Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 10:22:12 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Piotrkowska KD  (Przeczytany 88425 razy)
arti281
Dyrektor
Długość toru:: 512 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #40 : 29 Września 2006, 17:03:02 »
0

Niestety Prezydent Miasta podjął decyzję o rozbiórce pozostałego torowiska niby ze względu na kradzieże przez złomiarzy ( 5 pismami występowaliśmy o przekazanie i dzierżawe torowiska - spychotechnika bądz brak odpowiedzi choć obowiązuje 30dniowy termin).
Nie zostaliśmy nawet o tym poinformowani bo znów były by protesty a tak po cichu a do skutku.Obecnie został tylko teren stacyjny z układem torowiska.Co dalej nie wiemy czekamy nowych wyborów samorządowych.Wiadomo torowiska już nie odbudujemy bo U.M. miał zaplanowane od dawna w tym miejscu ścieżki rowerowe.Chcemy stworzyć Muzeum Piotrkowskiej Kolejki Dojazdowej.Niestety nadal nie ma porozumienia odnośnie przekazania kompleksu stacyjnego między Z.G.N. z Prezydentem Miasta a U.M. z kolei nie zamierza w nic inwestować dopóki nie przejmie na własność nieruchomości .Czyli to samo i nic nowego prócz całkowitej likwidacji torowiska i prób zniszczenia tego co po kolejce jeszcze pozostało.
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #41 : 29 Września 2006, 18:17:14 »
0

A tabor? Czym dysponujecie, co możecie sprzedać, co zamierzacie pozostawić, kto teraz wszystkiego pilnuje?
Czy w razie likwidacji całości, zamierzacie (tak jak kiedyś pisałeś), sprzedać wszystko, a pieniądze przeznaczyć na sierotki , czy też zamierzacie darować tobor czynym kolejkom wąskotorowym?
Pozdrawiam
Marcin
arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #42 : 29 Września 2006, 21:21:18 »
0

Na to pytanie pozwole sobie poczekać do czasu kiedy nowy Prezydent wypowie się w sprawie dalszych losów tego co zostało z kolejki.Jeśli chodzi o pilnowanie tak są osoby które tego pilnują tyle że złodzieja nie sposób upilnować.
W marcu wystąpiłem do Ministra Kultury itd. o wpisanie do rejestru pozostałego fragmentu torowiska i o dziwo wczoraj otrzymaliśmy odpowiedz (7miesięcy czekać trzeba na odpowiedz) że istnieje taka możliwość  z Urzędu i ponownie będzie rozpatrzona nasza prośba.Szkoda tylko że to wszystko było ukartowane z góry i torowisko nie doczekało się tego pisma.Cóż ta kolejka od początku kiedy PKP z niej zrezygnował była przeznaczona do likwidacji .Kolejne Władze Piotrkowa są tego definitywnym przykładem choć nie wątpie że obecny Prezydent obiecywał no i na obiecywaniu się zakończyło.

[ Dodano: Sro Paź 04, 2006 12:10 ]
Czy ktoś mi odpowie na jakiej zasadzie przyznawana jest dotacja dla stowarzyszeń przez UM, UG itd u Was?. Po mojej kolejnej wizycie w UM oraz kolejnym pismom zostałem poinformowany że w wykazie przyznawanych dotacji nie mieścimy się w żadnej kategorii.To że celowo nie chcą nam przyznać dotacji od kilku lat-wiemy.Może jakaś pomoc z Waszej stronyw tym temacie?

[ Dodano: Sro Paź 04, 2006 12:12 ]
Czy ktoś mi odpowie na jakiej zasadzie przyznawana jest dotacja dla stowarzyszeń przez UM, UG itd u Was?. Po mojej kolejnej wizycie w UM oraz kolejnym pismom zostałem poinformowany że w wykazie przyznawanych dotacji nie mieścimy się w żadnej kategorii.To że celowo nie chcą nam przyznać dotacji od kilku lat-wiemy.Może jakaś pomoc z Waszej stronyw tym temacie?[/quote]

[ Dodano: Sro Paź 04, 2006 13:35 ]
?
arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #43 : 29 Marca 2007, 10:59:19 »
0

No i mamy odpowiedz Pana nowego Prezydenta Miasta odnosnie zabytkowego kompleksu stacyjnego.

W pismie nr. SPK. III - 4124/6/07 Pan Prezydent :

Uprzejmie informuje iz nie widze mozliwosci utworzenia Muzeum Kolejki Waskotorowej  Piotrkow - Sulejow przy pomocy srodkow finansowanych z budzetu Miasta.
     Utworzenie muzeum jako jednostki organizacyjnej Miasta zobowiazywaloby do zabezpieczenia w budzecie srodków finansowych niezbednych do jego funkcjonowania .
     W perspektywie najblizszych kilku lat jestesmy zobowiazani dokonczyc realizacje rozpoczetych zadan ktore wymagaja olbrzymich nakladow finansowych.Uwarzam jednak iz posiadany majatek trwaly Towarzystwa bedzie pod nalezyta opieka.

Krzysztof Chojniak

Nowa Wladza nowe mozliwosci.Pan Prezydent Pol zalatwil nam torowisko do Sulejowa , Pan Prezydent Matusewicz-skazany prawomocnym wyrokiem za malwersacje finansowe zalatwil nam torowisko w obrebie granic miasta Piotrkowa , obecny Pan Prezydent Chojniak zalatwil nas na AMEN .
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #44 : 29 Marca 2007, 11:04:49 »
0

Jak wyglądać będzie Wasz koniec? Ponowię pytanie postawione kilka postów powyżej:

A tabor? Czym dysponujecie, co możecie sprzedać, co zamierzacie pozostawić, kto teraz wszystkiego pilnuje?
Czy w razie likwidacji całości, zamierzacie (tak jak kiedyś pisałeś), sprzedać wszystko, a pieniądze przeznaczyć na sierotki , czy też zamierzacie darować tabor czynnym kolejkom wąskotorowym?
Pozdrawiam
Marcin
arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #45 : 29 Marca 2007, 12:25:34 »
0

Ale my nie zamierzamy sie poddawac - to by bylo za proste. Caly czas pragniemy pokazac jak nam dopomaga UM w tym ze nic nie chce miec wspolnego z kolejka.Przepraszam dopomaga nas dobrym slowem.TYLKO.

Regulamin pkt II.5 - o ile się orientuję, Kolega pisze z Polski, więc nie ma przeciwwskazań co do używania polskich znaków?
 Z pozdrowieniami od moderatora.
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #46 : 29 Marca 2007, 12:42:17 »
0

A jakie konkretnie działania podjęliście? Ciekawe byłoby np takie zestawienie podjętych/uwieńczonych sukcesem/porażką spraw, tak jak np Koledzy z Koszalińskiej kolejki nam  podali?

Konserwujecie tabor?
Konserwujecie, remontujecie i zabezpieczacie budynki?
Szukacie środków gdziekolwiek indziej poza urzędem?
Piszecie wnioski o objęcie finansowanie konkretnych projektów?
Organizujecie prace wolontariuszy?
Organizujecie imprezy, dni otwarte, wizyty młodzieży szkolnej, itp,  na Waszym terenie?
Jaką macie koncepcję na funkcjonowanie Waszego muzeum w dalszej perspektywie?
Jak chronione są  będące w Waszym posiadaniu zabytki?
Promujecie Wasze muzeum w mediach?

Byłbym wdzięczny za odpowiedzi, z góry dziękuję

mp
arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #47 : 29 Marca 2007, 16:50:50 »
0

-  Na bierzaco jest konserwowany wls150 oraz parowoz PX-48. Przygotowywujemy sie do obsadzenia nowego serca w LYD2
-  Na wiosne bedziemy przebudowywac szope wewnacz dla swoich potrzeb o ile bedziemy w jej posiadaniu oraz na biezaco zabezpieczamy przed wandalami-zlodziejami.
-  W 99% o wszelkie dotacje moze wystepowac jedynie wlasciciel kolejki jakim jest ZGN w Lodzi a ten raczej nie jest zainteresowany-MIASTO NIE JEST ZAINTERESOWANE PRZEJECIEM OD 15 LAT kolejki a uwazamy ze wiele by to zmienilo prawnie.Bedziemy pukac do wszystkich mozliwych dzwi.
-Nie piszemy wnioskow poniewaz w wiekszosci opieraja sie na UM a ten jak wiadomo nie jest zainteresowany wiec i opinia bedzie negatywna.
-  Nie organizujemy narazie zadnych prac dla wolontariuszy poniewaz chodza sluchy ze ZGN ma w planach likwidacje kompleksu stacyjnego tak wiec narazie nie chcemy aby czyjs wklad zostal zniweczony.Mamy nadzieje ze w krotce wszystko zostanie uporzadkowane biurokratycznie a wtedy bez obaw zapraszamy kazdego chetnego.
-  Wycofalismy sie z zycia publicznego po tym jak zakazano nam prowadzic pociagi.Jednak od tego sezonu chcemy powrocic lecz w okrojonym dzialaniu.
-  Mamy koncepcje utworzenia fili Muzeum w P-T.Bedziemy podejmowac rozmowy w tym kierunku.
-  Zabezpieczamy w ramach swoich mozliwosci.Niestac nas na nocna ochrone a wtedy dzieje sie najwiecej
-Media lokalne wycofaly sie z opublikowania czegokolwiek zwiazanego z kolejka.Mysle ze kazdy domysli sie dlaczego.W opracowaniu jest strona internetowa.

Przepraszam za taka pisownie ale uszkodzil mi sie komputer i jest w trakcjie usuwania tej usterki.  
POZDRAWIAM
Phinek
Gość
« Odpowiedz #48 : 30 Marca 2007, 00:27:41 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 10:53:48 wysłane przez Phinek » Zapisane
arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #49 : 30 Marca 2007, 09:17:41 »
0

O jakiejkolwiek kasie z UM zapomnij. Co do serca lokomotywy to przyjmijmy zwrot nowy - stary. Dzieki za adresy bedziemy pukac . Tu nie chodzi o gdybanie tu chodzi o nasza przyszlosc na stacji. Juz pisalem problem w tym ze kompleksem zawiaduje ZGN Lodz a temu ostatnio nie bardzo na reke jest dalej przedluzac nam umowe dzierzawy . Szopa zainteresowani sa sieciowcy , szynami jakies inne Stowarzyszenie pozostaly tabor ZGN pojdzie pod palnik bo wycena zawrotna i nikt nie wywali takiej kasy . Jednym slowem klopot z glowy.
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #50 : 05 Kwietnia 2007, 20:32:37 »
0

Mogłem się powstrzymać, ale nie chciałem. Znalazłem takie jedno zdjęcie, zrobione 1 czerwca 2003. Wtedy nic nie wróżyło katastrofy jaka dotknie Piotrków:

Czy wstęgę przecina ten burmistrz, który rządził zza krat?

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #51 : 05 Kwietnia 2007, 20:48:41 »
0

Tak ten w brylach to BYLY Prezydent Miasta ktory obecnie jest skazany prawomocnym wyrokiem za malwersacje finansowe i kombinuje jak nie odsiedziec reszty kary choc juz wezwanie za tamta strone muru dostal dawno.To on deklarowal oficjalnie wlasnie wtedy ze za jego rzadow  nic nie zagraza kolejce w P-T . Deklarowal wszelka pomoc i to on w ostatnich dniach urzedowania podjal decyzje o rozbiorce torowiska od stacji do przystanku Starostwo nie informujac nas o tym. A no i nic nie zrobil aby przejac od ZGN kompleks stacyjny( to juz drugi prezydent no i obecny tez sie nie kwapi) . Wzial tylko to co chcial by moc rozebrac i spieniezyc czyli torowisko.
Ariel Ciechański
Administrator
Długość toru:: 973 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #52 : 05 Kwietnia 2007, 20:52:25 »
0

Cytat: "arti281"
Wzial tylko to co chcial by moc rozebrac i spieniezyc czyli torowisko.

Przygania kocioł garnkowi ale jak sie maja plany utowrzenia muzeum do sprzedaży wagonu 3Aw do Krośniewic??

Pozdr.<br />CAr.<br />
arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #53 : 05 Kwietnia 2007, 21:59:33 »
0

Przykro mi Panie Ariel ale nie jest Pan w temacie . Wagon jest a raczej byl wlasnoscia ZGN a ten go poprostu sprzedal.Mam nadzieje ze rozwialem Pana watpliwosci.I jeszcze dla sprostowania my go tylko odplatnie dzierzawilismy.
Ariel Ciechański
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #54 : 05 Kwietnia 2007, 22:02:23 »
0

Przykro mi Panie Ariel ale nie jest Pan w temacie . Wagon jest a raczej byl wlasnoscia ZGN a ten go poprostu sprzedal.Mam nadzieje ze rozwialem Pana watpliwosci.I jeszcze dla sprostowania my go tylko odplatnie dzierzawilismy.

Panie Arturze, dotąd to Wy upłynnialiście nadwyżki taboru, więc niechcący transakcję z automatu przypisałem Wam. W każdym razie za błąd przepraszam.

Pozdr.<br />CAr.<br />
arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #55 : 05 Kwietnia 2007, 22:12:55 »
0

Nie ma problemu.Po prostu staramy sie jak mozemy choc nie wszystkim to sie podoba.Fakt bylo kilka chybionych decyzji ale kto takowych nie podejmuje.Nie mniej probujemy uratowac to co pozostalo ale 15 lat walki z UM mowi sam za siebie. I caly czas bede wracal do tego iz miasto nigdy nie chcialo przejac kolejki i NIE CHCE .To trzeba zadac sobie logiczne pytanie ILE JESZCZE TEJ WALKI? A najlepszym dowodem bedzie dla nie dowiarkow wyslanie przez nich pisma listem poleconym do Prezydenta Miasta z zapytaniem co zamierza zrobic z kompleksem stacyjnym w P-T? Ja odpowiedz znam NIC.
jackpkw
Gość
« Odpowiedz #56 : 24 Kwietnia 2007, 16:04:34 »
0

Cytat: "Ariel Ciechański"
Wzial tylko to co chcial by moc rozebrac i spieniezyc czyli torowisko.

Przygania kocioł garnkowi ale jak sie maja plany utowrzenia muzeum do sprzedaży wagonu 3Aw do Krośniewic??

Szanowny kolego Arielu. Czas najwyższy wziąsć sie za prace w parowozowni Skierniewice a nie interesowac się Piotrkowską Koleją Dojazdową.  Mam na mysli stan techniczy obiektu .
Ariel Ciechański
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #57 : 24 Kwietnia 2007, 16:22:31 »
0

Cytat: "jackpkw"
Mam na mysli stan techniczy obiektu .

Nie od razu Kraków zbudowali - cały czas zmierzamy w kierunku jego poprawy.

Pozdr.<br />CAr.<br />
Phinek
Gość
« Odpowiedz #58 : 25 Kwietnia 2007, 06:37:28 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 10:54:01 wysłane przez Phinek » Zapisane
jackpkw
Gość
« Odpowiedz #59 : 25 Kwietnia 2007, 19:48:30 »
0

Cytat: "Phinek"
A owszem nie odrazu...

Raz na jakiś czas zaglądam do szopy z okazji czekania na przesiadkę z Rogowa do Warszawy.
Mogę zaświadczyć, dzieje się sporo... dzieje...

Zarówno w temacie infrastruktury, jak i przy taborze.

A trzeba pamiętać, że zarówno tabor jak i budynki na 1435 są większe od 750 co powoduje, że przy takich środkach i możliwościach przy jakich "my" wyremontujemy wagonik to "oni" nie dadzą rady nawet trzeciej części.

Poprostu mają większe  :wink:

...I choćby przyszło tysiąc atletów
i każdy zjadłby tysiąc kotletów
I każdy nie wiem jak się wytężał,
To nie udźwigną, taki to ciężar...

PS. Właściwie to jest to off... bo zaczynamy dywagować o Skierniewicach

Ja nic do Skierniewic nie mam. Tylko nie lubie ludzi co zielonego pojęcia nie mają w temacie Piotrkowskiej KD a zabierają głos. Wiadomo życze im jak najlepiej.
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!