Świat kolejek wąskotorowych SMF
09 Grudnia 2024, 00:56:04 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Dobra Nowogardzkie ratuje swoją kolej!  (Przeczytany 39185 razy)
Dawidoff
Czytelnik

Długość toru:: 9 m

W terenie W terenie

« : 14 Września 2005, 13:04:41 »
0

Otóż Miasto i Gmina Dobra podjeła wszelkiego rodzaju starania aby nasza waskotor mógł dalej aktywnie jezdzić na szlaku Dobra-Stargard Szczeciński. :D
Otrzymalismy juz nie formalna zgode od PKP Zakładu Nieruchomości oraz pozwolenie na pozyskanie brakującego toru (ludzie w czasach biedy zdążyli rozszabrowac 16 km szlaku) ale przy pomocy skpl-u a dokładnie Pana Tomasza Strapagiela mysle ze nasza Gmina jest w stanie podołac uruchomienia przewozów.
pozdrowienia dla wszystkich MK
Adam W
Dyrektor
Długość toru:: 601 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 14 Września 2005, 14:34:34 »
0

Cytat: "Dawidoff"
aby nasza waskotor mógł dalej aktywnie jezdzić

A można jeździć pasywnie??
Otrzymalismy juz nie formalna zgode od PKP Zakładu Nieruchomości oraz pozwolenie na pozyskanie brakującego toru (ludzie w czasach biedy zdążyli rozszabrowac 16 km szlaku)

Pozyskanie toru?? Skąd?? Wykręcenie z innej lini??

S posdravem Adam

grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #2 : 14 Września 2005, 17:37:48 »
0

Mozecie powiedziec ze jestem naiwniakiem, ale ja wierze ze im sie uda. Bo jesli sa checi, zapal i ludzie do pracy to wszystkie trudnosci mozna pokonac. Jesli nawet sie nie uda, beda mieli satysfakcje ze probowali, ze nie siedzieli tylko przed komputerem, udzielajac rad i wskazowek dookola.

A kolega ryflak juz nabral takiego doswiadczenia i wiedzy kolejowej wklejajac obce posty, ze wypowiada sie tutaj w charakterze eksperta??

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
Dawidoff
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 14 Września 2005, 20:28:59 »
0

wiec tak jesli chodzi o scisłość
16 km torów pozyskujemy ze szlaku Resko - Skrzydłowo jest to nie czynna juz linia od 1995 i na to jutro bedziemy mieli zgode:)
co do taboru hymm!
bys sie zdziwił ile jeszcze u nas jest jesli chcesz dostaniesz fotki i całą dokumetacje przegladów mamy nawet rumunke po przegklądzie i naprawie kapitalnej która zrobiła 40 motogodzin  czyli nic:)
dzieki grzesiu za wiare w nas ale mysle ze przydała by sie wieksza pomoc nawte jesli jest z całej Polski.
Pozdrawiam wszystkich MK
w razie pytan podaje maila:
admin@dobragmina.pl
Krzysiek
Mechanik
Długość toru:: 150 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 14 Września 2005, 20:36:04 »
0

Dosyć poważne działania podjęte do tej pory (mam tu na myśli pozyskanie materiału do uzupełnienia ubytków) pozwalają sądzić, że pomysł ma szanse powodzenia. Mimo, że jestem pesymistą to po uruchomieniu LASa w bieszczadach nie zwątpię już nigdy ;-)

Pozdrawiam
Krzysiek
Dawidoff
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 14 Września 2005, 20:52:24 »
0

a jesli chodzi o wywózke tego mbx-a według naszych kolejarzy był to złom ta 304 miała dość powazny problem z chłodnicami wiec jak mówili nie było czego żałować:) jedno co mnie pociesza to co została w hali i na dworcu.
na hali zbudowanej 2000 r. mamy
2 rumunki
2 mbx-y
na dworcu stoi 8 wagonów pasażrskich ( okna całe tylko odnowienie farb)
18 transporterów
3 wagony gospodarcze
1 pług snieży w starej hali
kilkaset metrów szyn s-42 nówek nie uzywanyc
sorki za moje laikczne posługiwanie sie terminami kolejowymi ja poprostu sie ucze:)
Adam W
Dyrektor
Długość toru:: 601 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 14 Września 2005, 21:11:33 »
0

ta 304 miała dość powazny problem z chłodnicami wiec jak mówili nie było czego żałować

No to akurat jest problem do rozwiązania. Gdyby nie miała silnika, przekładni to może i nie było by żal.

S posdravem Adam

Paweł P
Gość
« Odpowiedz #7 : 14 Września 2005, 22:03:07 »
0

Witam.

Czy Ińsko też Wasze. W zeszłym roku jechałem tam wracając z Pobierowa. Pamiętam , że na jakiejś stacji stało sporo wagonów rumuńskich, ale nie pamiętam, gdzie to dokładnie było (mam nadzieję, że to właśnie na Waszej kolejce). Jakaś miejscowość, przez którą droga przelotowa prowadziła blisko zarośniętej stacji a na niej stał tabor. Nie mogłem się zatrzymać bo pedziłem do znajomych do Choszczna. Jadąc tam, tak sobie pomyślałem: pewnie za rok , dwa nic tu już nie będzie i zacząłem żałować, że się nie zatrzymałem.
A tu nagle coś zaczyna się dziać. To fantasyczne. Bardzo się cieszę, że jesteście tam i pracujecie. Szczere życzenia, wszelkiej pomyślności na nowym szlaku życia.  

Przesyła z Ozorkowa i Krośniewic Paweł
Ryflak
Gość
« Odpowiedz #8 : 14 Września 2005, 22:33:13 »
0

Ja również "pozytywnie zakręcony" Sputnik trzymam za Was kciuki, aby reaktywacja kolejki się udała !
kolejdojazdowamarecka
Gość
« Odpowiedz #9 : 14 Września 2005, 22:41:41 »
0

Ińsko to inne władze lokalne, bodajże z Marianowa, temat stanął w miejscu gdy od deklaracji przyszło do dzieła.

Raz już chciano uruchomić i Stargard, na słowo wąskotorówka wywalali za drzwi w Dobrach, niedługo wybory... nagle te same władze kochają wąskotorówke... wiecie o czym myśle.

Tabor był pilnowany - jest chyba w sensownym stanie, ZN odda - cgcieli oddać już wcześniej - ale dzięki władzom z Manowa, Rosnowa, Świelina i Dobrociech tabor jest do waszej dyspozycji. Czasami głupota wychodzi na dobre, jeśli Stargard ruszy nie będe krył podziwu.

Tak na marginesie - będę gorąco wdzieczny jeśli kolega poda numery 12 cyfrowe wagonów osobowych z Dóbr, aha i czy wszytskie są w normalnym stanie czy z jakichś zrobiono letniaki jak te w Koszalinie.
grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #10 : 14 Września 2005, 23:48:43 »
0

co do swojej osoby to moge jedynie wesprzec dobrym slowem. obecnie mam sporo na glowie odnosnie nkd a jednoczesnie obrone pracy magisterkiej na karku i prace zwiazene z skpl wiec mimo szczerych checi nie dam rady. Jestem jednak z wami dobrym slowem i jesli chcecie rowniez cos doradze na ile bede mogl. Do polowy pazdziernika nic wiecej zaoferowac nie moge, nie z mojej winy. Pozdrawiam i zycze wytrwalosci w pracach!!!

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
Dawidoff
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 15 Września 2005, 07:21:12 »
0

Cytat: "kolejdojazdowamarecka"
Ińsko to inne władze lokalne, bodajże z Marianowa, temat stanął w miejscu gdy od deklaracji przyszło do dzieła.

Raz już chciano uruchomić i Stargard, na słowo wąskotorówka wywalali za drzwi w Dobrach, niedługo wybory... nagle te same władze kochają wąskotorówke... wiecie o czym myśle.

Tabor był pilnowany - jest chyba w sensownym stanie, ZN odda - cgcieli oddać już wcześniej - ale dzięki władzom z Manowa, Rosnowa, Świelina i Dobrociech tabor jest do waszej dyspozycji. Czasami głupota wychodzi na dobre, jeśli Stargard ruszy nie będe krył podziwu.

Tak na marginesie - będę gorąco wdzieczny jeśli kolega poda numery 12 cyfrowe wagonów osobowych z Dóbr, aha i czy wszytskie są w normalnym stanie czy z jakichś zrobiono letniaki jak te w Koszalinie.

wiec tak władza zminiła sie po referendum jakieś rok temu od ponad 9 m-c zabiegamy o ta kolejke i zaczyna przynosić to efekty:)
a co do numerków zamieszcze foto taboru na ftp i kazdy bedzie miał możliwość ściągniecia.
a tak na marginesie były naczelnik p.Florczak (może komus znany podja sie nadzoru nad odbudową szlaku)
pozdrawiam wszystkich MK
kolejdojazdowamarecka
Gość
« Odpowiedz #12 : 15 Września 2005, 07:34:27 »
0

Jeśli to były naczelnik z Dóbr to czy to nie ten sam, który nadzorował prace rozbiórki z Mieszewa do Łobeza ?

A co się mieści w starej hali, w Dobrach pryeciey 2 lokomotzwownie.
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 1984 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 15 Września 2005, 10:07:52 »
0

Jaki jest stan torowiska od Dobrej w stronę Reska?

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Bernard
Młotkowy
**
Długość toru:: 86 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 15 Września 2005, 17:19:51 »
0

a jesli chodzi o wywózke tego mbx-a według naszych kolejarzy był to złom ta 304 miała dość powazny problem z chłodnicami

Chyba sie jednak zdziwisz :wink:

"Jutro to dziś, tyle, że jutro"     81'
Dawidoff
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 15 Września 2005, 21:06:12 »
0

Cytat: "Piottr_tt"
Jaki jest stan torowiska od Dobrej w stronę Reska?

jesli chodzi o te torowisko to za miesewem go juz niema wiec nie ma o czym mówic
a wracajać do wypowiedzie   rozbiórke  tego torowiska w strone łobza to nie wiem czy to nadzoeował pan Florczak ale napewno wiem ze to zrobiło pkp z Poznania co do reszty nie bede wnikał
Dzisiaj jestem po rozmowach z Dyrektorami z PKP Szczecin
jest naprawde pozytwnie. Otzrymalismy kilka zgód pisemnych na dalsze działania.
 Chichot
ok333
Dyrektor
Długość toru:: 596 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #16 : 15 Września 2005, 22:14:17 »
0

GRATULACJE Z KALISZA!!! Jestesmy z Wami.A to sie Tomek Strapagiel ucieszy.
Davidiff,pozdrawiam Cie optymisatycznie.

ok333

Ratujmy Koleje Waskotorowe  !!!
-----------------------------------------------
,, Najlatwiej niszczyc .
   Trudno zachowac to , co warte zachowania.''
Wislawa Szymborska
kolejdojazdowamarecka
Gość
« Odpowiedz #17 : 15 Września 2005, 22:31:29 »
0

Tak myślałem nie macie czego tam rozbierać.
Na lini Skrzydłowo-Gościno-Lepino tez nie ma czego, jeżeli już odzyskiwać resztki to róbcie to tam, Gościno idzie do nieba lada dzień - autostrada, a koło Rymania powyrywane tory nawetz przejazdów, więc tam napewno kolejka na straty, a między Gryficami a Dobrami może może kiedyś...
Dawidoff
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #18 : 16 Września 2005, 07:30:21 »
0

Cytat: "kolejdojazdowamarecka"
Tak myślałem nie macie czego tam rozbierać.
Na lini Skrzydłowo-Gościno-Lepino tez nie ma czego, jeżeli już odzyskiwać resztki to róbcie to tam, Gościno idzie do nieba lada dzień - autostrada, a koło Rymania powyrywane tory nawetz przejazdów, więc tam napewno kolejka na straty, a między Gryficami a Dobrami może może kiedyś...

Obys sie mylił dzisiaj zamierzam ruszyc i zobaczyc co z tego zostało z moich wstepnych ustalen ok 9 km jest do pozyskania ale trzeba to sprawdzić.
kolejdojazdowamarecka
Gość
« Odpowiedz #19 : 16 Września 2005, 08:34:34 »
0

A nie możecie rozbierać resztek na innej lini ?

I pytanie czy będziecie jeździć ze Stargardu do Dobrej czy dalej...

I co z towarowymi, kiedyś szło sporo towaru min. do Kani.
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!