Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 12:28:21 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Przejazdy w sezonie 2006  (Przeczytany 15543 razy)
PkL
Mechanik
Długość toru:: 187 m

W terenie W terenie

« : 07 Maja 2006, 19:23:01 »
0

Witam,
Planowałem ostatnio przejażdżkę z moją lepszą połówką do Lipia, i niemile się zaskoczyłem widząc informację "Od 11 czerwca nasze pociągi rozkładowe kursują w niedziele i święta." Szkoda że kolejka nie kursuje już w maju. Robiłem rozeznanie wśród swoich znajomych, a nawet rodziny, i wszyscy nie mogą doczekać się kursów  :twisted:  Czy oprócz kursów na zamówienie jest możliwość zamówienia przejazdu drezyną? Ile osób może w miarę wygodnie podróżować drezyną? Jaki byłby ewentualny koszt? Czy w tym sezonie będą dostępne przejazdy na odcinku za Lipiem, a jeśli tak, to w jakiej cenie?
Z góry dzięki za info

Pozdrawiam
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1038 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 08 Maja 2006, 09:34:52 »
0

Cytat: "PkL"
Witam,
Planowałem ostatnio przejażdżkę z moją lepszą połówką do Lipia, i niemile się zaskoczyłem widząc informację "Od 11 czerwca nasze pociągi rozkładowe kursują w niedziele i święta." Szkoda że kolejka nie kursuje już w maju. Robiłem rozeznanie wśród swoich znajomych, a nawet rodziny, i wszyscy nie mogą doczekać się kursów  :twisted:  Czy oprócz kursów na zamówienie jest możliwość zamówienia przejazdu drezyną? Ile osób może w miarę wygodnie podróżować drezyną? Jaki byłby ewentualny koszt? Czy w tym sezonie będą dostępne przejazdy na odcinku za Lipiem, a jeśli tak, to w jakiej cenie?
Z góry dzięki za info

Na chwilę obecną możemy zaoferować w każdą Niedzielę przejażdżki drezyną na odcinku Iłża-Błaziny.
Szczegóły: http://www.ilza.info/index.php?NR=220&ONE_N=361&OD=0&POD=
gerardcool
Nowicjusz
*
Długość toru:: 11 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 08 Maja 2006, 15:34:42 »
0

W jakims artykule o turnieju rycerskim, do którego link można znaleźć na forum przeczytałęm, że od lipca kolejka bedzie jeżdzić od iłży do marcul, a co ze starachowicami?? czy pozostaje kursowanie? i jak z planami połączenia starachowic z iłżżą?

pozdrawiam miłośników kolejki[/url]
Rogoz
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 08 Maja 2006, 15:39:23 »
0

Cytat: "gerardcool"
W jakims artykule o turnieju rycerskim, do którego link można znaleźć na forum przeczytałęm, że od lipca kolejka bedzie jeżdzić od iłży do marcul, a co ze starachowicami?? czy pozostaje kursowanie? i jak z planami połączenia starachowic z iłżżą?

pozdrawiam miłośników kolejki[/url]

Zgodnie z informacją na stronie FPKW termin uruchomienia kursów pasazęrskiech to 11 czerwca.

Odnośnie planów połączenie Starachowic z Iłżą to pozostaną tylko planami jeżeli nie będzie na to środków finasowych na zakup materiaów torowych i ludzi który to zrobią.
Rogoz
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 08 Maja 2006, 15:48:29 »
0

Ile osób może w miarę wygodnie podróżować drezyną? Jaki byłby ewentualny koszt?

Przejazdy drezyną kiwajką odbywają się w każdą niedzielę na odcinku Iłża-Błaziny (ok. 4kmw obie strony). Drezyną może podróżować wygodnie do 6-ciu osób.

Ceny przejazdu:
Dzieci do lat 5: bezpłatnie
Dzieci i młodzież od 5 do 18 lat: 2zł
Powyżej 18 lat: 3zł

Rezerwowacja miejsc na przejazd pod numerami:
509 62 18 06, 609 97 03 15
Kiwajka będzie dostępna od godz. 10:00 do 18:00

Szczegóły: http://www.ilza.info/index.php?NR=220&ONE_N=361&OD=0&POD=

Czy w tym sezonie będą dostępne przejazdy na odcinku za Lipiem, a jeśli tak, to w jakiej cenie?
Z góry dzięki za info

Przejazdy pociągiem na odcinku Lipie-koniec szlaku będą się odbywać najprawdopobniej wyłącznie na zamówienie.
PkL
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 08 Maja 2006, 16:46:24 »
0

Cytat: "Rogoz"
Przejazdy pociągiem na odcinku Lipie-koniec szlaku będą się odbywać najprawdopobniej wyłącznie na zamówienie.

A czy będzie możliwość przejazdów drezynowych na trasie Lipie - koniec szlaku, tak jak to było w tamtym sezonie?

Pozdrawiam
Rogoz
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 08 Maja 2006, 16:58:47 »
0

A czy będzie możliwość przejazdów drezynowych na trasie Lipie - koniec szlaku, tak jak to było w tamtym sezonie?

O ile będziemy mieli drugą drezyną to tak. Na chwilę obecną jednak się na to nie zanosi.
PkL
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 10 Maja 2006, 12:59:44 »
0

Myślę że nadaje się do nazwy topica...
09.05.2006 Stanowisko Zarządu Fundacji w związku z sytuacją na Starachowickiej Kolei Wąskotorowej.

Fundacja Polskich Kolei Wąskotorowych działając dla dobra Kolejki Starachowickiej w 2001 r. rozpoczęła współpracę z Powiatem, dzięki czemu Powiat przejął ją bez kosztów od PKP. Fundacja na własny koszt doprowadziła do odbudowy 5-kilometrowego odcinka kolei do Lipia oraz sprowadziła tabor do przewozu pasażerów. Dzięki temu Powiat, nie wydając ani złotówki, otrzymał czynną atrakcję turystyczną cieszącą się coraz większą popularnością.

FPKW jest organizacją pożytku publicznego i opiera się na pracy wolontariuszy, entuzjastów poświęcających dla kolejki swój wolny czas. Nikt nie pobiera wynagrodzeń, nie są zwracane koszty pracy, dojazdów itp. Fundusze FPKW pochodzą ze środków prywatnych i darowizn a od czasu uruchomienia pociągów turystycznych także z biletów. Oczywiście komercyjne przedsiębiorstwo zapewne wykonałoby prace na kolejce Starachowickiej lepiej i szybciej. Problem w tym, że żadna firma nie podjęła się takiego zadania, bo nie jest to opłacalne finansowo.

Obecnie Powiat zgłasza niezadowolenie z prac Fundacji, podnosząc przede wszystkim kwestię nieodbudowania całej linii do Iłży. Podkreślić należy, że przed zaangażowaniem Fundacji w ratowanie kolejki rozkradziono ponad 4 km torowiska w lasach. Aby to odtworzyć konieczna jest milionowa inwestycja. Dlatego od początku w umowie FPKW z Powiatem zapisano to jako warunkową deklarację celu, której realizacja była zależna od pozyskania zewnętrznych środków pomocowych. Warto tu dodać, że FPKW nie będąc właścicielem nieruchomości nie może pozyskać na nie środków z funduszy Unii Europejskiej, czego Powiat jest świadomy.

W marcu 2006 roku Fundacja otrzymała od Powiatu pismo o wypowiedzeniu umowy. Nasze późniejsze rozmowy świadczą o tym, że obie strony mają zamiar nadal współpracować ze sobą, jednak na nowych warunkach. Fundacja w dobrej wierze przygotowuje się do tegorocznego sezonu: na przewozy pasażerów została już wykupiona polisa ubezpieczeniowa, na ukończeniu są także prace konserwacyjne przy taborze. Jednak do dziś Powiat nie przedstawił nawet propozycji nowej umowy określającej współpracę z Fundacją. W tej sytuacji do czasu podpisania takiej umowy Fundacja nie może rozpocząć kursów pociągów turystycznych.

Z tego powodu sezon turystyczny na Kolei Starachowickiej rozpocznie się w tym roku z opóźnieniem. Jak dużym? To zależy tylko od Powiatu, Fundacja od początku deklaruje ze swej strony dobrą wolę.

źródło: http://fpkw.pl/www.php?idSekcji=9

Moja opinia: Żenada  :?  Nie rozumiem, jak Powiat może robić problemy kolejce, która jak najlepiej funkcjonuje  :?:

Pozdrawiam
Rogoz
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 10 Maja 2006, 13:04:00 »
0

Moja opinia: Żenada  :?  Nie rozumiem, jak Powiat może robić problemy kolejce, która jak najlepiej funkcjonuje  :?:

Część informacji zawartych w oświadczeniu mija się z prawdą, w szczególności te, że Powiat robi problemy.
A wracająć do sedna sprawy to gdzie kolega widział tą doskonale funkcjonującą kolejkę? Bo ja w tym roku nie widziałem.
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #9 : 10 Maja 2006, 13:12:23 »
0

Oj Pkl, Pkl, chłopie....
Siedzisz na miejscu w Starachowicach, mógłbyś się spotkać, pomóc, posłuchać co w trawie piszczy, a nie wypisywać bzdury. Żenada - i owszem, Twoja opinia. Wpadnij w którąś sobotę, pomóż przy pracach, zobaczysz, jak to jest NAPRAWDĘ.

Pozdrawiam Cię i zapraszam

Marcin
PkL
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 10 Maja 2006, 13:47:45 »
0

Cytat: "Rogoz"
Część informacji zawartych w oświadczeniu mija się z prawdą, w szczególności te, że Powiat robi problemy.

Tak więc wycofuję swoją "opinię"... Szkoda że oświadczenie umieszczone na oficjalnej stronie mija się częsciowo z prawdą  :?
Cytat: "Marcin Przybysz"
Siedzisz na miejscu w Starachowicach, mógłbyś się spotkać

Chciałbym... ale jak pewnie zauważyłeś, nie widziano mnie na kolejce prawie rok  :?  I bynajmniej, nie z własnej woli... Cóż, zdrowie nie sługa  :?  Jeśli tylko będę mógł, skorzystam z zaproszenia i zamelduję się w którąś sobotę na kolejce.

Pozdrawiam

Pozdrawiam
Rogoz
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 10 Maja 2006, 13:54:36 »
0

Jeśli tylko będę mógł, skorzystam z zaproszenia i zamelduję się w którąś sobotę na kolejce.

No to zapraszam w najbliższy piątek i sobotę. Daj znać w jakich godzinach przybędziesz
PkL
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 10 Maja 2006, 14:14:55 »
0

Najblizszy piątek niestety odpada. Sobota - od rana 8~9 do 12~13, niestety dluzej nie mogę...

Pozdrawiam

Pozdrawiam
Rogoz
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 10 Maja 2006, 14:16:22 »
0

Najblizszy piątek niestety odpada. Sobota - od rana 8~9 do 12~13, niestety dluzej nie mogę...

Pozdrawiam

Oczekujemy waści. Pracy dla nikogo nie zabraknie, zarówno dla torowców jak i dla taborowców :-)
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 10 Maja 2006, 22:30:42 »
0

Co do pracy przy kolejce, to zapraszam nie tylko w soboty. Jak ktoś ma czas i ochotę to proszę zgłosić na PW a zorganizuję prace.
PkL
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 13 Maja 2006, 09:55:12 »
0

Byłem na kolejce od 8.40 do 9.50. Szkoda że nikogo nie było (oprócz "panów od koparek") :?  Liczę na inne prace w najbliższym czasie, z chęcią się pojawię, bo widziałem, że jest dużo do zrobienia  

Pozdrawiam

Pozdrawiam
fidzio
Gość
« Odpowiedz #16 : 13 Maja 2006, 18:39:18 »
0

Trzeba było wpaść póżniej bo robilismy troche przy "Pszczółce"
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #17 : 14 Maja 2006, 00:19:28 »
0

Tak jak pisałem, prace "ustawiane" są do wolnego czasu wolontariuszy, dziś zaczęły się około 10 a skończyły o 20:30. We wtorek mają być siedzenia do wagonu, będzie praca przy ich przykręcaniu. Zgłoszenia zainteresowanych na telefon.
PkL
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #18 : 18 Maja 2006, 14:40:52 »
0

Witam ponownie
Tym razem z czystej ciekawości - słyszałem dzis sygnał kolejki w okolicach ul.Górnej, czyli prosty wniosek że był to kurs. Czy to kurs na zamówienie czy może kurs roboczy? I czy w tą sobotę będą jakieś prace czy może w związku z pozostaniem FPKW na SKW, nie spotkam w sobotę na kolejce nikogo?

Pozdrawiam
Rogoz
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #19 : 18 Maja 2006, 14:59:20 »
0

Witam ponownie
Tym razem z czystej ciekawości - słyszałem dzis sygnał kolejki w okolicach ul.Górnej, czyli prosty wniosek że był to kurs. Czy to kurs na zamówienie czy może kurs roboczy? I czy w tą sobotę będą jakieś prace czy może w związku z pozostaniem FPKW na SKW, nie spotkam w sobotę na kolejce nikogo?

Z tego co mi wiadomo to był pociąg roboczy.

Odnośnie soboty to na pewno rano zastaniesz część ekipy na Wielkim Piecu zajętych remontem lokomotywy WL-50. Zapraszmy do pomocy.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!