Zamiast pytać miejscowych o stan, a ciekawość to pierwszy (i wystarczający

) stopień by...wsiąść na rower i przekonać się samemu

Tak oto wysiadłem z rowerem na Stacji w Nasielsku, wczoraj około 10:40.
Stan linii jest średni.
Największe ubytki są na pierwszych 2 km gdzie linia idzie nieco uboczem. Co ciekawe koniec ubytków jest przy skupie złomu... Wiele szyn leży odkręcona i porośnięta od dawna trawą. Ubytki są fragmentaryczne, np. torowisko Nasielsk Wąsk. istnieje tylko jako rozjazdy na obu głowicach. Dalej mamy podobnie, czyli ubytki różnej długości np. 200m i 50m toru, i znowu dziura typu 300m. Rozmiar szkód jest zróżnicowany, od braku samych szyn, przez resztki podkładów po wydrenowane miejsca nawet z podsypki. Stan szyn, jak na moje oko jest bardzo dobry, widać że były mało używane po ułożeniu. Słynne przerwy na dojazdy do posesji, czy zasypane, zaasfaltowane przejazdy, nie są plagą, ale kilka przypadków po drodze naliczyłem. Jedyną kradzieżą poza Nasielskiem jest pięknie wyczyszczone około 200m toru tuż przed zakrętem przed Winnicą. Torowisko wyczyszczono profesjonalnie z podkładami.
Generalnie kolej dogorywa a przywrócenie jej do stanu używalności nawet dla potencjalnej kolei drezynowej wymagało by wiele pracy. Nawet jeśli udało by się uzupełnić spore braki w podłożu i torowisku to z krzaków (często drzew) trzeba przeganiać zwierzynę i miejscowych tubylców. Linia mało atrakcyjna turystycznie, biegnie głównie wzdłuż szosy przez równinę, zwykłe pola. Jedyną atrakcją jest naprawdę urocze otoczenie mostu w Gołądkowie. Stacja Pułtusk jest zbyt daleko cofnięta od centrum miasta, dokładnie 2km od rynku. Nie wiem jaką żywotność mają szyny S42 (takie leżą na całej długości), ale jeśli nie są zbyt zardzewiałe, mogłyby posłużyć na innych kolejkach.
Chyba że warto poczekać na lepsze czasy, kiedy zabraknie w Polsce kolejek i taboru na tłumy chętnych...
Dobra, koniec gadania, trochę zdjęć:
PART I
parowozownia AD 2010

kanał wewnątrz

starsza część szopy jest już właściwie bez dachu

rampa mimo remontu obok o dziwo istnieje

jednak na rampę raczej nie wjedziemy

dziwnie znajoma literówka...

znajdż 48 różnic

czy tamtejsi złomiarze są ślepi?

nieco dalej od szopy

brutto do Pułtuska?