Świat kolejek wąskotorowych SMF
28 Wrzesień 2023, 19:03:35 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolej Leśna OTL Zagnańsk  (Przeczytany 70407 razy)
E583.002
Dyrektor
Długość toru:: 541 m

W terenie W terenie

M-sta tr. elektr.

« Odpowiedz #20 : 04 Listopad 2008, 18:27:42 »
0

Mam wykazy taboru z tej kolejki, odezwij sie Rogoz na PW

Nazywam się Roman i od 35 lat naprawiam pralkę
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #21 : 04 Listopad 2008, 22:40:27 »
0

Cytat: "Grzegorz Fidler"
chcialbym zaprotestowac przeciwko nazywaniu tego Świętokrzyską Koleją Leśną, to tak samo jakby śp Pionki nazywać "Mazowiecką Koleją Leśną". Uważam iż nazwa "Zagnańskie Koleje Leśne" a najlepiej "Kolej Leśna OTL Zagnańsk" jest bardziej adekwatna i zgodna z rzeczywistością.

Eee tam, nie przesadzaj z porównaniami.
Kolejka zagnańska leży w Górach Świętokrzyskich, jedna z linii (do Huciska/Św.Kryża) u podnóża jej głównego pasma, zaś najnowsza (na Wykus) w Puszczy Świętokrzyskiej. Nazwa jak najbardziej by pasowała. W sercu krainy świętokrzyskiej i w środku województwa. Jeśli chodzi o Pionki to masz rację. Mimo, że leżą woj. mazowieckim, nie są na Mazowszu.

Twój zarzut bardziej pasuje do kolejki Jędrzejowskiej - która z punktu swojego geograficznego położenia powinna się nazywać Nidziańską (w Niecce Nidziańskiej). Zaś Świętokrzyską ją nazwano kiedy powołano spółkę z udziałem województwa. Może nazwa spowodowała, że w ogóle przetrwała?

Oczywiście formalnie były to koleje OTL Zagnańsk (i jest to najbardziej prawidłowa nazwa), ale do celów "popularno-historycznych" i marketingowych spokojnie można je nazywać świętokrzyskimi. Bez wielkich liter ŚKL - bo jako nazwa własna nigdy (chyba) nie funkcjonowały. No, ale z porównaniem to przesoliłeś.
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 869 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 04 Listopad 2008, 22:51:46 »
0

A ja nadal mam nadzieję że po zmianach /!/ które może kiedyś nastąpią, Pionki będą w KIELECKIM !!!!!
E583.002
Dyrektor

W terenie W terenie

M-sta tr. elektr.

« Odpowiedz #23 : 05 Listopad 2008, 18:31:17 »
0

Cytat: "a cygan"
A ja nadal mam nadzieję że po zmianach /!/ które może kiedyś nastąpią, Pionki będą w KIELECKIM !!!!!

1. Co miał na celu ten post i jak jest on związany z OTL Zagnańsk? (Administracja forum?)
2. Pionki były już w Kieleckim do 1975 roku
3. Obecnie województwo nazywa się świętokrzyskie
4. Czemu Pan krzyczy i stawia wykrzykniki? Czyżby miał Pan jakiś kompleks związany z Pionkami ew z woj. kieleckim?

a cygan
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 05 Listopad 2008, 20:02:55 »
0

jak jest on związany z OTL Zagnańsk? (Administracja forum?)

Dyrekcją Lasów Państwowych - przecież mamy wspólną w Radomiu.
tak samo jakby śp Pionki nazywać "Mazowiecką Koleją Leśną".

Dlatego napisałem że może wrócą do kieleckiego.
. Pionki były już w Kieleckim do 1975 roku

Obecnie województwo nazywa się świętokrzyskie

Dlatego napisałem "kieleckie".
Czemu Pan krzyczy i stawia wykrzykniki?

Bo nie lubię emotikonów.
Czyżby miał Pan jakiś kompleks związany z .... woj. kieleckim?

Tak, mam. Uważam za niesprawiedliwe "zabranie" nam ziemi radomskiej.
Dla mnie osobiście /z racji wieku/, wszystkie kolejki w dawnym województwie kieleckim będą bardzo bliskie. Na północy od Wisły i Pilicy, do granic województwa na południu.
E583.002
Dyrektor

W terenie W terenie

M-sta tr. elektr.

« Odpowiedz #25 : 05 Listopad 2008, 22:44:41 »
0

Tak, mam. Uważam za niesprawiedliwe "zabranie" nam ziemi radomskiej.

Acha rozumiem czyli to taki wyraz tęsknoty za "ziemiami utraconymi"  :grin: . Niestety, nie od dzisiaj wiadomo, że ziemia kielecka z radomską dosyć źle żyją i mariaż Radomia i Kielc kończył się źle dla tego pierwszego. Choć może ekonomicznie ziemia radomska lepiej by stała pod rządami z Kielc a nie z Warszawy.

a cygan
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #26 : 06 Listopad 2008, 08:24:52 »
0

A wracając do tematu kolejek OTL Zagnańsk, na ukończeniu jest opis tego terenu i mam nadzieję że niedługo będzie wydany w Zagnańsku.
Może gdy powstaną opisy poszczególnych kolejek, ktoś to zbierze "do kupy" i będzie opis kolejek lasów Dyrekcji Radomskiej.
E583.002
Dyrektor

W terenie W terenie

M-sta tr. elektr.

« Odpowiedz #27 : 06 Listopad 2008, 09:47:03 »
0

Cytat: "a cygan"
A wracając do tematu kolejek OTL Zagnańsk, na ukończeniu jest opis tego terenu i mam nadzieję że niedługo będzie wydany w Zagnańsku.
Może gdy powstaną opisy poszczególnych kolejek, ktoś to zbierze "do kupy" i będzie opis kolejek lasów Dyrekcji Radomskiej.

Istnieje taka szansa, jeżeli dojdzie do wycieku pewnych materiałów od pewnych osób już niedługo dość dobrze opisana będzie kolejka w Pionkach. Warto zaznaczyć, że KL Pionki podlegała przecież pod OTL Zagnańsk więc można by to rzeczywiście pod wspólnym szyldem kiedyś wydać...

a cygan
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #28 : 06 Listopad 2008, 10:39:45 »
0

Osoba pisząca o kolejkach zagnańskich skupi się prawdopodobnie na głównym odcinku pod Św. Krzyż i w bezpośredniej okolicy Zagnańska. Dlatego czekam na jej ukazanie się.
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1034 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #29 : 29 Grudzień 2008, 00:15:25 »
0

Poniżej fotorelacja z wyprawy nasypem na odcinku Św. Katarzyna - Hucisko. (opisy i mapkę uzupełnię w wolnej chwili). Ponieważ odcinek ten przebiega na terenie Świętokrzyskiego Parku Narodowego jego przejście wymaga uzyskania stosownego zezwolenia.
Z pobieżnych obserwacji:
- nasyp w całości zachował swój pierwotny kształt, miejscami wykorzystywany jest jako droga leśna
- odnoga "zachodnia" w kierunku Św. Katarzyny wykorzystywana jest jako pieszy szlak turystyczny (niebieski)
- obiekty inżynierskie sygnowane są datą 1933/1934, stan techniczny w większości dostateczny

Z uwagi na warunki pogodowe część fotografii jest słabej jakości, z powodu zmroku nie udało się uwiecznić terenu po końcowej stacji w Hucisku.

Po lewej "wschodnia" odnoga w kierunku Św. Katarzyny, po prawej główny szlak. Widok w kierunku zachodnim

a cygan
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #30 : 29 Grudzień 2008, 08:44:35 »
0

Fotki z szyną nie widziałem w tej relacji.
Rogoz
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #31 : 29 Grudzień 2008, 09:25:46 »
0

Szyna nie została sfotografowana z uwagi na warunki pogodowe
klon200
Zawiadowca
Długość toru:: 486 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #32 : 20 Kwiecień 2009, 17:00:38 »
0

allegro:

Zagnańskie Kolejki Wąskotorowe
Dariusz
Minister
Długość toru:: 1220 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #33 : 05 Lipiec 2009, 20:01:37 »
0

Witam

Zapraszamy do galerii dokumentującej naszą wyprawę do Zagnańska w poszukiwaniu śladów po kolejce leśnej.

Zapraszamy na stronę http://gdario.republika.pl/ zakładka "Zagnańsk maj 2009".
Autorem zdjęć jest Maciej.

klon200
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #34 : 03 Październik 2009, 18:49:44 »
0

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=760774219

zerknijcie na cenę
a cygan
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #35 : 03 Październik 2009, 20:41:56 »
0

Książka jest jeszcze dostępna w "Minimuzeum" przy SKW - cena 15,-zł + wysyłka !!!!!!
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4301 m

Na służbie Na służbie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #36 : 03 Październik 2009, 21:23:06 »
0

Czyli gość się po prostu walnął o jedno zero :mrgreen:

Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach.
(Edmund Burke)
klon200
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #37 : 04 Październik 2009, 10:01:27 »
0

raczej się nie walnął. jakiś miesiąc temu ta sama pozycja była za ok 80zł
TW Kolejofil
Młotkowy
**
Długość toru:: 133 m

W terenie W terenie

tomasz.wcislik
« Odpowiedz #38 : 23 Styczeń 2012, 20:59:18 »
0

W końcu nakład niewielki, sam chętnie bym kupił, ale chyba już teraz nie da rady. Chyba że ukaże się drugie wydanie, które autor zapowiadał w wywiadzie dla Gazety Zagnańskiej.

Wpis zmieniony, dodałem informacje o nazwie przedsiębiorstwa wraz ze źródłem. Nazwę potoczną "miłośniczo-historyczną" na wszelki wypadek zostawiłem w nawiasie.

Zastanawiam się, czy w ramach LKP Puszcza Świętokrzyska nie udałoby się namówić Nadleśnictw Zagnańsk i Suchedniów, Świętokrzyskiego PN oraz PTTK na ustawienie jakiejś tablicy informacyjnej przy zagnańskim "Lesie" oraz np. na szlaku Św. Katarzyna - Bodzentyn i wyznaczenie ścieżki edukacyjnej lub szlaku trasą kolejki (ewentualnie z pominięciem najbardziej błotnistych i zniszczonych fragmentów). Emibe albo Rogoz mogliby udostępnić mapki, a p. Kozak pewnie nie miałby nic przeciwko zredagowaniu zgrabnej notki historycznej. Podobne tablice, jeśli dobrze pamiętam, pojawiły się na kocmyrzowskim odcinku Jędrzejowskiej KD. Niestety teraz wpadam do Kielc tylko na moment, więc raczej osobiście się przekonywaniem nie zajmę...

Inż. bud. kol. --> Student mgr. PWr
W budowie rower szynowy v2.0
Rogoz
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #39 : 03 Wrzesień 2013, 13:02:03 »
+2

Kontując wątek - znalazłem na stronach NAC następujące fotki:

Opis obrazu: Generalny inspektor leśny Friedrich Alpers (z lewej wśród siedzących przodem) w otoczeniu oficerów i urzędników siedzi w kolejce leśnej na Łysą Górę.
Data wydarzenia: 1940-07
Źródło: http://www.audiovis.nac.gov.pl/
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!