Paweł P
Gość
|
 |
« : 20 Grudnia 2005, 17:42:13 » |
0
|
Witam. Rozpisujecie się Panowie na temat Lxd2, Lyd2, Lyd1. Fajnie tylko po co? Na wąskich jeździ tego sporo. Dlaczego nie rozczulacie się nad np. 2Wls40/50 albo lepiej nad Wls 75. Powiedzcie ile tego mamy? Bez porównania mniej. Oglądam często różne amatorskie filmy o wąskich a na nich jest sporo informacji, ujęć i zdjęć Px-a, Lxd2, Lyd2, Wls 150/180. Niestety nie udało mi się trafić jak do tej pory na materiał zawierający spotkanie z mniejszymi lokami np. Wls 75. Wyjątek stanowi oczywiście czynna Wls 75 na szlaku SKW, tu mamy mnóstwo zdjęć i kilka krótkich filmów, ale to teraźniejszość a gdzie ujęcia z dawnych czasów? Nie znalazłem też w internecie informacji na temat Wls 75. Szukałem w przeglądarkach i jedyne co znalałem to dane dotyczące Wls 75 sprzedanej w 2004 r przez jakąś likwidowaną hutę. W necie nie ma nic na jej temat, wymiary, waga, moc, silnik, spalanie, obsługa itp  . Gdzie tego szukać? Jeżeli macie możliwość udostępnić takie info będę wdzięczny. Jeżeli wiecie, że ktoś chce sprzedać taką sztukę to ja chętnie ją kupię :!: . Według mnie Wls 75 to spalinówka nr 1 i basta!!! Podobno jest taka również w Rogowie, ale pewnie nie wypuszczą jej z rąk. Gdzie są pozostałe? Zdaje się że było ich ok. 90 sztuk. Mam nadzieję, że pomożecie mi temacie Wls 75. Pozdrawiam Paweł.
|
|
|
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #1 : 20 Grudnia 2005, 18:01:19 » |
0
|
typ: WLs75 Szerokość toru: 750 mm Średnica kół: 670 mm Typ silnika: S 324 HL Andoria Średnica cylindra: 120 mm Skok tłoka: 160 mm Moc nominalna: 75 KM Obroty nominalne: 1500 obr/min Max moment obrotowy: 34,4 Kgm Jednostkowe zużycie paliwa: 190 g/KMh Typ przekładni: L8 Prędkość jazdy na biegu: -I 5 km/h -II 8 Km/h -III 12 km/h -IV 19 km/h Minimalny promień łuku: 25 m Masa służbowa: 10 t Masa w stanie próżnym: 9,6 t Pojemność zbiornika paliwa: ? Siła pociągowa przy rozruchu: 2400 kG Max masa pociągu: 300 t Lata produkcji: 1964-1975 Liczba zbudowanych lokomotyw: 88
|
|
|
|
|
|
|
Paweł P
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : 20 Grudnia 2005, 18:14:17 » |
0
|
Witam. Serdeczne dzięki dla Przemka. Zaspokoiłeś moją ciekawość w 100 %. Teraz nie mam już wątpliwości. Z takim "parametrami" tylko Ona  . Tak, Ona i ja, na zawsze razem. Nierozłączna będzie z nas para  . Tylko gdzie ją spotkać, gdzie szukać  ? Jak ją znaleźć i posiąść :?: Jeśli wiecie błagam pomóżcie :!: P.S. W grę wchodzi też wymiana np. za grubą, ale sprawną Wls 150 :twisted:
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #3 : 20 Grudnia 2005, 20:55:32 » |
0
|
Wls75 to lokomotywa na tyle mała, że raczej nie spotykało się jej na szlaku z pociągiem buraczanym, co najwyżej odwalała brudną robotę manewrową na zamkniętych dla oka focisty terenach zakładów. Stąd ubogość materiału. Lokomotywa która znajduje się w Rogowie została ściągnięta z piaskownicy, tak więc pod względem mechanicznym jej uruchomienie byłoby wysiłkiem bardzo znaczącym. ZTCW na sieci bocznic GKW było kilka takich lokomotyw, ztcp widziałem w Rudach jedną, zapewne "pozyskaną" przez Janusza G. Nie wiem co się z nią dzieje dalej. w Rozbarku stała też taka lokomotywa, zakupiona przez prywatną osobę z likwidowanego zakładu. W Krośniewicach pod płotem stoją takie bodajrze dwie, kompletnie rozszabrowane.
|
|
|
|
|
|
|
Karol
|
 |
« Odpowiedz #4 : 20 Grudnia 2005, 20:59:36 » |
0
|
Lokomotywa która znajduje się w Rogowie została ściągnięta z piaskownicy Czy to jest ta sama o której pisano w SK w 2000 roku, że stoi na podwórku z namalowanymi ślimakami i niepodano miejsca jej stacjonowania?
|
|
|
|
.
|
|
|
kolejdojazdowamarecka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : 20 Grudnia 2005, 22:26:47 » |
0
|
Wszystkie Wls-ki są dobrze opracowane w ostatnich SS - po kolei równierz LS-ki normalnotorowe.
Dwie Wls 75 znajdują się w Krośniewicach a raczej to co z nich zostało
|
|
|
|
|
|
|
Karol
|
 |
« Odpowiedz #6 : 20 Grudnia 2005, 22:51:18 » |
0
|
Dwie Krośniewickie są z Nowego Stawu. Są jeszcze w Sochaczewie, Cisnej, Bytomiu (Karbiu i Rozbarku), Rudach i chyba już nigdzie indziej?
|
|
|
|
.
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #7 : 21 Grudnia 2005, 14:44:10 » |
0
|
Są jeszcze w... Cisnej... Ta w Cisnej a raczej w Majdanie to własność prywatna pana ZT. 
|
|
|
|
|
|
|
grzegorz_sykut
|
 |
« Odpowiedz #8 : 21 Grudnia 2005, 15:46:39 » |
-1
|
Czy oby za bardzo nie zeszliscie z tematu? Dyskusja byla o Lxd2 a nie o tym do kogo nalezy Wls75 z Majdanu. 
|
|
|
|
Pozdrawiam
Grzegorz Sykut Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Nadwiślańskiej KW
|
|
|
Marcin Przybysz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : 21 Grudnia 2005, 19:16:44 » |
0
|
Pytasz i masz  Pozdrawia MP
|
|
|
|
|
|
|
Zombi
|
 |
« Odpowiedz #10 : 22 Grudnia 2005, 08:09:12 » |
0
|
2 z krosniewic sa w opłakanym stanie i o wiele wiecej terzba by bylo wlozyc w renowacje niz sa warte
|
|
|
|
|
|
|
kolejdojazdowamarecka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : 22 Grudnia 2005, 08:43:28 » |
0
|
Kupione zostały za odpowiednią do ich stanu cenę.
|
|
|
|
|
|
|
lukasz
Nowicjusz

Długość toru:: 31 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #12 : 22 Grudnia 2005, 14:09:54 » |
0
|
No ale ważne że zostały uratowane spod palnika i moga przecierz służyć za eksponaty czy pomniki techniki na stacji! :wink:
|
|
|
|
|
|
|
OczeQ
SGKW

Długość toru:: 524 m
W terenie
Wariat torowy
|
 |
« Odpowiedz #13 : 22 Grudnia 2005, 14:45:40 » |
0
|
bry, co do Bytomskiej 75ki, to stoi sobie ona na Karbiu i czeka na lepsze czasy... Obecnie niektóre (te pasujące) części z niej zostały wymontowane i przełożone do Wls50, aby na stacji była jakakolwiek lokomotywa manewrowa. Ostatnimi czasy (w związku z pracami remontowymi przy taborze i ograniczonym miejscem w szopie) siedemdziesiątka piątka wyleciała pod chmurkę... _______________________ OczeQ vel Puchacz
|
|
|
|
Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem? 
|
|
|
Marek Sz
SGKW

Długość toru:: 321 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #14 : 23 Grudnia 2005, 00:01:27 » |
0
|
Dwie Krośniewickie są z Nowego Stawu. Są jeszcze w Sochaczewie, Cisnej, Bytomiu (Karbiu i Rozbarku), Rudach i chyba już nigdzie indziej? Rogowie, Starachowicach ( czynna ), Przeworsku ( pomnik ) i niezweryfikowana liczba pozostałą w przemyśle. Razem ok 15 zachowanych na 100 zbudowanych, całkiem niezły wynik. pozdr Marek
|
|
|
|
|
|
|
Marek Sz
SGKW

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #15 : 23 Grudnia 2005, 00:02:36 » |
0
|
bry, co do Bytomskiej 75ki, to stoi sobie ona na Karbiu i czeka na lepsze czasy... i dokumentację, więc jeśli ktos dysponuje to prosze o kontakt. pozdr Marek
|
|
|
|
|
|
|
Karol
|
 |
« Odpowiedz #16 : 23 Grudnia 2005, 13:03:41 » |
0
|
Rogowie, Starachowicach ( czynna ) Już były wspomniane więc pominąłem. Przeworsku ( pomnik ) Gdzie? Na stacji a może cukrowni? niezweryfikowana liczba pozostałą w przemyśle. Gdzie na przykład? Bo mi się wydaje, że już nigdzie.
|
|
|
|
.
|
|
|
Marek Sz
SGKW

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #17 : 23 Grudnia 2005, 13:10:51 » |
0
|
Przeworsku ( pomnik ) Gdzie? Na stacji a może cukrowni? .[/quote] pomnik na osiedlu z tego co wiem. Gdzie na przykład? Bo mi się wydaje, że już nigdzie. Co najmniej jedna lokalizacja do zweryfikowania, kamieniołom na Ślasku. Sprawa loków w kopalniach tez nie została do konca zweryfikowana. pozdr Marek
|
|
|
|
|
|
|
Karol
|
 |
« Odpowiedz #18 : 23 Grudnia 2005, 13:56:01 » |
0
|
Przeworsku ( pomnik ) Gdzie? Na stacji a może cukrowni? . pomnik na osiedlu z tego co wiem.[/quote]To nieczasem ta sama która jest w Rogowie? Kiedyś w SK pisali o WLs75 stojącym na placu zabaw ale niepodal;i lokazlizacji i do dzisiaj czasami powraca pytanie - gdzie stoi/stała ta lokomotywa.
|
|
|
|
.
|
|
|
Marek Sz
SGKW

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #19 : 23 Grudnia 2005, 14:01:28 » |
0
|
Przeworsku ( pomnik ) Gdzie? Na stacji a może cukrowni? . pomnik na osiedlu z tego co wiem. To nieczasem ta sama która jest w Rogowie? Kiedyś w SK pisali o WLs75 stojącym na placu zabaw ale niepodal;i lokazlizacji i do dzisiaj czasami powraca pytanie - gdzie stoi/stała ta lokomotywa.[/quote] Nie, rogowska jest z Leśmierza
|
|
|
|
|
|
|
|