Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 10:50:18 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolej wąskotorowa na Helu  (Przeczytany 60290 razy)
Filip
Czytelnik

Długość toru:: 8 m

W terenie W terenie

« : 20 Czerwca 2006, 13:53:32 »
0

Chciałbym prosić o podzielenie się informacjami o wąskotorówce na Helu.
Wiem, że jest to 600mm, jest wojskowa i ma parę Wls40. Znalazłem także stare zdjęcia pod adresem http://www.heland.3miasto.net/zdjecia/index.html .
W te wakacje chciałbym się wybrać na hel i zwiedzić ją trochę. ZTCW ma paręnaście kilometrów, ale nie mam pojęcia jak przebiega. Czy ktoś mógłby podzielić się mapką ?
Chciałbym porobić parę fotek lokomotyw i szopy, oraz tej części koło Rejonu Umocniony Hel.

Dotarłem także do paru fotografii:
http://img162.imageshack.us/img162/4834/hel45dpi5yx.jpg
http://img162.imageshack.us/img162/6479/hel131566sl.jpg
http://img130.imageshack.us/img130/2336/hel121996qj.jpg

Pozdrawiam,
F.D.

Bernard
Młotkowy
**
Długość toru:: 86 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 20 Czerwca 2006, 16:33:46 »
0

Był obszerny artykuł w Świecie Kolei na temat historii tej kolejki.

"Jutro to dziś, tyle, że jutro"     81'
Filip
Czytelnik

Długość toru:: 8 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 20 Czerwca 2006, 17:16:10 »
0

Czy ktoś mógłby udostępnić skany ?

kamicz
SGKW
*
Długość toru:: 298 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 21 Czerwca 2006, 15:44:16 »
0

Jakieś 10 m-cy temu lok(lub kilka) i wagony zostały przeznaczone na sprzedaż. Info było podane na stronie zamówień publicznych. Skład ten miał kosztować -dziesiąt tys. zł (nie pamiętam dokładnie ale było to chyba 30 tys. zł). I nik tego nie kupił, przynajmniej info bardzo długo wisiało, a na fotach widać że loki dalej tam stoją i sa w dobym stanie :wink:

Pozdrawiam, Kamil
Górnośląskie Koleje Wąskotorowe
www.sgkw.eu
Ariel Ciechański
Administrator
Długość toru:: 973 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 21 Czerwca 2006, 16:54:27 »
0

Cytat: "kamicz"
Jakieś 10 m-cy temu lok(lub kilka) i wagony zostały przeznaczone na sprzedaż. Info było podane na stronie zamówień publicznych. Skład ten miał kosztować -dziesiąt tys. zł (nie pamiętam dokładnie ale było to chyba 30 tys. zł). I nik tego nie kupił, przynajmniej info bardzo długo wisiało, a na fotach widać że loki dalej tam stoją i sa w dobym stanie :wink:

Ale to chyba chodziło o Ognicę, a nie Hel...

Pozdr.<br />CAr.<br />
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #5 : 03 Września 2006, 19:11:55 »
0

Albo ja jestem już stary i ślepy, albo gdzies  na Kalitowym forum był drugi wątek o Helu, założony przez ludzi związanych z Muzeum Obrony Wybrzeża (coś o chęci prowadzenia ruchu na bocznicy do Portu wojenego???)
Pytam, bo siedzę właśnie na Helu, i zamierzam włączyć się w jakoweś akcje tutejsze. Pomóżcie - czy tamten wątek zniknął wraz z namiarami na lokalnych działaczy, czy pomyliłem fora??

Jutro, jak nie zaśpię, piersza porcja fotek - w tym roku zamierzam dokładnie spenetrować całość dostępnych ( i niedostępnych) miejsc związanych z helską kolejką.
ok333
Dyrektor
Długość toru:: 596 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 03 Września 2006, 19:57:44 »
0

Tu masz na tacy  Chichot ,Marcinie :

http://www.750mm.pl/forum/viewtopic.php?t=1011

Pozdrow moja dziewczyne z Wladka ! Chichot

Pozdro

ik333

Ratujmy Koleje Waskotorowe  !!!
-----------------------------------------------
,, Najlatwiej niszczyc .
   Trudno zachowac to , co warte zachowania.''
Wislawa Szymborska
fidzio
Gość
« Odpowiedz #7 : 03 Września 2006, 20:16:01 »
0

Cytat: "ok333"

Pozdrow moja dziewczyne z Wladka ! Chichot
ik333

Ej, ja byłem i mogłem pozdrowić  Spoko  
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 03 Września 2006, 21:33:00 »
0

Hel staje się modny. W czwartek /31.08/ dokonałem penetracji Helu, ale Marcinie nie spotkałem nikogo z kolejkowiczów. Z zazdrością oglądałem zgromadzone wagony na bocznicy i ludzi obierających kosze grzybów.
Po torowisku wąskotorówki niestety wędrowałem z "duszą na ramieniu" z uwagi na częste tablice - teren wojskowy. Nie miałem czasu na dokładne zapoznanie się z tym co pozostało, ale przychylam się do sugestii iż na początek warto uruchomić przejazdy drezynowe na odcinku: stacja PKP - wieża obserwacyjna. Nie wiem jaki jest dalszy układ torów, ale może warto zastanowić się nad "trzecią szyną" w torze normalnym od stacji PKP i włączyć się w pozostały układ torów 600 mm. Jeszcze jedna sugestia - może na jakiś czas udało by się wypożyczyć bardzo dobrze zachowany skład wagonów wąskotorowych z muzeum w Kościerzynie /na 600 mm/.
A na koniec - wielkie dzięki gospodarzom poszczególnych gmin Helu za piękną trasę rowerową, pokonanie rowerem /składakiem/ całego półwyspu - nawet przy silnym wietrze, nie sprawiało wielkiego kłopotu.
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #9 : 04 Września 2006, 19:12:22 »
0

Andrzeju, niech żyje koordynacja.... No ale skąd niby mogliśmy wiedzieć, że jesteśmy w tym samym czasie. 3l (dokładnie) także penetrowałem ten teren.  Ok333 - ale namiarów na dziewczę przewidująco nie podałeś  :lol:
A zresztą żona mnie pilnuje, hihi. Jutro mam zamiar dotrzeć do lokomotywowni wąskotorowej, na mnie nie robią wrażenia tabliczki z zakazami - na Helu wojska jak na lekarstwo, a turyści wszędzie się kręcą.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc
Waldi
Gość
« Odpowiedz #10 : 05 Września 2006, 19:22:18 »
0

Jeżeli chcecie szczegółowych informacji o Helu to podaje wam namiary na człowieka który wie wszystko o tym Jego mail gunboat@tlen.pl albo GG 1794449 T
Marek Sz
SGKW
*
Długość toru:: 321 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 05 Września 2006, 21:44:24 »
0

Cytat: "Marcin Przybysz"

A zresztą żona mnie pilnuje, hihi. Jutro mam zamiar dotrzeć do lokomotywowni wąskotorowej, na mnie nie robią wrażenia tabliczki z zakazami - na Helu wojska jak na lekarstwo, a turyści wszędzie się kręcą.

No to mam nadzieję, ze się jakieś foty pojawią.
BTW na Helu jest chyba najciekawszy w Polsce zestaw wczasów wagonowych, ale to już kolej trochę szersza od wąskiej. Chichot
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #12 : 06 Września 2006, 20:12:20 »
0

fotki poszły - niebawem powinny się pokazać w wątku "Chcemy reaktywować..." w "innych tematach wąskotorowych"

Wczasy wagonowe wzbogaciły się o Warsa - nie wiem czy na stałe, czy na sezon, ale stoi cóś takiego na bocznicy, podłączone chyba do prądu, czyli na dłużej

sfotografić?
Marek Sz
SGKW
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 06 Września 2006, 20:45:36 »
0

Cytat: "Marcin Przybysz"
Wczasy wagonowe wzbogaciły się o Warsa - nie wiem czy na stałe, czy na sezon, ale stoi cóś takiego na bocznicy, podłączone chyba do prądu, czyli na dłużej

sfotografić?

Jakbyś mógł to raczej luknij na starsze wagony - wg mojej wiedzy jest tam:
- 3 osiowy prusak http://wakacjenahelu.prv.pl/galerie/wagon/obce/IMG_8831.htm
- restauracyjny Eilzug
http://wakacjenahelu.prv.pl/galerie/wagon/obce/IMG_8748.htm
- wagon francuski
http://wakacjenahelu.prv.pl/galerie/wagon/obce/IMG_8819.htm
Poza tym 2 osiowe pruskie, niemieckie i austriacki, pruski"Oberlicht" podobny do tego w Skierniewicach, jakiś wagon wloski, sporo naszych powojennych i nie wiem co jeszcze  Chichot

pozdr
Marek
ok333
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 06 Września 2006, 23:21:18 »
0

Marku ,

a teraz moze Ty poszperasz w swoich zasobach i wyszukasz dla nas disel loka produkcji Warszawskiej S.A.Budowy Parowozow na 1000mm tor, bo taki jeszcze byl na helskiej waskotorowce na przelomie lat 1937/38( dopiero Niemcy juz jako ,,trofiejny''  przekuli go  na 600mm).Tu dodam ,ze zamowienie na dwie lokomotywy spalinowe otrzymaly  Zaklady Ostrowieckie w Ostrowcu Sw. , lecz wykonanie powierzyly swojej spolce - corce. MON zaplacil za nie owczesnych 80 000zl (twardych  Chichot ), Natomiast na stronie :

http://infohel.republika.pl/

znalazlem fote tzw, wagonetki do transportu amunicji , chyba produkcji Warsztatow Portowych Marynarki Wojennej w Gdyni. Samatresx artykulu odnosnie waskotorowki helskiej tez jest ciekawa.

Pozdrawiam

ok333
-----------------------------------
SKPL - Kolej na Olej

PS. W tym miejscu chcialbym podziekowac Vallentemu, ze dzieki Jego ,,prowokacji''  Chichot  my rozwijamy swoja wiedze i zapelniamy tzw biale plamy, mimo czerwonych tablic z napisem ,,Teren wojskowy - Obcym wstep wzbroniony''

,, Najlatwiej niszczyc .
Wislawa Szymborska
Marek Sz
SGKW
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 06 Września 2006, 23:42:58 »
0

Cytat: "ok333"
a teraz moze Ty poszperasz w swoich zasobach i wyszukasz dla nas disel loka produkcji Warszawskiej S.A.Budowy Parowozow na 1000mm tor, bo taki jeszcze byl na helskiej waskotorowce na przelomie lat 1937/38( dopiero Niemcy juz jako ,,trofiejny''  przekuli go  na 600mm).Tu dodam ,ze zamowienie na dwie lokomotywy spalinowe otrzymaly  Zaklady Ostrowieckie w Ostrowcu Sw.

Był kiedyś artykuł w SK o lokomotywce spalinowej ZO, ale nie sądze, zeby to była lokomotywa dla kolei na Helu. Jeśli te dwie lokomotywy dostały numer fabryczny WSABP to przypuszczam, ze był o n z przedziału 390-400, ale liste WSABP mam niekompletną.

Skąd pochodzi informacja o przekuciu tych lokomotyw na 600mm? Raczej skłanaiłbym sie do tezy, ze niemcy lokomotywy na 600mm przywieźli ze soba, zwąłszcza ze ich przemysl kolejowy budował lokomotywki wąskotorowe małej mocy w znacznych ilosciach.
ok333
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #16 : 07 Września 2006, 11:09:11 »
0

Marek Sz.napisal :

Skad pochodzi  informacja o przekuciu tych lokomotyw na 600mm ?

To nie lokomotywy przekowano  Chichot ! Przekuto tory z 1000 mm na 600mm.  A info jest w tym duzym artykule na :

http://infohel.republika.pl/

w okolicach foty wagonetki amunicyjnej.

Jest tez tam wyjasnienie - dlaczego zrezygnowano z zamowienia parowozow na rzecz disli. Poprostu obawiano sie namierzenia torowisk z samolotow. Nieznany jest los tych 2 lolomotyw spalinowych. Byc moze , ze zostaly zniszczone przez nasze wojsko , tuz przed kapitulacja. A Niemcy przekuli tor  tak , aby dostosowac go do wlasnych mozliwisci sprzetowych.

Pozdrawiam

ok333

,, Najlatwiej niszczyc .
Wislawa Szymborska
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #17 : 07 Września 2006, 20:20:29 »
0

Cóż, ja dziś usłyszałem od helanina (no mieszkańca Helu, jak zwał, tak zwał), kilka konkretnych argumentów za tym, że kolejka była od zawsze 600 mm
Sam ni wiem, co o tym myśleć, jutro jestem dłużej w sieci, opiszę

Pozdraw

MP
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #18 : 08 Września 2006, 11:41:12 »
0

Temat helskiej wąskotorówki prowadzimy w tym wątku:
http://www.kalito.martel.pl/forum/viewtopic.php?t=1011
Gunship
Młotkowy
**
Długość toru:: 90 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #19 : 13 Października 2006, 20:02:40 »
0

Chodzi o tą lokomotywkę  :mrgreen:
Zdjęcie pochodzi z Rocznika Helskiego III/2005 z artykułu poświęconego kolejce.

Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!