Wycena wartości jest zależna od celu dla jakiego dokonywana jest transakcja.
Rozważmy kilka scenariuszy kupna-sprzedaży:
- 1 - Mam 3 koleby które zagracają mi podwórko i nie wiem co z nimi zrobić
Czyli jako właściciel koleb jako śmiecia chciałbym się tego pozbyć, więc jestem gotów zapłacić komuś za wykopanie tego z mojego podwórka... efekt... Kupujący koleby nie dość, że dostanie 3 sztuki wagoników, ale również parę PLN na napoje chłodzące... a to dlatego, że Kupujący jest wówczas dostawcą usługi "Sprzątanie podwórka" którą to usługę nabywa właściciel koleb.
- 2 - Mam 3 koleby i mam blisko do złomowiska
OK... koleba waży ok. 200 kg więc mam 600 kg złomu czyli dostanę za to 420 PLN od złomiarza...
- 3 - Mam 3 koleby i chcę na nich zarobić
3a - Znalazłem gościa co chce mieć takie coś w ogródku... szacuję więc, że wyspawanie analogicznej "doniczki" będzie kosztowało np. 500 PLN/stuka więc za tyle mogę je opchnąć
3b - Znajduję gościa co chce mieć koleby "do ruchu" - dokonuję więc analizy ile kosztują nowe koleby oraz ile będzie kosztowało doprowadzenie moich strucji do stanu "igła". Załóżmy, że nowa koleba to koszt 5 k PLN zaś remont będzie kosztował 2 k PLN więc spokojnie za 2-2,5 k PLN mogę puścić i będzie to okazja.
Musisz sobie sam teraz odpowiedzieć na pytanie, czy chcesz to kupić "dla miecia", do ruchu, jako doniczkę, czy naczynie do mieszania wapna na budowie... i pod tym kątem oceń cenę.