Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 10:24:48 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Izba muzealna na SKW???????  (Przeczytany 7256 razy)
Michał13
Gość
« : 08 Sierpnia 2006, 19:53:32 »
0

Co myślicie o pomyśle otworzenia izby dydaktyczno muzealnej na Starachowickim peronie?
Moim zdaniem pomysł jest spoko Pan Andrzej Cygan powinien dążyć do tego by takie muzeum miało miejsce gdzieś obok kolejki taka izba będzie niedługo otwarta na kolejce Pionkowskiej.
Słowa uznania dla Pana Cygana za pomysł i dążenie do celu mam nadzieję że ten cel znajdzie swój finał.
Pozdrawiam Michał13
PkL
Mechanik
Długość toru:: 187 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 08 Sierpnia 2006, 21:05:16 »
0

Hmm.. Nie widzę lokalu na izbę muzealną w okolicy peronu Pan A.Cygan chce robić plany budowy nowego lokalu na SKW? Ufam że inicjatywa Pana A. Cygana będzie równie trafiona jak murowany grill w Lipiu Świetnym miejscem na wystawy muzealne jest budynek na Great Piecu i to póki co wystarczy:)

Pozdrawiam
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1038 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 09 Sierpnia 2006, 00:05:03 »
0

Cytat: "PkL"
Hmm.. Nie widzę lokalu na izbę muzealną w okolicy peronu

Cos waść kiepsko patrzysz. Zerknij na fotę twego autorstwa:

Na początek taki lokal wystarczy. Pewnie, że w lokomotywowni byłoby więcej miejsca, ale tam raczej mało turystów zagląda.

Pan A.Cygan chce robić plany budowy nowego lokalu na SKW? Ufam że inicjatywa Pana A. Cygana będzie równie trafiona jak murowany grill w Lipiu

Prosiłbym o rozwinięcie tematu

Świetnym miejscem na wystawy muzealne jest budynek na Great Piecu i to póki co wystarczy:)

Skoro tak uważasz to proszę wskaż pomieszczenie na tym obiekcie, gdzie taka izba mogłaby się mieścić.
Michał13
Gość
« Odpowiedz #3 : 09 Sierpnia 2006, 11:06:38 »
0

Ja także myślałem o budynku na naszym nowym peronie, ale budynek ten może być narażony w szczególnym stopniu na wandali i złodziei uważam, że wspaniałym miejscem na takie przedsięwzięcie jest parowozownia i tu niema problemu z ściągnięciem ludzi do parowozowni, lecz w jej remont trzeba byłoby włożyć ogromną ilość pieniędzy w tedy można byłoby otworzyć ową izbę w jednym z pomieszczeń hali.
Pozdrawiam Michał 13 :lol:  Szok  Smutny    Chichot  :shock:  :?  Spoko  :oops:    :x  :evil:  :twisted:  :roll:  :wink:  :arrow:  :idea:  :?:  :!:  :evil:  :x  :shock:  Chichot  Smutny  Szok  Spoko  :?    :oops:  :roll:  :idea:  :!:  :evil:  :x  :shock:  Chichot
PkL
Mechanik
Długość toru:: 187 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 09 Sierpnia 2006, 11:08:23 »
0

Cytat: "Rogoz"

Cos waść kiepsko patrzysz. Zerknij na fotę twego autorstwa:

Na początek taki lokal wystarczy. Pewnie, że w lokomotywowni byłoby więcej miejsca, ale tam raczej mało turystów zagląda.

Spodziewałem się że ten lokal będzie typową kasą biletową. Nie mam zielonego pojęcia ile eksponatów do umieszczenia w takiej izbie pamięci ma SKW więc nie mi oceniać które pomieszczenie się nadaje.

Pan A.Cygan chce robić plany budowy nowego lokalu na SKW? Ufam że inicjatywa Pana A. Cygana będzie równie trafiona jak murowany grill w Lipiu

Prosiłbym o rozwinięcie tematu

Nie brałem pod uwagę kasy biletowej jako miejsca na Izbę Pamięci, więc spodziewałem się planów budowy nowego lokalu Murowany grill w Lipiu był i chyba nadal jest ciekawą atrakcją w Lipiu, więc liczę że równie duże zainteresowanie zdobędzie Izba Pamięci.

Świetnym miejscem na wystawy muzealne jest budynek na Great Piecu i to póki co wystarczy:)

Skoro tak uważasz to proszę wskaż pomieszczenie na tym obiekcie, gdzie taka izba mogłaby się mieścić.

Mam na myśli budynek, w którym ostatnio była wystawa "120 lat kolei w Starachowicach", gdzie możnaby wydzielić część na izbę muzealną/stałą wystawę o Starachowickiej Wąskotorówce Chichot Jeśli nastąpi połączenie SKW z Great Piecem, to turyści mogliby zostać dowiezieni na miejsce do tej Izby Pamięci SKW. Ale tu zaczyna się gdybanie, czy SKW zostanie połączone z WP, kiedy i czy jest sens robić Izbę Pamięci SKW 2km od kolejki..

Pozdrawiam
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #5 : 09 Sierpnia 2006, 13:39:43 »
0

Może się czepiam, ale zastanawia mnie cóż to takiego "Great Piec"???. Wydawało mi się , że forum Kality to jedno z niewielu miejsc, gdzie uczestnicy nie piszą w stylu "tesh wjem sfoje", ale cóż, zaraza dotarła i tutaj. Pkl'u, taka mała prośba - nie staraj się być orginalny na siłę, mamy Wielki Piec tudzież Ekomuzeum, może to nam wystarczy? Powinno pójść na priv, ale może niech powisi ku przestrodze tutaj, a za 2-3 dni prosiłbym adminów o usunięcie tej wypowiedzi, jako nie związanej z tematem.
Pozdrawiam
Marcin

(poza tym, moja szczątkowa znajomość angielskiego podpowiada mi, że trafniejsze byłoby zwyczajne big piec - bo chyba chodzi o skalę (wielkość)?)
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 09 Sierpnia 2006, 14:55:03 »
0

Jeżeli już Wielki Piec z angielskiego to The Blast Furnace.
http://en.wikipedia.org/wiki/Blast_furnace
Choć na stronie ekomuzeum.pl mają Great Furnace.

PS. Prośbę popieram, i dokładam drugą - skierowaną do MichałaTrzynastego by nie wklejał po kolei emotikonek - o ortografii było już pisane.
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1038 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 09 Sierpnia 2006, 19:27:27 »
0

Mam na myśli budynek, w którym ostatnio była wystawa "120 lat kolei w Starachowicach", gdzie możnaby wydzielić część na izbę muzealną/stałą wystawę o Starachowickiej Wąskotorówce Chichot Jeśli nastąpi połączenie SKW z Great Piecem, to turyści mogliby zostać dowiezieni na miejsce do tej Izby Pamięci SKW. Ale tu zaczyna się gdybanie, czy SKW zostanie połączone z WP, kiedy i czy jest sens robić Izbę Pamięci SKW 2km od kolejki..

To pomieszczenie to hala lejnicza. Częśc hali jest wykorzytywana na wystawy stałe, część na czasowe. W pomieszczeniu tym znajduje się stała ekspozycja pt: "Histroia i teraźniejszość kolei wąskotorowych okolic Starachowic". W tej hali więcej miejsca na ekspozycję kolejową się nie znajdzie. Podobna sytuacja jest w innych pomieszczeniach na terenie Muzeum.
Michał13
Gość
« Odpowiedz #8 : 10 Sierpnia 2006, 18:18:12 »
0

Cytat: "emibe"
Jeżeli już Wielki Piec z angielskiego to The Blast Furnace.
http://en.wikipedia.org/wiki/Blast_furnace
Choć na stronie ekomuzeum.pl mają Great Furnace.

PS. Prośbę popieram, i dokładam drugą - skierowaną do MichałaTrzynastego by nie wklejał po kolei emotikonek - o ortografii było już pisane.

Z ortografi już się wytłumaczyłem a emot ikonki przyjołem do wiadomości
Wszystkich serdecznie przepraszam z moje błędy
Dzięki za zwrucenie uwagi
Pozdrawiam Michał 13
Michał13
Gość
« Odpowiedz #9 : 14 Sierpnia 2006, 14:04:46 »
0

Wróćmy do tematu, co myślicie na temat tej izby moim zdaniem fajny pomysł ale niestety niema dla niego lokalu.
Pozdrawiam Michał13
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!