Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 07:51:40 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 7   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Piotrkowska KD  (Przeczytany 88389 razy)
arti281
Dyrektor
Długość toru:: 512 m

W terenie W terenie

« : 02 Września 2005, 16:21:23 »
0

No coż nasze oczekiwania się sprawdziły odcinek Starostwo - Bugaj w tym miesiącu idzie pod PALNIK.No i druga niezbyt ciekawa wiadomość.Prezydent Miasta powoli wycofuje się z utrzymania odcinka Piotrków Tryb. Wąsk. - Starostwo.Mamy nadzieję że najbliższe wybory pomogą wszystkim którym na sercu leży utrzymanie wąskich torów. :cry:  Przecież trzeba w coś WIERZYĆ.
Bernard
Młotkowy
**
Długość toru:: 86 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 02 Września 2005, 16:42:04 »
0

Jeżeli z Piotrkowa sprzedawany jest tabor, to czym oni zamierzali by jeździć?? Moim zdaniem los Piotrkowskiej KD jest przesądzony.

"Jutro to dziś, tyle, że jutro"     81'
arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 02 Września 2005, 16:53:43 »
0

Sprzedane miało być to co jest zbędne.Jeśli chodzi o sprzedaż taboru PKP przez ZGN w Łodzi to raczej nie będzie sprzedany bo kto go kupi za taką kase.Byli chętni na poszczególny tabor ale zapadła głucha cisza.W grę wchodzi jakieś 200 tyś PLN za wszystko.
arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 24 Września 2005, 14:41:57 »
0

Może ktoś wie gdzie wędrują szyny z Piotrkowskiej KD?Bo są wywożone w całości a nijak nie można uzyskać informacji od ekipy rozbierającej a i UM milczy jak zaczarowany.Huta raczej pragnie wsadowego.Wie ktoś coś?
arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 27 Września 2005, 08:52:15 »
0

No i się sprawa wyjasniła.HUTA.Szkoda bo mogły by jeszcze komuś posłużyć kupę lat.
Dla poprawienia humoru. Urząd Miasta opędzlował je po 10gr za kg a w sumie było tego 1000 ton.Biznes idealny oczywiście dla kupującego.Swoją drogą w UM też chyba ktoś wziął - w kieszeń.
kolejdojazdowamarecka
Gość
« Odpowiedz #5 : 27 Września 2005, 11:42:54 »
0

Nam by się przydało troche, daj namiar na odpowiedzialnego za sprzedaż, spytamy może UM albo nasz naczelnik sypnie trochę kasy, największy problem to transport tego do Karczmisk.
arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 27 Września 2005, 13:34:29 »
0

Narazie UM sprzedał to co zamierzał.Coś więcej będzie wiadomo za 1.5 miesiąca bo wtedy definitywnie rozwiąże się sprawa PKD.Ewentualnie jest jeszcze ZGN w Łodzi. Oni mają tego ze 6 km jeszcze.Tyle że wołają kase i to naprawdę dużą no ale zawsze spróbować można.
Paweł P
Gość
« Odpowiedz #7 : 27 Września 2005, 19:32:05 »
0

Czy dobrze liczę, wzięli 1000 ton w sumie za 100 złotych.
Czy może chodziło o 10 złotych a nie 10 groszy za tonę.
Chociaż, co za różnica bo 100 zł za tonę to też mało.
Ale ciekawi mnie czy rzeczywiście huta wzięła szyny za 10 groszy za tonę.

Pozdrawiam Paweł
arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 27 Września 2005, 21:19:52 »
0

Już sprostowałem.Sorry masz rację lizłem się chodziło o 10gr za kilo.Dostałem derilium czytając artykuł.Tu nie chodzi za ile to sprzedali tylko gdzie?A mogło to jeszcze tyle posłużyć tyle że gdzie indziej.Zal dupe ściska jak się na to wszystko patrzy.
Paweł P
Gość
« Odpowiedz #9 : 27 Września 2005, 22:09:44 »
0

Masz rację, jest wiele miejsc, gdzie by się to przydało.
Faktycznie żal i smutek ogarnia kiedy słyszy się takie informacje.
Pewnie za jakiś czas obudzą się władze lokalne i stwierdzą, że zniszczyli bezpowrotnie jeden z zabytków kultury w regionie piotrkowskim.

A patrząc trochę z mojego terenu, to wpadły mi w ręce zdjęcia Sierpów Wąsk. rok 1986. Stoi na niej sznur wagonów i mały parowozik z Leśmierza a na dworcu nie uraczysz źdźbła trawy. Widok wspaniały i tak sobie pomyślałem: to były piękne dni, po prostu piękne dni....

Pozdrawiam Paweł (Głowno-Ozorków)
arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 28 Września 2005, 07:55:04 »
0

Myślę że jesteś w błędzie .Tutaj Władze lokalne nigdy się nie obudzą
(tzw.PUSTOGŁOWIE).Prawdę mówiąc gdyby nie Towarzystwo już 1995r kolejke można by było oglądać na zdjęciach.UM zawsze był przeciwny kursowaniu pociągów no ale w końcu dopieli swego.Czekamy teraz na decyzję Prezydenta odnośnie odcinka P-T Wąsk-Starostwo.Tutaj chyba też poniesiemy porażkę bo Góru zaczął się wycofywać i stawiać warunki które nijak się odnoszą do kolejki.
kolejdojazdowamarecka
Gość
« Odpowiedz #11 : 28 Września 2005, 08:04:02 »
0

W latach 1990-1992 rozebranie kolejki udaremnili podobno min. okoliczni mieszkańcy, którzy chcieli by pamiąta po kolejce została. A PKP było już przygotowane - transporterów sznur w Piotrkowie miał zabudowane kłonice do zwózki szyn.
Towarzystwo jak widzę sobie poczytuje to za swoją zasługę.

Nie powinniście nigdy ale to nigdy palcem tknąć się jakiejkolwiek kolejki pod karą sądu kapturowego MK i daniem skierowania na wózek inwalidzki, w tyle lat ile tam pseudogospodarowaliście można było udrożnić 5 razy cała trasę do Sulejowa.
arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 28 Września 2005, 08:28:29 »
0

Dobrze napisałeś podobno mieszkańcy.Oni również chcieli jak najszybszej likwidacji.Chodziło tu o chodniki,przejazdy,budowe zatok autobusowych no i przejazd w Przygłowie na który nie zgodziła się GDDiA. itd.Nic nie można było udrażniać poza przystankiem Bugaj.Przejazd przez stację Blue Box był niemożliwy bo Dyr.Kolei Wąsk. w Warszawie taką umowę sporządziła że prokurator jej nie byl w stanie ruszyć.Druga sprawa to obwodnica.Teren kolejki był pod nią zarezerwowany.Pisane było wszędzie .Bez rezultatu.
Jeśli dobrze nie znasz sprawy radzę się zapoznać ze szczegółami a dopiero pózniej wydawać wyroki.Baw się swoją kolejką.
A tak na marginesie.Większość tras kolejek biegnie przez pola.Znasz trasę PKD?Myślę że nie.Więc zapoznaj się.A tak dla podpowiedzi przebiega ona w odległości 2m. od drogi krajowej na długości 8km
andy
Dyrektor
Długość toru:: 831 m

W terenie W terenie

CiuchciaJKD
« Odpowiedz #13 : 28 Września 2005, 09:40:24 »
0

Dokładnie - często nawet mniej niż 2 m obok drogi. Jadąc od Sulejowa to biegnie tuż przy drodze, odsuwa się nieco dla przystanku - nie pamiętam niestety nazwy - ale generalnie do Przygłowa szlak biegnie jak na zdjęciu:

Oczywiście wiele zasypanych i zalanych asfaltem przejazdów. W Przygłowie tor przekracza drogę i dalej obok chodnika. Ten odcinek częsciowo poniżej drogi, częsciowo na nasypie, ale wiele ubytków - m.in. wycięte tory na wjeździe do straży pożarnej, zasypany tor przy jakimś zajeździe, przecięty nasyp, w tym roku widziałem przystanek z zatoczką w miejscu mijanki w Uszczynie... Miejscami bliżej Piotrkowa to tor w zasadzie w poboczu o ile nawet jedna szyna nie pod asfaltem... Pominę już znaki i reklamy w skrajni...
arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 28 Września 2005, 10:11:27 »
0

Dzięki za wrzucenie fotki i opisu.Mówi chyba aż nadto czy nasze Stowarzyszenie mogło wygrać z tym co widać na zdjęciu.Myślę że to i tak niektórych nie przekona ale to już każdego sprawa osobista.
To tyle odnośnie likwidacji szlaku PKD.
kolejdojazdowamarecka
Gość
« Odpowiedz #15 : 28 Września 2005, 12:53:20 »
0

Co jakiś czas regularnie jestem w Przygłowie/Włodzimierzowie - i wszystko wiem, dalej mówie wasza to wina, że jest jak jest.
Krzychu
Czytelnik

Długość toru:: 2 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #16 : 28 Września 2005, 13:19:16 »
0

Dziennik Łódzki, 27.09.2005 r.
za: http://piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl/wydarzenia/520442.html

Tory odjeżdżają na złom

Wtorek, 27 września 2005r.

Prawie tysiąc ton złomu w ciągu ostatnich kilku miesięcy można było kupić pod Piotrkowem i w samym mieście. Interes udało się zrobić miastu – za nieco ponad 100 tys. zł pozbyło się spadku po kolejach państwowych. Nabywca prawie dwukilometrowego odcinka torowiska kolejki wąskotorowej mocuje się z nim już drugi tydzień.

– Liczyłem, że uporamy się z demontażem w tydzień, a razem z podkładami zajmie nam to ze trzy tygodnie – mówi Grzegorz Wach z firmy „Rol-Met” w Paradyżu. – Torowisko jest niemiłosiernie zarośnięte, nie ma mowy o użyciu dźwigu, bo jest linia wysokiego napięcia. Podbijamy więc szyny specjalną ładowarką i tniemy je w powietrzu. Poza tym swoją pracę wykonujemy przy bardzo dużym ruchu drogowym, co też jest utrudnieniem.

Samorząd miasta, który torowisko otrzymał od Polskich Kolei Państwowych za długi podatkowe, będzie miał wreszcie teren, który zostanie wykorzystany pod modernizację ul. Sulejowskiej.

(tyka) - Dziennik Łódzki

A w skupie złomu płacą po ok. 50 gr za kg - niezły biznes koleś zrobił i jeszcze ktoś z UM PT. ;///
Krzychu
Czytelnik

Długość toru:: 2 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #17 : 28 Września 2005, 13:25:49 »
0

I jeszcze fotka z demontażu torowiska - Piotrków Trybunalski, ul. Sulejowska przy Gipsowej, 21.09.2005, godz. 16:12

arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #18 : 28 Września 2005, 14:20:30 »
0

Skoro tak jest jak mówisz to ok. Nasza wina mam nadzieje że spadł ci kamień z serca.A skoro tam przebywasz to znaczy że wiesz o wiele więcej niż ja bo ja się już na ten temat wyraziłem.Zyczę Ci miłego dnia i wspominania jak by to było.
gkw
Mechanik
Długość toru:: 185 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #19 : 29 Września 2005, 15:48:19 »
0

a co sie stanie z lxd2 322 i lxd2 308??
Strony: [1] 2 3 ... 7   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!