Arczi
|
 |
« Odpowiedz #20 : 02 Listopada 2007, 23:52:03 » |
0
|
Chciałbym odświeżyć troszkę temat. Poniżej przedstawiam fotkę helskiego portu z molem które wybudowali Polacy a teraz stoją niemieckie u booty. Widać tam biegnący tor kolejki wąskotorowej. Nie widać żadnych przekuć z 1000mm na 600mm. 
|
|
|
|
|
|
|
Arczi
|
 |
« Odpowiedz #21 : 25 Stycznia 2008, 00:06:16 » |
0
|
Kolejna fotka przedstawiająca torowisko helskiej kolejki. Zdjęcie zrobione na tle jednego ze stanowisk baterii im. H. Laskowskiego na początku października 1939 roku. 
|
|
|
|
|
|
|
Arczi
|
 |
« Odpowiedz #22 : 26 Marca 2008, 23:47:32 » |
0
|
Poniższe zdjęcie przedstawia wrak niszczyciela Wicher po zatopieniu go w czasie działań wojennych we wrześniu 1939 roku. Z lewej strony widać biegnąca po nabrzeżu linie kolejki wąskotorowej. 
|
|
|
|
|
|
|
Helek
Młotkowy

Długość toru:: 146 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #23 : 22 Listopada 2008, 16:30:38 » |
0
|
Kadr z torowiskiem kolejki w helskim porcie znjdziecie w 36s. filmu Kapitulacja Helu cz.II. 1939,wygląda na 1000mm :!: :?:
|
|
|
|
Przyszłość jest prezentem,jaki robi nam przeszłość.
|
|
|
Marcin117
|
 |
« Odpowiedz #24 : 22 Listopada 2008, 16:40:07 » |
0
|
Wg. mnie to 600. Tysiączkę widuje bardzo często w Piasecznie i jest zdecydowanie szersza.
|
|
|
|
|
|
|
dołek
Czytelnik
Długość toru:: 1 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #25 : 11 Grudnia 2008, 16:07:42 » |
0
|
Panowie i Panie! Jestem tu nowy ale pozwolę sobie na małą dygresję , jako że tematyka helska nie jest mi obca :
Przedwojenna kolejka wąskotorowa w Helu miała rozstaw 600mm i basta!! W dokumentach (datowanych na 1935 i 1936r a zachowanych w CAW - ie) dotyczących budowy stanowisk baterii Laskowskiego stoi wyraźnie napisane że .... " Do każdego stanowiska doprowadzono tory kolejki wąskotorowej ( o rozstawie 60cm) które dalej były połączone z siecią kolejki w Helu, każde stanowisko posiadało tzw „żeberko” lub rozgałęzienie umożliwiające wymijanie się wagonów kolejki..." . Skąd się wzięło to nieszczęsne 1000mm ? Pan R.Witkowski w swojej książce ("Hel na straży wybrzeża")podał taką informację i od tej pory jest ona powtarzana (patrz artykuł w Świat kolei) . Dodatkowo Niemcy jako b.praktyczny naród nie przekuwaliby torów 1000mm na 600mm tylko dostosowali do niego swój tabor - patrz np czołgi , czy tez wszelkiej maści trofiejne armaty - przecież taka inwestycja zajęłaby b.dużo czasu i pieniędzy. Kiedyś ludziom z MOW w Helu podsunąłem moją hipotezę dlaczego to od razu była kolejka o rozstawie 600mm - otóż do jej budowy prawdopodobnie wykorzystano pozostawione po I w.św elementy niemieckich kolei rokadowych o takim właśnie rozstawie , a które w dużych ilościach "wpadły" w polskie ręce po zakończeniu wojny. W dodatku część torowiska przedwojennego była skłdana z prefabrykatów tzn odcinków torowiska ze stalowymi podkładami.
Pozdrawiam
Waldemar Nadolny
|
|
|
|
|
|
|
HIOB
Nowicjusz

Długość toru:: 13 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #26 : 22 Stycznia 2009, 20:46:13 » |
0
|
Artur pytanie wiesz juz moze jakego typu były przedwojenne lokomotywki waskotorowe i od kogo uzyskała plany marynarka  Bardzo pilnie potrzebna jest mi ta informacja . dzieki za odpowiedz
|
|
|
|
|
|
|
Marcin117
|
 |
« Odpowiedz #27 : 22 Stycznia 2009, 21:56:17 » |
0
|
Lokomotywki jakie były wykorzystane to najprawdopodobniej te:  Lokomotywki zostały wyprodukowane w 1938r i o ile dobrze pamiętam zakończyły żywot przed kapitulacją Helu, czyli istniały bardzo krótko. Kolejka była potrzebna do transportu amunicji z magazynów do portu wojskowego na helu. Magazyny były porozrzucane po całym cyplu i poukrywane wśród drzew. W celu minimalizacji prawdopodobieństwa wykrycia linii kolejki prowadzących do magazynów (do których nie prowadziła żadna inna droga) stosowano jedynie lokomotywy z silnikami spalinowymi, tak więc na helu nigdy nie było wąskotorowego parowozu.
|
|
|
|
|
|
|
102N
|
 |
« Odpowiedz #28 : 25 Stycznia 2009, 19:33:51 » |
0
|
A skąd są te zdjęcia? Chyba nie z Helu,bo z tyłu stoi parowóz?
|
|
|
|
1. Admin / Moderator ma zawsze rację. 2. Gdy Admin / Moderator nie ma racji - patrz punkt 1.
|
|
|
Marcin117
|
 |
« Odpowiedz #29 : 25 Stycznia 2009, 20:26:20 » |
0
|
Ta fotka przedstawia lokomotywy w fabryce gdzie powstały czyli w zakładach ostrowieckich.
|
|
|
|
|
|
|
Gunship
Młotkowy

Długość toru:: 90 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #30 : 26 Stycznia 2009, 20:22:41 » |
0
|
Kiedyś wstawiałem zdjęcie w tym samym miejscu tylko z innego ujęcia - lewy profil.
|
|
|
|
|
|
|
Marek Sz
SGKW

Długość toru:: 321 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #31 : 01 Lutego 2009, 12:54:48 » |
0
|
Ta fotka przedstawia lokomotywy w fabryce gdzie powstały czyli w zakładach ostrowieckich. A nie w dawnej WSABP? Bo o ile pamietam to były przed wojna jakieś przejecia, WSABP została oddziałem ZO i bodajze w Warszawie własnie budowano pojazdy spalinowe.
|
|
|
|
|
|
|
Marcin117
|
 |
« Odpowiedz #32 : 01 Lutego 2009, 14:04:30 » |
0
|
Możliwe, nie znam dokładnego przebiegu produkcji tych lokomotyw, jedyne co wiem na pewno to że fotka została zrobiona na terenie fabryki gdzie je budowano. A tak w ogóle to nie jestem na 100% pewien że to są dokładnie te lokomotywy które jeździły na helu. Po prostu data produkcji i typ się zgadza więc jest to wysoce prawdopodobne.
|
|
|
|
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #33 : 01 Lutego 2009, 22:43:03 » |
0
|
.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 02:57:38 wysłane przez Phinek »
|
|
|
|
|
HIOB
Nowicjusz

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #34 : 24 Lutego 2009, 17:22:43 » |
0
|
:twisted: Koledze Marcin117 dziękuję za odpowiedz. Ale o magazynach i ich maskowaniu i sieci kolejek mogę mówić godzinami, bo znam je z autopsji , poszukuje konkretów na temat przedwojennego taboru kolejki wąskotorowej. Sam na takowe jeszcze nie trafiłem a potrzebny mi jest materiał do publikacji . Ponawiam pytanie o lokomotywki z 1939 roku z Helu , czy ktoś ma informacje o typie , mocy silnika i ewentualnych danych producenta. Jestem może laikiem ale nie satysfakcjonuje mnie odpowiedz : „Ta fotka przedstawia lokomotywy w fabryce gdzie powstały czyli w zakładach ostrowieckich” Lada moment wydam publikacje na temat RUH i wybaczcie dla mnie to żadna informacja. Dziękuje wszystkim z góry za ewentualna odpowiedz. :wink:
|
|
|
|
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #35 : 24 Lutego 2009, 18:26:54 » |
0
|
.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 02:57:49 wysłane przez Phinek »
|
|
|
|
|
HIOB
Nowicjusz

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #36 : 24 Lutego 2009, 22:41:42 » |
0
|
:  : Nie obrzucam nikogo błotem , proszę spojrzeć na moje poprzednie posty w innych tematach , wiedze mam na RUH spora zresztą Marcin Przybysz wie o tym , bo wielokrotnie dzieliłem się wiedza z nim i jego kolegami. To co sie szykuje i na temat RUH a w szczególności okupacji niemieckiej jest praca 2 lat zbierania i weryfikacji materiałów , a w Helu nie tylko były kolejki wąskotorowe , informacje będą przedstawione rzetelnie i w pełnej formie. To ze nie znam sie o kolejkach nie znaczy ze nie ma prawa pisać o RUH , uzbrojeniu i jego infrastrukturze i przebiegu walk. Mogę olać kolejki i będzie po sprawie , a wszyscy panowie piszący w świecie kolei i podobnych publikacjach jakoś nie potrafili odpowiedzieć na to samo pytanie które zadałem na forum - a niby tacy fachowcy ;-) . A kilkadziesiąt kilometrowa trasę kolejki ta istniejąca i nieistniejąca mam dosłownie w nogach weryfikując plany stworzone przez podobnych teoretyków co Helu nie widzieli na oczy. Jeśli co niektórzy Panowie maja wiedze to niech sie podziela i tyle. Jeśli nie na forum to na privie. Gdybym siedział na d... nic nie robił to by nie wielu rzeczy w Helu kończąc na projekcie rekultywacji trasy kolejki mogło zabraknąć , a jeśli ktoś chce wreszcie wydać cokolwiek rzeczowego i konstruktywnego na temat ogólno pojętej kolejki wąskotorowej RUH to zapraszam do współpracy. Pozdrawiam forum . :twisted:
|
|
|
|
|
|
|
Leśny Dziadek
|
 |
« Odpowiedz #37 : 25 Lutego 2009, 07:56:42 » |
0
|
Phinku, kula w płot, aż zaskrzeczało  Ale miałeś prawo do alergicznej reakcji, na forach pełno młodych gniewnych z zerową wiedzą. Reszta na PW. PS - przejrzyj posty HIOBA - zapewniam, warto :twisted: W zastępstwie Przybysza - leśny Dziad.
|
|
|
|
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #38 : 26 Lutego 2009, 00:52:22 » |
0
|
.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 02:57:00 wysłane przez Phinek »
|
|
|
|
|
HIOB
Nowicjusz

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #39 : 26 Lutego 2009, 20:20:53 » |
0
|
:twisted: Kolegę Phinek mogę zareklamować jak w allegro 100 % firma , na privie obgadaliśmy zagadnienie i rzetelnie wymieniliśmy informacje. Pozdrawiam forum. :mrgreen:
|
|
|
|
|
|
|
|