Świat kolejek wąskotorowych SMF
14 Listopada 2024, 22:57:48 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: WIOSNA IDZIE! I na Kaliskiej tez sie ruszylo ...nareszcie  (Przeczytany 9077 razy)
ok333
Dyrektor
Długość toru:: 596 m

W terenie W terenie

« : 09 Marca 2006, 23:25:26 »
0

Nareszcie , po ponad 2 latach udalo mi sie skupic  ok. 12 - 15 Milosnikow Kolei  - mniej lub bardziej aktywnych , ale  s o l i d n y c h . Robilismy rozne przymiarki lokalowe, az tu nagle Zarzad SKPL byl tak laskawy i sprawil nam  OLBRZYMIA NIESPODZIANKE  w postaci lokaliku na stacji  OPATOWEK  WASKOTOROWY . CIASNY  ALE  WLASNY !!!  Chichot  Chichot  Chichot I to raptem 10 m do zapadni transporterowej  i 70 m do zelektryfikowanej  ,,14 '' albo Drogi Zelaznej Warszawsko - Kaliskiej. Narazie dzialamy pod szyldem ,,Klub Milosnikow Kolei SKPL - KALISZ '', do chwili uzyskania odpowiedniej liczby pelnoletnich czlonkow tak , abysmy mogli sie zarejestrowac. Czas jest nam potrzebny takze by  uzbierac troche grosza na oplaty i biezace potrzeby. Roboty przed nami wiele , a doswiadczenie niewielkie. Zdaje sobie sprawe , ze na kazdej Kolei  ,,ciasnotorowej '' brakuje rak do pracy , lecz jestem przekonany , ze moge liczyc na Wasza pomac w postaci RAD i podpowiedzi .Brakuje nam wszystkiego  , oprocz zapalu i energii. Sadze jednak , ze korzysci beda obopolne zarawno dla SKPL-u ,  jak i dla nas - wolontariuszy. Licze , ze uda nam sie pozyskac kolejnych MK-ow z okolic Kalisza , Turku  i miejscowosci lezacych na szlaku Kalisko - Tureckiej Kolei Mniejszych Predkosci.

Tak mi dopomoz BOG.

Pozdrawiam

&y Ma2siak / ok333/

PS. Jak zwykle prosba do Klanu P. o pomoc w umieszczeniu fot. Dzieki Bartku.

http://members.lycos.co.uk/krysinskid/Opatowek/Op-wask.jpg

Ratujmy Koleje Waskotorowe  !!!
-----------------------------------------------
,, Najlatwiej niszczyc .
   Trudno zachowac to , co warte zachowania.''
Wislawa Szymborska
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 10 Marca 2006, 08:06:25 »
0

Fotki

Lxd2 - 289 gotowy ... autor mAti Skotowski - ,, i jeszcze jedno spojrzenie na nasze okno (to z prawej)

Ob.001 autor Mateusz Skotowski , Sabat okularnikow na ...wlasnym.

WKKDrez 102 - autor A.Matusiak spojrzenie na Klub z innej strony...

P 5133 - autor A.Matusiak - ,,te otwarte drzwi po lewej wioda do nas...

Pozdrawiam i Życzę Powodzenia !!

ok333
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 19 Marca 2006, 12:40:20 »
0

Dzieki Bartku za wsparcie .Jak widac na fotach ... czeka nas niezla harowka.Najpierw malowanie siedziby , potem walka z trawskiem  na paru hektarach .Mamy prawie tyle ha co poslanka Pegieer Chichot  Szef obiecal kose spalinowa i srodki chemiczne.Moze wiecie , gdzie mozna wypozyczuc waskotorowego CHOT-a ? Farbe dostaniemy i pape na dach..Tylko kruszywa ci u nas dostatek  Chichot ,jak u Jagielly ,,mieczow''. Na stacji mieszkaja 4 rodziny ,,kolejarskie'' , ktore dogladaja wszystkich obiektow. Zulerii ( odpukac , puk,puk) narazie nie mamy . Zaprzyjazniamy sie z obsluga nastawni Op i Op1, do ktorych mamy po ok.0,5 km odleglosci. Bylismy juz na Wn (Kalisz Winiary) do Radliczyc wybieramy sie w najblizszym czasie.

Pozdrawiamy z ...

Kalisko - Tureckiej Kolei Waskotorowej.

ok333

,, Najlatwiej niszczyc .
Wislawa Szymborska
Kaliszanin
Czytelnik

Długość toru:: 4 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 19 Marca 2006, 13:22:45 »
0

Tak ruszymy z kopytka jak sie tylko ciepło zrobi malowanie, sprzatanie no jest sporo roboty ale DAMY RADE i jeszcze pare hektorów trawska to wycięcia to bedzie jazda konkretna Chichot  Chichot Potem wrzuce pare fotek jeszcze :lol:

P.S
Ja jak zawsze poszkodowany nie ma mnie na fotce  

Pozdr z Ciasnych torów KKD :lol:

Aktywny MK
ok333
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 03 Maja 2006, 15:41:24 »
0

Pelna para odbywaja sie przewozy towarowe na trasie Opatowek - Zelazkow - Zbiersk - Turek i spowrotem . W sobote 29.04 zaobserwowalem ok godz.17.25 z okna ,,kibelka'' relacji Lodz Kal. Poznan Gl. 4 wagony na transporterach  (zdawka ) i 6 wagonow do rozladunku na postojowych , oczekujacych na transport wglab sieci SKPL - KKD.

Z kolei  02 maja odbylismy z Mackidem rekonesans na trasie Russow - Borkow Stary.Od razu zauwazamy usunieta zielona reklame pobliskiego Autogazu i odnowiony sklad oproznionych butelek po napojach  ze sklepiku i porzuconych na nasupie za kozlem. Swieza robota dla wolontariatu ! Ok.150 m dalej pojawil nam sie skansen motoryzacyjny - zabytkowy ,,URAL'' z rejestracja wojskowa i grey-green malowaniu. WOW - fajna sprawa.Dobry bylby do transportu drezyn ! Gdyby nie osiagi  FIVTY-FIVTY czyli 50l / 50 km. Chichot  Ruszamy dalej . Dalej rozpoczyna sie walka przy pomocy sekatora i przedwojennego tasaka z ... takimi kolczastymi krzaczkami   :wink: . Tak przez 1 i 1/2 godziny.Potem gasimy pragnienie Perla z Tych/Tamtych   ...ale juz nie na torze. W najblizszy piatek i sobote ciag dalszy akcji.Zapraszamy niezdecydowanych i gosci ale juz do Opatowka. Russow musi poczekac na Wmc i ciezszy sprzet , gdyz znowu musimy odkopywac tory po agrozabiegach niesfornych rolnikow oraz uzupelniac tor u wylotu wawozu przed Zelazkowem - to po zabiegach wrednych ZLOMIARZY.

Pozdrawiamy z Kaliskich Ciasnych Torow.

ok333 i McKid

,, Najlatwiej niszczyc .
Wislawa Szymborska
Marek Sz
SGKW
*
Długość toru:: 321 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 04 Maja 2006, 18:02:01 »
0

Przy okazji dyskusji o KKD, czy ktoś mi może napisać jaki jest status Ls60 w Opatówku?
ok333
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 04 Maja 2006, 23:45:04 »
0

Kolgo Marku ,

wiesz dobrze ,ze ona jest wlasnoscia TOZKiS Pyskowice i ponoc oddana w uzytkowanie SKPL-u. Nam wolontariuszom nic do tego.Tu sie dogaduja Zarzady tych Organizacji a my cieszymy sie , ze w Opatowku cos jezdzi.
Wiem tylko ,ze mamy ja ,,odpicowac'' i polozyc nowy ,,lakier' . Pogoda zaczyna sprzyjac takim poczynaniom. Cos mi sie obilo o uszy ,ze ma ponoc wracac w Wasze strony. Narazie dbamy o nia jak o wlasna  Chichot
Mam tylko jedna prosbe - tyle czasu wytrzymywaliscie , wytrzymajcie jeszcze troche.

Pozdrawiam majowo.

ok333
-----------------------------------------------------------------------------
SKPL - Klub Milosnikow Kolei Kalisz

,, Najlatwiej niszczyc .
Wislawa Szymborska
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!