|
Marcin Przybysz
Gość
|
 |
« : 19 Lutego 2006, 11:57:18 » |
0
|
Uaaaa... Obudziłem się z zimowego snu  Podobno w Starachowicach śniegi schodzą, odsłaniają powoli nasze wąskie tory. Nieśmiało proponuję pierwsze w tym roku spotkanie robocze, tym razem na szlaku Iłżeckim. Moja propozycja terminu to weekend 25/26 marca. Oczywiście, znów uważam, że świat kręci się wokół mnie, bo ja właśnie w tym terminie mam zaplanowany rodzinny wyjazd do Star. Na usprawiedliwienie dodam, że przyjeżdżam autem z hakiem (czego się nie robi dla SKW, autentycznie zeszpeciłem nowy samochód hakiem, tylko i wyłacznie z myślą o ciąganiu przyczepy z drezyną), więc jakby wypożyczyć przyczepkę, to można zabrać do Iłży kiwajkę, a nawet pojechać do Pionek po motorówkę (ale chyba mija się z celem, bo z założenia chcę, by to był pracowity dzień na szlaku, a nie zabawa w jazdy w te i we wte). Wziąłbym też piłe spalinową, jest tam coś jeszcze do wycięcia po iłżeckiej stronie? Panie i Panowie, pomysł rzucony, proszę o komentarze i ewentualnie deklaracje przyjazdu? Pozdrawiam MP
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fidzio
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : 19 Lutego 2006, 13:50:26 » |
0
|
Uaaaa... Obudziłem się z zimowego snu  więc jakby wypożyczyć przyczepkę, to można zabrać do Iłży kiwajkę, a nawet pojechać do Pionek po motorówkę (ale chyba mija się z celem, bo z założenia chcę, by to był pracowity dzień na szlaku, a nie zabawa w jazdy w te i we wte). Pozdrawiam MP Dogadaj sie z Pawłem może sama przyjedzie ?? P.S Ma jedną wadę waży koło 0,5 t:P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emcebob
|
 |
« Odpowiedz #2 : 19 Lutego 2006, 15:37:47 » |
0
|
Ja czekam tylko na koniec śniegu i od razu biorę się do roboty. Mam nadzieję, że uda się skrzyknąć paru miejscowych chłopaków. Na przyjezdnych też można liczyć wcześniej niż koniec marca ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ilza.info
|
 |
« Odpowiedz #3 : 19 Lutego 2006, 16:03:35 » |
0
|
Uaaaa... Obudziłem się z zimowego snu  Podobno w Starachowicach śniegi schodzą, odsłaniają powoli nasze wąskie tory. Nieśmiało proponuję pierwsze w tym roku spotkanie robocze, tym razem na szlaku Iłżeckim. Moja propozycja terminu to weekend 25/26 marca. Pozdrawiam MP 25 i 26 marca? a nie mial to byc luty? my chcemy jak naszybciej zaczac prace.... jesli wszystko nam sie uda, pierwsza akcje robimy za tydzien, zobaczymy co to jeszcze bedzie, ale bedziemy dzialac pozdro przemek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rogoz
|
 |
« Odpowiedz #4 : 20 Lutego 2006, 09:03:45 » |
0
|
Uaaaa... Obudziłem się z zimowego snu  Podobno w Starachowicach śniegi schodzą, odsłaniają powoli nasze wąskie tory. Nieśmiało proponuję pierwsze w tym roku spotkanie robocze, tym razem na szlaku Iłżeckim. Moja propozycja terminu to weekend 25/26 marca. Panie i Panowie, pomysł rzucony, proszę o komentarze i ewentualnie deklaracje przyjazdu? Ja oczywiście jak zwykle będę. Marcinie, mam nadzieję, że nie zrobisz takiego numeru jako ostatnio i nie zwiejesz do domu prze zwołaną przez Ciebie imprezą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin Przybysz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : 21 Lutego 2006, 15:36:35 » |
0
|
Co do mojej propozycji spotkania 25/26 marca, to oczywiście temat z przymróżeniem oka, ja wiem, że trzeba zacząć jak tylko się da, a termin późnomarcowy potraktujcie jako czas, kiedy będzie auto z hakiem, więc drezynę do Iłży zaciągnąć można będzie. Jest w Star jakaś wypożyczalnia przyczep? Obiecuję nie zwiać, korzonki też wyleczyłem  Pozdraw MP
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rogoz
|
 |
« Odpowiedz #6 : 21 Lutego 2006, 15:57:10 » |
0
|
kiedy będzie auto z hakiem, więc drezynę do Iłży zaciągnąć można będzie. Jest w Star jakaś wypożyczalnia przyczep?
W temacie przyczepy powinin coś zdziałąć kolega Andrzej, ewentualnie skorzystamy z usług stacji Statoil
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin Przybysz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : 05 Marca 2006, 20:47:01 » |
0
|
Dokładamy motorówkę pionecką, czy będzie tylko rozpraszała naszą energię?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emcebob
|
 |
« Odpowiedz #8 : 05 Marca 2006, 22:19:14 » |
0
|
Wydaje mi sie, że wystarczy kiwajka + wozek. Chociaż przetestować cały odcinek drezynka motorowa to byloby niesamowite przezycie:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ogoniasty
|
 |
« Odpowiedz #9 : 06 Marca 2006, 18:38:59 » |
0
|
Co do motorowki, to naj gorsze jest jej wozenie Iłża - Pionki. Zawsze byłoby blizej wozic ja ze starachowic niz z pionek. Trzeba sie zapytac pawła czy narazie jej nie moznaby trzymac w starachowicach. Byłaby idealna do patrolu, z tym ze najgorsze jest to ze przy nieumiejetnym prowadzeniu nastepuje dłubanina przy silniku ( za mała moc przy ruszaniu) :?
|
|
|
|
|
|
POZDRAWIAM !!!
|
|
|
|
Marcin Przybysz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : 14 Marca 2006, 10:16:23 » |
0
|
Tak porządkowo - gdyby zima okazała się wredna i nie ustąpiła do 25 marca, odwołuję przybycie (pal licho ja, ale auto z hakiem). Mam letnie opony :evil: a poza tym nie ma sensu rozkuwać torowiska z ludu, zamiast usuwać roślinność
Oby do wiosny :wink:
MP
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fish
Nowicjusz

Długość toru:: 17 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #11 : 14 Marca 2006, 19:05:14 » |
0
|
Witajcie ! Szalenie podoba mi się to co robicie. (Mam na myśli całokształt działań związanych z kolejką). Nie ukrywam że jestem pod wrażeniem. Byłaby idealna do patrolu, z tym ze najgorsze jest to ze przy nieumiejetnym prowadzeniu nastepuje dłubanina przy silniku ( za mała moc przy ruszaniu) :? Pojazd fajniusi ale obawiam się że w lecie będzie problem z przegrzewaniem się silnika. Znam to uczucie albowiem także na silniku wsk 125 zrobiłem kosiarkę do torów. Przy małej prędkości jazdy i braku wymuszonego obiegu powietrza zatarcie gwarantowane  Najprostsze, najtańsze i praktyczne rozwiązanie (niestety nie wymyślone a tylko podpatrzone u rolnika w Bieszczadach - specjalne podziękowania dla maszynisty BKL-u Pana Lutka) polega na osadzeniu małego śmigiełka na wale od strony magneta. (Pod poszerzonym deklem). Wystarczy jeszcze wyklepać z blachy odpowiedni tunel którym powietrze będzie tłoczone na cylinder z głowicę i po sprawie  Służę szczegółami technicznymi. Pozdrawiam wszystkich zaangażowanych !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emcebob
|
 |
« Odpowiedz #12 : 14 Marca 2006, 20:19:07 » |
0
|
Przy małej prędkości jazdy Gwarantuje Ci, że małe te prędkości nie są a już na pewno, gdy prowadzi Ogoniasty  A tak wracając do tematu, to w zeszłym roku umawiałem się z dyrektorem mojej szkoły, żeby w pierwszy dzień wiosny znowu puścić ze 100 osób i chociaż porządek na stacji zrobić, ale nie ma sensu bo: :arrow: na stacji leży koło 15 - 20 centymetrów śniegu :arrow: Kuc w dalszym ciągu zajmuje plac, więc nie bardzo jest go jak uprzątnąć :arrow: i tak nie zdążymy na turniej rycerski (29 kwietnia) uruchomić odcinka, bo pracy masa a czasu za mało Postaram się załatwić ze dwie klasy w okresie, kiedy będą matury to się może jakąś trawę zasieje na stacji / "plac Kuca" uprzątnie / może coś z trójkątem zrobi. Myślę, że realnym terminem uruchomienia odcinka jest połowa wakacji, oczywiście przy sprzyjających wiatrach. Pozdrawiam Michał
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a cygan
|
 |
« Odpowiedz #13 : 14 Marca 2006, 21:48:33 » |
0
|
Więcej optymizmu. Jeśli na turniej nie będzie kolejki, to warto uruchomić drezyny. Nawet gdyby trzeba było biwakować i je pilnować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fidzio
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : 15 Marca 2006, 07:16:28 » |
0
|
Witajcie ! Pojazd fajniusi ale obawiam się że w lecie będzie problem z przegrzewaniem się silnika. Znam to uczucie albowiem także na silniku wsk 125 zrobiłem kosiarkę do torów. Przy małej prędkości jazdy i braku wymuszonego obiegu powietrza zatarcie gwarantowane Spokojnie  Bedzie chlodzenie wymuszone, przerobiona dmuchawa od malucha daje z pewnością wystarczający przewiew, po za tym zabezpieczenie przed przegrzaniem = termostat odcinający zapłon i sygnalizujący przegrzanie lampką
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin Przybysz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : 15 Marca 2006, 10:07:26 » |
0
|
:arrow: Kuc w dalszym ciągu zajmuje plac, więc nie bardzo jest go jak uprzątnąć Wypowiedzieliście ? Ztcp w umowie jest 3 miesięczny okres wypowiedzenia? pozdraw mp
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ilza.info
|
 |
« Odpowiedz #16 : 15 Marca 2006, 11:30:51 » |
0
|
:arrow: Kuc w dalszym ciągu zajmuje plac, więc nie bardzo jest go jak uprzątnąć Wypowiedzieliście ? Ztcp w umowie jest 3 miesięczny okres wypowiedzenia? pozdraw mp Pawel umowy nie wypowiadal....i chyba nie chce wypowiedziec, ogolnie z tego co od niego slyszalem jest dwutygodniowy okres wypowiedzenia tylko, ze Pawel pomyslal nad przesunieciem placu Kuca w strone tej jego bramy, gdzie on sobie wjezdza na nasz plac, wtedy mielibysmy parking, on mialby jakis tam swoj plac (mniejszy niz teraz)....tak to widzi Pawel....jakie sa Wasze opinie na ten temat? przemek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emibe
|
 |
« Odpowiedz #17 : 15 Marca 2006, 15:01:53 » |
0
|
A czy już zaczął się wywiązywać z opłat? IMHO póki gościu nie przeszkadza i płaci to nie ma co go usuwać. W Starachowicach jest Kaspersky a wydawałoby się, cierpimy na brak miejsca. Jeżeli się uda przesunąć płot o 5m, tak by powstał pas prostopadłego parkowania do rzeczonego płotu - to będzie super. Zapotrzebowanie parkingowe z nawiązką rozwiązane (przecież już traz jest sporo miejsca). A plac na festyn - z powodzeniem można zoranizować na trójkącie. Czy można wjechać samochodem na trójkąt od strony stacji?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ogoniasty
|
 |
« Odpowiedz #18 : 16 Marca 2006, 11:44:41 » |
0
|
Skoro Kuc tak nie chetnie płaci za teren , to w ramach czesciowego rozliczenia lub całego nawet, mógłby nam oddac płot ktory grodzi jego plac. Takie ogrodzenie przydałoby sie do ogrodzenia terenu przyszłej lokomotywowni a wtedy mogli bysmy tam trzymac nasz hehe tabor 
|
|
|
|
|
|
POZDRAWIAM !!!
|
|
|
|
Marcin Przybysz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : 23 Marca 2006, 19:37:11 » |
0
|
A wracając do tematu wątku - obiecałem Przemkowi, że dziś wypowiem się co do soboty. Otóż - nie przyjadę z moim hakiem na przyczepkę. Zrobiłem wywiad -niestety śnieg zalega jeszcze miejscami, poza tym ziemia jest zmrożona - nie porobilibyśmy sobie za wiele. Nie chcę ryzykować 430 km w jedną stronę, by stwierdzić, że jednak nie rozmarzło...Prócz tego w sobotę jest akcja na Starachowickiej części kolejki (i tam pewnie wsiąknie duża część uczestników), więc póki co pozostaję we wroc. Planuję 2-3 dni pod koniec (a może na początku?) kwietnia, przywożę Kaprala i siedzimy tylko na iłżeckiej części SKW.
Pozdrawia mp
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|