|
Bernard
Młotkowy

Długość toru:: 86 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #1 : 20 Czerwca 2006, 16:33:46 » |
0
|
Był obszerny artykuł w Świecie Kolei na temat historii tej kolejki.
|
|
|
|
"Jutro to dziś, tyle, że jutro" 81'
|
|
|
Filip
Czytelnik
Długość toru:: 8 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #2 : 20 Czerwca 2006, 17:16:10 » |
0
|
Czy ktoś mógłby udostępnić skany ?
|
|
|
|
|
|
|
kamicz
SGKW

Długość toru:: 298 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #3 : 21 Czerwca 2006, 15:44:16 » |
0
|
Jakieś 10 m-cy temu lok(lub kilka) i wagony zostały przeznaczone na sprzedaż. Info było podane na stronie zamówień publicznych. Skład ten miał kosztować -dziesiąt tys. zł (nie pamiętam dokładnie ale było to chyba 30 tys. zł). I nik tego nie kupił, przynajmniej info bardzo długo wisiało, a na fotach widać że loki dalej tam stoją i sa w dobym stanie :wink:
|
|
|
|
Pozdrawiam, Kamil Górnośląskie Koleje Wąskotorowe www.sgkw.eu
|
|
|
Ariel Ciechański
|
 |
« Odpowiedz #4 : 21 Czerwca 2006, 16:54:27 » |
0
|
Jakieś 10 m-cy temu lok(lub kilka) i wagony zostały przeznaczone na sprzedaż. Info było podane na stronie zamówień publicznych. Skład ten miał kosztować -dziesiąt tys. zł (nie pamiętam dokładnie ale było to chyba 30 tys. zł). I nik tego nie kupił, przynajmniej info bardzo długo wisiało, a na fotach widać że loki dalej tam stoją i sa w dobym stanie :wink: Ale to chyba chodziło o Ognicę, a nie Hel...
|
|
|
|
Pozdr.<br />CAr.<br /> 
|
|
|
Marcin Przybysz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : 03 Września 2006, 19:11:55 » |
0
|
Albo ja jestem już stary i ślepy, albo gdzies na Kalitowym forum był drugi wątek o Helu, założony przez ludzi związanych z Muzeum Obrony Wybrzeża (coś o chęci prowadzenia ruchu na bocznicy do Portu wojenego???) Pytam, bo siedzę właśnie na Helu, i zamierzam włączyć się w jakoweś akcje tutejsze. Pomóżcie - czy tamten wątek zniknął wraz z namiarami na lokalnych działaczy, czy pomyliłem fora??
Jutro, jak nie zaśpię, piersza porcja fotek - w tym roku zamierzam dokładnie spenetrować całość dostępnych ( i niedostępnych) miejsc związanych z helską kolejką.
|
|
|
|
|
|
|
ok333
|
 |
« Odpowiedz #6 : 03 Września 2006, 19:57:44 » |
0
|
Tu masz na tacy  ,Marcinie : http://www.750mm.pl/forum/viewtopic.php?t=1011Pozdrow moja dziewczyne z Wladka ! Pozdro ik333
|
|
|
|
Ratujmy Koleje Waskotorowe !!! ----------------------------------------------- ,, Najlatwiej niszczyc . Trudno zachowac to , co warte zachowania.'' Wislawa Szymborska
|
|
|
fidzio
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : 03 Września 2006, 20:16:01 » |
0
|
Pozdrow moja dziewczyne z Wladka ! ik333 Ej, ja byłem i mogłem pozdrowić 
|
|
|
|
|
|
|
a cygan
|
 |
« Odpowiedz #8 : 03 Września 2006, 21:33:00 » |
0
|
Hel staje się modny. W czwartek /31.08/ dokonałem penetracji Helu, ale Marcinie nie spotkałem nikogo z kolejkowiczów. Z zazdrością oglądałem zgromadzone wagony na bocznicy i ludzi obierających kosze grzybów. Po torowisku wąskotorówki niestety wędrowałem z "duszą na ramieniu" z uwagi na częste tablice - teren wojskowy. Nie miałem czasu na dokładne zapoznanie się z tym co pozostało, ale przychylam się do sugestii iż na początek warto uruchomić przejazdy drezynowe na odcinku: stacja PKP - wieża obserwacyjna. Nie wiem jaki jest dalszy układ torów, ale może warto zastanowić się nad "trzecią szyną" w torze normalnym od stacji PKP i włączyć się w pozostały układ torów 600 mm. Jeszcze jedna sugestia - może na jakiś czas udało by się wypożyczyć bardzo dobrze zachowany skład wagonów wąskotorowych z muzeum w Kościerzynie /na 600 mm/. A na koniec - wielkie dzięki gospodarzom poszczególnych gmin Helu za piękną trasę rowerową, pokonanie rowerem /składakiem/ całego półwyspu - nawet przy silnym wietrze, nie sprawiało wielkiego kłopotu.
|
|
|
|
|
|
|
Marcin Przybysz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : 04 Września 2006, 19:12:22 » |
0
|
Andrzeju, niech żyje koordynacja.... No ale skąd niby mogliśmy wiedzieć, że jesteśmy w tym samym czasie. 3l (dokładnie) także penetrowałem ten teren. Ok333 - ale namiarów na dziewczę przewidująco nie podałeś :lol: A zresztą żona mnie pilnuje, hihi. Jutro mam zamiar dotrzeć do lokomotywowni wąskotorowej, na mnie nie robią wrażenia tabliczki z zakazami - na Helu wojska jak na lekarstwo, a turyści wszędzie się kręcą. Pozdrawiam i dzięki za pomoc 
|
|
|
|
|
|
|
Waldi
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : 05 Września 2006, 19:22:18 » |
0
|
Jeżeli chcecie szczegółowych informacji o Helu to podaje wam namiary na człowieka który wie wszystko o tym  Jego mail gunboat@tlen.pl albo GG 1794449 T
|
|
|
|
|
|
|
Marek Sz
SGKW

Długość toru:: 321 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #11 : 05 Września 2006, 21:44:24 » |
0
|
A zresztą żona mnie pilnuje, hihi. Jutro mam zamiar dotrzeć do lokomotywowni wąskotorowej, na mnie nie robią wrażenia tabliczki z zakazami - na Helu wojska jak na lekarstwo, a turyści wszędzie się kręcą.
No to mam nadzieję, ze się jakieś foty pojawią. BTW na Helu jest chyba najciekawszy w Polsce zestaw wczasów wagonowych, ale to już kolej trochę szersza od wąskiej. 
|
|
|
|
|
|
|
Marcin Przybysz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : 06 Września 2006, 20:12:20 » |
0
|
fotki poszły - niebawem powinny się pokazać w wątku "Chcemy reaktywować..." w "innych tematach wąskotorowych"
Wczasy wagonowe wzbogaciły się o Warsa - nie wiem czy na stałe, czy na sezon, ale stoi cóś takiego na bocznicy, podłączone chyba do prądu, czyli na dłużej
sfotografić?
|
|
|
|
|
|
|
|
ok333
|
 |
« Odpowiedz #14 : 06 Września 2006, 23:21:18 » |
0
|
Marku , a teraz moze Ty poszperasz w swoich zasobach i wyszukasz dla nas disel loka produkcji Warszawskiej S.A.Budowy Parowozow na 1000mm tor, bo taki jeszcze byl na helskiej waskotorowce na przelomie lat 1937/38( dopiero Niemcy juz jako ,,trofiejny'' przekuli go na 600mm).Tu dodam ,ze zamowienie na dwie lokomotywy spalinowe otrzymaly Zaklady Ostrowieckie w Ostrowcu Sw. , lecz wykonanie powierzyly swojej spolce - corce. MON zaplacil za nie owczesnych 80 000zl (twardych  ), Natomiast na stronie : http://infohel.republika.pl/znalazlem fote tzw, wagonetki do transportu amunicji , chyba produkcji Warsztatow Portowych Marynarki Wojennej w Gdyni. Samatresx artykulu odnosnie waskotorowki helskiej tez jest ciekawa. Pozdrawiam ok333 ----------------------------------- SKPL - Kolej na Olej PS. W tym miejscu chcialbym podziekowac Vallentemu, ze dzieki Jego ,,prowokacji''  my rozwijamy swoja wiedze i zapelniamy tzw biale plamy, mimo czerwonych tablic z napisem ,,Teren wojskowy - Obcym wstep wzbroniony''
|
|
|
|
Ratujmy Koleje Waskotorowe !!! ----------------------------------------------- ,, Najlatwiej niszczyc . Trudno zachowac to , co warte zachowania.'' Wislawa Szymborska
|
|
|
Marek Sz
SGKW

Długość toru:: 321 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #15 : 06 Września 2006, 23:42:58 » |
0
|
a teraz moze Ty poszperasz w swoich zasobach i wyszukasz dla nas disel loka produkcji Warszawskiej S.A.Budowy Parowozow na 1000mm tor, bo taki jeszcze byl na helskiej waskotorowce na przelomie lat 1937/38( dopiero Niemcy juz jako ,,trofiejny'' przekuli go na 600mm).Tu dodam ,ze zamowienie na dwie lokomotywy spalinowe otrzymaly Zaklady Ostrowieckie w Ostrowcu Sw. Był kiedyś artykuł w SK o lokomotywce spalinowej ZO, ale nie sądze, zeby to była lokomotywa dla kolei na Helu. Jeśli te dwie lokomotywy dostały numer fabryczny WSABP to przypuszczam, ze był o n z przedziału 390-400, ale liste WSABP mam niekompletną. Skąd pochodzi informacja o przekuciu tych lokomotyw na 600mm? Raczej skłanaiłbym sie do tezy, ze niemcy lokomotywy na 600mm przywieźli ze soba, zwąłszcza ze ich przemysl kolejowy budował lokomotywki wąskotorowe małej mocy w znacznych ilosciach.
|
|
|
|
|
|
|
ok333
|
 |
« Odpowiedz #16 : 07 Września 2006, 11:09:11 » |
0
|
Marek Sz.napisal : Skad pochodzi informacja o przekuciu tych lokomotyw na 600mm ? To nie lokomotywy przekowano  ! Przekuto tory z 1000 mm na 600mm. A info jest w tym duzym artykule na : http://infohel.republika.pl/w okolicach foty wagonetki amunicyjnej. Jest tez tam wyjasnienie - dlaczego zrezygnowano z zamowienia parowozow na rzecz disli. Poprostu obawiano sie namierzenia torowisk z samolotow. Nieznany jest los tych 2 lolomotyw spalinowych. Byc moze , ze zostaly zniszczone przez nasze wojsko , tuz przed kapitulacja. A Niemcy przekuli tor tak , aby dostosowac go do wlasnych mozliwisci sprzetowych. Pozdrawiam ok333
|
|
|
|
|
|
|
Marcin Przybysz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : 07 Września 2006, 20:20:29 » |
0
|
Cóż, ja dziś usłyszałem od helanina (no mieszkańca Helu, jak zwał, tak zwał), kilka konkretnych argumentów za tym, że kolejka była od zawsze 600 mm Sam ni wiem, co o tym myśleć, jutro jestem dłużej w sieci, opiszę
Pozdraw
MP
|
|
|
|
|
|
|
emibe
|
 |
« Odpowiedz #18 : 08 Września 2006, 11:41:12 » |
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Gunship
Młotkowy

Długość toru:: 90 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #19 : 13 Października 2006, 20:02:40 » |
0
|
Chodzi o tą lokomotywkę :mrgreen: Zdjęcie pochodzi z Rocznika Helskiego III/2005 z artykułu poświęconego kolejce. 
|
|
|
|
|
|
|
|