grzegorz_sykut
|
 |
« Odpowiedz #20 : 02 Kwietnia 2006, 23:01:16 » |
0
|
A ja mysle ze to kolejny masonski spisek, aby uniemozliwic milosnikom kolejek waskotorowych zakupu nowych lokomotyw....
A tak na powaznie, widocznie takie sa koszta. To ze jeszcze jakis czas temu udalo sie odzyskac jakiegos rumuna czy lydke przed cieciem za male pieniadze i w dobrym stanie to nie znaczy ze jest to wyznacznik ceny lokomotywy.
|
|
|
|
Pozdrawiam
Grzegorz Sykut Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Nadwiślańskiej KW
|
|
|
Rogoz
|
 |
« Odpowiedz #21 : 03 Kwietnia 2006, 11:02:57 » |
0
|
Towar jest wart tyle ile kupujący chce za niego zapłacić.
Na tak wysoką cenę składają m.in następujące czynniki: - mała skala produkcji, mała jej automatyzacja, zakup części w małej ilości - czyli drożej - brak konkurencji na rynku - pewni klienci, którzy nie mogą się bez tych lokomotyw obejść - czyli kopalnie - wysokie koszta maszyn do produkcji, z tego co mi wiadomo to otwory w ramie loka robione są wycinarką laserową - taki towar za granicą kosztuje dużo drożej
|
|
|
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #22 : 03 Kwietnia 2006, 15:01:18 » |
0
|
Marcin mnie nie obchodzi ile ktoś utopił pieniedzy w tym złomie. Mnie obchodzi tylko za ile ten ktoś chce to sprzedać. Jeśli właściciel chce to sprzedać to rzeczywista wartość towaru może być nawet niższa od kosztów produkcji. Towar jest wart tyle ile kupujący chce za niego zapłacić.
Na tak wysoką cenę składają m.in następujące czynniki: - pewni klienci, którzy nie mogą się bez tych lokomotyw obejść - czyli kopalnie O tym właśnie mówie. To klijent tak naprawde decyduje o cenie. Jeśli nie zgodzisz się na najniższą cene klijenta to nigdy nic nie sprzedasz!!
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #23 : 03 Kwietnia 2006, 16:34:07 » |
0
|
A tak na powaznie, widocznie takie sa koszta. To ze jeszcze jakis czas temu udalo sie odzyskac jakiegos rumuna czy lydke przed cieciem za male pieniadze i w dobrym stanie to nie znaczy ze jest to wyznacznik ceny lokomotywy. Dokładnie. Dobrze że wśród nas są jeszcze jacyś trzeźwo myślący. Niestety czasy lokomotyw dostępnych za 7 tysięcy się skończyły. Nawet na Allegro głupiej SM03 już nie znajdziesz poniżej 10 tysięcy, a były przypadki że taka lokomotywa szła za 5-7. To klijent tak naprawde decyduje o cenie. Jeśli nie zgodzisz się na najniższą cene klijenta to nigdy nic nie sprzedasz!!
Nie do końca to jest prawda. O cenie decyduje rynek czyli zbiór klientów i sprzedawców i relacja podaży do popytu. Jeśli Twoje twierdzenie byłoby do końca prawdziwe to powiedz, dlaczego nie rozmawiasz przez telefon za 5 groszy za minutę? Dlaczego Windows kosztuje ponad 400 zł?
|
|
|
|
|
|
|
Kudłaty
Nowicjusz

Długość toru:: 12 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #24 : 03 Kwietnia 2006, 18:33:19 » |
0
|
Jak ktoś ma monopol i produkuje na zamówienie to wątpie żeby nawet przy solidnej negocjacji dużo szedł z ceny. Realia kapitalizmu i wolego rynku z monopolistami.
|
|
|
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #25 : 03 Kwietnia 2006, 23:53:38 » |
0
|
Dlaczego Windows kosztuje ponad 400 zł? W USA oryginalny Windows XP Profesional kosztuje 7$. Jeśli Twoje twierdzenie byłoby do końca prawdziwe to powiedz, dlaczego nie rozmawiasz przez telefon za 5 groszy za minutę? Pomyślcie logicznie. Płace za telefon tyle ile płace bo się na to zgadzam. Jeśli się nie zgodze to nie będe gadał przez telefon a operator znajdzie innego klijenta, który się zgodzi na taką cene. Gdyby jednak nie znalazł nikogo innego to musiał by przystać na moją cene albo zrezygnowac ze świadczenia usług.
|
|
|
|
|
|
|
andy
|
 |
« Odpowiedz #26 : 04 Kwietnia 2006, 00:40:55 » |
0
|
W USA oryginalny Windows XP Profesional kosztuje 7$.
chyba 70$ Pomyślcie logicznie. Płace za telefon tyle ile płace bo się na to zgadzam. Jeśli się nie zgodze to nie będe gadał przez telefon a operator znajdzie innego klijenta, który się zgodzi na taką cene. Gdyby jednak nie znalazł nikogo innego to musiał by przystać na moją cene albo zrezygnowac ze świadczenia usług.
Nie sądzę. Zakład energetyczny na prawie 200% marży - czy zrezygnuje z prądu ? - Nie ! A pewien monopolista telekomunikacyjny ceny ma zaporowe - a ludzie i tak korzystają... Jeśli wykonie danego wyrobu kosztuje np. 200 kzł, to nie sprzedam go za 50 kzł... Przy seryjnej produkcji lokomotywka pewnie kosztowała by nawet ok. 200 kzł lub mniej ... a prodkcja jednostkowa niestety do tanich nie należy ... [/quote]
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #27 : 04 Kwietnia 2006, 08:24:50 » |
0
|
Na świecie są do tej pory produkowane lokomotywy wąskotorowe, proszę spojrzeć tutaj: http://www.alankeef.co.uk/index.htmlOdpowiednikiem lokomotywy z Brzeska będzie tak mniejwięcej angielska K.80... cen na stronie nie podają, ale skoro używana nieczynna lokomotywka akumulatorowa kosztuje 2500 funtów, to myślę, że koszt zamówienie nowej byłby porównywalny z tą z Brzeska...
|
|
|
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #28 : 04 Kwietnia 2006, 12:37:23 » |
0
|
chyba 70$ A własnie że 7$ :!: :!: Nie sądzę. Zakład energetyczny na prawie 200% marży - czy zrezygnuje z prądu ? - Nie !
A pewien monopolista telekomunikacyjny ceny ma zaporowe - a ludzie i tak korzystają... Widzę że nie rozumiesz o czym ja mówie. Przecież potwierdzasz to o czym napisałem. Jeśli wykonie danego wyrobu kosztuje np. 200 kzł, to nie sprzedam go za 50 kzł... Jeśli nikt nie zechce kupić tego nawet 100 kzł to może będziesz musiał sprzedać to za 50 kzł. Chyba że nie chcesz tego sprzedać.
|
|
|
|
|
|
|
kalito
|
 |
« Odpowiedz #29 : 04 Kwietnia 2006, 12:47:57 » |
0
|
chyba 70$ A własnie że 7$ :!: :!: Oto cennik z amazona: http://tinyurl.com/rbdqvPrzemek nie ma miejsca na ziemi, w ktorym kupisz windowsa za 7$. Chyba, ze na stadionie. Pozdrawiam
|
|
|
|
Pozdrawiam Kalito Piszę w miarę poprawnie po polsku.
|
|
|
Kudłaty
Nowicjusz

Długość toru:: 12 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #30 : 04 Kwietnia 2006, 14:46:01 » |
0
|
Ten zakład nie utzrymuję sie wyłącznie z produkcji lokomotyw. To jest raczej dodatek do oferty z którego można skorzystać za 400 tys. Nie masz takiej sumki trudno zakład Ci nie wyprodukuje, a ty się bedziesz musiał obejść smakiem i nie ma co tu pisac że jak nie dasz za coś tyle kasy to od razu zejdą z ceny, bo w tym wypadku to się nie sprawdzi.
A zastanawia mnie jedno czy duzo wydajniejsza i tańsza w eksploatacji może być taka nowa lokomotywa.
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #31 : 04 Kwietnia 2006, 15:09:07 » |
0
|
A zastanawia mnie jedno czy duzo wydajniejsza i tańsza w eksploatacji może być taka nowa lokomotywa. Mnie też to ciekawi. Czy Kolega który sprawdził cenę, może wyciągnąć jakiś arkusz z danymi technicznymi?
|
|
|
|
|
|
|
|
fidzio
Gość
|
 |
« Odpowiedz #33 : 04 Kwietnia 2006, 20:22:07 » |
0
|
No jest to o czym już mówiłem  Czyli: Silnik SW-266 ANDORIA (LEYLAND) 4-ro cylindrowy wysokoprężny - wspominałem o nim parę postów wcześniej Obroty znamionowe : 2400 obr/min Moc : 57kW Zużycie paliwa 185 g / kWh Przekładnia : Hydrauliczny zmiennik momentu typu PH1-300.1 Wyeliminowano sprzęgło cierne. Jednym słowem jest to nowa lokomotywa z przekładnią hydrauliczną, w tym wypadku reguluje się jedynie kierunek jazdy. Ten zmiennik stosowany jest często w innych maszynach budowlanych i drogowych. Taka WLs50 na PKP miałaby już oznaczenie Ld2 Tutaj wrzucam linki do opisu producenta tej przekładni: http://www.zhs.com.pl/zhs1_v3_1_pl_prezentacja_ph1.301_img02136134850a.jpghttp://www.zhs.com.pl/zhs1_v3_1_pl_prezentacja_ph1.301_img02136134850b.jpgVmax=17,3 km/h Dodatkowe zmiany w porownaniu do Wls50: -hamulec pneumatyczny -syrena uruchamiana za pomocą sprężonego powietrza -zamknięta budka maszynisty -piasecznica uruchamiana za pomocą sprężonego powietrza -ogrzewanie budki maszynisty Jak ktoś ma jakies pytanka jescze chętnie odpowiem.
|
|
|
|
|
|
|
fidzio
Gość
|
 |
« Odpowiedz #34 : 04 Kwietnia 2006, 20:39:33 » |
0
|
Więc policzmy ile naprawdę jest warta WLP-50: (budujemy sami) zaokrąglam w górę Wls50 trup : 5000 PLN Silnik ten o którym już wspomniałem zresztą : 8000 PLN Armatura hamulcowa : 5000 PLN Toczenie/Napawanie zestawów kołowych : 500 zł / zestaw = 1000 PLN Panewki wiązarowe / osiowe : ok 1500 PLN Inst. elektryczna : ok 2000 PLN Klocki hamulcowe : 4 x 80 PLN Ceny na postawie rozeznania własnego. Brakuje przekładni (nie wiem ile ona kosztuje) i pierdół na razie jest prawie 30k PLN wychodzi na to, że przekładnia i roboczna jest warte pikuś 370 koła  Prosze zauważyć ze nie buduję lokomotywy od nowa tylko modernizuje trupa
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #35 : 04 Kwietnia 2006, 21:12:06 » |
0
|
Modernizacja trupa a nowa Wlp50 to są odrębne bajki bo jak zauważyliście nowa Wlp50 ma inną ostoję - zewnętrzną, oraz turbodoładowanie a zatem moc 100KM (75kW) To co policzyłeś to koszt modernizacji do Wls50-M3
|
|
|
|
|
|
|
fidzio
Gość
|
 |
« Odpowiedz #36 : 04 Kwietnia 2006, 21:30:09 » |
0
|
Modernizacja trupa a nowa Wlp50 to są odrębne bajki bo jak zauważyliście nowa Wlp50 ma inną ostoję - zewnętrzną, oraz turbodoładowanie a zatem moc 100KM (75kW) To co policzyłeś to koszt modernizacji do Wls50-M3 AD1.Nie chce kwestionować twoich informacji ale ZTCW to SW-266 nie występował w wesji turbodoładowanej tylko z inną głowica i inna pompą wtryskową. AD2. Zgadza sie to jest modernizacja do Wls50-M3 ale nowa ostoja to nie statek , nie oszukujmy sie każde średnie zakłady metalowe taką wykonają i nie sądze zeby kosztowała tyle ile brakuje nam do 400 koła
|
|
|
|
|
|
|
fidzio
Gość
|
 |
« Odpowiedz #37 : 05 Kwietnia 2006, 08:19:23 » |
0
|
Gadam sam ze sobą  Ale przypomniało mi sie ze w zeszłym roku Bogdanka chciała sprzedać właśnie WLs50-M3 na tor 900 mm za 4500 PLN - chętnych nie było  Zresztą po co wydawać 400k za 30k można kupić Wls50-M3 to to samo a nawet może i lepsze:P Lokomotywaka WLS50-M3 070 5,000 mh 30,000 zl. Miejsce postoju Mysłowice Rok prod: 1998 Oferent PLACMAT Sp. z o.o. : placmat@onet.pl, tel. (32)3175172 Dane techniczne Prześwit toru- 600mm Sinik- SW266(54kW) Przekł.hydrokin.-PH-1.300 Masa własna- 7,5t Sprawna technicznie, pełna dokumentacja P.S Jakby ktoś chciał kupić SW-266 to można tutaj : http://tiny.pl/ghtn 
|
|
|
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #38 : 05 Kwietnia 2006, 13:06:58 » |
0
|
Zresztą po co wydawać 400k za 30k można kupić Wls50-M3 to to samo a nawet może i lepsze:P Zgadzam się z tobą!! Jak mówie że ci co kupują za 400kzł to frajerzy to mi nie wierzycie. To przez tych frajerów Wlp50 tyle kosztuje. A zmodernizowana Wls50-M3 jest prześliczna.
|
|
|
|
|
|
|
fidzio
Gość
|
 |
« Odpowiedz #39 : 05 Kwietnia 2006, 15:23:11 » |
0
|
A zmodernizowana Wls50-M3 jest prześliczna.
A ja zgodze się z Tobą  Bo WLP50 do w przeciwieństwie do Wls50-M3 do najpiękniejszych nie należy 
|
|
|
|
|
|
|
|