Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 12:40:02 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wiadomości z Iłży  (Przeczytany 11665 razy)
ilza.info
Młotkowy
**
Długość toru:: 84 m

W terenie W terenie

« : 04 Listopada 2005, 15:14:40 »
0

Witajcie!
Przedstawiam Wam świeże informacje prosto z frontu. Dzisiaj, tj. 04.11.2005 został usunięty zasypany przejazd w kierunku na Błaziny (Ci wszyscy, ktorzy byli w Iłży wiedzą o co chodzi).
Przyjechała koparka, przyjechał Kamaz i wszystko zrobione...
Oczywiście nie byłoby to takie proste, gdyby nie przyjechała....iłżecka policja, dzięki której mogliśmy to dzisiaj zrobić!
A dlaczego tak? Bardzo proste...W momencie, kiedy koparka zaczęła swoją pracę z pobliskich domów z prędkością taką jak przy najniższych cenach media markt biegli ludzie (chyba z Samoobrony). Oczywiście jeden jegomosc stanal przy koparce na styl Andrzeja L. i zablokował możliwość wykonania pracy. Nasłuchaliśmy się wszyscy (ja, plus dwóch pracowników) wszystkich możliwych rzeczy na nasz temat, że po co, że ta kolejka to nic nie jest warta...że może za 5 lat pojedzie, a oni jak będą przejeżdżać teraz, itd, itd...
Nie pomogło to, że miałem oficjalne pismo z Urzędu Miejskiego z Iłży, który wyraził zgodę na usunięcie zasypanego przejazdu. Nie wystarczało też to, że zasypanie takiego przejazdu może doprowadzić do wypadku w ruchu kolejowym...nawet gdy na stacji w Iłży żadnej lokomotywy nie ma, ale przecież w każdej chwili może przyjechać Dodatkowo, mamy wózek torowy w Iłży...jakby nie patrzeć to też pojazd kolejowy, to zagrożenie dla nas
Po kolejne....cała trasa to zabytek....
Po pewnym czasie (kiedy zadzwonilem do Burmistrza z prośbą o kontakt z Komendantem Policji w Iłży) przyjechał patrol Policji, wysiadło trzech policjantów...i....nagle wszyscy powoli godzili się na wszystko, że ok, odkopujmy, tylko żeby oni mieli przejazd zagwarantowany (przed przyjazdem Policji tłumaczyłem im, że przejazd im zrobimy). Policja pojechała, a my zaczelismy nasze prace przy usuwaniu zasypanego przejazdu...
W tym samym czasie od zasypanego przejazdu w stronę Błazin pojawił się człowiek z Urzędu z podkaszarką. Wziął się ostro za robotę i odsłonił nam odcinek od zasypanego przejazdu do samiutkich Błazin. W poniedziałek idzie kosić na trasie Błaziny - Pastwiska.
Na dzień dzisiejszy wózkiem torowym możemy dojechać do Błazin. W ciągu kilku dni będzie możliwy przejazd drezyną motorową do Błazin. Ziemia od przejazdu do Błazin jest wyjątkowo lekka Robota idzie szybko
Brakuje nam ok. 100 metrów do całkowitego odkrycia torów od stacji do przejazdu
Do końca listopada odcinek Iłża - Błaziny będzie zrobiony na tip - top
tym pozytywnym akcentem pozdrawiam całą rodzinę kolejkową.
przemek
p.s. czy ktoś z Was mógłby po zdobyciu odcinka 8.0 przyjechać jeszcze w listopadzie do Iłży pomóc nam?
pozdro
przemek burek
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1038 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 04 Listopada 2005, 15:39:10 »
0

Cytat: "ilza.info"

p.s. czy ktoś z Was mógłby po zdobyciu odcinka 8.0 przyjechać jeszcze w listopadzie do Iłży pomóc nam?

Ja jestem na 100%. O ile się nic nie wydarzy to przyjadę w dwa ostatnie weekendy listopada.
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #2 : 04 Listopada 2005, 16:45:52 »
0

To pewnie i ja bede  Chichot .
 Myśle ze pojawie sie tez za tydzien. miejmy nadzieje ze do tego dnia zrobie ten silnik w drezynie :twisted:

POZDRAWIAM !!!
kolejdojazdowamarecka
Gość
« Odpowiedz #3 : 04 Listopada 2005, 22:30:41 »
0

gratuluję wygrania z glupotą na przejeździe, to jest to
emcebob
Mechanik
Długość toru:: 182 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 05 Listopada 2005, 14:39:16 »
0

Po wykoszeniu całego odcinka, sprawa wygląda troche gorzej niż przypuszczałem. Połowa odcinka Iłża-Błaziny, tj 20-19 km wymaga przekopania :? Jeśli to uda nam się zrobić w tym roku, to praktycznie od razu można będzie objechać cały szlak.
Pozdrawiam i zapraszam do Iłży co sobotę
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 05 Listopada 2005, 15:58:41 »
0

Co masz na myśli pisząc "przekopania" ??

Dołączam się do gratulacji Chichot

Niestety do zobowiązań dot. pracy dołączyć się nie mogę  :evil:  :evil:  
Zostałem w trybie pilnym, natychmiastowym i nieodwołalnym uziemiony przez j. polski na najbliższy miesiąc...

emcebob
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 05 Listopada 2005, 17:31:13 »
0

Cytat: "KLAN PALUCHOWSKICH"
Co masz na myśli pisząc "przekopania" ??

Miejscami tory są tak zasypane ziemią, że ledwo widać główkę szyny. Na odcinku jakichś 20 metrów pola uprawne są oddalone od szyny o jakieś 10... centymetrów. Okoliczni rolnicy zaorali nam pod samą szynę  Smutny
andy
Dyrektor
Długość toru:: 831 m

W terenie W terenie

CiuchciaJKD
« Odpowiedz #7 : 05 Listopada 2005, 18:46:00 »
0

Cytat: "emcebob"
. Na odcinku jakichś 20 metrów pola uprawne są oddalone od szyny o jakieś 10... centymetrów. Okoliczni rolnicy zaorali nam pod samą szynę  Smutny

Na JKD jakiś rolnik teź zaorał do podkładów...

... jest to spowodowanie zagrożenia w ruchu lądowym.
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #8 : 06 Listopada 2005, 16:55:16 »
0

Miejscami tory są tak zasypane ziemią, że ledwo widać główkę szyny. Na odcinku jakichś 20 metrów pola uprawne są oddalone od szyny o jakieś 10... centymetrów. Okoliczni rolnicy zaorali nam pod samą szynę

No to zapowiada się kolejna batalia, tym razem z rolnikami . "Nie rzucim ziemi" com se zaorał..... Paliki jakieś, czy co zainstalować?
A jak stan podkładów? Bo jak zmurszałe, to lepiej zbytnio nie odsłaniać, tyle, że główkę szyny. No i pryskać, pryskać W lesie wystarczył pojedyńczy oprysk, i torowisko jak nowe. Czy oferta Burmistrza sfinansowania również oprysków nadal aktualna?

Pozdraw
MP
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 06 Listopada 2005, 21:40:15 »
0

Cytat: "Marcin Przybysz"
 Na odcinku jakichś 20 metrów pola uprawne są oddalone od szyny o jakieś 10... centymetrów. Okoliczni rolnicy zaorali nam pod samą szynę

No to zapowiada się kolejna batalia, tym razem z rolnikami . "Nie rzucim ziemi" com se zaorał..... Paliki jakieś, czy co zainstalować?

Wymierzyć pas kolejowy i obciążyć za użytkowanie. Będzie dodatkowe źródło dochodu dla kolejki.
Swoją drogą oprysk też pomoże....

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Przemek
Dyrektor
Długość toru:: 531 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 07 Listopada 2005, 08:44:57 »
0

Cytat: "Piottr_tt"

A jesli pojadą z tymi produktami na targ? Może to komuś zaszkodzić.
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #11 : 07 Listopada 2005, 08:50:26 »
0

Cytat: "Przemek"
Cytat: "Piottr_tt"

A jesli pojadą z tymi produktami na targ? Może to komuś zaszkodzić.

Oprysk wykonujemy wiosną. Co najwyżej zwiędnie i uschnie to co zasiał w naszym pasie. Na pewno nie zdąży dojrzeć - więc zagrożenia nie ma.  Torchę to nieludzkie, myslę, że najpierw trzeba uświadomić chłopa, żeby po prostu zrezygnował z naszego kawałka?
Ja też nie jestem zwolenikiem oprysków, serce boli,jak używamy herbicydów, ale wąskie tory wygrały .....
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 07 Listopada 2005, 11:13:26 »
0

Może ktoś z Iłży poda na tym forum program prac na kolejne soboty w listopadzie, nazwisko i telefon do osoby odpowiedzialnej za koordynacje prac. Pozwoli to zaplanować wyjazd i dotrzeć do pracy osobą mającym wolny czas. Mając telefon organizatora /komórkę/ może dołączyć na trasie.
Pozdrawiam i do zobaczenia przy pracy.
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1038 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 07 Listopada 2005, 11:14:02 »
0

Cytat: "Marcin Przybysz"

Oprysk wykonujemy wiosną. Co najwyżej zwiędnie i uschnie to co zasiał w naszym pasie. Na pewno nie zdąży dojrzeć - więc zagrożenia nie ma.  

Panowie
Nie demonizujemy oprysków. Roundup stosuje większość sadowników do zwalczania chwastów na swoich uprawach. Czesto robi się tak, że pryska się pole a zaraz potem sadzi się warzywa.
Co ciekawe tzw. Ekolodzy którzy protestują przeciwko opryskom zapewnie także jedzą marchewkę z pola które było odchwaszczane herbicydami.  
Jak widzicie na poniższych fotorgrafiach oprysk był zrobiony bardzo selektywnie, aby opryskać tylko to co trzeba

[/quote]
emcebob
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 07 Listopada 2005, 18:19:52 »
0

Cytat: "a cygan"
Może ktoś z Iłży poda na tym forum program prac na kolejne soboty w listopadzie, nazwisko i telefon do osoby odpowiedzialnej za koordynacje prac. Pozwoli to zaplanować wyjazd i dotrzeć do pracy osobą mającym wolny czas. Mając telefon organizatora /komórkę/ może dołączyć na trasie.
Pozdrawiam i do zobaczenia przy pracy.

Lepiej żeby kontaktować się ze mną, ponieważ Przemek przeważnie w soboty jest w pracy i zajmuje się raczej logistyką, za to ja jestem praktycznie w każdą sobotę od rana. W celu uzyskania numeru telefonu proszę o kontakt na prywatną wiadomość lub gg: 5072626
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #15 : 09 Listopada 2005, 14:05:37 »
0

Przylaczam sie do gratulacji. Ciesze sie, ze Wam tak szybko i sprawnie idzie . A poza tym szkoda, ze mnie poki co nie moze byc na SKW Smutny

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!