Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 12:31:04 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ZARZĄD FPKW WPROWADZA OPINIĘ PUBLICZNĄ W BŁĄD  (Przeczytany 6799 razy)
DD
Nowicjusz
*
Długość toru:: 18 m

W terenie W terenie

« : 10 Maja 2006, 18:03:37 »
0

Na stronie FPKW ukazało się stanowisko Zarządu Fundacji zawierające szereg nieprawdziwych informacji, wprowadzających w błąd opinię publiczną.
1. Kwestia nieodbudowania linii na całym odcinku była przedmiotem rozmów Powiatu i FPKW w dniu 4 stycznia 2006r. W toku dyskusji przedstawiciele Zarządu Fundacji przyznali, że Fundacja nie jest w stanie odbudować całego odcinka Starachowice - Iłża. Nie posiada też środków finansowych niezbędnych do aplikowania o środki Unii Europejskiej (protokół ze spotkania podpisany przez obydwie strony do udostępnienia).
2.Powiat zaproponował, że skoro umowa zawarta w styczniu 2003r. jest niewykonalna należy ją rozwiązać a w jej miejsce zawrzeć umowę z FPKW na prowadzenie ruchu i utrzymanie w sprawności technicznej drożnego torowiska oraz taboru. Ciężar odbudowy kolei i pozyskania środków zewnętrznych musiałyby przejąć na siebie Powiat Starachowicki i Miasto Iłża. Powiat przygotował w tym zakresie podkłady geodezyjne oraz uzyskał decyzję o lokalizacji inwestycji celu publicznego, czyli dokumenty niezbędne do opracowania dokumentacji technicznej i uzyskania wymaganego prawem pozwolenia na budowę. Zadanie to powinna wykonać zgodnie z umową FPKW. Koszty poniósł Powiat.
3. Powiat zabezpiecza sukcesywnie tabor przekazany przez PKP, gdyż poszczególni zarządcy stacji kolejowych, na których parkuje chcą go zostawić na pastwę losu np. wystawiając z lokomotywowni. Na koszt Powiatu przewieziono z Pleszewa lokomotywę WLS 180 i jest ona remontowana. Trwa także remont wagonu rumuńskiego pozyskanego przez Powiat od Kolei z Jędrzejowa. Tabor ten Powiat chce przekazać w użyczenie operatorowi czyli FPKW. Czy to świadczy o złej woli Powiatu?
3.Umowa z 2003r. nie została rozwiązana - nie ma tym samym żadnych przeszkód formalnych aby rozpocząć ruch kolejowy na trasie Starachowice - Lipie. Powiat jest poważnie zaniepokojony faktem, iż kolejka nie ruszyła 1 maja br. na trasę. Wg naszej wiedzy powody opóźnienia związane są z tym, iż dotychczas używany tabor jest niesprawny i nie został przygotowany do jazdy przez FPKW (lokomotywa ma zdemontowane wiązary, podobno dorabiane są panewki). Nic więc w tym zakresie nie zależy od Powiatu.
4. Fundacji przekazano faktycznie projekt porozumienia rozwiązującego umowę z 2003r. do wyrażenia opinii o jej treści. Przygotowywany jest projekt nowej umowy na prowadzenie ruchu i bieżące utrzymanie torowiska oraz taboru w sprawności technicznej. Po uzgodnieniu treści tych dokumentów zostałyby one podpisane jednocześnie - co uzgodniłem z Prezesem Fundacji wiele dni temu.
5. Powiat docenia rolę FPKW i wolontariuszy w dotychczasowych pracach na rzecz kolei. Sądzę, że jeżeli Prezes FPKW prowadzi rozmowy w sprawie kolei to czyni to na podstawie upoważnienia pozostałych członków Zarządu oraz zapoznaje Zarząd z treścią tychże rozmów.

Dariusz Dąbrowski
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #1 : 10 Maja 2006, 22:16:50 »
0

Pytanie moje: czy mozna to uznac za oficjalne stanowisko powiatu? Nigdzie nie ma podpisu, nie wiadomo kto jest autorem slow. Podpis "DD" jest dosc enigmatyczny, trzeba przyznac

Dla niezorientowanych: Oficjalne stanowisko FPKW zwiazane z wypowiedzeniem umowy przez Powiat znajduje sie pod adresem: http://www.fpkw.pl/www.php?idSekcji=9

pozdrawiam

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
PkL
Mechanik
Długość toru:: 187 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 10 Maja 2006, 22:47:23 »
0

DD - z tego co wiem, to Dariusz Dąbrowski, człowiek z powiatu zajmujący się takimi sprawami jak kolejka. Autentyczność wypowiedzi, jak i użytkowika można poznać po tym, iż otrzymał on rangę Kolejarz starachowicki i ma dostęp do "spraw wewnętrznych", tak więc ktoś z administratorów potwierdza jego autentyczność.

Pozdrawiam
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 10 Maja 2006, 23:01:00 »
0

Z tego co przeczytałem w oświadczeniu FPKW, nigdzie nie doczytałem się stwierdzenia o złej woli Powiatu. Jedynie tego, że Fundacja czeka na kroki ze strony Powiatu, a w szczególnści na projekt nowego porozumienia, uwzględniającego napotkane problemy. Tak więc tytuł niniejszego wątku uważam za napisany nieco na wyrost.
Jeśli dorośli ludzie chcą się dogadać, a mniemam, że chcą, nie używają języka agresji, no chyba, że tworzą właśnie koalicję rządową...

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #4 : 11 Maja 2006, 01:23:33 »
+1

Czasem trzeba umieć Piottr czytac między wierszami. Stanowisko FPKW ewidentenie przekłamuje pewne kwestie (remont taboru, wzrost zainteresowania SKW, dotacje UE) i zwala wszystko na Powiat co jest wierutną bzdurą !!!!!!
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 11 Maja 2006, 07:34:54 »
0

Czytanie między wierszami to ulubiona domena pewnej grupy medialnej, z pewnego miasta, które do niedawna słynęło wyłącznie z pierników... Myślę, że nie warto się zniżać do takiego poziomu.

Zacytuję wilka:
- A Ty zając znowu bez czapki chodzisz? No to masz wpier***.

Jak ktoś chce się czegoś złego dopatrzeć to się zawsze dopatrzy.

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
PkL
Mechanik
Długość toru:: 187 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 11 Maja 2006, 08:10:09 »
0

Spokojnie...
Cytat: "fpkw.pl"
Jednak do dziś Powiat nie przedstawił nawet propozycji nowej umowy określającej współpracę z Fundacją. W tej sytuacji do czasu podpisania takiej umowy Fundacja nie może rozpocząć kursów pociągów turystycznych.

Z tego powodu sezon turystyczny na Kolei Starachowickiej rozpocznie się w tym roku z opóźnieniem. Jak dużym? To zależy tylko od Powiatu, Fundacja od początku deklaruje ze swej strony dobrą wolę.

Cytat: "DD"
Umowa z 2003r. nie została rozwiązana - nie ma tym samym żadnych przeszkód formalnych aby rozpocząć ruch kolejowy na trasie Starachowice - Lipie. Powiat jest poważnie zaniepokojony faktem, iż kolejka nie ruszyła 1 maja br. na trasę. Wg naszej wiedzy powody opóźnienia związane są z tym, iż dotychczas używany tabor jest niesprawny i nie został przygotowany do jazdy przez FPKW (lokomotywa ma zdemontowane wiązary, podobno dorabiane są panewki).

Piottrze, porównaj powyższe fragmenty. Czy aby na pewno FPKW nie przerzuca nieco winy na Powiat?

Pozdrawiam
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 11 Maja 2006, 08:23:28 »
0

Cytat: "Piottr_tt"
Z tego co przeczytałem w oświadczeniu FPKW, nigdzie nie doczytałem się stwierdzenia o złej woli Powiatu. Jedynie tego, że Fundacja czeka na kroki ze strony Powiatu, a w szczególnści na projekt nowego porozumienia, uwzględniającego napotkane problemy. Tak więc tytuł niniejszego wątku uważam za napisany nieco na wyrost.
Jeśli dorośli ludzie chcą się dogadać, a mniemam, że chcą, nie używają języka agresji, no chyba, że tworzą właśnie koalicję rządową...

Też się tego - literalnie - nie doczytałem. Ale odczułem - choć jestem "mniej więcej" w temacie.
Zobacz jak zareagowały osoby na oświadczenie Zarządu Fundacji, które nie są zorientowane w tych sprawach, na pmk i kilka postów wyżej (PkL).
Też ich przyrównasz do pewnej grupy medialnej?

To zależy tylko od Powiatu, Fundacja od początku deklaruje ze swej strony dobrą wolę. a "nic się nie dzieje", więc kto ma złą wolę?
I skoro
W marcu 2006 roku Fundacja otrzymała od Powiatu pismo o wypowiedzeniu umowy. (...) Jednak do dziś Powiat nie przedstawił nawet propozycji nowej umowy określającej współpracę z Fundacją. W tej sytuacji do czasu podpisania takiej umowy Fundacja nie może rozpocząć kursów pociągów turystycznych. ,
ale
Umowa z 2003r. nie została rozwiązana - nie ma tym samym żadnych przeszkód formalnych aby rozpocząć ruch kolejowy na trasie Starachowice - Lipie. (...) Wg naszej wiedzy powody opóźnienia związane są z tym, iż dotychczas używany tabor jest niesprawny i nie został przygotowany do jazdy,
to niestety "opinia publiczna zostaje wprowadzona w błąd".

dopisek: o i widzę, że się prawie powtórzyłem...
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!