdy ma swój punkt siedzenia. Ja tez mam w planach budowę cegielni tyle ze z budynkami i taborem H0e.
|
|
|
|
|
|
|
Trabant
|
 |
« Odpowiedz #13 : 02 Stycznia 2022, 20:35:04 » |
+1
|
Znalazłem coś takiego. Ja wiem że to tylko muzeum, ale w "prawdziwym życiu" one usiały wyglądać podobnie.
|
|
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
Jacek 83218
|
 |
« Odpowiedz #14 : 02 Stycznia 2022, 21:03:01 » |
0
|
Niewykluczone że tak. Ja pozostawię jednak ten który wykonałem. Zwłaszcza że ma dodatkowy praktyczny efekt. Faktycznie blokuje skład jeśli za daleko wycofam i chroni ostatni wagonik przed spadnięciem z płyty.
|
|
|
|
|
|
|
Jacek 83218
|
 |
« Odpowiedz #15 : 04 Stycznia 2022, 22:33:58 » |
+1
|
Tymczasowa niemiecka koparka została zastąpiona również tymczasową polską, która jednak zostanie do czasu zastąpienia czymś z tworzywa. Przy okazji znów się przekonałem że klejenie z kartonu jest trudne, nawet jak części są powycinane laserem i niestety nie za dobrze mi wyszła. Cóż czekam na Reduced.pl. Może uda się lepiej. Makieta oparta jest na skrzynce która mieści zagłębienie terenu, okablowanie, ale dodatkowo znalazło się tam miejsce na bateryjny sterownik. Wystające kołeczki to element prostego podmakietowego "mechanizmu" przekładania rozjazdów.
arti281 zachęciłeś mnie do montażu tych lamp z OMAK. Która wersja tych na drewnianych słupach byłaby najwłaściwsza i jaki kolor światła?
|
|
|
|
|
|
|
arti281
|
 |
« Odpowiedz #16 : 05 Stycznia 2022, 14:49:57 » |
+1
|
Polecam oprawę tą na zdjęciu. Ja akurat zażyczyłem sobie ją na słupie betonowym. Niemniej Sylwek zrobi Ci na słupie drewnianym bez problemu. I oczywiście barwa biała zimna. Można by się pokusić o żółtą, ale ja jak sięgam pamięcią zawsze było białe. Z Reduced.pl ulepiłem sobie dwa Stary na skrzynki. Docelowo będą u mnie w cegielni na stanie. Niestety mam problem z dodaniem zdjęć. Potem postaram się je dodać.
|
|
|
|
|
|
|
Jacek 83218
|
 |
« Odpowiedz #17 : 05 Stycznia 2022, 18:45:43 » |
0
|
Ja się zastanawiam nad jedną z tych trzech. Już się kontaktowałem z Sylwestrem co do zasilania tych latarni. Wygląda na to że 2 baterie AA powinny wystarczyć żeby świeciły, a biały LED nie wymaga rezystora w obwodzie przy 3V. Nie planiuje instalacji większej ilości niż 2 - 3 sztuki.
PS załączniki dodaje się klikając na zielony plus przy napisie Opcje dodatkowe...
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacek 83218
|
 |
« Odpowiedz #19 : 05 Stycznia 2022, 22:40:50 » |
0
|
Twoja makieta to dopiero jest niesamowita. Chyba nie pokazywałeś jej na tym forum. Żuki są jeszcze z czasów ToloLoko czy to już Reduced?
|
|
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2022, 22:47:48 wysłane przez Jacek 83218 »
|
|
|
|
|
|